Tradycyjne curry z kurczaka, na które przepis znajdziecie poniżej smakuje także naszym przyjaciołom z Indii, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Tradycyjne curry z kurczaka - składniki około 1 kg mięsa z kurczaka pokrojonego na niewielkie kawałki 250 ml mleka kokosowego 400 g pomidorów z puszki lub 3 mięsiste pomidory (np. z gat. lima lub bawole serce) pokrojone w kostkę(...)przez praskę 2 łyżki czerwonej pasty curry pół łyżeczki brązowego cukru pół łyżeczki mielonej kurkumy sól i pieprz do smaku 3 łyżki oleju do smażenia Ps. Możecie użyć mięsa z dowolnej części kurczaka, albo pokroić całego kurczaka na małe kawałki, tak jak to robią Hindusi i Pakistańczycy. Moim zdaniem indyjski sposób porcjowania drobiu wygląda tak, jakby jakiś wściekły kucharz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapapryki zielonej ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 400 ml cydru Żeberka z paprykami i cydrem – przepis Żeberka umyj, osusz, i pokrój w paski . Dopraw sola, pieprzem, majerankiem. Tak przygotowane mięso odstaw do lodówki na około 2 godziny. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż cebulę i dodaj ½ jabłek. Na pozostałym smalcu usmaż żeberka na złoty kolor z każdej ze stron. Dodaj(...)pozostałe jabłka, papryki i usmażoną cebulę. Do mięsa, papryk i jabłek dodaj cydr i bulion. Całość duś na wolnym ogniu przez godzinę. Dodaj jałowiec, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Gdy mięso będzie miękkie usuń kości i pokrój w dużą kostkę, dodaj wszystko do sosu. Smacznego! Artykuł Żeberka z paprykami i cydrem pochodzi z serwisu Kulinarny
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bulionu warzywnego • 2 czerwone papryki • 2 marchewki • 5 średnich ziemniaków • 1 puszka krojonych pomidorów • 1 łyżeczka ostrej pasty węgierskiej (ewentualnie łyżeczka ostrej papryki) • sól, pieprz • szczypta cukru Przygotowanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dość dużą kostkę. Na patelni podsmażamy mięso na smalcu, aż do zrumienienia - po czym przekładamy do większego garnka. Na pozostałym tłuszczu podsmażamy cebulę pokrojoną w kosteczkę(...)Kiedy zmięknie dodajemy wędzoną paprykę i przesmażamy razem przez 1-2 minuty. Przekładamy cebulę do mięsa, zalewamy szklanką bulionu i przyprawiamy majerankiem i kminkiem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym dusimy na małym ogniu około godzinę, aż mięso zmięknie. Dodajemy pomidory w puszce, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki oraz marchewkę w plasterkach. Dolewamy resztę bulionu. Doprawiamy pikantną pastą, solą, pieprzem
KUCHNIA POLSKAPrzepis na te klopsiki wypatrzyłam w jednym z czasopism kulinarnych. Nieco go dostosowałam pod swoje upodobania – zwiększyłam ilość mięsa i sposób jego obróbki, a zmniejszyłam ilość ciecierzycy. Klopsiki wg oryginalnej receptury należało położyć na sosie pomidorowym w stanie surowym. Tak mi się jakoś wydaje, że w sosie pomidorowym wszystko gotuje/piecze się dłużej – poprawcie mnie, jeśli się mylę:) Wolałam(...)bezpieczeństwa wpierw nieco te mięsne kulki obsmażyć. Finalnie wyszedł z tego całkiem fajny obiad. Rodzina była zadowolona, a o to przecież chodzi;) 800 g mielonego mięsa np łopatki lub karczku 2 cebule 1-2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli ok. 100 g selera 1 papryka czerwona 2 puszki pomidorów krojonych (800g) 1/2 puszki lub 1/3 ciecierzycy ze słoiczka garść rodzynek
