myjemy, przecinamy na pół, wkładamy do dużego garnka z liściem laurowym, zielem, pieprzem, kostką rosołową i całą jarzyną. Zalewamy wodą, Doprawiamy wywar solą, pieprzem i gotujemy pod przykryciem aż mięso będzie miękkie. Grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy, zakręcamy gaz, pozostawiamy na 2 godziny aż namiękną. Cebulę drobno pokrojoną, podpiekamy z wątróbką na maśle aż wszystko(...)będzie miękkie. Mięso i jarzynę wyjmujemy z garnka, obieramy mięso od kości. W wywarze moczymy czerstwe bułki i je później wyciskamy. Ugotowane mięso, jarzynę, grzyby, wątróbkę, namoczone bułki i czosnek mielimy w maszynce do mięsa. Do masy dodajemy majeranek, magi do smaku, sól, paprykę słodką i pieprz w proszku, mieszamy ( w międzyczasie masę próbujemy żeby uzyskać odpowiedni smak ). Keksówkę
Kulinarne Fantazje Mariolilepszych domowych wędlin ze wszystkich, które do tej pory przygotowałam. Delikatna, a jednak ma swój charakter, soczysta, łatwo ją kroić nawet na dość cienkie plasterki. składniki: 700 g mięsa z piersi kurczaka 300 g zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej szczypta kminku szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 zmiażdżony ząbek czosnku 2 łyżeczki żelatyny(...)łyżki wody wykonanie: Pierś kurczaka oczyściłam i pokroiłam w dość drobną kostkę, połączyłam ze zmieloną łopatką. Do mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Przełożyłam je do pojemnika i odstawiłam do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie wyłożyłam szynkowar woreczkiem, a do woreczka włożyłam mięso, dobrze
babka w formieowoce jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego woda sól, czarny pieprz saletra do 1,5% masy mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól w ilości podanej na opakowaniu) sposób wykonania Mięso myjemy, następnie kroimy w grubą kostkę, układając w misach. Przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami(...)tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki, oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie 2 mm pasztetowym
Miód i pieprzangielskie, Gęś dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, skrzydła. Wyjąć/wyciąć tłuszcz. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać(...)mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać, aby nie przeciąć skóry. Wyciągnąć korpus przez kuper. Ja zostawiłam kości udek. Cały czas należy ostrożnie przecinać błony tak, aby mięso pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Gęś
królestwo garówgodziny. Teraz mozzarelle kroimy na grube plastry i posypujemy bazylią, pomidory odsączamy z zalewy, oraz rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni. Polędwiczki wyjmujemy z lodówki, układamy kawałki mięsa na desce i na jednym z końców robimy nożem nacięcie, wzdłuż całej długości mięsa, wyrajając w mięsie wewnętrzną kieszeń ( uważamy przy tym, aby nie rozciąć polędwiczki i nie przeciąć na wylot(...)powstałe kieszenie wkładamy plaster mozzarelli i pomidora odsączonego z zalewy. Teraz wykałaczką "zaszywamy" kieszeń ( jeżeli zrobiliśmy nożem, naprawę wąski otwór, to możemy nie spinać mięsa). Na patelni ( najlepiej takiej którą możemy później wstawić do piekarnika), rozgrzewamy masło i układamy mięso, obsmażając je krotko z każdej strony, na złoto brązowy kolor. Teraz całość wkładamy do nagrzanego piekarnika
Miód i pieprzkaszy pęczak (sypkiej a nie w torebce, by to co cenne zostało w kaszy, a nie zostało odlane z nadmiarem wody do zlewu) comber z królika (dodałam jeszcze mięso z okolic całego kręgosłupa po jego wcześniejszym obgotowaniu, by było łatwiej oderwać mięso od kości) spora cebula 5 ząbków czosnku czerwona papryka lampka białego wytrawnego lub półwytrawnego wina pół łyżeczki cząbru(...)łyżka domowej magi łyżeczka soli pomidor kilka listków rozmarynu łodyga selera naciowego olej do smażenia Królicze mięso pokroić w małą kostkę. Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, a potem przełożyć do garnka z niewielką ilością wrzącej wody (ok. pół szklanki). Dusić pod przykryciem. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i pokroić w talarki. Z papryki usunąć gniazdo nasienne
Weekendy w domu i ogrodzieszynkowara okazał się kolejnym trafionym. Ta domowa wędlina bardzo nam posmakowała i na dodatek, w przeciwieństwie do szynki i schabu , nie trzeba było na nią tak długo czekać - peklowanie mięsa zajęło tylko 24 godziny. Polecam, to naprawdę pyszna i zdrowa alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. składniki: 1/2 kg zmielonej karkówki 1/2 kg zmielonej łopatki 3 płaskie łyżeczki soli peklującej(...)szczypta tymianku szczypta rozmarynu 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu 1 ząbek czosnku (zmiażdżony) 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wody wykonanie: Do zmielonego mięsa dodałam wszystkie przyprawy, wsypałam żelatynę, dolałam wodę i wyrabiałam tak długo, aż mięso zaczęło się kleić (około 10 minut). Do szynkowara włożyłam woreczek, a do woreczka mięso, dobrze ugniatając. Zawiązałam woreczek tak, by między nim, a mięsem
