mięso - 63110 przepisów (strona:447/4208)

Kurczak faszerowany w cieście francuskim. 181

Wyszło mi danie podwójnie nadziane ;) Mięso nafaszerowałam mozzarellą, bazylią i suszonymi pomidorami, a następnie owinęłam plecionką z ciasta francuskiego. Jest to dosyć popularny sposób na podanie filetów z piersi kurczaka, ale do tej pory jakoś nie było okazji, żeby go wypróbować. Dobrze, że w końcu się udało. Danie jest bardzo smaczne i eleganckie. Mięso pozostaje soczyste, a ciasto chrupiące. Nadzienie(...)pomidorów 150 g mozzarelli sól pieprz jajko (roztrzepane, do posmarowania wierzchu) Wykonanie: Pierś z kurczaka rozciąć (nie do końca) w taki sposób, aby powstała kieszonka. Doprawić solą i pieprzem. Mięso napełnić bazylią, suszonymi pomidorami i kawałkami mozzarelli. Płat ciasta francuskiego podzielić na pół, na środku każdej części ułożyć nafaszerowane mięso. Następnie z obu stron ponacinać nożyczkami brzegi ciasta (środek

zadanie-gotowanie
Kurczak zapiekany w sosie barbecue 188

Skarmelizowany, na chrupko zapieczony sos barbecue na aromatycznym kurczaku z piekarnika Sos barbecue serwowany do upieczonego czy grillowanego mięsa to nic dziwnego. Wyśmienicie komponuje się z karkówką, żeberkami czy schabem - osobiście przetestowałam :)  Ale gdyby tak pójść o krok dalej i sos barbecue podać w towarzystwie kurczaka ? Mało tego! A co jeśli drób w tym sosie się najpierw zamarynuje(...)dodatek kurczak ma być jeszcze smarowany tymże sosem w trakcie pieczenia. Karkołomne? W żadnym wypadku! Wybornie pyszne! :) Mocno chrupki, skarmelizowany podczas zapiekania sos barbecue nada tu mięsu drobiowemu z trochę dymnego, jakby opalonego dymem aromatu . Lekko słodkawy, zapiecze się w bajeczną skórkę . Kurczak w nim zamarynowany nabierze intensywnego smaku. Nie potrzeba tu żadnych innych przypraw, no może odrobinę soli

Grunt to przepis!
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 220

pozwalają szybko ocenić do czego przeznaczony jest konkretny nóż bez wyjmowania go z bloczka. Ma to też zastosowanie czysto higieniczne – jeśli tylko chcemy, możemy mieć osobny nóż do mięsa, osobny do ryb, a osobny do krojenia czy obierania warzyw. W praktyce często zdarza się nam kroić wszystko jednym, uniwersalnym nożem – symbole niejako naturalnie pomagają nam zachować porządek(...)najostrzejszych noży. Oczywiście nie oznacza to, że jest przeznaczony wyłącznie dla miłośników japońskiej kuchni. Nóż santoku jest wprost stworzony do siekania . Możemy szatkować nim duże ilości warzyw lub kroić mięso. Duża szerokość noża sprawia, że pokrojone produkty łatwo możemy przenieść prosto na patelnię czy do garnka. Jego ostrość przetestowałam między innymi na wspomnianym, trudnym do krojenia sushi. Bez żadnego problemu

Poezja smaku
Mięsne muffiny 154

Muffiny zawsze kojarzą się w wersji słodkiej . Ja prezentuje muffiny w wersji na słono z mięsem z piersi kurczaka , fajnie smakują i są w wersji  light ,jeżeli ktoś stara się ograniczać spożywanie kalorii to fajnie się nadają aby takie muffiny przygotować . Składniki         1 duża pierś z kurczaka         1 papryka(...)sól pieprz ziołowy do smaku        folia aluminiowa     Wykonanie        Pierś z kurczaka myję i osuszam , mięso kroję w kostkę ,następnie do mięsa dodaje paprykę pokrojoną w kostkę ,pęczek pietruszki pokrojony i brokuł delikatnie pooddzielany na nie za  duże kawałki, do mięsa i reszty składników w misce dodaje fetę pokruszoną oraz