Smaki Na Talerzusmaku! Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas przygotowania 50 min Pulpeciki 500 g mięsa wieprzowego mielonego * 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka ½ szklanki mleka 1 jajko pieprz czarny sól Pozostałe składniki 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia(...)mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pęczek świeżego koperku 1-2 łyżki mąki pszennej pieprz czarny sól Instructions Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą bułkę. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niewielkie
Wędrówki po kuchnizrobić sos barbecue. Domowy sos barbecue to pyszny dodatek zazwyczaj do grillowanych potraw. Sos może mieć gęstą lub rzadką konsystencję i doskonale podkreśla smak oraz aromat pieczonego na ruszcie mięsa. Przygotowanie sosu jest dziecinnie proste i na pewno każdy może przygotować go w domu, a przygotowany samodzielnie jest o wiele lepszy od tego ze sklepowej półki. Sos robi się łatwo(...)kilkoma kroplami sosu chilli - gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Gotowy sos można zmiksować blenderem, będzie gładki i delikatny. Sos barbecue do czego? Gotowym sosem smarujemy mięso przeznaczone do upieczenia lub grillowania. Podczas pieczenia smarujemy mięso jeszcze kilkakrotnie pozostałym sosem BBQ. Dobrze, jeżeli przed pieczeniem możemy odstawić nasmarowane mięso na jakiś czas w chłodne miejsce. Tak zamarynowane będzie
Moja Książka KucharskaDania z ryżem nie muszą być nudne i obciekające sosem. Polecamy ryż z mięsem mielonym i warzywami, który nam bardzo posmakował. Dodatek kukurydzy nadaje daniu chrupkości i słodkości :) Składniki na ryż z mięsem mielonym: – 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej – 150 g kukurydzy – 200 g zielonej fasolki szparagowej
Kuchenne WariacjePyszny i kolorowy gulasz z fileta z kurczaka, wyrazistych papryk i słodkiego batata. W smaku - poezja. Moja córeczka uwielbia takie dania! Przyprawy dodatkowo wzbogaciły smak mięsa i warzyw. Gulasz przygotowujemy na wolnym ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej smaczny. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 duży batat ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki słodkiej kukurydzy(...)bulionu drobiowego (domowego) 3 łyżki passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów Sól Pieprz Czosnek granulowany Wędzona czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Przesmażamy cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone
VioletoweKucharzeniepieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierś kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego kurczaka, cebulę wszystko dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa oraz cebuli był posmarowany marynata , i odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso nasuwać na patyczki na przemian z warzywami, np. plasterek(...)ziemniaka (wydrążyłam kulki z ziemniaka), mięso, plasterek cebuli, (lub małe cebulki), pieczarki i tak wykończenia składników. Przygotowałam również sakiewki „szaszłykowe” w sakiewce zrobionej z foli aluminiowej umieściłam po parę sztuk ziemniaków, cebuli, mięsa, pieczarek, polałam czterema łyżkami marynaty i całości zawinęłam tworząc sakiewkę. Szaszłyki przed grillowaniem również polałam marynatą aby ziemniaki także przeszły smakiem marynaty, gotowe szaszłyki leżały
RAROSSAsosy….I jeszcze chlebek naan! Było przepysznie! Jutro będzie powtórka, oczywiście jak dopisze pogoda! Uwielbiam grillować! Grillowane polędwiczki podobnie jak filety z piersi kurczaka potrzebują dosłownie kilkunastu minut. Mięso jest soczyste, w środku lekko różowe. Grillowane mięso świetnie smakuje ze świeżą czerwoną cebulą i miętą. Moja mięta wreszcie poszła w górę. Grillowane polędwiczki zagryzane miętą smakują wybornie. Spróbujcie sami(...)piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wsyp sól i przyprawę, wlej olej i wymieszaj. Oczyść polędwiczki z błon i pokrój na plasterki o grubości 1 cm. Wymieszaj mięso z przyprawami i marynuj przez minimum 2 godziny lub przez noc. Drewniane patyczki do grillowania namocz w wodzie. Przygotuj sosy według przepisów (kliknij w link). Upiecz ziemniaki w piekarniku. Ziemniaki wystarczy