babka w formiełyżeczka imbiru łyżeczka czerwonego pieprzu 0,5 łyżeczki soli 3 łyżki octu balsamicznego łyżka cukru trzcinowego łyżka masła Sos: 0,5 szklanki keczupu łyżeczka skórki z cytryny Czyste mięso dobrze osuszamy i tniemy na mniejsze kawałki. Ja tak średnio tnę na trzy. Lepiej przechodzi marynatą i szybciej się smaży. Mandarynki dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w plastry(...)Wkładamy je do naczynia, zasypujemy imbirem, pieprzem, solą i cukrem. Dodajemy ocet i wszystko dokładnie mieszamy. Taką właśnie marynatą nacieramy mięso i odstawiamy najlepiej na noc, a najmniej na 2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy mięso z każdej strony. Gdy jest już rumiane, zalewamy resztkami marynaty i dusimy pod przykryciem do miękkości. Wyjmujemy mięso i odparowujemy zawartość patelni
Dieta moja pasjaDoprawiamy i gdy ostygną dodajemy jajka i mannę, mieszamy i gotowe. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy wszystkie przyprawy i zioła podane w pierwszej części ( bez czosnku), oraz czyste mięso. Ja kroję na połówki, szybciej się ugotuje to raz, a dwa więcej się zmieści w garnku bo łatwiej ułożyć. Przykrywamy i gotujemy do miękkości. Dlatego na gorącą wodę aby się(...)mięso zamknęło i wszystko nie zwiało do wody. Gotujemy do miękkości, studzimy usuwamy cały tłuszcz i skórę a samo mięso mielimy w maszynce razem z ugotowanymi warzywami i czosnkiem. Taka masa jest dość sucha mimo warzyw które w tym wypadku zastępują nam jak to zazwyczaj się daje tłuste dodatki....słonina, boczek itp. Zapewniam bez tego też można
Dieta moja pasjaWiele osób obawia się kaczki, a zwłaszcza jej najszlachetniejszej części czyli piersi. Podawane na eleganckich przyjęciach, wytwornych kolacjach, uchodzi za mięso trudne i że dobrze zrobiona może wyjść tylko spod ręki doświadczonego fachowca. Nic bardziej mylnego, robi się prosto i szybko. Jest jedno ale...to jest mięso dla osób lubiących krwiste steki i tatar. 2 kacze piersi 2 pomarańcze(...)drugą zaś filetujemy. Czosnek kroimy w cienkie plasterki. Czyste piersi nacinamy ( skórę) nożem skrapiamy sokiem, oprószamy solą, czarnym pieprzem i obkładamy plasterkami czosnku, po jednym na każdą sztukę mięsa. Wkładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Zdejmujemy czosnek, co miał zrobić już zrobił. Układamy na gorącej patelni skórą do dołu i wolno podsmażamy. Po około
Dieta moja pasjafolia aluminiowa Warzywa i przyprawy wrzucamy do garnka ( na tyle dużego aby później swobodnie zmieściła się szynka) zalewamy wodą i gotujemy około pięciu minut. Do takiego wrzątku wrzucamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy około 2 godzin, choć z tym czasem bywa różnie. Dlatego dobrze jest sprawdzić patyczkiem do szaszłyków. Wbić dość głęboko i jak po jego wyjęciu(...)dość gotowania. Składniki na glazurę mieszamy dokładnie razem. Ja użyłam dżemu z aronii, można wziąć każdy inny, miód też się świetnie sprawdza. Chodzi tylko o to aby mięso złapało szybko ładny kolorek. Taką glazurą smarujemy gorące mięso, układamy na folii i wkładamy do nagrzanego piekarnika ( 220 stopni) i zapiekamy chwilę. Trzeba pilnować, cukier lubi się szybko karmelizować i przypalać
Dieta moja pasjakurczaka dokładnie umyć i osączyć. Każdą ćwiartkę podzielić na dwa kawałki. Cebulę pokroić w pół plastry. Rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i obsmażyć kawałki kurczaka ze wszystkich stron, tak aby mięso zmieniło kolor. Następnie mięso zalać gorącą wodą. Dodać majeranek, pokrojoną cebulę, listki laurowe oraz sól do smaku. Dusić aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie już miękkie przełożyć(...)talerz. Płyn, który pozostał w garnku ( powinno go zostać ok pół litra) zagęścić mąką wymieszaną z odrobiną wody. Do sosu ponownie włożyć mięso. Gotowego kurczaka podałam z ziemniakami i buraczkami
Monia miesza i gotujeBardzo często piekę różne pasztety, tym razem upiekłam z mięsa kaczki oraz z dodatkiem suszonej śliwki i żurawiny. Wyszedł bardzo smaczny i aromatyczny, ma lekki słodki posmak suszonych owoców. Domowy pasztet smakuje zupełnie inaczej niż ten ze sklepu, do pasztetu użyłam zestawu od firmy Tradismak . Składniki: 1 kaczka o wadze ok. 2 kilogramów 300 gram wątróbki indyczej 2 marchewki(...)razem z kaczką do większego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu, solimy do smaku i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Cebule obieramy, kroimy w pióra podsmażamy na rozgrzanym oleju do momentu aż się zeszkli. Na tłuszczu po smażeniu cebuli podsmażamy wątróbkę, pozostawiamy do ostudzenia. Ostudzone mięso z kaczki oddzielamy
Bajeczna Kuchniawędzonego surowego boczku 1 mała cebula pół główki czosnku 1 łyżka pieprzu mielonego półtora łyżki soli garść świeżej bazylii Przygotowanie Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem. Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa(...)fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Następnego dnia wygotowałem słoiki, a każdą nakrętkę natarłem wódką by usunąć wszystkie bakterie. Kiedy słoiki ostygły, przełożyłem do nich surowe mięso, pozostawiając 3 cm od góry wolnej przestrzeni. Mięso mocno ubiłem. Zakręciłem słoiki. Do garnka włożyłem czystą ścierkę, ustawiłem na niej słoiki i zalałem wodą do ¾ wysokości słoików. Gotowałem 3 godziny od momentu
R'n'G KitchenRozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)smażenia Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię
VioletoweKucharzenie