mięso - 63110 przepisów (strona:435/4208)

TORCIK MIĘSNY PRZEKŁADANY CUKINIĄ 194

myślą o nadchodzących chłodnych dniach. Kasza z boczkiem, chrupiącymi skwareczkami i cebulką sama w sobie już jest smaczna. Jeżeli do tego dodamy cukinię, która jest teraz na czasie i mięso mielone, to tworzy całkiem syte i rozgrzewające danie, nie dla jednej osoby, nie dla dwóch, ale dla co najmniej 3 osób, w zależności od porcji ! Tort może nie jest idealnie(...)boczek parzony 150 gram cebula 1 szt.  masło 2 łyżki  sól 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżka Warstwa II: cukinia mała ok. 300 gram Warstwa III: mięso mielone wieprzowe 400 gram oregano 1 łyżka przyprawa do wieprzowiny 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1/3 łyżeczki olej 2 łyżki Metoda: 1. Kaszę ugotować według wskazówek na opakowaniu

Kuchnia Paulettes
POMIDOROWA Z MIĘSEM MIELONYM I SEREM A'LA SPAGHETTI 159

marzy o kawałki ziemi, w którym będą rosły świeże, pachnące i zdrowe warzywka.  Wracając do zupy... tak mnie coś naszło aby stworzyć spaghetto pomidorówkę tzn. tradycyjną ale z mięsem mielonym i żółtym serem, dzięki czemu stała się bardziej treściwa. A w domu dużo chłopów, więc każdy zadowolony, że dostał porcyjkę mięska.  SKŁADNIKI: woda 2 i 1/2 l. passata(...)pieprz do smaki cukier 1 i 1/2 łyżki  kucharek naturalny do smaku suszona natka pietruszki 3 łyżki śmietana 18% do zup i sosów  1/4 szkl.  mięso mielone wieprzowe z szynki 300 g.  pomidory z puszki krojone Łowicz 1 puszka  koncentrat pomidorowy Łowicz 2 łyżki  sól, pieprz do smaku woda 1/2 szkl.  olej

Kuchnia Paulettes
Błyskawiczny piątek - Klopsy z szynki wieprzowej z cynamonem 170

Dzisiaj co prawda piątek i mięsa się nie je, ale wczoraj przygotowałam obiad na kilka dni, bo weekend mam pracujący i czasu na stanie przy garach brak. Mięso wieprzowe dobrze doprawione z nutą cynamonu to strzał w dziesiątkę. Polecam i Wam przygotowanie ich na obiad. Błyskawicznie zapraszam Was do stołu! Składniki : * 600g mięsa mielonego z szynki wieprzowej  * sól, pieprz(...)łyżeczka cynamonu  * cebula, czosnek * łyżka bułki tartej * jajko * tłuszcz do smażenia Przygotowanie :  Mięso dobrze wymieszać z przyprawami. Cebulę i czosnek zetrzeć na tarce, dodać do mięsa razem z jajkiem i bułką tartą. Wyrobić masę, formować klopsy i obsmażyć na złoty kolor na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Podlać szklanką wody lub bulionu. Gotować około 40 minut. Podawać z ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 304

szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje(...)Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Szynka pieczona w czerwonej papryce i imbirze 304

szynki wieprzowej 1 łyżeczka białego pieprzu 3 łyżeczki ziołowego pieprzu 20 gramów czerwonej mielonej papryki 5 cm korzenia imbiru 3 ząbki czosnku oliwa z pestek winogron do polania mięsa Zagotowałam wodę w garnku w takiej wielkości, żeby zmieściła się w nim szynka W czasie, gdy woda się grzała, przygotowałam pozostałe składniki: czosnek i imbir drobno posiekałam Paprykę i oba rodzaje(...)Nagrzałam piecyk do 220 stopni Gdy woda w garnku się zagotowała, wyłączyłam gaz i włożyłam do wrzątku szynkę na 3 minuty, po czym wyjęłam ją i osuszyłam. Dzięki włożeniu mięsa na chwilę do wrzątku, zamykają się w nim pory, a w środku mięso, po upieczeniu, jest soczyste Mięso natarłam czosnkiem i imbirem Następnie obtoczyłam ją dokładnie wymieszanymi przyprawami i polałam

Szczęśliwa kuchnia
Gulasz z czerwoną soczewicą 182

łyżek czubrycy czerwonej olej do smażenia Do garnka wlać wodę. Dodać listki laurowe i zagotować. Szynkę pokroić w średnią kostkę. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i wrzucić pokrojone mięso. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie podsmażone mięso przełożyć do garnka z wrzątkiem. Przykryć i gotować aż mięso będzie prawie miękkie. W międzyczasie marchewkę pokroić w drobną kostkę. Paprykę oczyścić(...)nasion i pokroić w średnią kostkę. Gdy mięso będzie już prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę oraz połowę soczewicy. Gotować dalej aż marchewka będzie prawie miękka. Następnie dodać pokrojoną paprykę oraz resztę soczewicy a także czubrycę i sól do smaku. Gotować dalej aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać przecier pomidorowy i jeszcze chwile gotować, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku jeśli

Monia miesza i gotuje
Rolada schabowa z kurkami i serem 194

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli(...)aluminiowej układamy płaty tak aby utworzyły prostokąt. Przyprawiamy go przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dokładamy  rozmrożone kurki.   Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe rozkładamy na mięsie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również rozkładamy go na mięsie. Schab zwijamy do środka, mocno dociskając aby nie wypadał nam farsz ze środka

VioletoweKucharzenie
UDKA WĘDZONE W WĘDZARNI 288

SKŁADNIKI :  10 udek z kurczaka 3 łyżki soli  około 3 litry wody duży gar dratwa lub haki do nadziania mięsa                                                              PRZYGOTOWANIE :  Do dużego garnka wlewamy około(...)następnie wodę doprowadzamy do temperatury 80 % C, nie gotujemy bo udka będziemy parzyć. Następnie wkładamy wszystkie udka. Muszą one być zakryte wodą, w razie konieczności wodę solimy i dolewamy. Mięso parzymy około 40 minut w temperaturze 75-80 % C. Następnie mięso wyjmujemy i nadziewamy na haki, wieszamy na kilka godzin aby obeschły. Wędzarnię nagrzewamy do temperatury około 60 % C, następnie

Kulinarne Fantazje Marioli
Mięsny jeż 179

jedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu, to jeszcze smakowały. Składniki: • 500g mielonego mięsa z indyka • 1 bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe(...)goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek zmiażdżyć. Natkę pietruszki pokroić. • Mięso mielone wymieszać z cebulą, bułką, czosnkiem, jajkami surowymi, pietruszką i przyprawić. • Na blasze do pieczenia położyć papier. Mięso podzielić na 3 części. • Z dwóch

To co kocham
Mięsne kopczyki zapiekane w śmietanie 132

kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: • 6 plastrów schabu 1,5 cm • 50 dkg mięsa mielonego z indyka • 1 jajko • 1 bułka kajzerka • 2 szalotki • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • 1 łyżka tartej bułki • sól, pieprz do smaku(...)Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartą bułkę. • Naczynie do zapiekania posmarować

To co kocham
Mielone kotleciki indycze z fetą 161

Kreatywne kotleciki z niespodzianką – w środku nadzienie z sera feta. Kotlety czy pulpety z mięsa mielonego zawsze szybko znikają w mojej rodzinie, dlatego zawsze przygotowuję większą ilość. I tak zawsze pada pytanie od chłopaków – po ile na głowę? Słona feta nadaje tym kotlecikom wyrafinowanego smaku i poniekąd zaskakuje(...)swoją obecnością w środku. Składniki: • 750 g mięsa mielonego z indyka • 2 bułki kajzerki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 jajka • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka suszonego oregano • pęczek natki pietruszki • 200 g sera feta – oryginalny twardy, a nie wyrób fetopodobny, bo jest mazisty i miękki • olej do smażenia Wykonanie: • Bułki namoczyć

To co kocham
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą 145

Latem jemy lekko, jarsko i dietetycznie. Czasem jednak nachodzi ochota na kawałek mięsa. Ja upolowałam łopatkę wieprzową, nie byle jaką bo ze świnki rasy puławskiej, podobno najlepszą. Rzeczywiście mięso jest kruchutkie i rozpływa się w ustach, bardzo szybko się udusiło. Gulasz wyszedł smaczny a dodatek kluseczek węgierskich galuszki tylko podkręcił kubki smakowe. Rodzina była(...)smaku • 2 puszki czerwonej fasoli • 3 liście laurowe • po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca • pęczek zielonej pietruszki • 1 czubata łyżka mąki • olej do smażenia Wykonanie: • Mięso pokroić w drobną kostkę, obsypać papryką słodką, ostrą i pieprzem. • Smażyć partiami na rozgrzanym oleju. • Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać

To co kocham
Pieczony boczek z płatkami czosnku 150

obiecałam przy szynce, będzie dużo pieczonego mięsa. Zasada „wiem co jem” jak najbardziej tu pasuje. Mięso wieprzowe rasy puławskiej samo w sobie jest bardzo smaczne, dodatkowo naturalne i podstawowe przyprawy oraz pieczenie w worku powodują, że boczek wprost rozpływa się ustach. Wysoka temperatura pieczenia na początku powoduje denaturację białka na zewnątrz(...)zamknięcie smaku w środku mięsa. Niższa temperatura podczas dalszego pieczenia nie wysusza i nadaje kruchości. Zasada pieczenia mięsa wieprzowego brzmi: na 1 kg mięsa przypada 1 godzina pieczenia. Składniki: • kawałek boczku surowego ok. 700 g, u mnie z wieprzowiny rasy puławskiej • 4 ząbki czosnku • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Boczek umyć

To co kocham
Sałatka z kurczaka i cieciorki 137

Często zostaje z rosołu mięso, najczęściej z kurczaka, i nie wiadomo, jak je wykorzystać. Można ugotować potrawkę, pasztet lub po prostu zjeść, bo mięso gotowane jest zdrowe. Ale można też zrobić sałatkę. Bardzo popularny w mojej rodzinie jest kurczak z rodzynkami. Dzisiejsza propozycja to bardzo udany recykling gotowanych udek kurczaka(...)rosołu. Mięso z kurczaka, cieciorka z orzechowym posmakiem i pomidorki tworzą tu udane połącznie. Sałatka jest bardzo sycąca dzięki dużej zawartości białka. Idealnie nadaje się na zdrową kolację lub nawet na lekki obiad. Składniki: • 4 ugotowane udka, np. z rosołu • 1 puszka cieciorki • 1 szklanka pomidorków koktajlowych • pęczek szczypiorku • 2 łyżki majonezu

To co kocham
Klopsiki cielęce na wieprzowej polędwiczce 135

jeśli macie większe naczynie, można zrobić odpowiednio więcej… lub mniej, czego nie polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: • 9 plastrów polędwiczki wieprzowej ok. 2 cm wysokości • 250 g mięsa mielonego z cielęciny • 1 jajko • 1/2 kajzerki • 1/2 cebuli • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka masła • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 1/2 szklanki śmietanki(...)Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. • Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. • Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka, można dodać odrobinę tartej bułki. • Naczynie do zapiekania posmarować

To co kocham