mięso - 63110 przepisów (strona:425/4208)

MIELONE ZRAZY Z WARZYWAMI 126

koniecznie nadrobić, przy najbliższej okazji zrobić je właśnie w ten sposób. Zrazy są pyszne, podane z sosem niczym nie ustępują tym tradycyjnym zrazom. Mówię Wam - pycha! Składniki: 350 g mięsa wołowego zmielonego 350 g mięsa wieprzowego zmielonego sól,pieprz, słodka papryka mielona, majeranek 4 łyżki bułki tartej farsz: pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 3 ugotowane marchewki mała cebula(...)liść laurowy 1 szt sól 3 łyżki mąki 3 łyżki śmietany 18% dodatkowo: musztarda 8 plastrów boczku wędzonego bułka tarta do panierki olej do smażenia Wykonanie: *Mięsa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą, pieprzem, mieloną papryką i dość obficie majerankiem, dodajemy bułkę tartą, dobrze wyrabiamy. * Cebulę kroimy w półplasterki, resztę warzyw kroimy w słupki. * Bierzemy porcję mięsa ( jak na kotleta mielonego

Z Majeczką w kuchni
RYŻ Z PIERSIĄ Z KURCZAKA Z WARZYWAMI 172

ryżu  (użyłam ryżu basmati Skworcu) * 400 g piersi z kurczaka * 1 paczka mrożonki warzywnej (u mnie z marchewką, fasolką szparagową, groszkiem i kukurydzą) * sól do posolenia mięsa i wody do ryżu * 1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka  (użyłam Skworcu) * pół łyżeczki przyprawy do ryżu  (użyłam Skworcu) * odrobina oleju Wykonanie:  Pierś z kurczaka pokroić w kostkę(...)miski wlać olej, wsypać sól i przyprawę do kurczaka, wymieszać. Dodać mięso i dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnię dać mięso i podsmażyć. Do garnka wlać wodę, dodać sól i przyprawę do ryżu. Gdy woda zacznie się gotować wsypać ryż, gotować na małym ogniu. Gdy ryż będzie na pół miękki dodać warzywa, wszystko zagotować do miękkości. Z garnka z ryżem

Zrób to smacznie
Schab w sosie kurkowym 137

łyżki posiekanego kopru, 1/4 cytryny, 1 l bulionu drobiowego, mały kubek (200 g) śmietany 12%, sól, pieprz, 1,5 łyżki mąki, 4-5 łyżek wody, olej do smażenia. Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1,5 cm. Każdy z kotletów z obu stron oprósz solą i pieprzem. Schab przełóż do miski, którą zakryj folią(...)ponownie dobrze wymieszaj. Tak przygotowane kurki przełóż na miskę odporną na działanie wysokiej temperatury i odstaw do przestudzenia. Na patelni rozgrzej olej. Na gorącym tłuszczu obsmaż z obu stron mięso. Kiedy kotlety z obu stron ładnie się przyrumienią, przełóż je do garnka i zalej bulionem (trochę bulionu możesz najpierw wlać na patelnię, zagotować i dopiero przelać do garnka z mięsem

blog.moje-pasje.info
Szaszłyki z kurczaka, pomidorków i pieczarek 166

grubsze kawałki olej vegeta natur, papryka ostra i słodka, lubczyk, przyprawa do kurczaka Przygotowanie: pierś myję, osuszam ręcznikiem, kroję na większe kawałki, polewam olejem i przyprawami, dobrze obtaczam mięso z każdej strony, odstawiam na noc do lodówki, pomidorki myję, nadziewam na zmianę na szaszłyk pomidorka, mięso, pieczarki, i tak dalej.. smażę na rozgrzanym oleju (niewielka ilość) z każdej strony(...)przez kilka minut, następnie przekładam do piekarnika na środkową półkę bez termoobiegu z temp. 180C grzanie góra-dół i podpiekam z obu stron przez kilka minut do gotowości mięsa. Może się wydaje, że pierś smażona, potem pieczona jest przesuszona, ale wcale tak nie jest – jest soczysta, całe przygotowanie trwa naprawdę kilka minut. Musicie sami sprawdzić kiedy mięso jest już

