Bardzo prosta w przyrządzeniu zapiekanka o klasycznym smaku - zawiera ona po prostu: mięso, ziemniaki i kalafior. Dopełnieniem dania jest parmezan nadający jej wyjątkowego smaku. Składniki na 1 porcję: kilka różyczek kalafiora 100 g mięsa mielonego 1 ziemniak 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku pieprz przyprawa do mięsa mielonego słodka lub ostra papryka płaska łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Mięso mielone przesmaż(...)minut. Naczynie żaroodporne spryskaj oliwą i rozłóż plastry ziemniaka - zapiekaj ok. 10 min. w nagrzanym do temp. 220°C piekarniku (opcja grill, środkowa półka). Następnie wyłóż na ziemniaki mięso mielone, czosnek (przeciśnięty przez praskę) i kalafior - posyp go słodką lub ostrą papryką. Całość zapiekaj ok. 20 min. Gotowe danie posyp parmezanem. Smacznego
Alutka-Gotujejagnięciną . Ta pyszna przekąska pochodzi z kuchni libańskiej. Faszerowana marchewka jest niezwykle aromatyczna za sprawą intensywnych przypraw takich jak kmin rzymski i cynamon. Słodka marchewka i lekko pikantne, wyraziste mięso to wspaniałe połączenie. Gorąco polecam! Marchewka faszerowana jagnięciną Składniki: 5-6 większych (grubszych) marchewek 250g mielonej jagnięciny 0,5 średniej cebuli 1 łyżeczka przyprawy siedem smaków 1 łyżeczka(...)marchewki faszerowane jagnięciną? Marchewki obrać, przekroić wzdłuż na pół, a następnie ugotować je na parze do czasu aż będą al dente. Odstawić, aby marchewki ostygły. W międzyczasie przygotować mięso - rozgrzać patelnię, wrzucić na nią mięso (nie potrzeba dodawać żadnego tłuszczu, gdyż jagnięcina to dość tłuste mięso) i smażyć na niewielkim ogniu przez kilka minut, rozdrabiając łopatką. Dodać pokrojoną
Codzienne GotowanieSól i pieprz do smaku 1 przeciśnięty ząbek czosnku 1 łyżka papryki mielonej czerwonej słodkiej 1 łyżka suszonej bazylii 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 🍕 Dodatki: 20 dag sera żółtego tartego 500 g mięsa mielonego z fileta z indyka 100% mięsa 1 cebula Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy do kurczaka Olej rzepakowy do smażenia ok 1/2 łyżeczki oleju 3 garści szpinaku(...)przekładam wszystkie składniki. A następnie łącze ,wyrabiając ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem . Wyrabiamy ok 15 min. A następnie ciasto pozostawiam do wyrośnięcia ok 30-60 minut. Mięso: Filet z indyka miele. Na patelni rozgrzewamy olej . Cebulę kroję drobno . Przekładam na patelnię cebulę i po ok 1 minucie mięso . Doprawiam. Smażę na rumiano. Ogórki kiszone kroję w drobną
Gotowanie PatkiCześć! Jeśli ktoś poszukuje innego smaku naszego polskiego kotleta schabowego to ten pomysł z pewnością się przyda. Mięso aromatyczne a przy tym tak kruche, że rozpływa się w ustach. Na jakiś czas pozostanę przy takim wydaniu schabowych, dopóty dopóki się nie znudzą domownikom :) Składniki: * 5 plastrów schabu o grubości 1-1,5 cm * 3 łyżki majonezu(...)czarnego * 1/2 łyżeczki soli * 2 jajka * bułka tarta * olej do smażenia Wymieszałam majonez z musztardą i przyprawami, czosnek zaś przecisnęłam przez praskę i odmierzyłam łyżką sos sojowy. Mięso schabowe rozbiłam tłuczkiem i każdy plaster smarowałam marynatą. Przełożyłam mięso do naczynia, zakryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki na 3 -4 godziny. Kiedy mięso naszło smakiem każdy
Pieprzyć z Fantazjązwykle tak robimy, żeby skrócić cały proces gotowania) jedno danie będzie z makaronem pszennym, jedno z ryżowym, a dwa z kaszą (żeby była jakaś różnorodność) w daniach pojawi się mięso (drób i wołowina) dwa lancze będą wegetariańskie (dla równowagi – staramy się jeść coraz mniej mięsa) O tym jak szukamy konkretnych przepisów możecie przeczytać w tym wpisie. Kiedy jadłospis był(...)gotowy, zrobiliśmy listę zakupów. Spisujemy ją w ten sposób, że najpierw wypisujemy składniki potrzebne do każdego dania, a potem grupujemy je według kategorii: mięsa, warzywa, owoce, pakowane itd, żeby nie trzeba było biegać po całym sklepie. Najpierw przygotowania, potem gotowanie Jak wyglądało samo gotowanie? Jedzenie na cały tydzień przygotowujemy w różnorodny sposób, ale zawsze według planu. Czasem lancze robimy codziennie
