Latem jemy lekko, jarsko i dietetycznie. Czasem jednak nachodzi ochota na kawałek mięsa. Ja upolowałam łopatkę wieprzową, nie byle jaką bo ze świnki rasy puławskiej, podobno najlepszą. Rzeczywiście mięso jest kruchutkie i rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była(...)smaku • 2 puszki czerwonej fasoli • 3 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • pęczek zielonej pietruszki • 1 czubata łyżka mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Mięso pokroić w drobną kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą i pieprzem. • Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać
To co kochamobiecałam przy szynce, będzie dużo pieczonego mięsa. Zasada „wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz(...)zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa temperatura podczas dalszego pieczenia nie wysusza i nadaje kruchości. Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Składniki: • kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej • 4 ząbki czosnku • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Boczek umyć
To co kochamCzęsto zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka(...)rosołu. Mięso z kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu
To co kochamjeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości • 250 g mięsa mielonego z cielęciny • 1 jajko • 1/2 kajzerki • 1/2 cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki(...)Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. • Naczynie do zapiekania posmarować
To co kochamtrująca substancja kancerogenna, która w ogóle nie powinna znaleźć się w żywności człowieka, nawet w najmniejszych ilościach. Tymczasem kury karmione są arszenikiem, aby poprawić kolor mięsa, z kolei prozac obniża poziom stresu, aby kury szybciej rosły. Do tego wszystkiego kofeina, aby równoważyć efekty działania innych substancji. To dlatego facetom rosną piersi(...)jedzą nasze polskie kurczaki? Może są trochę łagodniej traktowane niż amerykańskie lub chińskie. Trudno określić, jaką dawkę tych trucizn zjada amator drobiu. Alternatywą są ekologiczne kurczaki, ich mięso jest bez wątpienia droższe, ale też o wiele zdrowsze. W związku z powyższym dzisiaj kupiłam dwie zdrowe i szczęśliwe kaczki, które mieszkały
To co kochamsukcesie w mojej kuchni i na blogu indyka pieczonego w całości postanowiłam przygotować w ten sam sposób golonki indycze. Osobiście bardziej preferuję mięso z nóg niż z piersi, bo jest bardziej soczyste. Tak jak się spodziewałam, golonki wyszły rewelacyjne. Mięso bardzo miękkie, soczyste i delikatne o lekkim maślano-pomarańczowym smaku(...)golonek • 3 litry wody • 3 łyżki soli • 1 główka czosnku • 1/2 łyżki pieprzu ziarnistego • 1 łyżka ziela angielskiego • 1/2 łyżki kminku • 5 liści laurowych Do polewania mięsa • 1/3 szklanki oleju • 1/3 szklanki roztopionego masła • 1 szklanka soku pomarańczowego Na sos • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki mleka Wykonanie: Marynata • Gotować przez 10 minut pół litra wody
To co kochamgrube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART , które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką. SKŁADNIKI 0,5 kg mięsa mielonego, 15 dag polędwiczek z kurczaka, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego , ½ łyżeczki majeranku, 1 łyżka majonezu, 1 płaska łyżeczka przyprawy(...)kurczaka sól, pieprz WYKONANIE Kurczaka tniemy na mniejsze paski, marynujemy w majonezie i przyprawie do kurczaka. Mięso mielone mieszamy z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę, bułką tartą i jajkami, wyrabiamy dokładnie masę. Przekładamy na dno formy do 2 foremek (lekko wysmarowanych olejem) po połowie masy z mięsa mielonego, układamy kawałki kurczaka, przykrywamy resztą mięsa mielonego, posypujemy majerankiem. Pieczemy
słodki bratekJabłka i mięso? czemu nie! To naprawdę smaczne połączenie. A do mięsa lekka jak chmurka ziemniaczana pierzynka... Powiem Wam szczerze, że to jedno z najlepszych połączeń smakowych ostatniego czasu. Tą zapiekanką zajadały się moje dzieci a także ja i Małżon. Pomysł pochodzi z listopadowej KUCHNI. Wieprzowina z jabłkami zapiekana pod ziemniaczana pierzynką olej do smażenia 1 cebula(...)cytryny czubata łyżka masła 2 łyżki śmietany 22% płaska łyżka chrzanu, może być ze słoiczka sól, pieprz 100 ml startego drobno cheddara Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy cebulę. Dodajemy mięso i przyprawy, smażymy dopóki mięso nie straci różowego koloru. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolewamy przecier i chwilę podsmażamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na małe kawałki
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże z dwóch :) Jeden z nich - są fantastycznie przepyszne! :) Drugi? Żeby przekonać co poniektórych niedowiarków (ja też nim byłam), że wołowinę na hamburgery można tak przygotować, że mięso będzie miękkie, smaczne i niezbyt czasochłonne w przygotowaniu. Przestałam robić w domu wołowe hamburgery, ponieważ uważałam, że i tak zawsze wyjdą twarde jak podeszwa, niezjadliwe a w ogóle po usmażeniu(...)soli - naprawdę niewiele 1 awokado 1 cebulka 2 ogórki kiszone keczup majonez sałata a w zasadzie to Wasze ulubione dodatki Najważniejsze w tym wszystkim tak naprawdę jest przygotowanie mięsa, dlatego nie będę szczegółowo podawać Wam jak wygląda mój gotowy hamburger, tylko napiszę jak przygotować mięso. Reszta to Wasza inwencja twórcza :) Wołowinę kroimy w kostkę (przed krojeniem nie usuwamy tłuszczu
