mięso - 63110 przepisów (strona:651/4208)

Aromatyczny schab z cebulą 183

łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka masła sól pieprz Przygotowanie: Do miseczki przełożyć plastry schabu. Dodać tymianek, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz i drobno posiekane ziarna jałowca. Dokładnie natrzeć mięso i pozostawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i włożyć plastry schabu. Zrumienić z dwóch stron. Wlać bulion i wrzucić liście laurowe. Dusić (na małym ogniu(...)przykryciem 1 godzinę. Około 20 minut przed końcem wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Jeśli po upływie godziny płyn nie odparował, zdjąć pokrywkę i jeszcze chwilę gotować. Następnie wyjąć mięso, dodać masło, zwiększyć ogień i zrumienić cebulę. Ponownie włożyć mięso w celu podgrzania. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
Bigos z suszonymi figami 182

laurowe 5 kulek ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na dnie garnka położyć mięso, dodać kiszoną kapustą, zalać wodą, tak aby mięso było przykryte. Gotować przez 30-40 minut. Zdjąć z ognia, mięso przestudzić i pokroić w grubą kostkę, dorzucić do kapusty. Na patelni(...)rozgrzać masło klarowane i usmażyć na nim cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Dodać do garnka z kapustą i mięsem.Kapustę słodką zszatkować i również przełożyć do garnka. Dodać namoczone suszone grzyby, suszone pokrojone figi (2 zostawić w całości do dekoracji) oraz wszystkie przyprawy poza czosnkiem. Gotować na małym ogniu około 70-80 minut od czasu do czasu mieszając

Gosia gotuje
Jednogarnkowe klopsiki z warzywami 225

zapraszam na szybkie i smakowite danie jednogarnkowe. W roli głównej wspomniane klopsiki i ziemniaki, a wszystko to w sosie pomidorowym. Szybko, smacznie i treściwie. Polecam! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego – wieprzowego 1 jajko 2-3 średniej wielkości ziemniaki 5 dkg żółtego sera 1 papryka (można użyć papryki w dowolnym kolorze) 1/2 szklanki kukurydzy konserwowej 1 czerwona cebula 1/2 pęczka(...)szczypiorku kawałek pora 1/2 szklanki wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek olej do smażenia 2 łyżki posiekanego koperku     *** Do mięsa mielonego dodajemy jajko oraz przyprawy i dokładnie mieszamy na jednolitą masę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę pora oraz cebulkę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę

Blog z Apetytem
Shoarma wieprzowa 160

kultowa potrawa kuchni bliskowschodniej. Pierwszy raz spróbowałam jej w restauracji Sphinx specjalizującej się w bliskowschodniej kuchni i się zakochałam. Cały sekret tej potrawy kryje się w dobrze doprawionym mięsie. Ja osobiście najbardziej lubię shoarmę wieprzową z polędwicy, ale możecie przygotować ją również z kurczaka, czy indyka. Obowiązkowym dodatkiem jest sypki ryż, chlebki pita i dipy, np. czosnkowy lub jogurtowy. Idealnym(...)łyżki oleju sól Przyprawy w nasionach, czyli koper włoski, kolendra i goździki, ucieramy w moździerzu lub mielimy w młynku. Wrzucamy do miseczki, dodajemy resztę przypraw, sól i mieszamy. Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Dzielimy ją wzdłuż włókien na pół, a następnie kroimy obie części w poprzek włókien w bardzo cieniutkie plasterki. Doprawiamy mieszanką przypraw, olejem i dokładnie nacieramy mięso

PatiGotuje
Wołowina z pomarańczami i imbirem 113

duża marchewka lub dwie mniejsze - 2 cebule dymki, biała i zielona część - 4 łyżki sosu sojowego - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - olej rzepakowy - ryż lub makaron sojowy - woda 1. Mięso pokrój w cienkie plastry i zalej sokiem z pomarańczy, zetrzyj skórkę i wymieszaj, odstaw w chłodne miejsce na godzinę, ( pomarańcze sparz wrzątkiem przed ścieraniem na tarce). 2. Rozgrzej olej na dużej(...)patelni, mięso odsącz z powstałych soków ( nie wylewaj ich!) i obsmaż na rumiano, następnie podlej szklanką wody i duś na małym ogniu przez 40-50 min, dodaj przyprawy i wymieszaj.  3. Po tym czasie dodaj marchewkę pokrojoną w słupki, białą część dymki w piórach i imbir w plasterkach ze skórą, nadal gotuj na wolnym ogniu do czasu, aż mięso