Niedzielny kucharzPRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy na kawałki a warzywa w mniejszą kostkę. Kiełbasę kroimy w talarki lub kostkę. Do mięsa wsypujemy mąkę i papryki w proszku, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, przekładamy mięso i chwilkę podsmażamy, cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy liść, ziele i pieprz w ziarnkach, wlewamy 0.5 l wody i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie półmiękkie
Kulinarne Fantazje Mariolikroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie część mięsa, smarujemy sosem i wykładamy(...)resztę cebuli. Na to wykładamy resztę mięsa i smarujemy pozostałym sosem *** *** Tak przygotowane mięso odstawiamy na około 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 45 minut, aż mięsko mocno się zrumieni *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: ROLADY Z KARKÓWKI PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA PIECZONA W KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ KEBABOWA ZAPIEKANKA PRZEPIS TUTAJ Artykuł Kebabowa karkówka
Blog z Apetytemszparową w sosie pomidorowym By Piotr 11 lipca 2018 Makaron z papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym - niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Składniki: makaron - ok. 250g (u mnie penne) cebula czerwona - 1/2 średniej wielkości czosnek - 3-4 ząbki, posiekanego papryka - 1 sztuka, u mnie czerwona fasolka szparagowa - 1-2 duże garści pomidory(...)papryką i fasolką szparową w sosie pomidorowym to niewątpliwie pomysł na obiad, który przypadnie do gustu niemal każdemu! Niesamowicie prosty i szybki w przygotowaniu, pysznie smakujący i bez dodatku mięsa. Chociaż i to można dostosować do swoich potrzeb, chcąc ukontentować także tych, którzy bez mięsa nie wyobrażają sobie posiłku. Wystarczy, że najpierw, przed smażeniem warzyw, podsmażycie nieco pokrojonego w kostkę
Pogotujmy.plsłoiku, bo oglądaliśmy sporo przepisów, głównie amerykańskich, na mason jar soups. Patent jest bardzo prosty: siekasz warzywa, albo pakujesz do słoja mrożonki. Dorzucamy do tego upieczone lub ugotowane mięso, owoce morza lub tofu. Tak przygotowaną zupę można bez problemu zabrać do pracy. Przed jedzeniem całość wystarczy zalać wrzątkiem i gotowe. Domowa kostka rosołowa Wszystko pięknie, ale zasadnicze pytanie brzmi(...)super szybki lancz. Zawartość zależy tylko od Waszej inwencji. Dobrze sprawdzają się warzywa sezonowe, ale możecie też dodać mrożonki: groszek, fasolę, kukurydzę. Oprócz warzyw możecie dorzucić do zupy resztki mięsa z lodówki, albo świeżo zrobione krewetki. Tu jedna uwaga: o ile warzywa do zupy mogą być surowe, pod warunkiem, że są cienko pokrojone, to mięso musi być dobrze wysmażone/wypieczone
Niedzielny kucharzSUROWIEC I ROZDRABNIANIE -szynka 1,5 kg /w kostkę 2 cm -boczek 1,5 kg /8 mm -łopatka 1,5 kg /po klasyfikacji mięso chude w kostkę 2 cm a tłuste kawałki 8 mm -słonina 0,5 kg /w kostkę 0,5-1 cm -golonka tylna szt.1/2-3 mm -dwa serca wp. /2-3 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 18 g/kg(...)pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg -pieprz zielony cały 2 g/kg -jelita wołowe wiankowe -woda 300 ml dodana podczas dodawania przypraw i 100 ml przed nabijaniem w jelita WYKONANIE Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Tniemy w większe kawałki do peklowania. Natomiast szynkę i słoninę tniemy już w kostkę na gotowo. Mięso peklujemy dwa dni natomiast serca kupujemy później najlepiej
