mięso - 63110 przepisów (strona:451/4208)

filet z kurczaka faszerowany fetą 175

czterech osób 2 piersi kurczaka (ok 0,8-0,9 kg) 1/2 opakowania fety (ok 125 g) 2-3 gałazki bazylii 6-7 łyżek oliwy sól, pieprz sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie oprószamy solą i  pieprzem, smarujemy oliwą i dostawiamy na godzinę w chłodne miejsce. Fetę kroimy na dość grube plastry, bazylię siekamy, mieszamy(...)oliwą i smarujemy nią ser. Pierś kurczaka wyjmujemy z lodówki i ostrym nożem ( najlepiej do filetowania) wycinamy w niej wewnętrzna kieszeń  (uważając aby nie rozciąć mięsa). Teraz do wnętrza naszej kieszeni wkładamy kawałki fety obtoczone  bazylią. Tak przygotowane mięso układamy na blasze wysmarowanej oliwą  i całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W tej temperaturze pieczemy

Miód i pieprz
Schab w sosie własnym 291

Krok 1 Cebulę kroimy w pół talarki, marchew kroimy w plastry. Krok 2 Na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy marchew i smażymy jeszcze przez około 5 minut. Krok 3 Mięso rozbijamy i przyprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką. Krok 4 Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem. Na patelni obsmażamy mięso. Krok 5 Mięso przekładamy do garnka, dolewamy wody(...)całe mięso było zanurzone. Doprawiamy zielem anielskim, liściem laurowym i dusimy około 50 minut. Pod koniec duszenia doprawiamy sos lubczykiem, majerankiem oraz solą i pieprzem. Krok 6 Wyciągamy schab z sosu. Dokładnie mieszamy mąkę z zimną wodą i dodajemy ją do sosu, całość mieszamy. Smacznego   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else

Coś bym zjadła
Łopatka w kawałkach z szynkowara 269

łopatki wieprzowej 2 łyżeczki Szeherezady 2 łyżeczki Peklosmaczku  2,5 łyżeczki żelatyny spożywczej  0,5 łyżeczki czosnku granulowanego Dodatkowo: Szynkowar Singiel Tradismak Sposób przygotowania: Umyte i osuszone mięso kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy sól peklową, przyprawę do wieprzowiny i czosnek granulowany, wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy suchą żelatynę i ponownie mieszamy. Mięso przekładamy do szynkowara, zamykamy(...)wstawiamy na 48 godzin do lodówki. Garnek w którym będziemy gotować szynkowar z mięsem wykładamy ściereczką, wstawiamy szynkowar, wbijamy termometr. Wlewamy zimną wodę w takiej ilości żeby sięgała poniżej 2 cm. od wierzchu, garnek umieszczamy na gazie, przykrywamy pokrywą. Gotujemy przez 65 minut na małym ogniu, temperatura nie powinna przekroczyć 80 stopni. Szynkowar z mięsem pozostawiamy do ostudzenia, wstawiamy

Bajeczna Kuchnia
Diabelskie żeberka inaczej 252

czasu na gotowanie. Zmieszanie składników marynaty i włożenie do niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też(...)osuszamy papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i obtaczamy w niej żeberka. Całość wkładamy do lodówki na ok. 3 godziny, w międzyczasie przynajmniej raz zamieniając kawałki mięsa kolejnością i oblewając marynatą. Zamarynowane żeberka wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy częścią marynaty. Szczelnie przykrywamy naczynie (pokrywką lub folią aluminiową) i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (termoobieg). Żeberka

Kulinarna Pokusa
Gulasz wieprzowy z pomidorami, fasolką i kukurydzą 130

rzeczy w kółko, ale co zrobić jak dla mojej rodziny ten smak się nie nudzi...? Tym razem troszkę go urozmaiciłam...  Wyszedł również przepyszny oraz doskonale połączony smakowo.  Mięso jest miękkie, aromatyczne, a całość niezwykle syta i posiadająca kuszący aromat! Spróbujcie! 700-800g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 1 puszka(...)ząbki czosnku 5 ziarenek pieprz   2 listki laurowe  1 łyżeczka suszonej bazylii (płaska) 1/3 łyżeczki suszonego tymianku papryka ostra sól Dodatkowo: olej Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli. Cebulę pokroić w piórka. Mięso z cebulą podsmażyć na odrobinie tłuszczu i następnie przełożyć do garnka. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę

