mięso - 63110 przepisów (strona:625/4208)

Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 118

plasterki grzyby. Smażyć, co jakiś czas mieszając aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć wszystko z patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni. Ponownie dodać masło, dodać miód, sos chili, podgrzewać aż się wszystko roztopi. Teraz obtoczyć mięso w powstałym sosie(...)Mięso położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelnię wlać śmietanę, wrzucić tymianek, paprykę słodką, paprykę ostrą, doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi

Kuchnia Pokoleń
Kurczak z pesto w cieście francuskim 214

prosty obiad podchwyciłam od Jamie'go. Zamieniłam tylko zielone pesto na to czerwone, które o wiele bardziej nam smakuje. Cóż więcej pisać? Przygotowanie dania zajmuje kilka chwil. A gdy mięso się piecze, mamy jeszcze czas na wyczarowanie jakieś sałatki :) Składniki: 2 filety z kurczaka 1 opakowanie ciasta francuskiego kilka łyżeczek czerwonego pesto 2 plasterki żółtego sera sól, pieprz, przyprawa(...)przyprawą do kurczaka. Z jednej strony (dolnej) smarujemy je pesto. Ciasto francuskie kroimy pionowo na pół. Na dolnej krawędzi układamy filet posmarowaną częścią do dołu. Następnie smarujemy wierzch mięsa grubszą warstwą pesto i układamy na wierzch plaster sera. Brzegi ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem. Zwijamy mięso w zgrabny rulon zwijając brzegi ciasta do środka (tak, jak na krokiety). Układamy

My simple kitchen
Schab duszony 131

śmietany to schab będzie w sosie własnym, jeśli dodacie jeszcze śmietanę to będzie to schab w sosie śmietanowym. Zawsze mam zamrożone plastry schabu wieprzowego, na taki szybki obiad, wyjmuję mięso wieczorem z lodówki, na drugi dzień można przygotować z niego obiad. Oczywiście świeży schab jest lepszy od mrożonego! Miałam też jeszcze słoik kurek w solance , więc wykorzystałam je również. Schab(...)Cebulę pokrojoną w piórka obsmażamy na oleju, przekładamy do garnka. Plastry schabu ok. 1 cm grubości z obu stron oprószamy solą, papryką i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mącę. Obsmażamy mięso z obu stron na tej samej patelni, na której smażyliśmy cebulę, dodajemy do cebuli, podlewamy wrzącą wodą tak aby mięso było przykryte i dusimy pod przykryciem ok. 30 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab kanapkowy-czyli pieczony w niskiej temperaturze 129

oleju 2 łyżki majeranku Do podania: Chrzan PRZYGOROWANIE: Schab myjemy, suszymy, oczyszczamy z błon i tłuszczu. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz majeranku i oleju. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso i zalewamy marynatą-powinno być całe zanurzone. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na 6-7 dni, co 36 godzin przewracamy. Po 6-7 dniach, wylewamy marynatę, mięso smarujemy olejem(...)posypujemy majerankiem, Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni, mięso wkładamy do naczynia i pieczemy odkryte przez 120 minut-nie przewracamy i nie podlewamy. Po tym czasie wyłączamy piekarnik-mięso pozostawiamy w nim do ostygnięcia

Kopystką po garach
Confit z kaczki, czyli kacze uda w conficie 139

polegająca na długim, powolnym gotowaniu w niskiej temperaturze, aż do kompletnego rozmiękczenia produktu . Kiedyś, kiedy nie było lodówek, głównym celem konfitowania była możliwość długiego przechowywania tak przygotowanej żywności, głównie mięsa. Doznania smakowe były na drugim miejscu. Obecnie metodę konfitowania stosuje się właśnie dla walorów smakowych. Niebywała miękkość i soczystość , która towarzyszy potrawom konfitowanym sprawiła, że szefowie kuchni zaczęli rozszerzać(...)odnosi się do wolno karmelizowanych pomidorów. Confit de poireaux to gotowane w maśle, mięciutkie pory. Jeśli francuski szef kuchni dzisiaj poprosi, aby “ugotować na confit” np. kawałek mięsa, to nie będzie to znaczyło, że należy je zalać warstwą tłuszczu, lecz upiec do momentu, aż zacznie się rozpadać po lekkim dotknięciu łyżką.   Confit z kaczki, czyli kacze

