Szukacie może pomysłu na mięso z rosołu czy zupy? Ja z takiego mięsa najczęściej robię paszteciki, dla mnie idealne na codzienny obiad czy od święta do barszczyku. Nadają się także na zimno na piknik czy wycieczkę. To jest u mnie taki pewniak, który zawsze mam w zamrażalce i wiem, że moje dziecko z chęcią zje. Pychotka Składniki: Ciasto(...)mąki 25 dag margaryny 1 szklanka śmietany 4 żółtka 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Farsz: 1 kg mięsa gotowanego 2 średnie cebule 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 200g grzybów lub pieczarek olej Sposób przygotowania: 3/4 mąki posiekać z margaryną. Dodać drożdże wymieszane z cukrem, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto (reszta mąki będzie potrzebna do podsypania
Cukiernia Pychotkipodałam ze spaghetti, ponieważ jego klejąca struktura idealnie z nim współgrała. Potrzebujemy: 700 g karkówki wieprzowej 1 cebula 2 ząbki czosnku woda (W zależności od tego jakie macie mięso, będzie jej potrzeba mniej lub więcej. Na koniec ma być tyle sosu, żeby mięso lekko wystawało nad jego powierzchnię) 2 łyżeczki mąki pszennej sól, pieprz 1 opakowanie spaghetti, u mnie Lubella(...)Karkówkę kroimy w małą kostkę i podsmażamy na suchej patelni. Z karkówki wytopi się dość sporo tłuszczu, dlatego nie dodajemy jeszcze dodatkowego. Po obsmażeniu mięsa, dodajemy cebulę pokrojoną w pióra i posiekany czosnek. Wszystko razem smażymy, często mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Podlewamy nieco wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy całość pod przykryciem do miękkości. Zaglądajcie co jakiś
MamaOskarkarozgrzewających pomarańczowych, czerwonych, bordowych barwach. Kuchnię jesienną, żeby była zdrowa urozmaicam jak największą ilością warzyw, dlatego dzisiaj zaproponuję Wam suropieki. Co to takiego? To danie kuchni podhalańskiej, z mięsa i dużej ilości warzyw. Można je jeść zarówno jako danie obiadowe jak i na kolację, czy po powrocie z pracy. Dla Wszystkich moich czytelników mam dzisiaj niespodziankę. Zniżkę w wysokości(...)śliwek suszonych 1 łyżeczka rodzynek 1/4 szkl jasnego piwa 1/2 szkl śmietany 1 łyżeczka koncentratu 4 ziela angielskie odrobina tymianku do podania: bułka+masło Przygotowanie: Mięso kroimy na dość cienkie kawałki, obsypujemy solą i obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu. sos: Śliwki i rodzynki moczymy w ciepłej wodzie. Pieczarki i cebulę obieramy, kroimy w plastry i obsmażamy
Bon appetit mon amiekurczaka przeznaczoną do przygotowania raczej „na szybko”. Dzisiaj zaproponujemy coś tyleż zbliżonego, co zarazem bardzo odmiennego. W pewnym skrócie chciałoby się powiedzieć, że to taki „rosół z warzywami i mięsem”. Sporo byłoby w tym prawdy, bo akurat sposób przygotowania ma sporo wspólnego właśnie z rosołem. Natomiast jak widać to doskonale na zdjęciu, ostateczny skład i sposób podania to przede wszystkim(...)odcedzamy, doprowadzamy ponownie od wrzenia i dodajemy zestaw drobno pokrojonych warzyw. Gotujemy je bardzo krótko, w granicach 15 minut. Na koniec dodajemy jeszcze oczyszczone i podzielone na mniejsze kawałki mięso z kurczaka. Całość podajemy z makaronem typu vermicelli (nitki). Jak w przypadku każdej zupy gotowanej na kurczaku trzeba koniecznie zaznaczyć, że musi to być kurczak zwany rosołowym lub wolnowybiegowym
Kulinarna PokusaPapryki faszerowane - przepis Papryki wychodzą soczyste i aromatyczne dzięki kompozycji rozgrzewających przypraw. Składniki: - 4 papryki - 0,5kg mięsa wołowego - 250g pieczarek - 1 cebula - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego - 1 łyżeczka papryki ostrej - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka oregano - sól morska (szczypta) - pieprz świeżo mielony (do smaku) - 3 łyżki oliwy - 250g przecieru pomidorowego - kilka plasterków żółtego sera(...)Sposób przygotowania: - pieczarki pokrój i usmaż na patelni, gotowe przełóż do małego naczynia, - na tej samej patelni usmaż pokrojoną cebulę, dołóż usmażoną do pieczarek, - mięso smaż na oliwie, na rozgrzanej patelni i dopraw wszystkimi przyprawami wymienionymi wyżej, - usmażone mięso zalej przecierem pomidorowym, w razie potrzeby dopraw dodatkowo solą morską i świeżym pieprzem, - do mięsa z przecierem dodaj usmażone wcześniej pieczarki