codojedzenialekko rozbijamy i nacieramy solą, pieprzem oraz papryką w proszku. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złoty kolor. Po wysmażeniu wyjmujemy mięso z garnka a na tłuszczu, który nam pozostał szklimy cebulę pokrojoną w kostkę oraz pieczarki. Następnie wkładamy z powrotem karkówkę do garnka, całość zalewamy wodą (tak aby przykrywała kawałki mięsa(...)Dusimy pod przykryciem do momentu aż mięso zmięknie. Pod koniec duszenia dodajemy majeranek i tymianek. W szklance rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę ziemniaczaną. Zawiesinę wlewamy do sosu mięsnego, mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mięso podajemy np. z sałatką z kiszonych ogórków (przepis znajdziesz tutaj
Qchnia po prostuCiekawa forma podania mięsa mielonego z dodatkiem cukinii, papryki i pomidorów. Z takich świeżych warzyw można skomponować wiele smacznych i prostych dań. Składniki: 2 duże cukinie 400g mięsa mielonego z łopatki 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała papryczka chilli 1 cebula 4 pomidory 2 ząbki czosnku 200g sera mozzarella 100g sera żółtego 1 łyżka jasnego sosu sojowego(...)garść świeżej bazylii oliwa sól pieprz Wykonanie: 1. Cukinie przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. 2. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć drobno pokrojoną cebulę czosnek i papryczkę chilli. Następnie dodać mięso i całość smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pozostałe papryki i dwa pomidory pokrojone w kostkę. Dusić kilka minut. Gdy mięso będzie już dobre doprawić solą, pieprzem, dodać
Szalona Kuchnia Ewelinymałym ogniu -np na patelni -tak, aby tortilla zanadto się nie spiekła, a jednocześnie ser dobrze się roztopił.Do środka można dodać składniki różne jakie się chce mięso,grzyby,warzywa,ważne żeby było sporo sera wtedy się nie rozpadnie i można spokojnie pokroić na porcje-gorąco polecam bo jest przepyszna i będę robić ją bardzo często..... Składniki: 4 placki(...)tortilli 30 dkg sera żółtego(gouda ,cheddar) 500 g mięsa mielonego wieprzowe lub wołowe 1 papryka czerwona mała puszka kukurydzy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 czerwona cebula olej,sól,pieprz,szczypta chilli ząbek czosnku rozmaryn(lub inne ulubione przyprawy) Przygotowanie: Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach,mięso smażymy na patelni ,doprawiamy do smaku czosnkiem ,solą pieprzem i rozmarynem
Swojskie jedzonkosól pieprz papryka słodka olej do smażenia (polecam rafinowany olej kokosowy Skworcu ) 1 większa cebula 0,5 kg pieczarek 4 ziela angielskie 2 listki laurowe 16 wykałaczek Wykonanie: Mięso, pokrojone na kotlety, rozbijamy z obu stron tłuczkiem. Każdego kotleta, z obu stron, solimy, pieprzymy i posypujemy papryką słodką. Tak przyprawione kotlety odstawiamy na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy(...)niewielkiej ilości oleju, do zeszklenia. Do zeszklonej cebuli dodajemy pieczarki. Solimy je oraz pieprzymy i podsmażamy, aż przestaną puszczać wodę. Tak przygotowany farsz studzimy. Zwijamy roladki: na każdym kawałku mięsa kładziemy łyżkę farszu. Mięso zwijamy następująco: najpierw dół, potem boki, a na końcu rolujemy i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowane roladki podsmażamy na oleju. Najpierw roladki kładziemy na patelnię spięciem
Smak mojego domu