mięso - 63110 przepisów (strona:419/4208)

STROGONOW + FILMIK 271

Zupa strogonow to smaczne i syte i bardzo smaczne danie, nazwane, jak podaje legenda, na część jednego z dyplomatów rosyjskiego cesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak.  SKŁADNIKI :  1 kg schabu 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa  300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki.  Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 139

gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1-2 suszone grzyby 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majeranku sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża(...)też może być) i podsmażyłam w garnku bez dodatku tłuszczu. Pieczarki oczyściłam, pokroiłam w ćwiartki. Cebulę pokroiłam w półplastry. Gdy mięso puściło sok, dodałam pieczarki i cebulę. Smażyłam ok. 5 minut. Dolałam niepełną szklankę gorącej wody oraz grzyby i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż mięso zmiękło. Do przecieru pomidorowego dolałam trochę wody i dodałam łyżkę mąki lnianej i dolałam

Kucharzyca
Forszmak wg Aleex 152

dzień, zapraszam Was na kilka dań z mojej kuchni. Najpierw polecam Wam forszmak, który znalazłam na kwestii smaku. Forszmak to tradycyjna potrawa, do której wykorzystujemy skrawki wędlin i pieczonych mięs. Oprócz nich wystarczy ogórek kiszony, koncentrat pomidorowy i bulion, a w kilkanaście minut otrzymujemy przepyszne danie, które smakuje doskonale. Jest naprawdę pyszne, szczególnie ze świeżym, chrupiącym chlebem. Koniecznie, koniecznie spróbujcie(...)Składniki: • 300 g wędlin, pieczonych mięs, pieczonego boczku, kiełbasy • 1 cebula • 1 łyżka oleju • 1 litr bulionu drobiowego • 2 ogórki kiszone • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 1 łyżka masła • 1/2 łyżki mąki pszennej • przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 2 łyżeczki majeranku, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: 1. Na patelni

W mojej kuchni
Terrina drobiowa 186

Składniki (na małą keksówkę – 15 plastrów) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - 6 pieczarek (ok. 120 g), - 1/2 papryki (ok. 75 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 500 g), - 250 ml śmietany 12 % (słodkiej), - jajko (ok. 50 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: kurkuma, papryka słodka, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę(...)oleju. 2. Do cebuli dodajemy starte na tarce pieczarki i dusimy kilka minut (aż woda całkowicie odparuje). 3. Kroimy w drobną kosteczkę paprykę i podsmażamy na łyżeczce oleju. 4. Mięso z piersi kurczaka mielimy dwukrotnie. 5. Mielone mięso łączymy ze śmietanką, jajem, solą i pieprzem. 6. Przygotowane mięso dzielimy na 3 części: jedną część łączymy z pieczarkami, drugą część

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sałatka Król Imprezy 203

Sałatka zrobiła furorę na imprezie – nieźle się prezentuje ale jeszcze lepiej smakuje Składniki: na dużą miskę, sałatka wystarczyła na imprezę na 12 osób. 500 g mięsa mielonego z szynki, 1 główka sałaty lodowej, duży słoik pieczarek krojonych w zalewie naturalnej (740 g) ok. 300 g pomidorków koktajlowych lub śliwkowych, 200 g sera żółtego w kostce (np. gouda), 1 opakowanie(...)majonezu kieleckiego, 6 ząbków czosnku, sól i świeżo mielony pieprz do smaku Przygotowanie: Białą cebule kroimy w drobną kostkę i rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy z przyprawami i dodajemy przecier. Mięso można podlać delikatnie wodą, dzięki temu lepiej połączy się

rozgotowana
Nadziewany indyk 160

indyk również był jednym z lepszych dań, jednak coraz rzadziej przygotowujemy go właśnie w takiej formie. W ten sposób przygotowany i pieczony indyk jest bardzo kruchy, aromatyczny i soczysty. Mięso samo odchodzi od kości. Składniki: Indyk 8 wątróbek drobiowych 1 chałka 25 dag masła 10 dag rodzynek Cukier 4 jajka Sól Natka pietruszki Gałązki tymianku oraz rozmarynu Sposób przygotowania: Indyka(...)dokładnie myjemy i musimy go namoczyć w wodzie z solą. Tak pozostawiamy mięso na 1-2 godziny. Po tym czasie ponownie musimy go osuszyć. Indyka musimy również natrzeć solą w środku i z zewnątrz. Obsypujemy gałką muszkatołową i ponownie odstawiamy na 1 godzinę. W tym czasie możemy przygotować farsz. Wątróbkę czyścimy z błonek i drobno siekamy. Masło ucieramy z żółtkami

