mięso - 63110 przepisów (strona:417/4208)

Szybka zupa meksykańska, danie jednogarnkowe 223

lubi ;) Pikantna, sycąca zupa idealna na chłodniejsze wieczory, lub ciężkie dni gdzie nie mamy już ochoty na nic jak tylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli  1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej(...)łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy lub oleju do podsmażenia cebuli i mięsa woda lub bulion ilość zależy od waszych upodobań czy zupa ma być rzadka czy na gęsto Przygotowanie: Mięso podsmażamy na patelni, siekając je drewnianą łyżką na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju

Życie zaczyna się w kuchni
Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru 224

Jakiś czas temu trafiłam na goleń wołową pokrojoną w plastry jednakowej grubości. Pomyślałam, że to idealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie. s kładniki(...)gałązki tymianku 2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone) 1 szklanka bulionu wołowego do zagęszczenia sosu: łyżka masła 1 łyżka mąki przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe

Stare Gary
Niedziela: Zapiekanka mac and cheese 130

wersji light My proponujemy wersję light i tak już odchudzonego mac and cheese, autorstwa nieżyjącego już szefa Pierre’a Franeya z 1991 r. W zapiekance są warzywa i mielone mięso, jest więc treściwa i sycąca. Dodatkowo zmniejszyliśmy ilość sera o połowę (do jednej szklanki). Tyle wystarczy, żeby było pysznie! W mac and cheese obowiązuje zasada, że stosunek sera do makaronu(...)musi wynosić jak 0,5 do 2, inaczej zapiekanka będzie za sucha. W klasycznej wersji (tylko z serem) rzeczywiscie tak jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około 30 minut Poziom trudności: łatwe

Niedzielny kucharz
Papryka faszerowana 137

była mniej wyczuwalna niż się spodziewałam i nadzienie było raczej łagodne. Spróbujcie. Składniki potrzebne do przygotowania papryki faszerowanej: 6 czerwonych papryk o płaskim spodzie, 60 dag mięsa mielonego (ja użyłam mięsa z udźca indyka), 150g ryżu ( w moim przypadku basmati), 150 – 200g fety, 1 łyżeczka tymianku, sól i pieprz do smaku, olej(...)smażenia. Sposób przygotowania papryki faszerowanej: Ryż gotuję na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. Mięso podsmażam na rozgrzanym oleju, przyprawiam pieprzem i tymiankiem. Do podsmażonego mięsa dodaję fetę i dokładnie rozprowadzam. Gdy składniki się połączą próbuję i ewentualnie delikatnie dosalam. Łączę mięso z ryżem i mieszam. Paprykę płuczę, odcinam wierzch

Gotuj Się Kto Może
Pomidorowy kuskus z mięsem i warzywami 116

Pomidorowy kuskus z mięsem i warzywami Zazwyczaj robiłam kuskus z warzywami i mięsem bez żadnego sosu czyli raczej „na sypko” :) tak jak na przykład tutaj. Dziś postanowiłam dokonać małej modyfikacji dodając sos pomidorowy. Danie nabrało zupełnie innego smaku i przyznam szczerze, że teraz sama nie wiem które wolę bo oba są pyszne :) Polecam. Składniki potrzebne(...)piórka i podsmażam razem na rozgrzanym oleju. Kurczak podsmażany z cebulką Paprykę kroję w paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość

Gotuj Się Kto Może
Spaghetti z klopsikami w pomidorowym sosie (wg Jamiego Olivera) 189

danie może być świetną alternatywą dla makaronu po bolońsku – jest makaron, jest mięso mielone i jest sos pomidorowy;) Całość jednak smakuje nieco inaczej;) Klopsiki bardzo nam przypadły do gustu – lubimy je za ich ziołowy smak. Do tego bardzo dobrze się je lepi i smaży. Sos pomidorowy warto podlać wodą spod gotowania makaronu, gdyż wychodzi dosyć gęsty. Całość, choć(...)potem robiłam sos pomidorowy i jednocześnie gotowałam makaron. Całość zajęła mi nieco ponad godzinę czasu, choć muszę nadmienić, że nie spieszyłam się też jakoś specjalnie;) Pulpety: 700-800 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 12 krakersów 1 duże jajko 4 gałązki świeżego rozmarynu 2 czubate łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka oregano pieprz czarny sól morska Sos pomidorowy: 2 puszki krojonych pomidorów