Mój Smak
pieczarkowa karkówka 158

Zapraszam na bardzo pyszną karkówkę na niedzielny obiad bardzo fajne danie . Bardzo lubię karkówkę jak zarówno moja rodzinka , zapraszam do wypróbowania takiego wydania mięsa . 1 kg karkówki  200 dag pieczarek  1 duża cebula  1 ząbek czosnku  2 listki laurowe  5 ziarenek ziela angielskiego  5 ziarenek pieprzu kolorowego  sól  pieprz  Wykonanie(...)Mięso myję i osuszam , następnie kroję na plastry około 3 centymetrowe i podsmażam na złoty kolor w głębokiej patelni ,bądź garnku , kiedy mięso mamy już podsmażone to dodajemy cebulę pokrojoną w talarki oraz czosnek posiekany , podsmażamy około 5 minut wszystko razem , kiedy mamy już podsmażone mięso i cebulę , to zalewamy wszystko wodą o dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy na bardzo

Mój Smak
Jogurtowe udka 178

łyżeczki pieprzu czarnego  2 łyżeczki papryki czerwonej  pół łyżeczki cynamonu  1 duża cebula  sól do smaku  1 duży jogurt  Wykonanie  Mięso dokładnie myję i osuszam , cebulę kroję w kostkę i przesmażam na odrobinie oliwy i dodaje do osuszonego mięsa , następnie dodaje wszystkie przyprawy , oraz jogurt i doprawiam solą , wszystko dokładnie  mieszam(...)jogurt pokrył całe mięso . Jak mamy już przygotowane mięso w jogurcie , oraz w przyprawach to przykrywam miskę folią aluminiową i wstawiam całość do lodówki na całą noc . Na następny dzień mięso przekładam do naczynia żaroodpornego  i wstawiam do piekarnika pod przykryciem na 200 stopni na około 2 godzin . Podaje z ryżem bądź kaszą jaglaną . Tak wygląda po upieczeniu

Mój Smak
Kotlety mielone 170

całkiem łatwo, jednak drobne niuanse związane głównie z przyprawianiem decydują czy końcowy efekt to pyszny kotlecik, czy pospolite mięcho... Kotlety mielone  Do przyrządzenia kotletów będziemy potrzebować: 1/2 kg mięsa wieprzowego (np.łopatka) 1/2 kg mięsa wołowego (np. rostbef)    (wołowe w zależności od preferencji można zastąpić indykiem) 2 duże cebule 2 bułki kajzerki 2 jajka 5-6 ząbków(...)czosnku przyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól, maggi olej do smażenia bułka tarta Sposób przyrządzenia:  Bułki namaczamy godzinę wcześniej w wodzie. Cebulę podsmażamy na patelni na złoty kolor. Mięso mielimy z odciśniętą z wody bułką,  dodajemy cebulę, (niektórzy też mielą, ja sądzę, że nie ma to sensu jeśli drobno posiekana i usmażona) jajka, solimy, pieprzymy, dodajemy nieco maggi, oraz

Aromatyczne Podróże
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 153

szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs (ja swój kupiłam w osiedlowej pasmanterii) Zaczynamy od wątróbki. Wątróbkę(...)wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką  zagotować bulion lub rosół  i do takiego gorącego wsypać kaszę manną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną i jabłkiem i resztę słoniny. Do otrzymanej masy dodać namoczoną kaszę manną, sól, pieprz

Posadzone i zjedzone
Pulpety w sosie warzywnym 155

Pyszne pulpeciki z warzywnym sosem. Sos, a może raczej krem na bazie cukinii, pomidorów i papryki. Gorąco polecam. Składniki na pulpety: 500 g mielonego mięsa z szynki 100 g ryżu nie klejącego się np. parabolicznego 2 jajka 1 czubata łyżka kaszy manny Składniki na sos: 1 średniej wielości cukinia 1 papryka 1 l przecieru pomidorowego 1 cebula 2 łyżki słodkiej(...)Całość miksujemy na gładki krem. Do sosu dodajemy 2 łyżki śmietany (nie jest to konieczne) i mieszamy - sos mamy gotowy. PULPETY: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do mięsa dodajemy lekko przestudzony ugotowany ryż i 2 jajka. Dokładnie wyrabiamy mięso, dodając między czasie kaszę mannę. Mięso doprawiamy ulubiona przyprawą: np. do mielonego, delicat lub jak w moim przypadku moją