Di gotuje
DOMOWE HAMBURGERY 130

Składniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 cebula 1 średni ogórek kiszony 2 łyżki kukurydzy konserwowej sól pieprz ziołowy bazylia oregano bułki z ziarnami sałata masłowa olej rzepakowy 1 cebula czerwona 2 średnie pomidory   SOS KIELECKI HAMBURGEROWY MAJONEZ KIELECKI KETCHUP KIELECKI PIKANTNY   Sposób przygotowania:  Mięso przełożyć do miski. Cebulę obrać i zetrzeć na tarce, dodać(...)mięsa. Ogórek pokroić w kostkę również dodać do mięsa. Następnie kukurydzę.    Wsypać przyprawy i wyrobić masę mięsną. Z mięsa uformować kotlety, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Czerwoną cebulę pokroić w krążki i lekko podsmażyć na oleju. Pomidory również pokroić w krążki. Bułki przekroić, posmarować sosem hamburgerowym. Położyć sałatę, burgera, plaster cebuli i pomidora.  Na koniec polać majonezem, ketchupem

Prosto i Smacznie z Anetą
kacze udka-roladki z patelni grillowej z czerwoną kapustą na obiad... 223

kucharek 1 łyżeczka, ocet jabłkowy 1 łyżka, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, koperek 1/2 pęczka świeże kacze udka umyć, osuszyć, wytrybować z kości na jeden płat mięsa razem ze skórą, nie przeciąć mięsa w trakcie trybowania, lekko skośnie ponacinać skórę każdy płat mięsa natrzeć olejem z dwóch stron, posypać 1 łyżką czosnku niedźwiedziego, po pół łyżeczki papryki(...)wędzonej, pieprzu, kucharka zawinąć mięso na roladki, obwiązać grubszym sznurkiem i schowac do lodówki na 2 godziny na bardzo rozgrzanej patelni grillowej suchej smażyć roladki na rumiano, przykryc patelnię pokrywką i piec do miękkości mięsa, pod koniec pokrywkę zdjąć i smażyć do odparowania płynu na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę z jabłkami, posypac cukrem, dodac goździki, dodać posztkowaną czerwoną kapustę sparzoną

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykańska zupa z paloną papryką i ryżem 160

Zupę meksykańską z mięsa świeżo mielonego przygotowałam, do której mnóstwo przypraw i warzyw dodałam. Papryki kolorowe zanim do niej dołożyłam nad palnikiem przypaliłam, następnie skórkę zeskrobałam i pokrojone warzywa w paski do zupy dodałam, dzięki temu papryki stały się delikatniejsze  i z pewnością smaczniejsze. Zupę gęstą i dobrze doprawioną ugotowałam, a dla złagodzenia smaku, ryż na sypko do niej(...)kminkiem, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i suszoną chili (lub posiekaną drobną świeżą papryczką chili ). Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim cebulę pokrojoną w wiórka i posiekany czosnek. Dodajemy mięso mielone, pieprz, mieloną słodką paprykę i całość podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 2 min żeby mięso wchłonęło smak. Mięso przekładamy do gotującej wody, mieszamy i gotujemy

Moniki Smakołyki
Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem 214

Pyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji,  ale równie smakowitej :) Składniki: 1 kg schabu 400 gr mięsa mielonego u mnie z łopatki 1 mała cebula starta na tarce kawałek sera żółtego plastry boczku parzonego czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku 1.  Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie(...)tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;) 2.  Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka. 3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone

Gotowanie...to proste !
Musaka po mojemu 169

nich zapominam. Bakłażany podobnie jak cukinię można przygotować na wiele sposobów. Można je smażyć, dusić, grillować i zapiekać. Dziś polecam pyszną musakę czyli sycącą zapiekankę z bakłażanów i mięsa mielonego. składniki: 3 bakłażany ( po ok 450 g) 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów krojonych 1 łyżka koncentratu pomidorowego oregano sól, pieprz olej rzepakowy beszamel(...)minut aby puściły sok. Potem plastry bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Skropić olejem i ugrillować na patelni grillowej. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Zeszklić na oleju. Potem dodać mięso mielone. Smażyć wszystko razem aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Wszystko razem smażyć aż pomidory się rozpadną i odparują prawie wszystkie płyny. Mięso doprawić

Monia miesza i gotuje
Pieczeń do chleba 211

czubate łyżeczki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy wodą i mieszamy. Cebulę ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba rodzaje mięsa wkładamy do dużej miski. Dokładamy wszystkie pozostałe składniki: namoczoną bułkę tartą, cebulę, czosnek, jajka, majeranek, sól i pieprz. Mięso dokładnie wyrabiamy. Mięso przekładamy do jednej większej lub dwóch mniejszych foremek(...)użyłam dwóch małych aluminiowych foremek o wymiarach: 6 cm x 10 cm x 23 cm. Do foremek wkładamy tyle mięsa, aby od góry zostało 1 cm wolnej przestrzeni. Foremek aluminiowych nie trzeba niczym smarować. Pieczeń nie przyklei się do nich. Tak przygotowaną pieczeń wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Ja piekłam w temperaturze 175 stopni, grzałka dolna

Smak mojego domu
Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką (Polpettone di pollo con zucchine e carote) 164

rodzinny obiad lub kolacj ę . Pulpet przełożyłam plastrami cukinii i marchwi, które wykorzystałam również do dekoracji. Smacznego :) SKŁADNIKI 750 gr mięsa mielonego z kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko natka pietruszki szczypiorek suszone oregano s ó l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Podłużną(...)formę wykładamy papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.    Cukinię i marchew kroimy w podłużne cienkie plastry . Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa

La grande e la piccola cuoca
Gulasz wieprzowy z pomidorami i bazylią (z boczku) 170

pomidorami - musi być w nich bazylia. Nieważne świeża, czy suszona, ale jej dodatek jest obowiązkowy. Dlatego i w tym gulaszu jest ona akcentem podkreślającym całokształt potrawy. Możecie użyć dowolnego mięsa wieprzowego (drobiowe też się nadaje). 500g mięsa wieprzowego (użyłam chudego boczku) 2-3 cebule 1 puszka pomidorów (w całości) 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki posiekanej bazylii (świeżej) 5 ziarenek(...)pieprz 1 listek laurowy sól Dodatkowo: olej Umyte i osuszone mięso pokroić w kostkę i wymieszać z niewielką ilością soli. Cebulę pokroić w piórka. Mięso z cebulą podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu i następnie przełożyć do garnka. Dodać pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany), listek laurowy, bazylię i ziarenka pieprzu. Całość wymieszać i dusić do miękkości (około

Di gotuje
Babeczki na słono 167

Dziś zapraszam na kulinarną przygodę z babeczkami z farszem z mięsa mielonego z indyka,oliwkami,suszonymi pomidorkami oraz szpinakiem. Dodatkowo smak wzbogaciłam serem wędzonym z chilli. Idealnie sprawdzają się na przyjęciach.  Smacznego  SKŁADNIKI:12 sztuk 500g mięsa mielonego z indyka 375 g ciasta kruchego Pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku  10-12 szt oliwek mogą być nadziewane(...)sosem TU SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:   Przygotowujemy foremki ok 12 sztuk Ciasto dzielimy na kwadraty ok 12 sztuk. Następnie wklładamy do foremek na muffinki.   Między czasie  przygotowujemy mięso. Na rozgrzany olej wrzucam mięso, smażę,dodaję przyprawy,koncentrat,czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pokrojoną drobno cebulę.Następnie wrzucam szpinak. Wszystko mieszam i zestawiam z palnika. Paprykę myję i kroję drobno

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania