mięso - 63110 przepisów (strona:444/4208)

Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 216

Mięso i młode ziemniaczki z piekarnika pysznie zapieczone w r ę kawie foliowy m Czasami miewam ochotę na s ycący , p e łen soczystego mięsa , solidny niemałą porcją i okazały towarzystw em ziemniaków , porządny i treściwy obiad ! Odzywa się we mnie wtedy prymitywny mięsożerca i im więcej mam na talerz u wybornego pieczystego, tym lepiej. Nie wyobrażam sobie życia(...)mięsa i kompletnego wykluczenia go z e swojej diety . Choć ta k intensywne "chci ce" na mięcho jak ta obecna, miewam niezbyt często . Aby "chcicy" sta ł o się zadość, przedstawiam propozycję na danie z karkówką i młodymi ziemniaczkami w roli głównej . W szystko pysznie razem upieczone w rękawie foliowym w piekarniku. Danie wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń

Grunt to przepis!
Karkówka 229

jednym kawałku u mnie 2 kg) Przyprawy i materiały pomocnicze -70 g peklo soli lub soli nie jodowanej na litr wody i ta ilość zalewy na jeden kg mięsa -pół główki czosnku dobrej jakości wyciśnięty przez praskę Wywar robimy z : -3 papryczki ostre suszone -trzy liście laurowe -15 kulek ziela angielskiego -mała łyżeczka pieprzu młodkowanego z kolędrą -szynkowar lub praska(...)Wykonanie Kupione mięso myjemy dokładnie pod bieżącą wodą .Następnie przygotowujemy solankę i wywar.Wywar robimy z szklanki wody w małym rondelku .Gotujemy go przez 10 min z przyprawami i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Do odmieżonej ilości wody dodajemy peklo sól lub sól ,czosnek oraz wywar dokładnie mieszamy.Teraz tak zrobioną solanką  nastrzykujemy mięso i topimy w solance

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 148

Sezon na papryki w pełni, wiec trzeba z niego korzystać. Dziś proponuje Wam pieczone papryki, faszerowane mięsem i ryżem. Smacznego! :)    Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: 5 papryk 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 1 woreczek ugotowanego ryżu 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól pieprz zioła prowansalskie papryka ostra/słodka mała kostka sera żółtego oliwa Sposób wykonania: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek  przecisnąć przez praskę - podsmażyć na oliwie. Następnie dodać mięso i wszystko podsmażyć do momentu aż mięso zbrązowieje. Po tym czasie dodać ryż, koncentrat, ketchup i przyprawy według uznania. Oczyszczone papryki napełnić farszem. Na papryki zetrzeć na tarce o dużych oczkach ser żółty. Zapiekać około 45min

Smaki Natalii
Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów 180

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów   Składniki: makaron typu tagliatelle (ilość wedle uznania) 1 szklanka suszonych grzybów 0,5 kg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 łyżki śmietany 1-2 łyżki mąki woda sól, pieprz, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy olej Sposób wykonania:  Grzyby zalewamy(...)wodą i odstawiamy, na kilka godzin. Makaron gotujemy w w dużej ilości osolonej wody. Mięso doprawione przyprawą kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy posiekaną bardzo drobno cebulę. Grzyby wraz z wodą w której się moczyły gotujemy do miękkości. Następnie do grzybów dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Wszystko zalewamy około 1 szklanką wody. Dorzucamy kilka ziarenek ziela

Smaki Natalii
Krokiety z mięsem 200

krokiety! Są pyszne z każdym farszem. Dziś zaprezentuje Wam faszerowane mięsem. Idealnie pasują z czerwonym barszczem.  Smacznego! Krokiety z mięsem Składniki   ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 2 jajka 1 łyżka oleju farsz: 500 g mięsa mielonego, np. drobiowego 1 cebula sól i pieprz 100 g śmietany 12–18% 1 jajko dodatkowo: 1 jajko bułka tarta(...)ciasto na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy zmielone mięso, np. drobiowe. Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki. Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki

Smaki Natalii
Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z miesem mielonym 214

Nowe odkrycie! Niemiecka zupa serowa z mięsem mielonym. Ma wyrazisty smak, i jest bardzo sycąca. Polecam! :) Käse-suppe mit Hackfleisch - zupa serowa z mięsem mielonym Składniki:  30 dag mięsa mielonego 3 pory 1 cebula oliwa z oliwek 1,5 l bulionu 2 serki topione po 200 g (śmietankowy i ziołowy) Sposób wykonania: Pora kroimy w plasterki i wrzucamy(...)gotującego się bulionu. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę, kiedy będzie już szklista dodajemy mięso mielone. Jeżeli mięso będzie juz dobrze wysmażone dodajemy serki i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Tak podszykowane składniki z patelni przerzucamy do garnka z porem i wszystko dokładnie mieszamy. Smak jest wyrazisty i moim zdaniem nie potrzebuje żadnych przypraw. Ale oczywiście opcjonalnie

Smaki Natalii
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 511

Witam serdecznie Propozycja na pyszną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem, zapiekanka jest prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki ziemniaczanej będziemy potrzebować: Użyłam naczynia żaroodpornego o wymiarach 32 cm x 22 cm około 2 kg ziemniaków 500 g mięsa mielonego 300 g pieczarek 700 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 marchewki (około 150 g) 2 łodygi(...)łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut. Tak żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję

Uwaga Babcia Gotuje
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 448

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)SKŁADNIKI :  6-8 kotletów schabowych bez kości 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 mała czerstwa bułka 3 ogórki kiszone lub małosolne, przekrojone wzdłuż  1 mały słoik papryki konserwowej sól, pieprz, słodka papryka do smaku 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 liść laurowy, 2 ziela angielski, kilka kulek pieprzu odrobina majeranku do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Kulinarne Fantazje Marioli
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 223

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)podczas gotowania. Takie pierożki są dobrym sposobem na wykorzystanie mięsa i warzyw z ugotowanego rosołu (można też użyć mięsa kurczaka). Równie dobrze smakują podane prosto z wody jak i po po podsmażeniu. SKŁADNIKI na 25-30 sztuk CIASTO PIEROGOWE np. z   tego przepisu FARSZ 1 i 1/2 szklanki mięsa kaczki / ugotowanego jak do rosołu, obranego ze skóry i kości

cool and minty
Kotleciki drobiowe z kukurydzą i serem feta 328

konserwowej 3  łyżki posiekanej, zielonej pietruszki 1/2 cebuli, np czerwonej 8 łyżek mąki pszennej 4 łyżki mleka 2 duże jajka sól, pieprz olej lub masło klarowane do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę (lepiej trochę mniejszą). Pokrojone mięso przyprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie przygotować ciasto: do miski wbić jajka, dodać mąkę(...)mleko. Za pomocą trzepaczki, składniki połączyć ze sobą. Zieloną pietruszkę umyć i drobno posiekać. Ser feta pokroić w kostkę. Cebulę obrać i drobno pokroić. Do ciasta dodać pokrojone mięso, odcedzoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, pokrojoną cebulę i ser feta. Za pomocą łyżki, całość ze sobą wymieszać. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju lub masła klarowanego. Gdy patelnia będzie gorąca to usmażyć kotleciki

Ugotować
KURCZAK W SOSIE BARBECUE 130

barbecue to klasyka kuchni amerykańskiej, w połączeniu z mięsem a tym razem padło na kurczaka, smakuje rewelacyjnie. Sos można przygotować samodzielnie a mięso w nim pieczone jest kruche, soczyste i wręcz przepyszne, polecam(...)Składniki : 4-5 udek z kurczaka sól, pieprz cayenne do smaku olej do podpieczenia mięsa                                                                             Sos :  6 łyżek pikantnego ketchupu