Apetyczna babeczka
Zapiekanka z mięsem mielonym i brokułami 198

Kolejna pyszna propozycja! Zapiekanka powstała na zasadzie "nie mam pojęcia co na obiad!" :) SKŁADNIKI do mięsa  0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub kurczaka 1 duża cebula 1 łyżka oliwy z oliwek  1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka papryki słodkiej  1 łyżka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego Sól  - czy jakas doprawka:) SOS do polania(...)łyżeczki czosnku granulowanego  0,25 łyżeczki gałki muszkatołowej Pieprz Wegeta 1 jajko Dodatkowo: Różyczki z jednego brokuła Ulubiony makaron Ulubiony ser do posypania Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy mięso i dokładnie smażymy. Dodajemy przyprawy. W międzyczasie gotujemy przez 4 min różyczki brokuła w osolonej wodzie. Gotujemy także makaron, nieco krócej  niż wskazuje instrukcja na opakowniu. Do naczynia żaroodpornego

Mamuśka wraca do formy
Pomidorowy makaron z sosem bolognese 138

widać, że często poszukujecie szybkich przepisów na obiady.  Prawda jest taka, że ja też bo kto teraz ma czas stać przy garach lub kto lubi stać przy garach. Mięso mielone jest właśnie takim produktem, z którym możemy zrobić ekspresowe danie.  A połączenie go z sosem pomidorowym jest idealne ;) Składniki na 3 porcje: 200 gram makaronu spaghetti z dodatkiem(...)suszonych pomidorów 500 gram mięsa mielonego 500 ml przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 100-200 ml sosu chili lub słodko kwaśny z domowej spiżarni (w zależnośći od stopnia ostrości) garść bazylii i natki pietruszki 1 cebula czerwona 2 duże ząbki czosnku 3 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie: Gotujemy wodę na makaron z dodatkiem soli. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem

Życie zaczyna się w kuchni
Mój rosół... królewski, to mój sposób na przeziębienie i poprawę nastroju 447

wołowiny z kością (mostek,   pręga...) 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera por 2 cebule goździki ziele angielskie ziarnka czarnego pieprzu pieprz świeżo zmielony sól natka pietruszki Wykonanie: Mięso umyłam, włożyłam do garnka i załam 2,5 l zimnej wody. Cebule obrałam. Jedną opaliłam nad gazem a drugą naszpikowałam goździkami. Taka cebula z goździkami nie tylko podnosi smak rosołu(...)wpływa na to, że rosół podwójnie rozgrzewa. Kiedy woda z mięsem się zagotowała, zmniejszyłam ogień pod garnkiem, zdjęłam szumy i zostawiłam do gotowania na mały ogniu na trzy godziny. Warzywa obrałam, umyłam i włożyłam razem z przyprawami i obiema cebulami do gotującego się mięsa. Rosół ma się bardzo pomalutku gotować. Ma tylko lekko bulgotać. Będzie klarowny i smaczny. Po ugotowaniu

Kuchnia u Krysi
Filety z indyka w pesto po włosku 219

przepisy. Dzisiaj mam dla Was indyka, indyka w formie filetów w szybkim pesto. To pomysł na obiad dla całej rodziny, który możesz zrobić bardzo szybko na patelni, a samo mięso podać ze świeżym pieczywem. Nie ma co się oszukiwać, proste rzeczy są zawsze najsmaczniejsze i chyba zanudzę Wam tym stwierdzeniem ;-), no cóż ale tak właśnie jest! Do przygotowania tego dania(...)orzechów nerkowca, włoskich (bez skórki!) - świeża bazylia - pomidorki koktajlowe - 2 - 3 łyżki miodu - sól, pieprz - dodatkowo kilka oliwek Oliwki i orzechy umieść w blenderze i zmiksuj na gładką masę. Mięso podziel na porcje i nasmaruj pesto.  Na patelni na oliwie z oliwek smaż mięso z każdej ze stron, przykryj na 5 minut pokrywką aby się troszkę podparowało, dzięki czemu

SMYKWKUCHNI
PIECZEŃ WIEPRZOWA Z SURÓWKĄ Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 159

