Pomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)Sól Pieprz Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy
VioletoweKucharzeniePrzepyszna kanapka z długo duszoną wołowiną, rozpuszczonym serem i pyszną pastą z pieczonej papryki. By nadać świeżości temu daniu posypałam mięso dużą ilością szczypiorku. Jest to jedna z lepszych kanapek jakie jadłam. Cały trik polega na tym, by odpowiednio grillować pieczywo, które posmarowane pastą z papryki nadal będzie chrupiące i nie będzie chłonęło płynów. Reasumując jest ciekawy pomysł na smaczny(...)przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam w nim naczynie. Mięso piekę przez 8 godzin, co jakiś czas dolewam bulionu i obracam mięso. Po upieczeniu mięso z łatwością powinno dzielić się na włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było
Mango Papajawww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski mój. Jak wiadomo, indyk jest chudym i niskokalorycznym mięsem, więc roladki doskonale sprawdzą się jako propozycja na zdrowy obiad. Natomiast po wystygnięciu - będą idealnie smakowały ze świeżym pieczywem. (Marchewka nie wypadnie.) Mięso wychodzi miękkie, soczyste niezwykle aromatyczne. Przepis jest tak łatwy, że bez problemu każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam(...)indyka (średnia) 5 listków świeżej bazylii 3 ząbki czosnku 1 marchewka (mała, lub kawałek większej) 1 łyżeczka soli Dodatkowo: olej Golonkę z indyka dokładnie umyć, rozciąć i pozbawić kości. Mięso porządnie natrzeć solą. Na rozłożonym płacie ułożyć listki bazylii, plasterki czosnku i z brzegu - marchewkę. Całość zrolować i wsadzić w siatkę do wędlin. (Można związać nitką.) Tak przygotowaną roladkę wstawić
Di gotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną zapiekankę makaronową z mięsem. Zapiekanka z makaronem jest prosta i szybka w przygotowaniu i idealnie nadaje się do podania na obiad lub kolację. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania zapiekanki z makaronem będziemy potrzebować: 500 g makaronu grubego (świderki, muszelki itp..) 500 g przecieru pomidorowego (passata pomidorowa) 2 duże cebule (około(...)mięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję
Uwaga Babcia GotujeSkładniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g pieczarek; Białe części 2 średnich porów; 125 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 750 ml bulionu drobiowego (u mnie 750 ml wrzątku + 1 łyżka vegety); 200 g serka topionego śmietankowego (2 opakowania, każde po 100 g); 100 g serka topionego ziołowego; 2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pieczarki(...)umyć, osuszyć i pokroić w plasterki. Pory umyć, osuszyć, pokroić w plasterki. W garnku, w którym będzie gotowana zupa rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić mięso mielone i lekko podsmażyć. Do garnka z delikatnie podsmażonym mięsem mielonym dodać plasterki pieczarek i razem podsmażyć. Następnie wlać bulion, dodać pokrojone pory, serki topione i gotować razem przez około 15 minut. Śmietanę wlać
Gospodyni MiejskaBardzo prosty sposób wykonania swojskiej kiełbaski. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Najpierw do worka włożyć połowę plasterków cebuli i potem mięso i drugą część cebuli. Zawinąć worek i zamknąć szynkowar. Ja miałam długi płat łopatki, zwinęłam go i umieściłam w worku. Jeśli mięso jest zbyt duże to odkroić i powpychać do środka mięsa. Mocno przydusić, żeby mięso
Kuchnia PokoleńMięso z drobiu w mojej kuchni wykorzystuję najczęściej. Przede wszystkim dla tego, że jest łatwe i szybkie w przygotowaniu a także jest sporo możliwości na jego wykorzystanie. Od dłuższego już czasu kupuję drób w opakowaniu MAP. Pakowanie to polega na zastosowaniu odpowiedniej mieszaniny gazów. Mięso pakowane jest bezpośrednio u producenta i dzięki temu mięso nie jest narażone na zewnętrzne zanieczyszczenia(...)data przydatności do spożycia, pochodzenie produktu, dane producenta, numer partii oraz klasa jakości produktu. Kupując drób w opakowaniu MAP wiem, że został zachowany wysoki standard higieniczny i jakościowy mięsa. Składniki: Roladki z indyka : 2 polędwiczki z indyka po około 250 g 250 g boczku wędzonego w plasterkach świeży szpinak suszone pomidory mozzarella krojona 2 łyżki masła klarowanego Sałatka z kaszy
Ala piecze i gotujeJeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia karkówki marynowanej w czerwonym winie . Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)oliwek lub olej Cebulę obrać i drobno posiekać. Z papryki usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju), wsypać trochę
UgotowaćNadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)kwas (np. sok z cytrusów, ocet lub wino) – który zmiękcza mięso, tłuszcz (np. olej lub oliwę) – który zakonserwuje mięso i sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze
Poezja smakuStek to nie tylko rzucony na patelnię i odpowiednio wysmażony kawałek mięsa. Potraktowany z większą atencją, z kilkoma aromatycznymi dodatkami i z niewielką ilością przypraw, jeden stek jest w stanie zaspokoić głód dwóch dorosłych osób. I to w całkiem elegancki i prosty sposób. Stek do tego przepisu może być wyjęty prosto z lodówki – jest z nim chwila zabawy, chwilę spędza(...)maśle. Stek rozcinamy z szerszej strony ostrym nożem, nie do końca – rozkładamy go tak jak książkę, cienko rozbijamy tłuczkiem, najlepiej przez folię spożywczą. Uważamy, żeby nie zrobić dziur. Mięso solimy (tak, solimy, tutaj solenie wołowiny w żaden sposób mięsa nie wysuszy), pieprzymy, posypujemy cebulką i czosnkiem. Pomidory odcedzamy z oliwy i drobno kroimy, równomiernie rozkładamy na mięsie. Kulkę sera mozzarella
Karo in the KitchenMIELONE MIĘSO Z INDYKA JAKO SZASZŁYKI KOFTA Składniki: 500 gram mięsa mielonego z udźca z indyka 1 duża cebula Łyżka natki kolendry Łyżka natki pietruszki ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej ¼ łyżeczki cynamonu Szczypta kuminu (kmin rzymski) ¼ łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 ząbki czosnku Szczypta soli Szczypta chili W sobotę – spotkanie grillowe, będą na pewno same pyszności, a przede wszystkim świetna atmosfera(...)grill. A co będzie na tym grillu…? już wiem. Cebulę drobno siekamy, czosnek ścieramy na tarce, natkę kolendry i pietruszki drobno siekamy, dodajemy przyprawy i wszystko dokładnie mieszamy z mięsem mielonym. Następnie formujemy z mięsa podłużne wałki i wbijamy w środek patyczki do szaszłyków (namoczone w wodzie). Możemy również uformować kulki, które na przemian z warzywami będziemy nabijać na patyczki
Markowy smaksosu sojowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu winnego białego Wykonanie: Składniki marynaty do kurczaka wymieszać. Filet umieścić w mocnym woreczku, wlać marynatę i dobrze zamknąć. Odłożyć mięso do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni z każdej strony po około 7 minut. Podsmażone mięso zawinąć w folię aluminiową i wstawić do piekarnika na 15 minut(...)umieścić je na patelni na małym ogniu, pod przykryciem ). Mięso ostudzić, nie rozwijając z folii. Ostygnięte mięso rozwinąć i pokroić w skośne plastry. Składniki dressingu zmiksować blenderem. Pomarańczę obrać ze skóry i wykroić filet, bez białej części. Sałatę rozłożyć na talerzu/półmisku, posypać kukurydzą. Ułożyć kawałki pomarańczy i plastry kurczaka. Posypać kiełkami. Przed podaniem polać sałatkę dressingiem szczypiorkowym. Smacznego
kolorowotorcikowoniedzielny obiad proponuję pyszną lasagne z mięsem mielonym...jedno z moich ulubionych dań włoskich. Każdy kto ją zna i lubi to na pewno będzie też umiał sam przygotować takie danie. Naprawdę warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Składniki na 6 porcji: ok. 12 płatów makaronu lasagne 1/2 kg mięsa mielonego 40 dag sera mozarella(...)kawałku) 1 duża cebula 1 duża marchew 2 ząbki czosnku 400g krojonych pomidorów 4 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz bazylia, przyprawa do mięsa mielonego oliwa z oliwek sos beszamelowy: 80 g mąki 1/3 kostki masła ok. 1,5 szkl. mleka pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Z masła i mąki robimy zasmażkę...masło rozpuść w garnku i dodaj
Alutka-GotujeSkładniki; 1 kg filetu z indyka 3 łyżki powideł śliwkowych 3 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu jabłkowego 1/4 łyżeczki soli ok. 2 łyżki wody Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Powidła, miód, sos, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku do chwili aż składniki połączą się i będą płynne. Mięso obwiązujemy grubą nitką(...)nadać mu odpowiedni kształt i przekładamy do miski. Zalewamy je przestudzoną marynatą w której obtaczamy mięso z każdej strony. Odstawiamy do lodówki najlepiej na 12-24 godziny. Po tym czasie marynatę odlewamy z miski i łączymy ją z 120 ml. wody. Mięso przekładamy do keksówki i zalewamy je połową marynaty a drugą połową polewamy mięso podczas pieczenia co jakiś czas
Radość kipiąca uśmiechem.kawałek selera kawałek pora 1/2 cebuli natka pietruszki zielony groszek (ewentualnie 1 - 2 jajka ugotowane na twardo) sól, pieprz 4 - 5 łyżeczek żelatyny woda Obrane warzywa (oprócz cebuli) i mięso umieszczamy w garnku i zalewamy zimną wodą, tak żeby skryła całość, a następnie gotujemy na małym ogniu. Cebulę opalamy palnikiem (ale nie nad gazem! w ostateczności możecie nie opalać(...)smakuje wtedy trochę inaczej niż powinna) i dodajemy do gotującego się mięsa z warzywami, zmniejszamy płomień pod garnkiem, solimy. Gotujemy do chwili aż wszystkie składniki będą miękkie. Wyłączamy i doprawiamy pieprzem. Następnie wyjmujemy mięso i warzywa, a płyn zlewamy odmierzając 1 litr (będzie to najzwyklejszy w świecie delikatny rosół, jeśli będzie go mniej niż litr, dolejcie trochę gorącej wody
Czary - gary w kuchni