Składniki (na 1 porcję) - 2 łyżeczki oleju rzepakowego (ok. 10 g), - cebula (ok.70 g), - mięso z szynki wieprzowej (ok. 150 g), - ząbek czosnku, - pół papryki czerwonej (ok. 75 g), - łyżeczka koncentratu pomidorowego (ok. 13 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, sól i pieprz. Sposób przygotowania(...)Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Mięso z szynki kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, papryce słodkiej, ostrej, wędzonej i podsmażamy na patelni. 3. Do cebuli dodajemy mięso, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, liść laurowy, ziele angielskie, zalewamy wodą i dusimy ok. 1 godzinę i 15 minut. 4. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dusimy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachulega proces utlenianie, odpowiedzialny m.in. za ciemnienie jabłek i bananów, a do zapakowanego w ten sposób jedzenia nie mają dostępu bakterie. Pakowanie próżniowe chroni przed wysychaniem produkty wilgotne tj. mięso, sery, owoce i warzywa czy pieczywo oraz zapobiega pochłanianiu wilgoci przez produkty sypkie jak kawa, herbata, ryż, mąki, przyprawy. Wyposażone w pojemniki i woreczki pakowarki – zgrzewarki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe(...)zarówno produktów świeżych, jak i przetworzonych. Bigos, gulasze, pieczone mięso czy zupy i sosy możemy, oszczędzając dzięki temu czas, przygotować jednorazowo w większej ilości i bez obaw przechowywać w lodówce lub zamrażalniku przez kilka lub nawet kilkanaście miesięcy. Poniższe tabele obrazują o ile wydłuża się trwałość zapakowanych próżniowo produktów spożywczych. Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce Produkty przechowywane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapochodzę z podkarpacia, to zaczęłam interesować się kuchnią tego regionu. Mimo, że mieszkam w tamtych stronach to nigdy nie słyszałam o starodawnych mielonych. Hreczanyki zrobione są z mięsa mielonego i kaszy gryczanej. Podawać je możemy z sosem na zimno lub z sosem grzybowym, który doskonale się komponuje z mielonymi. Kasza gryczana sprawia, że kotlety są chrupkie, sycące oraz zdrowe. Przepis(...)ciekawe kotlety znalazłam tutaj , zmieniłam tylko nieco proporcje kaszy w stosunku do mięsa. Zapraszam! Składniki: mięso mielone wieprzowe 500 g, kasza gryczana 300 g, jajka 2 szt, czosnek 3 ząbki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy w osolonej wodzie aż kasza będzie miękka i pochłonie
kulinarne odsłony patiMoje dzieci zdecydowanie lubią mięso. Młodsza latorośl mogłaby chyba jeść je codziennie. Za to moja starsza córka stoi na rozdrożu. Bycie nastolatką nie jest proste. Pomijam fakt, że do głowy przychodzą wtedy różne najdziwniejsze pomysły, nie zawsze racjonalne, nie zawsze bezpieczne, a już na pewno nie zawsze do zaakceptowania przez rodziców. Pojawiają się też różne refleksje, a między nimi też(...)razie mowy o weganizmie. Nie wiem czy dźwignęłabym taką kuchnię, bo jednak na chwilę obecną nie potrafiłabym zrezygnować z wielu produktów pochodzenia zwierzęcego. Ale wracając do wegetarianizmu. Samego mięsa jemy niewiele, ale jednak jemy. Moja córka coraz częściej wspomina o tym, że ciągnie Ją w stronę kuchni wege. Ja jako matka, do tego posiadająca wiedzę z zakresu żywienia mam pewne
Przysmaki Karolkisake lub japońskie wino do gotowania) pół łyżeczki mielonej ostrej papryki pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowanie Mięso wkładam na 3-4 godziny do zamrażarki. Zmrożone mięso kroję w poprzek włókien na jak najcieńsze plasterki, zalewam marynatą, tak aby było całkowicie zakryte i odstawiam na całą(...)lodówki (jeśli nie mam zbyt wiele czasu i zależy mi na tym, aby przyśpieszyć ten proces, wówczas marynuję mięso w pojemniku próżniowym - zajmuje to nie więcej niż 20 minut). Grzyby shitake zalewam wrzątkiem na minimum godzinę przed przygotowaniem, po wyjęciu z wody kroję w cienkie plasterki. W woku lub na patelni rozgrzewam olej i na bardzo ostrym ostrym ogniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzisiaj coś z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Zupa solianka (solanka) . Fantastyczna w smaku, sycąca i warta spróbowania. Ja przygotowałam zupę na mięsie jednego gatunku, ale możecie pomieszać rodzaje mięs, dodać boczek itp. Koniecznie podawać z kleksem kwaśnej śmietany i plasterkiem cytryny. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to polecam. Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziecie na moim blogu w zakładce(...)papryka 1 liść laurowy 150 g koncentratu pomidorowego cytryna W garnku zagotować 2 l wody, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler oraz liść laurowy i wszystko zagotować. Mięso pokroić w kostkę tak jak na gulasz. W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojone mięso. Przyrumienić je z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek drobno posiekany. Podsmażyć
O kuchni z uczuciemRewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy. Do wykonania kiełbasy słoikowej wykorzystałam zestaw "Słoikowa" od Tradismak . Składniki: * 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry) * 1 łyżeczka płaska soli * 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli(...)peklowej) * 1 łyżeczka przyprawy kiełbasa wiejska * 1 łyżeczka płaska żelatyny spożywczej * kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego Wykonanie: Mięso z udek kurczaka pokroić na małe kawałki. Dodać wszystkie przyprawy, sól peklową, i pieprz i wszystko wymieszać. Mięso wkładać do słoików do 3/4 ich wysokości. Słoiki wstawić do garnka, zalać wodą na wysokość pokrywek. Gotować około 1 godzinę
Zrób to smacznieSkładniki: schab 900 g, czosnek 4 ząbki, majeranek 2 łyżeczki, papryka słodka w proszku 2 łyżeczki, musztarda stołowa 2 łyżeczki, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli chcemy to usuwamy tłuszcz z mięsa, ja tą czynność pominęłam. Następnie mięso z obu stron nacieramy obficie solą oraz pozostałymi przyprawami. Cały schab smarujemy musztardą(...)Mięso wkładamy do lodówki na 12 godzin. Na patelni rozgrzewamy olej. Schab smażymy na każdej ze stron do zrumienienia ok 2-3 min. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Schab wkładamy do blaszki i polewamy tłuszczem ze smażenia. Pieczemy w 170 stopniach przez 1 h. Schab piekłam bez przykrycia. Gdy mięso będzie już upieczone to odstawiamy go do całkowitego
kulinarne odsłony patiTakie pierożki przygotowałam z mięsa z rosołu, bardzo nam smakowały, a że są na podstawie mojego ulubionego delikatnego ciasta to polecam wam je z całego serducha :) Składniki na około 40 sztuk Ciasto: 2 szkl mąki pszennej 3/4 szkl gorącej wody razem z 4 łyżkami mleka szczypta soli 1 łyżka oleju Farsz: mięso z rosołu z dwóch udek z kurczaka około(...)sobie na 2-3 części i chowamy pod worek aby nam nie wyschło. 4. Kiedy kapusta jest już gotowa, odstawiamy ją aby trochę przestygła, w tym czasie oddzielamy mięso od kości i dusimy resztę cebuli na oleju. 5. Mięso wraz z cebulą, warzywami mielimy przez maszynkę. Do zmielonego mięsa dodajemy kapustę i mieszamy całość. Przyprawiamy do smaku. 6. Bierzemy jedna
Gotowanie...to proste !wolno gotowana w jarzynach to jedno z moich ulubionych, mięsnych dań. Spory kawał wołowiny z tłuszczykiem gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez 3-4 godziny w jarzynach. Odstawiamy takie mięso do całkowitego wystygnięcia w wywarze w którym się gotowała. Najlepiej na całą noc. Na drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie(...)wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny i przyprawy. Na bardzo wolnym ogniu (wywar ma tylko "pyrkać") gotujemy 3-4 godziny. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Po czym wyciągamy mięso