Szczęśliwa kuchniabyć butelka) lub umieścić w naczyniu żaroodpornym Pokrojonymi plasterkami cytryny natrzeć kurczaka, a następnie ułożyć je na kurczaku lub w rynience naczynia. Kilka plasterków cytryny można włożyć do środka mięsa od strony szyi Natrzeć mięso marynatą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1,5 godziny. Nie jest to jednak konieczne, można kurczę piec od razu Piecyk nagrzewamy(...)grzanie do 180 stopni C i pieczemy ok. 30 minut. Po tym czasie podlewamy kurczaka połową bulionu. Pieczemy dalej kolejne 30 minut i znowu podlewamy kurczaka i oblewamy mięso. Pieczemy dalej przez ok. 30 minut aż kurczak się bardzo mocno zarumieni. Może nawet trochę w niektórych miejscach się mocno przypiec, ale to nic. Mięso w środku będzie dzięki temu
Szczęśliwa kuchniawłasny był i to sporo, ale robiąc dla Was zdjęcia pieczonego w trakcie mięsa, po 30 minutach wyjęłam je dla pokazania jak wygląda i cały sos wyleciał do naczynia żaroodpornego :( Ale uwierzyć musicie - sos się robi! Można nim polać potem ziemniaki lub kaszę :) Polędwica jest pieczona bez grama tłuszczu, bez bulionu i wychodzi wspaniale soczysta! Tylko trzeba ją bardzo szczelnie(...)Składniki: 1 polędwica wieprzowa Zioła suszone (płaska łyżeczka): 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka otartej bazylii 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka majeranku szczypta soli Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy ziołami. Wkładamy do lodówki na 1-1,5 godziny Piecyk nagrzewamy do 190 stopni C Mięso szczelnie owijamy w folię aluminiową tak, żeby tworzący
Szczęśliwa kuchniaduszenia. Bigos gotowany w wolnowarze Crock-Pot nie przypala się, nie trzeba stać i pilnować. Bigos sam się robi! Wrzuciłam do ceramicznego naczynia kilka gatunków upieczonego w piekarniku mięsa, kiszoną kapustę, przyprawy, suszone grzyby oraz przecier pomidorowy, włączyłam urządzenie na pozycję HIGH i zostawiłam na 6 godzin. Tuż przed pójściem spać przestawiłam go na pozycję LOW i poszłam spać. Rano(...)reszta bigosu wylądowała w słoikach, została za pasteryzowana i poczeka do Bożego Narodzenia. Przepis na bigos z wolnowara będzie wkrótce na blogu. Konfitowane udka kurczaka – to technika, przygotowania mięsa, który polega na jego bardzo powolnej obróbce cieplnej w niskiej temperaturze. Mięso najpierw marynuje się w soli i przyprawach, a następnie bardzo powoli, przez wiele godzin, dusi się w tłuszczu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędomach powstają pyszne te same dania, chociaż wszystkie mieszkamy daleko od siebie to jednak przez takie gotowanie coś nas łączy, jesteśmy tak jak by razem :) W ten weekend pieczemy mięsa dowolne ale z dodatkiem cynamonu i miodu ja dla ostrości dodałam jeszcze imbiru. Mięso wyszło pyszne, na kanapki lub do obiadu w sam raz. Zapraszam :) Składniki na marynatę(...)vegetę, cynamon i mieszamy. Szynkę nacieramy przyprawami, imbirem i polewamy marynatą. Oprószamy solą i pieprzem.Następnie przekładamy do rękawa do pieczenia, cebulę obieramy i kroimy w ósemki.Przekładamy do mięsa razem z gałązkami rozmarynu i tymianku, zawiązujemy dobrze końce worka i odkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień mięso z rękawem przekładamy do blaszki lub brytfanki. Pieczemy w temperaturze
Sama słodycz i szczypta chiliZnalazłam w jednym ze sklepów mięso z uda kurczaka bez kości i skóry... Hmm... Zaciekawiło mnie! Kupiłam i zastanawiałam się, co z nim zrobić... Skoro nie ma kości w środku, to zastąpię ją farszem! A że szpinak uwielbiam i mój farsz szpinakowy pasuje do wielu potraw - postanowiłam spróbować... Efekt? Oto on: Składniki (na 4-5 porcji, bo zazwyczaj tyle jest(...)udek): opakowanie mięsa z udka kurczaka opakowanie pieczarek tarty ser lub bułka tarta farsz szpinakowy: pół opakowania sera typu feta pół opakowania mrożonego szpinaku 2 łyżki śmietany łyżka mąki cebula 2-3 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka do przyprawienia sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka kostka rosołowa drobiowa lub warzywna Przygotowanie: 1. Kto obiera
dobra gospodyni dom wesołym czynimożna dodać mniej czosnku, aby był łagodniejszy) lub gotowy Przygotowanie: Gyros: U mnie z obiadu – 2 piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki. Wrzucamy do miseczki. Do mięsa dodajemy 2 łyżki przyprawy do gyrosa i 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego. Całość mieszamy, aby przyprawy dokładnie oblepiły każdy kawałek mięsa. Tak przygotowane mięso wkładam do lodówki na minimum(...)godzinę. Po tym czasie wyciągamy mięso z lodówki i smażymy na oleju. Do jednej porcji sałatki potrzebujemy 3-4 łyżki przygotowanego mięsa gyros. Resztę warto podać rodzinie w formie obiadu np. z frytkami i zestawem surówek lub przygotować większą ilość sałatki. Sałatka: Do miski wsypujemy mieszankę sałat, dodajemy przygotowanego wcześniej gyrosa, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na pół pomidorki, znów lekko
Słodkie okruszki