MintTastezależności od upodobań współbiesiadników garnka) - 1 słoik koncentrat pomidorowego ok. 150g lub 3 świeże pomidory - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki suszonego majeranku - 2 łyżeczki suszonego tymianku - sól - pieprz 1. Mięso kroimy w duże plastry lub kostkę. Pieczarki kroimy na pół, a duże na 3 części, mają pozostać duże kawałki. Cebulę kroimy w szerokie pióra, paprykę w plastry. 2. W dużym(...)rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso do czasu aż się przyrumieni, wyciągamy do miski, a na tym samym tłuszczu przez 30 sekund przesmażamy zioła z wędzoną papryką, następnie dodajemy cebulę i mieszamy, dodajemy cukier i sól. Gdy cebula się z blanszuje dokładamy pieczarki i razem smażymy. Po 10 minutach dokładamy paprykę oraz mięso i podlewamy wodą. 3. Dusimy do czasu
Apetyczna babeczkaRymanowskiej. Pod tą tajemniczą nazwą kryją się małe smażone mięsne kulki, które tradycyjnie podawano polane kwaśnym mlekiem. Od typowych klopsików odróżnia je duża ilość mięty i czosnek dodane do mięsa. Małe kulki nie są też panierowane mąką, czy bułką tartą, jak w przypadku typowych klopsów, czy kotletów. Kiseło to proste danie, które może być ciekawą alternatywa dla typowych potraw(...)mięsa mielonego. Przepis pochodzi z publikacji „Kulinarne podróżne z Jasiem Wędrowniczkiem”. Składniki: 250 g mięsa mielonego 1 jako 1 czerstwa bułka 2 łyżki świeżej mięty 1 łyżka mąki 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól i pieprz do smaku do polania 1 l kwaśnego mleka Bułkę moczymy w wodzie, a następnie odciskamy i rozdrabniamy. Miętę i czosnek drobno siekamy. Roztrzepujemy
Trzeci talerzczosnku świeżego 5 listków laurowych 15 ziaren ziela angielskiego sól pieprz czarny i biały kolendra sproszkowana (nie cała łyżeczka) ok 1 m osłonki na salceson sznurek Przygotowanie: Mięso opłukać ,oczyścić z ewentualnej szczeciny,,włożyć do dużego gara zalać 1,5 l bulionu ,dodać ziele angielskie i liście laurowe i gotować na małym ogniu pod przykryciem aż mięso(...)będzie miękkie -ok 2-3 godz. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka (zostawiając półtora szklanki wywaru) Mięso obieramy z kości i chrząstek,i kroimy na kawałki mniej więcej takie jak na gulasz,tłuszczyk i inne twardsze włókna kroimy drobniutko lub mielimy na maszynce(ja kroiłam),wszystko razem mieszamy i doprawiamy porządnie solą,pieprzem,czosnkiem przeciśniętym przez praskę,kolendrą
Swojskie jedzonkołyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki ketchupu 3 łyżki sosu Worcestershire (opcjonalnie) 3 łyżki koniaku / brandy 2 szklanki śmietanki 36 % listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Oprósz mięso solą i pieprzem. Rozgrzej dużą i głęboką patelnię na średnim ogniu, wlej olej i włóż mięso. Podsmaż do zarumienienia przez ok. 1-2 minuty z każdej strony, przełóż mięso(...)minuty. Dodaj grzyby, podsmaż aż lekko zmiękną i wlej koniak lub brandy. Gotuj, aż koniak prawie odparuje i wmieszaj koncentrat, ketchup i tymianek. Następnie włóż ponownie do patelni mięso, dodaj sos Worcestershire, dokładnie wymieszaj i podgrzewaj przez kolejne 1-2 minuty. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez 10-15 minut aż zgęstnieje do konsystencji sosu
