ciasto - 163312 przepisów (strona:651/10888)

Gwiazda drożdżowa z masą makową 248

Składniki: Ciasto: 425g mąki pszennej tortowej plus do podsypywania, 1 jajko - temp. pokojowa, 1/2 łyżeczki soli, 180ml ciepłego mleka, 60g niesolonego masła, 60g cukru, 7g suszonych drożdży. Ponadto: 300g masy makowej z bakaliami ( domowej lub kupnej) - temp. pokojowa, 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki - temp. pokojowa, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka śmietany 18%, wiórki kokosowe - 1-2 łyżeczki. Przygotowanie(...)Ciasto: Masło roztopić i lekko przestudzić. Mąkę wymieszać z solą, cukrem i drożdżami. Dodać jajko, masło i mleko - dodawać powoli i łączyć z mąką. Zagnieść ciasto. Uformować kulę z niego. Miskę oprószyć mąką, włożyć do niej ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1h do wyrośnięcia. Masę makową wymieszać z dżemem z czarnej porzeczki. Gdy ciasto wyrosło, blat oprószyć mąką, ciasto

W kuchni u Moniki
Snikers z pekanami 214

idealne ciasto, które warto zrobić 2-3 dni przed świętami, ponieważ potrzebuje czasu, aby ciasto zrobiło się cudownie miękkie. W smaku wyborne, do kawy genialne!.  Ja użyłam orzechów pekan, ale nasze krajowe orzechy włoskie też będą doskonałe do tego ciasta. Duża forma do ciasta 40x25 cm. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w takiej samej temperaturze pokojowej, jeśli(...)macie jajka w lodówce to wyjmijcie ja godzinę wcześniej na blat kuchenny, aby się ogrzały. Ciasto ciemne; - 7 jaj - 5 łyżek mąki pszennej - 3 łyżki kakao - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3/4 szk cukru pudru 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ponownie zmiksować, dodać żółtka, a następnie przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Przygotować dwie

Apetyczna babeczka
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 207

reguł co robić, aby dobrze ubić pianę i podział na stopnie ubicia! Znajdziemy też informację o ubijaniu jajek/ żółtek na parze, przygotowanie klasycznego biszkoptu, jak przygotować i upiec kruche ciasto, jak zrobić ciasto ucierane, parzone i francuskie. Znajdziemy przepisy na domowe dodatki do ciast - cukier waniliowy, cynamonowy, cytrynowy czy miętowy. Są również przepisy na przygotowanie ekstraktu waniliowego czy migdałowego, informacje(...)zrobić mąkę migdałową czy orzechową oraz przepis na pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka czy chlebek dyniowy. Przepisy

Plate of Joy
Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną według Siostry Anastazji 1172

Ciasta z jabłkami zawsze są u nas mile widziane :) Mamy swoje ulubione przepisy, jednak czasem lubię wypróbować coś nowego. Tym razem inspirowałam się przepisem według siostry Anastazji. Zmieniłam troszkę składniki i przygotowanie kruchego ciasta, ponieważ w oryginale był amoniak. Ciasto wyszło bardzo smaczne, na pewno na stałe zagości w naszym słodkim menu:)   foremka wym. 24x27cm   Kruche ciasto(...)brązowego cukru,  2 łyżeczki proszku do pieczenia,  5 jabłek. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, wbić jaja, dodać 1/2 szklanki cukru oraz posiekane masło. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 4 części. Schładzać przez godzinę w lodówce. Następnie 2 części rozwałkować i wylepić dna dwóch jednakowych foremek, natłuszczonych, o wym. ok. 24 x 27cm. Nakłuć widelcem. Piec około

Z miłości do słodkości
Jogurtowe ciasto ze śliwkami 185

krótkiej przerwie Witam ponownie Obiecany przepis na ciasto ze śliwkami. Przepis pochodzi z blogu Moje wypieki . Z braku składników musiałam go troszeczkę zmodyfikować i tak zamiast masła jest olej rzepakowy, pominęłam mleko, a zamiast śmietany 18% jest jogurt grecki 10%, dałam też ekstrakt z wanilii, bo nie miałam już ziarenek z laski wanilii. Troszkę się też nie posłuchałam(...)dałam składników w temp. pokojowej tylko prosto z lodówki. Mimo to ciasto wyszło idealnie a rodzince smakowało. Serdecznie polecam spróbować oryginału ze strony moje wypieki, a później upiec wersję, którą podpowiedziała mi Pani Malinka, którą pozdrawiam Ciasto najlepsze dnia następnego … lub świeżutkie lekko ciepłe, pyszne z kubkiem mleczka. Składniki na blachę o wymiarach około 20×30 cm (liczone