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak dobrze upiec kaczkę na święta – nasz sprawdzony przepis 312

dobrze upiec kaczkę – żeby mięso było kruche, aromatyczne, mocno wypieczone i z chrupiącą skórką, ale jednocześnie soczyste (za to bez zbędnego tłuszczu) i przesycone aromatem pieczonych jabłek? Mamy patent na pieczenie kaczki, dzięki któremu będziecie mieli święto w domu niezależnie od pory roku. Czas: 3 godziny w tym 2,5 godziny pieczenia Poziom trudności : Łatwe Jak dobrze upiec kaczkę(...)dzieła. Pójdzie gładko – zobaczycie! JAK DOBRZE UPIEC KACZKĘ – WSKAZÓWKI OD NIEDZIELNEGO KUCHARZA Nadziewamy kaczkę jabłkami, żeby podczas pieczenia soki, wilgoć z owoców i cały ich aromat nasycały mięso Przyprawioną i nafaszerowaną kaczkę odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę Na 40 minut przed włożeniem do piekarnika, wyciągamy kaczkę z lodówki, żeby ogrzała się do pokojowej temperatury Rozgrzewamy piekarnik

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i pomidorami 133

Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny! Składniki: 1,5 kg ziemniaków, 800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 3 małe pomidory, puszka pomidorów krojonych, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego, 2 duże cebule, 3 ząbki czosnku, łyżka suszonej bazylii, łyżka oregano, szczypta soli i pieprzu ziołowego, łyżka masła, 200 g sera żółtego Przygotowanie: Pomidory(...)obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut. Ziemniaki obieramy i kroimy w około

Lena Gotuje
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 154

tylko na smak mi się dostało, bo  jak zawsze kaczki w pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny(...)kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę  www.Skworcu.com.pl . 1. Filety myjemy i osuszamy, nacinamy skórkę, uważając aby nie uszkodzić mięsa, oprószamy solą i pieprzem. W pojemniku mieszamy ze sobą wino z miodem, sok z pomarańczy, przyprawy oraz parę plastrów świeżego imbiru. Wkładamy mięso i zostawiamy je na dobę

Apetyczna babeczka
Rolada ziemniaczana z mięsem 352

bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na roladę: 500g ziemniaków 200g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 łyżka oliwy Szczypta gałki muszkatołowej Sól, pieprz Składniki na farsz: 350g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam takiego z rosołu) 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 jajko Sól, pieprz oraz szczypta ostrej papryki do smaku Dodatkowo: Ok 4 plastry(...)mieszadło. Do cebuli i czosnku dodajemy 2 łyżki oleju. Ustawiamy prędkość 3, czas 5minut i temp. 100 °C. Po usmażeniu ponownie zakładamy ostrze. Dodajemy pokrojoną na plastry marchewkę, mięso, jajko i przyprawy. Rozdrabniamy do uzyskania gładkiej masy- prędkość 10, czas ok 50 sekund. Farsz wykładamy na przygotowane ziemniaki. Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie folią aluminiową (matowa strona

Kuchnia w czekoladzie
Kaczka w pomarańczach z imbirem 174

Kaczka w pomarańczach z imbirem to propozycja na wykwintny, odświętny obiad. Bardzo lubię mięso kacze w towarzystwie słodkich owoców i miodu. W moim rodzinnym domu często jadało się mięso na słodko, więc i ja kontynuuję tą tradycję. Przepis podejrzałam u Olgi i na stałe wszedł do naszego menu. Lekko zmodyfikowałam przepis, ponieważ pomarańcze dodane do mięsa na początku pieczenia potrafią(...)skrzydełka kacze 2-3 pomarańcze 2 jabłka 2 cytryny spory kawałek świeżego korzenia imbiru 3 cebule 500 ml wody 2 łyżki miodu 100 g rodzynek sól, olej, tymianek Mięso z kaczki doprawić solą, pieprzem i podsmażyć na rumiano. Na dnie formy do pieczenia ułożyć pokrojoną w piórka cebulę, plasterki imbiru i plastry jednej sparzonej pomarańczy i cytryny. Na wierzchu ułożyć