IMPRESJA SMAKU
Szaszłyki z łopatki, boczku i cebuli w marynacie ziołowej 234

ostrej 1 czubata łyżeczka majeranku 1 płaska łyżeczka rozmarynu 1 płaska łyżeczka tymianku 1 płaska łyżeczka oregano 6 dużych ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso i cebulę przygotowujemy dzień wcześniej. Do miseczki wkładamy wszystkie składniki marynaty i dodajemy tyle oleju, aby marynata była gęsta, lecz płynna.  Łopatkę i boczek kroimy na kawałki o grubości(...)około 0,7 cm. Cebulę kroimy na krążki grubości około 0,5 cm. Boczek i łopatkę wkładamy do pojemnika i polewamy marynatą. Całość mieszamy, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Cebulę lekko skrapiamy olejem, który na niej rozprowadzamy, przy użyciu pędzelka kuchennego. Cebulę solimy i układamy na dnie pojemnika, pod mięsem. Pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego

Smak mojego domu
Cukinia faszerowana mięsem, kaszą bulgur i kurkami 173

Cukinia faszerowana to bardzo smaczny i pożywny posiłek. Cukinię można nadziać różnymi składnikami. Ja nadziewałam ją już mięsem i pieczarkami , mięsem i ryżem a teraz wersja z mięsem, kurakami i kaszą. składniki: 2 średnie cukinie po ok 900 g 400 g mięsa mielonego z indyka 1 woreczek kaszy bulgur 200 g kurek 1 cebula sól,pieprz olej do smażenia masło(...)rozgrzać odrobinę masła, wrzucić kurki i smażyć aż zmiękną, przełożyć na talerz. Cebulę pokroić w drobną kostkę.  Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać mielone mięso. Smażyć aż mięsko będzie usmażone. Następnie dodać wcześniej usmażone kurki oraz ugotowaną kaszę bulgur. Dokładnie wymieszać, farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem nadziać połówki cukinii. Ułożyć

Monia miesza i gotuje
Karkówka w sosie paprykowo – pomidorowym 191

się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie. Napisz recenzje Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania(...)łyżka oliwy 1/2 łyżeczki cukru papryka słodka majeranek pieprz czarny sól Instructions Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Delikatnie posypujemy pieprzem, solą i nacieramy słodką papryką oraz majerankiem. Następnie każdy kawałek mięsa smarujemy oliwą. Na dobrze rozgrzaną patelnię układamy mięso i podsmażamy na dużym ogniu tak, aby karkówka z każdej strony była rumiana. Mięso przekładamy na talerz. Patelnię deglasujemy bulionem. Dodajemy posiekaną

Wędrówki po kuchni
Tradycyjny obiad. Panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką. 277

jest na obiad? U mnie dziś prosty i tradycyjny przepis – panierowane kotlety z piersi kurczaka z fasolką i ziemniaczkami. Mniam… Czasem nie ma nic lepszego niż dobre mięso i ulubiona surówka A w co najbardziej lubicie przygotowywać na drugie danie? Składniki: (dla całej rodziny) 3 piersi z kurczaka 3 jajka M sól i pieprz bułka tarta olej(...)smażenia Ulubione dodatki: fasolka szparagowa z bułką tartą ziemniaczki Przygotowanie: Mięso myjemy, kroimy na pół i wzdłuż tworząc kotlety. Następnie delikatnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. W misce mieszamy widelcem jajka z przyprawami (solą i pieprzem). Do głębokiego talerza wsypujemy bułkę tartą. Mięso maczamy dokładnie w jajku z przyprawami. Najlepiej odstawić tak przygotowane mięso na godzinę do lodówki

Słodkie okruszki
Kurczak w kremowym sosie cebulowo-paprykowym 275

Kurczak jest uniwersalny, łatwo dostępny i smaczny, ale ileż można jeść pieczone udka czy smażonego fileta. Z tego mięsa można wyczarować wszystko! Aby urozmaicić menu , szukam zawsze nowych smaków niekoniecznie muszą być wyszukane aby zrobić dobry obiad. Najlepsze to tego dania jest mięso z uda kurczaka bez skóry i kości, czasem można kupić w sklepie właśnie takie, lub samemu otrybować(...)Zostawiam Wam pole do popisu,  z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego bulionu lub rosołu 100 ml białego wytrawnego wina

Wanilia i Kardamon

Proponowane wyszukiwania