moj przepis na
Kajmakowe love 199

Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek(...)gdybyśmy miksowali mikserem (nawet na najniższych obrotach), biszkopt wyszedłby niższy, bardziej zbity Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Boków formy niczym nie smarować, papierem wykładamy tylko dno. Wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 20 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie

moj przepis na
Maślana chałka z migdałową kruszonką 230

tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, nie powinno się kleić do rąk(...)Ciasto odstawić na godzinę lub dwie w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Ponownie wyrobić ciasto, teraz już krótko. Ciasto przełożyć na blat wysypany mąką. Podzielić na 8 równych części. Z każdej części uformować kulkę, a następnie wałeczek o długości około 30 cm i średnicy 3 cm, z 4 wałeczków powstanie jedna chałka. Cztery wałki położyć koło siebie, zlepić końce, następnie

moj przepis na
Genialna bezglutenowa tarta jabłkowa 207

masła, dodałam też odrobinę cukru. Tartę można przygotować tuż przed podaniem i serwować jeszcze ciepłą z gałką lodów śmietankowych lub np. dzień wcześniej. Dlaczego przepis jest genialny? Bo z ciastem dobrze się pracuje gdy jest dobrze schłodzone, bo jest krucha, ale nie rozwala się podczas krojenia czy nakładania na talerzyki, jest łatwa i szybka w przygotowaniu i zawiera tylko kilka(...)płatków owsianych do wysypania podpieczonego spodu garść żurawin cynamon (opcjonalnie) Formę wysmarować masłem, wysypać mąką, nadmiar mąki strzepać. Wszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej w malakserze z nożami do siekania. Ciasto bardzo spłaszczyć lub rozwałkować na średnicę około 20 cm, owinąć folią, włożyć do zamrażarki na 15 min. Wyjąć, rozwałkować na średnicę około 30 cm między dwoma arkuszami papieru do pieczenia

moj przepis na
Szarlotka pomarańczowa z bezową pianką i rosą 188

mąki (u mnie 250 razowej żytniej i 250 zwykłej pszennej, ale można samą pszenną) 190 gr masła 100 gr cukru pudru (następnym razem nie dam, bo dla mnie ciasto, jako całość, ciut za słodkie) 2 jajka (dla mąki pół na pół z razową) lub 2 żółtka (dla mąki pszennej) 2 łyżki śmietany 18% Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Zagnieść szybko(...)ciasto, podzielić na 2 części, 2/3 i 1/3. Większą część rozwałkować na wielkość formy do pieczenia, wstawić do zamrażarki na czas przygotowywania jabłek, można razem z formą. Farsz: 3 kg jabłek Szara Reneta 200 gr konfitury pomarańczowej, niesłodzonej lub niskosłodzonej 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki płatków jaglanych Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda, pokroić na plastry

moj przepis na
Kakaowiec zawijany 377

się po kuchni, podkłada drewno do pieca… Odwiedzając ją często można było liczyć na drożdżowe wypieki. Kakaowiec był numerem 1 mojego brata. Ja przepadałam za makowcem. Ale oba te ciasta przypominają mi dzieciństwo. Bardzo je lubię i cieszę się, kiedy znów leżą przede mną na talerzyku :) Ciasto to nadal piecze się na Podkarpaciu i nie tylko, choć pewnie w każdym(...)które robią to tak, jak babcia. Od siebie jednak dodałam smarowanie białkiem pod kakao, bo wiem z doświadczenia, że dzięki temu drożdżowe zawijańce pozostają zwarte i nie rozwarstwiają się. Ciasto ma lekką konsystencję i nie jest zbyt słodkie. To bardziej śniadaniowa bułeczka do mleka, niż ciasto na przyjęcie. Kakaowiec ma okrągły przekrój, ale tradycyjnie kroi się go na ukos