Kulinarne przemysleniazazna radości i miłości. PLUTARCH Urodzony około 50 n.e. jeden z największych pisarzy starożytnej Grecji, historyk, filozof-moralista, orator. Czy naprawdę pytasz jaki powód skłaniał Pitagorasa do niejedzenia mięsa? Zastanawiam się raczej przez jaki przypadek oraz w jakim stanie świadomości musiał być pierwszy człowiek, który swoimi ustami posmakował rozlanej krwi i wbił swoje zęby w mięso nieżywego stworzenia, zastawił(...)wilki, które zjadamy w odruchu samoobrony – wręcz przeciwnie – ignorujemy to i zarzynamy niewinne, oswojone istoty, które nie posiadają żądeł ani kłów, którymi mogłyby nas zranić. Z powodu kawałka mięsa pozbawiamy ich słońca, światła, całej życiowej ewolucji, do której mają prawo poprzez narodziny oraz życie. LEONARDO DA VINCI Żyjący w latach 1452-1519 włoski renesansowy malarz, architekt, filozof, muzyk, pisarz
wege i kropkaDziś propozycja na szybki obiad z makaronem, warzywami i mięsem mielonym. Z warzyw dodałam marchewkę, pomidory oraz cukinię, która idealnie pasuje do mięsa mielonego. Tylko kilka składników, a mówię Wam niebo w gębie ;) Składniki 400 g makaronu penny 500 g mięsa mielonego 2 marchewki 2 pomidory 1 culinia 2 cebule 2-3 ząbki czosnku olej do smażenia świeże oregano bazylia(...)sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę razem z marchewką i czosnkiem. Dodać cukinię i gdy lekko zmięknie, dodać mięso mielone. Smażymy wszystko razem, aż mięso nabierze lekko brązowego koloru. Dolać 1/2 szklankinwody i dusić aż woda odparuje. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, oraz doprawić do smaku solą, pieprzem
magiczna kuchnia KasiProsta propozycja jak sobie ułatwić przygotowanie obiadu i kolacji? Mięsa: ~1,5 kg kurczaka i tyle samo karkówki płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przygotowujemy przyprawy, naczynia, tłuszcz. Karkówkę obcinamy nożem żeby nabrała kształtu jaki nam odpowiada, a z odciętego mięsa robimy świeżonkę jako nagrodę dla kucharza :) Mięsa najpierw lekko solimy żeby się "spociły" wówczas dobrze(...)wchłoną przyprawy. Pozostałe przyprawy łączymy ze sobą żeby przygotować aromatyczną mieszankę. Przygotowanymi przyprawami nacieramy dokładnie mięsa, następnie do naczyń wkładamy jeszcze po dwie łyżki smalcu i przyprawione mięso. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 200 st.C ... karkówkę 60 min. i 5 min bez pokrywki, kurczaka 80 min. i 10 min. bez przykrycia. Karkówkę studzimy i chowamy do lodówki, na kolację
chleba naszegoręką. Do pasztetu użyłam przypraw od firmy CYKORIA . Zapraszam do wypróbowania :) 2 kg karkówki 1 kg wątróbki z indyka 3 cebule 1 szklanka oleju 1 szklanka wywaru z mięsa 400 g kwaśnej śmietany 2 łyżki mielonego pieprzu CYKORIA sól do smaku 2 łyżki suszonej bazylii 2 łyżki czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka suszonego czosnku CYKORIA(...)jajek 1/2 szklanki bułki tartej duża blaszka piekarnikowa Mięso myjemy i kroimy w grubą kostkę, zalewamy wodą i gotujemy z łyżką soli aż będzie miękkie, ja mięso gotuję w szybkowarze wtedy ten czas gotowania jest krótszy. Wątróbkę myjemy i kroimy na pół. cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę z wątróbką
Sama słodycz i szczypta chiliPomysł na dietetyczny obiad - pieczone placuszki drobiowe przygotowane na bazie mięsa mielonego z piersi kurczaka nadziane świeżą, tartą cukinią. Dodatkowo, podałam je z sałatką wraz z dodatkiem świeżego szpinaku, pomidora, rzodkiewki i czerwonej cebulki. Prosto i pysznie :) Jeżeli nie lubicie suchego mięsa to placuszki możecie podać, np. z sosem pieczeniowym. Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg mięsa(...)wraz z dodatkiem bazylii oraz czosnku sól, pieprz tymianek Cukinię umyć, odciąć końcówki i zetrzeć ją (wraz ze skórką) na tarce o średnich oczkach. Lekko posolić i odstawić. Do mięsa mielonego dodać przyprawy, wbić jajka i przełożyć lekko odciśniętą, startą cukinię. Na sam koniec wsypać mąkę. Wymieszać. Ciasto na placuszki będzie miało dosyć rzadką konsystencję. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem
Ugotować