Moja Delicja
WIELKANOCNA PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM + FILMIK 153

PRZYGOTOWANIE : Mięso mielimy. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podpiekamy na oleju kilka minut. Do mięsa dodajemy jajko, namoczone, wyciśnięte pieczywo i przyprawy. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, przekładamy część mięsa i wyrównujemy, następnie układamy jajka ugotowane na twardo i przykrywamy resztą mięsa. Pieczeń dekorujemy marchewką, ziarnkami pieprzu i ziela oraz liśćmi laurowymi. Pieczeń nakrywamy folią aluminiową i pieczemy około

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa gyros 200

Zupa gyros Pyszna, sycąca i prosta w przygotowaniu zupa z kurczakiem, papryką, kukurydzą i przyprawą gyros.     Składniki: 0,5 kg mięsa z kurczaka (u mnie udka bez kości) 4 łyżki przyprawy gyros 1 cebula olej do smażenia 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 papryczka chilli 1 szklanka kukurydzy konserwowej 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)łyżki serka śmietankowego (użyłam serek philadelphia) 1,5 – 2 litry bulionu lub wody sól, pieprz       *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą gyros i mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, dodajemy mięso i smażymy ciągle mieszając do momentu, aż straci surowy kolor *** *** Podsmażone mięso z cebulką przekładamy

Blog z Apetytem
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 126

kurczakiem i szpinakiem oraz makaronem typu ryż :)  Brzmi smakowicie? Zapraszam :)  WSZYSTKIE PRZYPRAWY W MOIM PRZEPISIE POCHODZĄ ZE SKLEPU ----- https://www.skworcu.com.pl/ Zaczynamy : SKŁADNIKI DLA OK 8 OSÓB : Mięso :  1 Filet z kurczaka podwójny lub 2 pojedyncze  2 Łyżki Przyprawy Pomidory z chilli SKWORCU 2 Łyżki Pietruszki suszonej SKWORCU sól i pieprz do smaku  2 Łyżki przyprawy(...)kopru świeżego  Sos:  2 łyżki Majonezu tradycyjnego  3 łyżki ketchupu dowolnego  2 łyżki jogurtu naturalnego  sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE:  1. Mięso myję i kroję w drobną kostkę.  2. Do miski przekładam mięso oraz wszytskie składniki marynaty. Mieszam. Odstawiam do lodówki na ok 15 minut.  3. Międzyczasie gotuję makaron według

Gotowanie Patki
Pieczony królik ziołowy 173

łyżeczki sumaka sól pieprz czarny łyżeczka suszonych płatków czosnku Królika obtoczyć w oleju, posolić z obu stron, a następnie oprószyć przyprawami również z obu stron i obłożyć płatkami czosnku. Mięso przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej 12 godzin. W połowie czasu obrócić mięso. Formę z mięsem przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nastawionego na 200 stopni(...)pół godzinie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. i piec jeszcze ok. godziny. Zdjąć folią aluminiową, polać mięso sosem z formy i dopiekać królika jeszcze kwadrans

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone kotlety mielone z indyka 134

bułka * 3-4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 jajko pieprz biały sól Dodatkowo 1 szklanka mleka ½ szklanki bułki tartej masło Instructions Filet z indyka mielimy w maszynce do mięsa. Bułkę moczymy w mleku przez około 20 minut. Odciskamy dokładnie i przekładamy do miski z mięsem. Dodajemy jajko, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy. Cebulę obieramy, ścieramy(...)tarce o małych oczkach i dodajemy do mięsa. Mięso dokładnie wyrabiamy na luźną masę. Mokrymi dłońmi formujemy zgrabne kotleciki i układamy je na blaszce. Na każdym kotlecie układamy cienki plasterek masła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190’C i pieczemy przez 12 minut z funkcją termoobiegu. Po tym czasie kotleciki przewracamy na drugą stronę i pieczemy kolejne 13 minut