Smaki Na Talerzu
DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE 197

już o czymś świadczy Spróbujcie koniecznie ten przepis w swoim domu a już nigdy nie sięgniecie po gotowe sosy z proszku DIETETYCZNY SOS A’LA BOLOGNESE: 200g mięsa mielonego (wybór należy do ciebie, akie mięso wolisz) 1 puszka pomidorów krojonych lub ok. 5 świeżych z obraną skórką 1 mała cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, oregano, tymianek, domowa(...)kostka rosołowa ) świeża bazylia Na patelni podsmażamy mięso mielone wraz z pokrojoną w kostkę cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po ok 10 min, do mięsa wrzucamy domową kostkę rosołową (przepis tu) i jeszcze chwilę wszystko dusimy. W wysokim naczyniu blendujemy pomidory i wlewamy je na patelnię z mięsem. Sos gotujemy do momentu, aż większość wody z pomidorów odparuje, wtedy

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Schab gotowany na kanapki. 948

schab będzie tak samo pyszny, tylko nie będzie miał takiego koloru. Składniki: 1 kg. schabu bez kości 2 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka majeranku 2 ząbki czosnku Dodatkowo: torebka foliowa do pieczenia 2-3 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżka soli Wykonanie: Czosnek przecisnąć przez praskę, natrzeć(...)schab. Posypać resztą przypraw i wetrzeć w mięso. Schab przełożyć do pojemnika lub miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na dwie doby. Po tym czasie schab przełożyć do torebki do pieczenia i dobrze związać. Ja użyłam torebkę do pieczenia ryb bo jest węższa od tradycyjnej i schabik ładnie się wpasował :) Mięso w folii włożyć do garnka, zalać wodą

Agusiowe smakołyki
Zupa z młodą kapustą na żeberkach / Meaty young cabbage soup 194

włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie i zalej 1,5 l wody. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu przez 1 godzinę, po czym wyjmij mięso i warzywa z garnka. W międzyczasie podsmaż cebulkę na maśle klarowanym do ładnego zarumienienia. Do rondla z wywarem włóż kapustę, ziemniaki i gotuj przez 20 minut lub aż warzywa zmiękną(...)czym dodaj podsmażoną cebulkę wraz ze śmietanką i gotuj kolejne 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku, włóż mięso wraz z pokrojoną marchewką do podgrzania, posyp koperkiem i podawaj. Przygotowanie Tefal Companion: Do misy TC wyposażonej w mieszadło włóż żeberka, warzywa (oprócz kapusty), liście laurowe i ziele angielskie, zalej 1,5 l wody i uruchom program Slow Cook

karmelowy
Polędwiczka w cydrze i "Miód na serce" 163

Świętach mam niesamowitą ochotę na mięso, więc dziś zaserwowałam polędwiczkę wieprzową marynowaną w cydrze i duszoną z jabłkami. Danie jest pachnące i pyszne, a polędwiczka krucha i ładnie się rozwarstwia. Tak przygotowane mięso idealnie pasuje do kaszy gryczanej gotowanej na sypko. Składniki (na 3 porcje): polędwiczka wieprzowa łyżka suszonego majeranku pieprz 2 jabłka szklanka cydru olej do smażenia sól morska(...)Polędwiczkę oczyścić. Podzielić na 3 części. Mięso polać łyżką oliwy, oprószyć majerankiem i świeżo mielonym pieprzem. Mięso włożyć do miski z cydrem. Przykryć całość folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i obsmażyć na nim na złoty kolor odsączone kawałki polędwiczki. Jabłka obrać i podzielić na cząstki (każde kroiłam na 12 części). Dorzucić

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepisy na zapiekanki z makaronem 249

potrafi zaspokoić głód nawet dużej rodziny. Można wykorzystać różne rodzaje makaronu: penne, świderki, kokardki, tortellini a nawet spaghetti; a także przeróżne dodatki, gdyż do zapiekanek z makaronem pasują zarówno mięsa, ryby i warzywa. Całość można zalać sosem pomidorowym czy śmietanowym i posypać żółtym serem. Osobiście uwielbiam zapiekanki zarówno z kurczakiem czy mięsem mielonym, jak i w wersji wegetariańskiej z pieczarkami(...)które na pewno Ci zasmakują! [/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row][et_pb_column type="1_2"][et_pb_blurb _builder_version="3.0.96" title="Zapiekanka Spaghetti Ze Szpinakiem I Mięsem Mielonym" url="/2017/07/zapiekanka-spaghetti-ze-szpinakiem-miesem-mielonym/" url_new_window="off" use_icon="off" image="https://e-przepisykulinarne.pl/wp-content/uploads/2017/07/spaghetti_szpinak.jpg" use_circle="off" use_circle_border="off" icon_placement="top" use_icon_font_size="off" background