karmelowykminu rzymskiego) pieprz czarny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta soli oliwa sos czosnkowy Domowa shoarma z kurczaka – przepis Wszystkie przyprawy dokładnie ucieramy w moździerzu. Mięso kroimy w średniej grubości paski, dodajemy odrobinę oliwy i przygotowaną mieszankę przypraw. Dokładnie mieszamy, przykrywamy mięso i wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby wchłonęło cały aromat przypraw. Mięso smażymy(...)rozgrzanej patelni. Nie musimy już dodawać oleju do smażenia, bowiem mięso było marynowane w oliwie. Shoarmę podajemy z frytkami i sosem czosnkowym. Post Domowa shoarma z kurczaka pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!łyżki oleju sól pieprz szczypiorek (do dekoracji) Przygotowanie: Do przygotowania tego dania będzie nam potrzebna duża (28 cm), wysoka patelnia lub garnek. Mięso pokroić w niewielką kostkę, przyprawić i lekko podsmażyć na 2 łyżka oleju. Przełożyć na talerz. Na tłuszczu ze smażenia mięsa zeszklić pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek(...)paprykę i smażyć 3 minuty. Dodać pokrojone pieczarki, smażyć pod przykryciem przez 10 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie do całości dodać mięso. Całość zalać letnim bulionem oraz śmietanką kremówką. Zagotować. Do gotującego się dania wrzucić makaron (ważne jest, aby ilość płynu oraz makaronu się zgadzała, aby danie
KuchniaWeDwoje.plbataty czy kalafior. Tradycyjny shepherd`pie to jagnięcina zapiekana pod ziemniaczanym puree, stąd nazwa potrawy, zapiekanka pasterza . Polecam Wam dzisiaj kolejną wersję tej smacznej potrawy z sosem z mielonego mięsa i kalafiorowego puree. Jest to pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. Shepherd`s pie Składniki: Sos z mielonego mięsa 500 g mielonego mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 150 ml bulionu z mięsa lub warzyw 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 marchewka 200 g zielonego groszku, mrożonego 1 łyżka masła Puree z kalafiora 50 g wędzonego boczku 1 duży kalafior 2 jajka 50 g utartego sera 4 plastry boczku 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego 1 łyżka natki
codojedzeniaWraz z jesienią wróciły nasze weekendowe, zupowe rytuały. Najczęściej nastawiamy w sobotę gar wywaru – na mięsie wołowym i drobiowym albo na kościach. Kilka godzin sobie pyrka na wolnym ogniu rozsiewając aromaty. Potem część zostawiam do zupy, którą robię jeszcze tego samego lub następnego dnia, a resztę na gorąco wekuję w słoiku żeby wykorzystać potem w tygodniu do innej zupy(...)curry czy innego dania. Z mięsa ( jak jest) robię zawsze pastę do kanapek a warzywa przerabiam albo na kotlety , albo na pasztet ( z przepisu jadłonomi) albo na sałatkę dodając to co zalega w lodówce. Jeden gar zupy a jedzenia na pół tygodnia:) W poprzedni weekend ugotowałam wywar na udkach z kurczaka, który od razu przerobiłam na zupę z kluseczkami
Cooking for Emilyweekendy, idą święta. To czas kiedy częściej decydujemy się na bardziej pracochłonne obiady, pieczone mięsa na obiad czy na kanapki zamiast kupowanej w sklepie wędliny. Są naprawdę proste do przygotowania, choć wymagają chwili czasu. Dzisiejszą łopatkę upiekłam na obiad. Kilka plastrów zjedliśmy w pysznym sosem musztardowym z suszonymi pomidorami. To co zostało wykorzystaliśmy do kanapek jeszcze kilka dni po upieczeniu(...)Zapraszam zatem na poniższy przepis, pomogę Wam upiec pyszne i miękkie mięso, dam niezbędne wskazówki do przygotowania. W moim przepisie znajdziecie dodatek białego wina – nie jest ono niezbędne, ale w przypadku kiedy będziecie dalej robić sos do mięsa, sos z białego wina po pieczeniu bardzo Wam się do tego przyda. JAK PIEC ŁOPATKĘ? Przygotowanie: 2 h Składniki: – łopatka
nietylkopasta.plmają tę fajną cechę, że trudno je zrobić niesmaczne, o ile oczywiście nie będzie się zbytnio kombinować. Dziś przedstawiam Ci najprostsze pod słońcem kotlety mielone. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 opakowanie gotowej przyprawy do mięsa mielonego 1 jajko bułka tarta- ilość w zależności czy lubisz zbite mięso czy bardziej soczyste 1 cebula olej do smażenia(...)Przygotowanie: mięso przekładasz do miski, wbijasz do niego jajko, dodajesz przyprawę, mieszasz ręką dokładnie cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami
Oka w rosole czyli KaFka gotuje