Zasmakuj Kuchni
Strogonow 217

olej do smażenia 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól Sposób wykonania: Mięso kroimy na drobne paski i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do dużego garnka i zalewamy gorącą, przegotowaną(...)wodą (tak aby przykryła mięso). Na patelni po wcześniejszym smażeniu szklimy cebulę a następnie wrzucamy ją do mięsa. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól. Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie). Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni

Qchnia po prostu
Filet z kurczaka pod pierzynką 127

Smaczny pomysł na filet z piersi kurczaka. Mięso jest aromatyczne, kruche i soczyste. Dodatek ,,pierzynki” sprawia, że danie jest jeszcze bardziej syte. Polecam! 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Słodka czerwona papryka ½ główki brokułu 1 duża marchewka 3 łyżki szczypiorku ½ czerwonej papryki 150 g żółtego sera 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)Masło do formy Filet z kurczaka kroimy na płaty jak na kotlety. Doprawiamy przyprawą do mięsa oraz słodką czerwoną papryką z każdej strony. Mięso układamy na dnie wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy. Paprykę kroimy w kosteczkę, ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystkie

VioletoweKucharzenie
ROZGRZEWAJĄCA ZUPA CYGAŃSKA Z MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 387

jesienny obiad w tak zimne dni jakie teraz panują. Stanowi naturalny termogenik, który pobudza metabolizm i przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Danie na bazie rosołu, prostych warzyw oraz mielonego mięsa, które w połączeniu z pędami bambusa nadają mu niepowtarzalnego smaku. Zupa cygańska najlepiej smakuje kiedy się przegryzie po ugotowaniu, po ponownym podgrzaniu jest aromatyczna i bardzo wyrazista w smaku. Składniki: 500g(...)mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1000 ml tłustego domowego rosołu 150 g cebuli 100 g papryki czerwonej 100 g papryki zielonej 200 g pędów bambusa 20 g papryczki chili 250 ml przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku papryka słodka mielona papryka ostra mielona majeranek bazylia suszona sól himalajska pieprz czarny mielony 100 g tłuszczu do osmażenia (smalec, olej kokosowy, masło klarowane) olej

Ola la LCHF
Faszerowana papryka 166

Składniki (na 1 porcję) - pół woreczka ryżu (ok. 50 g), - cebula (ok. 70 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 150 g mięsa mielonego z szynki, - ząbek czosnku, - łyżka koncentratu pomidorowego (ok. 25 g), - łyżka natki pietruszki (ok. 4 g), - duża papryka (ok. 230 g), - mały pomidor (ok. 100 g), - pół mozzarelli (ok. 63 g), - przyprawy: papryka słodka, oregano, sól(...)pieprz. Sposób przygotowania 1. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na oleju. 3. Do cebuli dodajemy mięso i smażymy kilka minut. 4. Do mięsa dodajemy wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę pietruszki, szczyptę papryki słodkiej, oregano, soli i pieprzu. 5. Mięso łączymy z ugotowanym ryżem. 6. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Rolada z łopatki faszerowana pęczakiem 139

Dzisiaj zapraszam na roladę z mięsa mielonego i kaszy pęczak. Pyszne połączenie zarówno na na ciepło, jak i zimno, przykładowo z sosem grzybowym, polecam. Składniki: 700 g łopatki 1 jajko 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki suszonego czabru  sól i pieprz do smaku Farsz: 2 szklanki ugotowanego pęczaku garść suszonych podgrzybków 50 g peklowanej słoniny 1mała cebula garść zielonej pietruszki(...)łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól i pieprz do smaku 6 cieniutkich plasterków peklowanej słoniny Sposób przygotowania: Mięso  umyłam, pokroiłam w dużą kostkę i przepuściłam przez maszynkę. Do tak przygotowanego mięsa wbiłam jajko, dodałam sól pieprz,majeranek i cząber. Tak przygotowaną masę wyrabiałam około 10 min. Następnie wyłożyłam ją na paper do wypieków i uformowałam zgrabny prostokąt. Na patelni

Gosia gotuje
Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 180

koperek - przyjemnie zabarwia on wtedy całe danie. Choć z koperkiem suszonym i zamrożonym w pojemniczkach na zimę, też smakuje wybornie :) Składniki na co najmniej 6 porcji: PULPETY: 1 kg mięsa mielonego - można połączyć wieprzowe z wołowym 2 cebule - duże 4 ząbki czosnku olej - do smażenia 2 jajka - duże, wielkoœści L 1 czerstwa bułka - duża, wrocławska 1/2 szkl mleka(...)dodać jeœli masa mięsna na pulpety wyjdzie za rzadka 2-3 łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śœmietana 18% [400ml