Pieguskowa Kuchnia
Delikatne klopsiki w sosie koperkowym 260

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych przez dzieci dań. Mięso jest soczyste a sos delikatny w smaku. Jego przygotowanie zajmie nam tylko chwilę. Tak przygotowane klopsiki możemy podać nawet 10-miesięcznemu niemowlęciu. Dla malucha możemy pominąć w przepisie sól. pół kilograma mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej pół pęczka koperku sól pieprz (opcjonalnie(...)łyżka mąki Mięso, jajko, mąkę ziemniaczaną i pół łyżeczki soli mieszamy dokładnie. Mięso formujemy w kulki i obsmażamy krótko z obu stron. Obsmażone klopsiki przekładamy do rondelka. Zalewamy wodą tak, by przykrywała ona mięso. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 20 minut. Pod koniec duszenia dodajemy do sosu posiekany drobno koperek. Doprawiamy sos do smaku. Jeśli chcemy

Dieta bez mleka
Schab pieczony w mleku 192

schabu, u mnie schab karkowy czubryca czerwona 2 cebule 2-3 listki laurowe mleko w temperaturze pokojowej odrobina oleju Schab natrzeć dokładnie sporą ilością czubrycy czerwonej z dodatkiem oleju. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić do lodówki na kilkanaście godzin.  Po tym czasie mięso obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Obsmażone mięso przełożyć ponownie do naczynia żaroodoprnego(...)Dodać pokrojonę cebulę oraz listki laurowe. Całość zalać mlekiem tak aby mleko przykryło 2/3 mięsa. Naczynie przykryć i wstawić do piekanika nagrzanego na 180 C, piec ok 2 godzin. Po godzinie pieczenia schab obrócić. Na koniec pieczenia można naczynie odkryć aby mięso bardziej się przyrumieniło. Po upieczeniu zostawić w naczyniu do wystygnięcia, dopiero potem schłodzić w lodówce

Monia miesza i gotuje
Sałatka z pieczonym burakiem, marynowaną marchewką i plastrami polędwiczki wieprzowej 152

marynata do marchewki: 3 łyżki syropu klonowego, 3 łyżki octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego  100 gram polędwiczki wieprzowej  oliwa z oliwek do smażenia  marynata do mięsa: sok z 1 pomarańczy, 2 łyżki sosu sojowego, czubryca, pieprz dressing: sok z 1 pomarańczy, łyżka syropu klonowego, łyżka sosu sojowego, 3 łyżki oliwy z oliwek  Mięso zamarynuj(...)każdej strony. Wlej marynatę i duś polędwiczkę jeszcze kilka minut a następnie umieść ją w piekarniku z piekącymi się burakami na kolejne 4- 5 minut. Po upieczeniu odstaw mięso by odpoczęło. Buraki owiń folią i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę lub dłużej jeżeli są duże. Ostudź i obierz. Marchew pokrój w plastry i zamarynuj w syropie

Mango Papaja
Kotlety z karkówki 167

kotletów, czyli z przepisem na kotlety z karkówki. Może i przepis jest wręcz banalny, ale przepadam za tą wersją kotletów. 😉 Kotlety z karkówki Przygotuj miski, folię spożywczą, tłuczek do mięsa, widelec, patelnię, płaski talerz, łyżkę, papierowe ręczniki. Przygotuj składniki: 5-6 plastrów karkówki (o szerokości 1-1,5 cm), 1-2 jajka, 1-2 łyżki mleka, sól, pieprz, bułkę tartą(...)olej lub smalec do smażenia. Karkówkę umyj i osusz. Każdy kawałek mięsa dość mocno rozbij tłuczkiem i oprósz z każdej strony solą i pieprzem. Mięso przełóż do miski, którą przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na mniej więcej 60 minut. Jajka sparz i wbij do miski. Dodaj do nich mleko i całość dokładnie roztrzep widelcem. Na płaski talerz wysyp

blog.moje-pasje.info