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.domowych kuchniach. Doskonały do zjedzenia od razu, prosto z woka, ale świetnie sprawdza się w roli dania na wynos. Jak wspomnieliśmy, stir fry można robić z różnych rodzajów mięsa, co do zasady powinno to być jednak mięso miękkie. Jest jednak sposób, jak usmażyć żeberka jeśli zna się odpowiedni trick Stir fry powinien zawierać jak najwięcej warzyw, ale doskonale smakuje(...)wymagał gotowania przelej zimną wodą. Krok 2 Posiekaj paprykę w paski, cukinię w pół krążki, brokuła pokrój na różyczki, cebulę w piórka, a czosnek i papryczkę chili w plasterki. Mięso obierz z błonek i pokrój w plastry a następnie w paski. Krok 3 Rozgrzej w woku lub na patelni łyżkę oleju sezamowego. Podkręć dość mocno ogień. Wrzuć na olej posiekaną
Niedzielny kucharzzapisaniu się na mój newsletter poniżej. W tym miesiącu mamy obiady wegetariańskie oraz jedno danie rybne. Zupę minestrone oraz paellę możecie w razie potrzeby zmodyfikować do wersji z mięsem. Ponownie starałam się wykorzystywać określone składniki w więcej niż jednym daniu. Zerknijcie choćby na wtorek - pyszny makaron z pesto i pieczonym brokułem robi się praktycznie sam ze składników, które zostały(...)Przepis na placki z cukinii i fety Czwartek - Prosta paella z fasolką szparagową i groszkiem Tym razem coś w klimatach hiszpańskich. Paella wcale nie musi być skomplikowanym daniem pełnym mięsa cz owoców morza. Ja zrobiłam taką prostą, wegetariańską wersję, którą możecie też wzbogacić o dodatek mięsa kurczaka czy polędwiczki wieprzowej, jeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana
Chilli Czosnek i OliwaKarkówka duszona w młodej kapuście Karkówka duszona w młodej kapuście to bardzo smaczne danie obiadowe dla miłośników dań mięsa wieprzowego i oczywiście kapusty Soczysta, dobrze wysmażona karkówka, miękka, ale nie rozgotowana kapusta, a całość doprawiona aromatycznymi ziołami. Karkówka duszona w młodej kapuście smakuje wybornie i godna jest polecenia jako danie obiadowe na każdą okazję Zachęcam do przygotowania Przepis(...)PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypać łyżeczkę soli, paprykę słodką i paprykę ostrą, połączyć. Karkówkę dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie włożyć do miski z przyprawami i dokładnie pokryć nimi mięso. Odstawić na około godzinę do lodówki. Po podanym czasie wlać olej na patelnię, na gorący tłuszcz włożyć zamarynowaną karkówkę i obsmażyć na ciemny kolor. Obsmażone mięso włożyć do garnka, zalać
WSZYSTKO SMACZNEsuszonego oregano 1 łyżeczka granulowanego czosnku 2 1/2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła 2-3 łyżki siekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Zamarynuj mięso. Jeśli kupujesz polędwiczki zapakowane próżniowo, zamarynujcie mięso bezpośrednio w opakowaniu. Jeśli kupisz mięso luzem przełóż polędwiczki do osobnego naczynia – nie myj polędwiczek, osusz co najwyżej ręcznikiem papierowym (więcej(...)przygotować mięso znajdziecie tutaj ). Posyp mięso łyżeczką oregano, łyżeczką suszonego czosnku, płaską łyżeczką soli i pieprzu i 1/2 łyżeczki oleju. Wymieszaj całość. Odstaw. Krok 2 Umyj ziemniaki pod zimną wodą, jeśli skórka łatwo schodzi, ściągnij ją, jeśli nie, nie zawracaj sobie tym głowy. Wstaw ziemniaki do garnka (najlepiej parowego), zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień
Niedzielny kucharzSkładniki: 1 młoda kapusta 1,5 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub karkówki) 1 duża cebula 1/2 szklanki surowego ryżu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki suszonego lubczyku 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub zwykłego) sól Sos: 1,5 litra przecieru pomidorowego ( przepis znajdziesz tutaj ) lub kupnej passaty 1 mały koncentrat pomidorowy 2 łyżki mąki pszennej 200 g śmietany(...)łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki sól świeży koperek Sposób wykonania: Mięso mielimy, ryż gotujemy na sypko. Kapustę obieramy z pierwszych, poszarpanych liści. Wycinamy głąb ze środka a następnie wkładamy do dużego garnka z gotującą się, osoloną wodą. Kapusta powinna być ułożona wyciętą częścią do dna. Gotujemy przez 8 minut a następnie przekręcamy ją i gotujemy jeszcze przez
Qchnia po prostu