Grunt to przepis!
Zapiekanka pasterska - Shepherd's Pie 187

Bardzo syta i tania zapiekanka z rozpływającym się w ustach puree ziemniaczanym. W tradycyjnej zapiekance pasterskiej używało się mięsa jagnięcego. Ja natomiast zawsze przygotowuję wersję z mięsem wołowym lub mieszanym wołowo-wieprzowym. Składniki (6 porcji) -600 g mielonego mięsa wołowego -1 kg ziemniaków -2 duże cebule -3/4 szkl. mleka -2 ząbki czosnku -2 łyżki masła -1 łyżka oleju rzepakowego(...)łyżka koncentratu pomidorowego -1 jajko -tymianek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz Przygotowanie Na patelni rozgrzać olej. Cebule i 1 ząbek czosnku obrać i posiekać. Zeszklić. Dołożyć mięso, przesmażyć aż się zetnie. Do całości dodać koncentrat pomidorowy i przyprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Smażyć około 10 minut do odparowania płynu. Ziemniaki omyć, obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ostudzić

Zielona Kuchnia
Makaron soba z wieprzowiną i warzywami 129

sfotografowałam, zanotowałam składniki i publikuję. Przepis traktujcie jako inspirację, bo większość ze składników możecie zastąpić innymi bez szkody dla całości. Na przykład jeśli chcecie aby danie było wegetariańskie, pomijacie mięso lub zastępujecie je tofu . Możecie też zamiast wieprzowiny użyć kurczaka  lub wołowinę. Nie macie lub nie lubicie cukinii? Żaden problem, dodajcie brokuł lub fasolkę szparagową i też będzie super(...)Sama jeśli korzystam z przepisów, traktuję je dość luźno. Takie gotowanie, na luzie, to sama przyjemność.   Składniki: 500 g mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) 300 g makaronu soba pieprz sól 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 cm korzenia imbiru 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 marchewka olej sezamowy Sos: 150 ml wody 100 ml sosu

Smakowity Blog Kulinarny
UDKA KACZKI W SOSIE PIECZARKOWYM 271

Duszone udka z kaczki właściwie robią się same,wystarczy wcześniej przyprawić mięso i pokroić pieczarki. Obiad wychodzi bardzo smaczny,musicie spróbować. Składniki:   2 udka z kaczki 30 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól,pieprz,tymianek i oregano Kacze udka umyć,osuszyć,posypać solą,pieprzem oraz tymiankiem i oregano. Odstawić do lodówki na parę godzin. Patelnię bądź rondelek(...)rozgrzać i obsmażyć mięso z każdej strony na złoty kolor. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Obsmażone udka wyciągnąć z rondelka. Pokrojoną cebulę wrzucić na tłuszcz z mięsa i poddusić,dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Udka ponownie włożyć do rondelka,podlać 1/2 szklanki bulionu bądź przegotowanej wody. Dusić na wolnym ogniu. Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i dodać do mięsa

Niespełnione zdolności kulinarne
Potencjał witamin z grupy B 127

impulsów nerwowych i funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Głównie jest gromadzona w nerkach, wątrobie, mózgu i sercu, lecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie(...)nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu i intensywnego wysiłku fizycznego! Witamina B3 (PP, niacyna) : Jest potrzebna do prawidłowych

MintTaste
Czas na burrito! 156

czosnku; - 4 pomidory; - 1 puszka pomidorów; - 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej; - oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, pieprz ziołowy, pieprz cayenne do woli i wedle smaku; - 250g sera mozzarella; - 500g mięsa wołowego (lub jeżeli chcemy wersję wegetariańską nie przygotowujemy mięsa do farszu) + przyprawy do mięsa: papryka ostra, przyprawa do mięsa mielonego. Uwaga: unikać przypraw zawierających glutaminian sodu. Składniki na sałatkę(...)cząstek pomidorów - dodajemy do niego oregano, bazylię, łyżeczkę soli morskiej,czosnek niedźwiedzi i wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę

MintTaste