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet - pieczeń z mięsa mielonego z jajkiem 117

zachwycają się nasi goście. W tym roku postanowiłam w końcu, na szybko zrobić sama taki pasztet . A może pieczeń? Kto jak woli :) Nie jest on typowy, ponieważ jest z mięsa mielonego. Mimo wszystko jest pyszny i szybko się go robi. Dodatkowo jest idealny nie tylko na Święta! Świetnie pasuje do obiadu w ciągu tygodnia. Składnki: 1kg mięsa mielonego 6 jajek(...)całe surowe jajka + 3 ugotowane na twardo) 1 czerstwa bułka sól, pieprz, papryka słodka - do smaku 1 cebula Przygotowanie: 1. Namoczyć bułkę, następnie dobrze ją odcisnąć. 2. Mięso mielone połączyć z bułką, posiekaną drobno cebulą oraz przyprawami. 3. Dodać 3 surowe jajka, porządnie wymieszać. 4. Foremkę wyłożyć mięsem, położyć ugotowane jajka, następnie przykryć pozostałym mięsem. 5. Piec godzinę

My World by Dagmara Rek
Schabowe kieszonki z serem 160

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI   4 plastry schabu lub mięsa drobiowego o grubości 1,5 cm 4 kawałki żółtego sera 2 jajka bułka tarta mąka sól olej do smażenia   SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Naciąć mięso wzdłuż  aby powstała mała kieszonka. Włożyć do środka kawałek sera i docisnąć. Obtoczyć w mące -docisnąć  potem w posolonym i roztrzepanym jajku(...)tartej i ponownie docisnąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Smażyć z każdej strony na patelni na małym ogniu aż do uzyskania  złotej chrupiącej skórki. Nie śpieszyć się ze smażeniem gdyż mięso o takiej grubości i nie rozbite potrzebuje trochę czasu na ugotowanie.Można ewentualnie zapiec jeszcze w piekarniku choć ja z tej opcji nie korzystam i jak widać na zdjęciach mięso

zielonacukinka
Świąteczne kąski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 146

idealny pomysł na świąteczny obiad! delikatne mięso z pysznymi dodatkami i sosikiem :) do ryżu w sam raz :) przepis znalazłam w książce "O jabłkach" Elizy Mórawskiej. Świąteczne kaski z Indyka z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami 2 piersi kurczaka lub podobna ilość indyka po 1 łyżce masła i oliwy sól, pieprz 4 niezbyt duże jabłka garść rodzynek marynata: 60 ml oliwy(...)cydru po 1 łyżeczce musztardy i przyprawy do piernika 2 dymki posiekane bez szczypioru sól, pieprz do smaku Miksujemy wszystkie składniki marynaty. Kroimy mięso na spore, dość cienkie kawałki. Wkładamy je do marynaty na minimum 3 godziny. Masło rozgrzewamy na patelni i obsmażamy mięso z obu stron po ok 3 minuty. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso przekładamy do niewielkiego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Biała kiełbasa 2. 114

Biała kiełbasa po raz drugi. Robiona bardzo podobnie jak poprzednia, ale jest lepsza. Jest zrobiona z innego rodzaju mięsa, ma trochę więcej majeranku i czosnku. W sumie to nie wiele się różni, ale muszę zapisać, bo ta wersja smakuje mi bardziej niż poprzednia :) Być może w tamtej było za dużo chudego mięsa i przez to była mniej soczysta. Jeśli ktoś(...)łyżeczki pieprzu 4 łyżeczki majeranku 1 i 1/2 szklanki wody jelita wieprzowe Do parzenia: 4 litry wody 1 łyżeczka soli 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego Wykonanie: Mięso podzielić na części tłuste i chude. Tłuste części zmielić na małych oczkach, a chude na dużych. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sol, pieprz i majeranek roztarty w dłoniach. Wymieszać, wlać wodę

Agusiowe smakołyki