Trzeci talerz
Jabłkowe ciasto z kaszą manną czyli wegański sernik bez sera 207

chyba podświadomie robię serniki, nawet pseudo, znowu zrobiłam ciasto które spokojnie może udawać sernik, a jego bazą jest kasza manna! Jest pyszne, ale kremowość ciasta przełamuje chrupiąca kruszonka na wierzchu. Składniki na małą tortownicę 18 cm (na standardowej wielkości tortownicę czy też blachę podwoić składniki) kruche ciasto na spód i dekorację wierzchu ciasta 120 g mąki pszennej 1 mały banan(...)łyżek z czego 1 łyżka to waniliowy) 150 ml naturalnego jogurtu wegańskiego owoce: 4 średnie jabłka lub brzoskwinie, gruszki Przygotowanie: Rozgnieć banana i razem z pozostałymi składnikami na ciasto zagnieć w miarę na jednolitą masę i jeżeli śpieszy Ci się zawsze tak jak mi to wylep od razu blachę (wysmarują ją olejem, albo wyłóż papierem do pieczenia

greenscarf
Stefanka , ciasto miodowe z grysikiem . 222

Witajcie :) Często tak mam że siadam w swoim ulubionym fotelu z kubkiem gorącej herbaty i wspominam dawne czasy z dzieciństwa :) moje pierwsze zupy , sosy a nawet ciasta , pierwszym moim ciastem które upiekłam w wieku 14 lat była babka . No i przypomniało mi się ciasto miodowe z masą z kaszy manny , pyszne było , jak ja  go dawno nie piekłam . Dzisiaj(...)postanowiłam upiec go na niedzielę . Wyszło pyszne . Ciasto podałam na porce lanie  Bogucice z kolekcji Hartre . Zapraszam :)  Składniki na ciasto miodowe ; 1 kostka margaryny  1 szklanka cukru 3 łyżki miodu 1 łyżka kopiasta  kwaśnej śmietany 1 cukier waniliowy 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 3,5 / do 4  szklanek  mąki  3 jajka Masa grysikowa

Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto francuskie z wiśniami (ciasto św. Jakuba) 410

Dziś przepis na pracochłonne, ale efektowne ciasto. Jeśli macie czas oraz nie jesteście na przedświątecznej diecie - zachęcam do wypróbowania już dziś! W sam raz do niedzielnej kawy oraz na pogaduchy w gronie znajomych. Smacznego! SKŁADNIKI: Ciasto: 3,5 szkl. mąki 250 g masła lub margaryny 6 żółtek 1 szkl. kwaśnej śmietany 0.5 szkl. cukru pudru Pianka kisielowa: 6 białek(...)łyżek cukru 3 kiesiele wiśniowe +wydrelowane wiśnie z kompotu Masa: 3 szkl. mleka 250 g masła lub margaryny 2 opakowania budyniu waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta WYKONANIE: Składniki na ciasto zagniatamy, dobrze wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto wkładamy do miski i chłodzimy w lodówce przez ok. 1 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Wałkujemy pierwszą

psgotujemy
Szarlotka z bezą 289

aromatyczną szarlotkę z chrupiącą bezą.   Wyznacznikiem idealnej szarlotki jest dla mnie duża ilość kwaskowych jabłek, odpowiednio doprawionych cynamonem, mielonymi goździkami i prawdziwą wanilią. Do tego pyszne kruche ciasto i już możemy zapraszać gości. Dzisiejsze ciasto zyskało iście królewski charakter za sprawą delikatniej i bardzo kruchej bezy.  Zdradzę Wam jeszcze szarlotkowy sekret mojej mamy. Aby kruche ciasto zbyt szybko(...)wilgotniało, przed nałożeniem owoców, należy posypać je warstwą posiekanych orzechów lub tartą bułką. Można również posmarować spód ciasta białkiem, albo położyć warstwę marcepanu.  Beza natomiast będzie idealnie krucha jeśli upieczecie ją osobno i ułożycie na jabłkach tuż przed podaniem.   Ciasto z tej  strony, z małymi zmianami. Szarlotka z bezą Składniki na tortownicę 24 cm: Ciasto kruche

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki tradycyjne - przepis 388

olej do smażenia Przygotowanie:  W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji.   Po odpoczęciu sprawdzamy(...)ciasto ma poprawną konsystencję: zanurzamy łyżkę w cieście i podnosimy pionowo. Ciasto powinno płynnie spływać z łyżki, ale cienka warstwa ciasta powinna pozostawać na łyżce. Jeżeli ciasto spływa z łyżki powoli dodajemy trochę mleka, lecz jeżeli prędko i nie pozostaje warstwa na łyżce dodajemy trochę mąki.  Mocno nagrzewamy patelnię nie przywierającą (lub najlepszą jaką mamy w domu). Za pomocą

Kuchnia Łukasza