SKŁADNIKI I MARYNATA DO MIĘSA Ok 1 kg łopatki 5 ziaren jałowca 5 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki nasion kolendry 1/3 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki imbiru lub ok 2 cm świeżego 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę soli chlust wina pieprz- ilość według uznania Wszystkie składniki wrzucamy do moździerza i dokładnie rozcieramy na pył, dolewamy chlust wina(...)otrzymaną papką smarujemy mięso. Odstawiamy na min 24 godz. Po tym czasie mięso zwijamy sznurkiem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 240 st. w naczyniu żaroodpornym. Zrumieniamy mięso z wszystkich stron i zmniejszamy temperaturę do 160 st i pieczemy teraz pod przykryciem ok 1 godziny. Odwracamy kilka razy i na koniec sprawdzamy patykiem do szaszłyków czy jest miękkie. Po wyjęciu

harrisa
MAKARON SOJOWY Z KURCZAKIEM I POMARAŃCZĄ 123

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT  (+ 2-3 GODZINY MARYNOWANIE MIĘSA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki podstawowe: średniej wielkości pierś kurczaka, nieduży por, 1 pomarańcza, 100 g makaronu sojowego, sól i pieprz. Składniki marynaty do mięsa: sok z 1 pomarańczy, łyżka sosu sojowego. Dodatkowo: mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa, 2 łyżki oleju, łyżka(...)posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso kroję w większą kostkę, oprószam solą i pieprzem, obtaczam w mące ziemniaczanej. Następnie wkładam do marynaty przygotowanej z sosu sojowego i soku z pomarańczy, odkładam na 2-3 godziny. Makaron przygotowuję według instrukcji na opakowaniu. Na oleju podsmażam pokrojonego w plastry pora z dodatkiem soli (około 5 minut). Następnie dodaję kurczaka wraz z marynatą, smażę

JejKuchnia
Pomysł na orientalną cięlęcinę 139

bardziej prostszego, niż dobrze doprawione mielone. Cielęcina nie należy do najtańszego mięsa. Niemniej jednak warto czasem wydać więcej na to delikatne mięso. Cielęcina ma mniejszą zawartość tłuszczu, niż wołowina, jest lekkostrawna, bogata w białko oraz składniki mineralne (żelazo, potas, cynk) i witaminy z grup D i B. Mięso podsmażyłam bez tłuszczu, a następnie dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę oraz dużą(...)porcję przypraw: kolendry mielonej, garam masala, kuminu i mielonego kminku. Dodałam też ok. pół szklanki przecieru pomidorowego. Podałam z ryżem ugotowanym z dodatkiem kurkumy. Pozostałą część mięsa podałam w następny dzień z warzywami – struganą marchwią, pieczarkami i gotowanymi: kalafiorem i brokułem

Kucharzyca
Pizza z Mięsem Mielonym 165

Pizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól  i pieprz do smaku 1 łyżeczka  papryki  czerwonej 1 łyżka  czosnku  granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki  mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1  por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)godzinę. Międzyczasie robię farsz. Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam dodaję na patelnię.  Pomidorki drobno siekam dodaję do pora. Na koniec dodaję mięso. Doprawiam. Dodaję natkę pietruszki. Mieszam aż mięso się usmaży. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawiam z palnika.  Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę na dwie porcję jeśli mamy mała blachę

Gotowanie Patki
Szybki gulasz z wieprzowiny 112

jest w sam raz do pieczywa lub do placka po węgiersku. Pomysł powstał podczas przygotowania schabu, do zapieczenia w kapuście. Zakupiony schab często jest tak wykrojony, że posiada jeszcze mięso,  które nie jest potrzebne do upieczenia kotletów, czy innych dań ... Wówczas mięso "obrabiamy" tak żeby został nam schab właściwy,  a z pozostałej odkrojonej części możemy usmażyć świeżonkę(...)zrobić gulasz. Z porcji 1,5- 1,7 kg schabu odkroimy ~500 g, które kroimy w kostkę, przyprawiamy:  solą, pieprzem i papryką lub gotową dobrą przyprawą do mięsa. Przyprawione mięso wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy, potem po 3-4 min. dodajemy pokrojoną cebulę. Dusimy pod przykryciem 4-5 min., można lekko podlać 1/2 szkl. wody, potem  przygotowujemy

chleba naszego
Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym 192

Kurczak w cieście jogurtowo-paprykowym Smaczny, prosty i szybki pomysł na kotleciki z kurczaka. Mięso jest bardzo soczyste i kruche, a ciasto lekko chrupiące, delikatne i pyszne. Polecam!   Składniki: 1 filet z kurczaka 150g gęstego jogurtu naturalnego 1 jajko przyprawa do kurczaka papryka mielona – ostra i słodka sól i pieprz 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia(...)Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę o grubości ok. 2 cm i obsypujemy przyprawą do kurczaka *** *** W miseczce mieszamy jogurt z jajkiem i delikatnie przyprawiamy solą, pieprzem oraz mielonymi paprykami *** *** Kurczaka wkładamy do marynaty i odstawiamy na około 1 godzinę do lodówki *** *** Następnie kawałki mięsa wyjmujemy widelcem kolejno z marynaty i obtaczamy w mące *** *** Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej

Blog z Apetytem