Kulinarne Fantazje Marioli
Marynata do kurczaka ananasowo kokosowa 198

Pogoda dopisuje, sezon grillowy w pełni, więc marynata do kurczaka na pewno się przyda. To dzięki marynacie mięso z grilla jest kruche i soczyste. Marynata do kurczaka na bazie soku z ananasa i kokosowego mleka sprawia, że grillowane mięso z kurczaka zwłaszcza pierś są niesamowicie soczyste i aromatyczne. Grillowe dodatki jak surówka z młodej kapusty, pieczony ananas czy kokosowy ryż(...)młodej kapusty 300 g młodej kapusty 2 łyżki oleju arachidowego 1-2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka ryżowego octu 1 łyżeczka soku z limonki czarny pieprz do smaku Pokrój mięso na małe kawałki. W pojemnej misce wymieszaj składniki na marynatę. Dodaj mięso do marynaty i wymieszaj. Przykryj folią i odstaw na godzinę lub marynuj przez noc. Namocz drewniane patyczki

codojedzenia
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 146

wpisie przeglądam sklepowe półki w poszukiwaniu odpowiedzi na pytanie „co jest teraz trendy?”. Czego używamy więcej, a czego mniej niż kiedyś. Przeglądam cukry, tłuszcze, mąki, warzywa, kasze, mięsa, napoje – okazuje się, że w niemal każdym dziale jest coś wartego uwagi, coś czego kiedyś nie było, coś co zamieszało w kuchniach pasjonatów gotowania, coś co jest(...)też na to skąd pochodzi produkt. Cena produktu jest ważna, ale równie ważna jest teraz jakość . Docenia się produkty regionalne. Coraz częściej słyszymy o produktach takich jak ser koryciński, mięso ze świni złotnickiej, bryndza podhalańska, suska sechlońska, kiełbasa lisiecka – oryginalność produktów gwarantuje nam ich najwyższą jakość. To samo tyczy się produktów zagranicznych. Oryginalna mozzarella, feta, parmezan czy chorizo zaczynają

Poezja smaku
Boczek pieczony w winie 256

dietetyczny składnik, ma wielu fanów. Dlatego zamierzamy zaprezentować kilka różnych przepisów tego rodzaju. Rozpoczniemy od wersji wytrawnej z domowego piekarnika. Białe wino, rozmaryn, tymianek, kmin rzymski oraz czosnek nadadzą mięsu szczególnego aromatu, natomiast czarny pieprz i papryczka chili odrobiny pikanterii. Pamiętajmy przy tym, że kmin rzymski ma bardzo silny i charakterystyczny aromat, więc nawet niewielka jego ilość mocno zaznaczy swoją(...)okazuje się jak najbardziej jadalna. Co więcej, taki boczek możemy podawać zarówno na ciepło jak i na zimno z bardzo wieloma dodatkami. Na ciepło sugerujemy zwłaszcza upieczone razem z mięsem ziemniaki, natomiast na zimno może to być np. chrzan i pszenne pieczywo. Warto jednak spróbować też połączenia z marynowanymi warzywami, kwaśnymi lub ostrymi. To wyjątkowo proste do przygotowania danie. Ilość

Kulinarna Pokusa
pieczona galanytna z kurczaka faszerowana bakaliami 173

Teraz wkładamy do miski bakalie, zalewamy je alkoholem i odstawajmy na godzinę.  Na blasze układamy tuszkę kurczaka ( skórą do dołu), nożem odcinamy cześć mięsa z piersi i układamy w miejscach w których był kręgosłup ( staramy się aby mięso na całej tuszce było rozłożone równomiernie). Teraz na tuszce  u kładamy suszone owoce(...)piekarnika nagrzanego do 200 stopni piekąc przez 20 minut bez przykrycia.  Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, przykrywamy naczynie i pieczemy galantynę przez dalsze 40 minut. Mięso zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 15-20 minut pozwalając mu wchłonąć na powrót  sos wypłynięty podczas pieczenia.  Następnie wyjmujemy mięso z piekarnika kroimy na plastry i podajemy na zimno

Miód i pieprz