Wędrówki po kuchni
Schab pieczony w kapuście kiszonej 124

jemy wyglądało naprawdę przyzwoicie. Zajrzyj również tutaj: Schab duszony faszerowany pistacjami i suszonymi pomidorami Schab duszony w sosie Schab pieczony z warzywami Schab pieczony z pesto i suszonymi pomidorami Mięso jest idealnie upieczone i przesiąknięte doskonałym smakiem warzyw. Kapusta kiszona jest w tym daniu zdecydowaną królową. Pysznie kwaśna - dokładnie taka jak lubię, bez płukania, bez nadmiernego odciskania. Ze względu(...)naprawdę - to bajecznie prosty przepis na obiad. Schab myjemy i osuszamy. Kroimy go ostrym nożem co 1,5 cm nie do samego końca. Mniej więcej 2 cm przed końcem. Mięso układamy w naczyniu do zapiekania. W powstałe kieszonki nakładamy cebulę pokrojoną w plastry oraz kawałki pieczonej papryki. Kapustę kładziemy na durszlak, żeby trochę ociekła z wody. Następnie układamy ją równomiernie

MamaOskarka
Udka bez kości smażone z pieczarkami , pyszny obiad 106

Udka bez kości smażone z pieczarkami , pyszny obiad Udka bez skóry i kości ,to wyjątkowy rarytas . Mięso to doskonale nadaje się do smażenia , a już rewelacyjnie z pieczarkami . Pyszne danie , które robi się w kilkanaście minut , nie wymaga wielu przygotowań , a jest naprawdę smakowite ) W naszej skromnej domowej kuchni , jest to hit … Hity przemijają , wiem , ale ten jest wart(...)cebula 3 łyżki sosu terijaki 1 łyżka miodu 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku Udka płukamy w zimnej wodzie , osuszamy papierowym ręcznikiem . Mięso kroimy na mniejsze , ale nie zbyt małe kawałki . Dodajemy do niego sos terijaki , miód , granulowany czosnek i odstawiamy na godzinę lub dwie do lodówki . Na patelni podsmażamy na małej ilości

Ogrodnik w podróży
Polędwiczka zapiekana ze szpinakiem 718

palnika. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz soli. W razie potrzeby dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek. Po lekkim przestudzeniu do szpinaku dodajemy serek śmietankowy, mieszamy. Oczyszczone mięso kroimy na około 2 cm plastry. Każdy kawałek lekko rozbijamy dłonią, doprawiamy solą oraz pieprzem. Obsmażamy krótko na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron. Podsmażone mięso przekładamy na blaszkę

Smaki Na Talerzu
Tofu w mięsnym sosie – Resident Evil 2 Remake 172

pikantnym sosie mięsnym w stylu azjatyckim CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 min CENA: 12 zł LICZBA PORCJI: 2 porcje POZIOM: średnie POTRZEBUJESZ patelnia nóż ręcznik papierowy SKŁADNIKI: tofu – 1 kostka mięso mielone – 200g czosnek – 1 ząbek imbir świeży – pół łyżeczki sos sojowy – 2 łyżki olej sezamowy – 2 łyżki olej rzepakowy – 2 łyżki chili w proszku(...)sezam – 1 łyżeczka PRZYGOTOWANIE 1. PRZYGOTOWANIE TOFU Tofu odsączyć z zalewy. Owinąć w ręcznik papierowy, obciążyć deską do krojenia i odstawić na 10 minut. 2. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Mięso mielone posiekać, lekko posolić i przesmażyć przez 5 minut, na odrobinie oleju na patelni, często mieszając, aż do lekkiego zarumienienia. 3. SOS (7 min) Do mięsa dodać rozdrobniony czosnek

Nerds Kitchen
Kurczak w zalewie pomidorowej 146

pieprzu 0,5 łyżeczki pieprzu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 6 łyżek keczupu pikantnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka panierujemy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. W garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę(...)zalewy dokładamy pokrojone w piórka cebule oraz papryki pokrojone w kosteczkę. Całość zagotowujemy i gotujemy około 20 minut. Pod koniec dodajemy keczup i koncentrat pomidorowy. W misce naprzemiennie układamy mięso – zalewa – mięso- zalewa itd. Odstawiamy do wystygnięcia

VioletoweKucharzenie