mięso - 63110 przepisów (strona:403/4208)

Policzek wołowy w sosie grzybowym 176

Czasami lubię kombinować z mięsem, które zazwyczaj omijamy w sklepie. Policzki wołowe wpadły mi w oko i pomyślałam o nich w sosie grzybowym. No i zrobiłam! Co nam trzeba? 2 policzki wołowe cebula 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny mielony sól 3-4 sztuki owocu jałowca 200 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g suszonych grzybów(...)leśnych 3-4 łyżki mąki pszennej Robimy! Policzki wołowe myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon. Leciutko nakłuwamy wykałaczką. Mięso posypujemy solą i pieprzem (nie za mocno, do smaku) i obtaczamy je lekko w mące. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy policzki z obu stron na złoty kolor. Cebulę kroimy w wiórka i dodajemy do mięsa. Po kilku minutach mięso

Latosiowydom
Uda kurczaka z pieczonymi warzywami 128

ziemniaków pokrojonych w talarki 2 marchwie pokrojone w talarki 2 cebule pokrojone w ćwiartki vegeta natur, pieprz cytrynowy, ostra i słodka papryka, oregano, lubczyk łyżka masła olej PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, lekko osuszam. Przyprawiam i lekko natłuszczam olejem. Odstawiam na bok. W międzyczasie kroję warzywa, doprawiam vegetą i papryką. W naczyniu żaroodpornym układam mięso, obok warzywa. Na mięso nakładam małymi kawałeczkami(...)temp. 190 C grzaniem góra plus dół na środkowej półce piekarnika przez ok. godzinę. Pod koniec zwiększam temp. do 210 C, by zrumienić bardziej warzywa. W trakcie pieczenia polewam mięso sosem i odwracam na drugi bok. Niezależnie od podanego czasu pieczenia sprawdźcie wcześniej czy mięso i warzywa są gotowe, moce i wielkości piekarników są różne. Podaję z posiekaną kapustą pekińską

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie 417

cytryny 2 ząbki czosnku szczypta suszonego rozmarynu i tymianku 1/2 łyżeczki miodu 1/2 szklanki śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej sól olej   Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na plastry o grubości około 2,5 cm. Delikatnie rozbijamy je pięścią. Czosnek przeciskamy przez praskę, rozcieramy go z niewielką ilością soli. Mieszamy z miodem, roztartymi w dłoniach ziołami, sosem(...)sojowym oraz sokiem z cytryny i 1 łyżką oleju. Przygotowaną marynatą zalewamy polędwiczki, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso wyjmujemy z marynaty, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, obsmażamy mięso z obu stron, po czym przekładamy do rondelka. Na patelnię wlewamy pozostałą marynatę. Chwilę gotujemy, po czym dodajemy śmietankę rozmieszaną z mąką ziemniaczaną

Smaki Na Talerzu
Opiekane polędwiczki z piersi kurczaka w marynacie jogurtowo-koperkowej 153

uwielbiam polędwiczki z piersi kurczaka, ponieważ po przyrządzeniu są bardziej miękkie i soczyste niż sama pierś. Tym razem postanowiłam  przygotować je używając opiekacza i to był doskonały pomysł! Mięso było gotowe w kilka minut i nie musiałam szorować patelni (mój opiekacz łatwo się czyści). Polędwiczki wyszły bardzo delikatne i świetnie sprawdziły się jako dietetyczny obiad. Można je również pokroić(...)kostkę i dodać do sałatki. Przeważnie do takich lekkich posiłków używam marynat jogurtowych, które wzbogacam różnymi ziołami. Tu użyłam aromatycznego koperku, co podkreśliło subtelność mięsa.  Polecam!   400g polędwiczek z piersi kurczaka Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka suszonego koperku 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej   Wszystkie składniki marynaty połączyć

Di gotuje
Ciekawostki, które zachęcą cię do jedzenia pstrąga 137

Musisz jednak także wiedzieć, że i pstrąg hodowlany jest naprawdę bardzo dobrej jakości. W Polsce jest bardzo wiele małych rodzinnych hodowli, które dostarczają do sklepów idealne, świeże i chude mięso. Większość z nich jest zrzeszonych w Stowarzyszeniu i znajduje się pod jego kontrolą. Bardzo często stawy zakłada się w pobliżu rzek lub są zasilane potokami, w których naturalnie występowały(...)technologie inżynierii środowiska, aby zapewnić rybom warunki najbardziej zbliżone do naturalnych. 4. Powolny wzrost pstrągów Pstrąg to ryba rosnąca bardzo powoli. Dzięki temu ma bardzo niewielką ilość tłuszczu, a mięso ma odpowiednią strukturę i jest po prostu bardzo smaczne. 5. Źródło witamin i składników odżywczych Mięso pstrąga jest nie tylko przepyszne, lecz także jest bardzo wartościowym źródłem składników odżywczych

Codogara
Obiadokolacja czyli pizza maraton 210

uwielbia pizzę, więc jeśli już ją piekę to i starczy na kolację. Oczywiście do pizzy zawsze przyrządzam włoską surówkę z białej kapusty. Pizza kebab z papryką to pizza z mięsem mielonym. Mięso mielone przyprawiam podobnie jak mięso na kebab stąd nazwy pizzy. Sos do pizzy to najprostszy sos pomidorowy, który przyrządzam z przecieru pomidorowego. Mieszam tylko składniki, sosu nie gotuję(...)pizze o średnicy 25 cm Ciasto na pizzę 800 g pszennej mąki 40 g świeżych drożdży 500 ml mleka 2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy Nadzienie 500 g mielonego mięsa 1 czosnek solo 1½ łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki pieprzu 1 mała cebula + 1 duża cebula słoik grillowanej papryki w occie mała puszka kukurydzy

codojedzenia
Lazania. 191

Klasyczna lazania z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to fajny pomysł na obiad. Jedno z ulubionych dań mojego syna, ja też bardzo lubię. Mąż z kolei nie przepada, ale jemu ogólnie ciężko dogodzić z jedzeniem :) Ze składników które podam spokojnie najedzą się cztery osoby. Lazanie można odgrzać i będzie smakowała równie dobrze. Tak więc jeśli Wam zostanie to nic straconego(...)kiedy po raz pierwszy przygotowywałam lazanie. Niestety w niektórych miejscach makaron był twardy. Od tej pory obgotowuję dosłownie 1-2 minuty i to wystarczy. Składniki: makaron lazania 800 g. mięsa mielonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku przyprawy (sól, pieprz, kilka listków świeżej bazylii) przecier pomidorowy (miałam swojski 500 g.), może być w kartoniku 200 sera żółtego olej do smażenia

Agusiowe smakołyki
Galaretka z indyka 222

golonki z indyka 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 cebula 1/2 puszki groszku 50 g żelatyny 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, włożyć do garnka, dodać liść laurowy, ziele angielskie, zalać wodą i zagotować. W międzyczasie obać marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę, dodać do mięsa, doprawić do smaku solą i pieprzem(...)Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Gdy mięsko będzie miękkie, przecedzić wywar i wyrazie potrzeby doprawić do smaku. Odlać 2 litry wywaru, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, wystudzić. Marchewkę pokroić w kostkę. Groszek osączyć z zalewy. Mięso obrać i pokroić w kostkę. Przygotować blaszkę/pojemnik. Na dno wyłożyć listki pietruszki, na to marchewkę, groszek i na koniec mięso. Całość

magiczna kuchnia Kasi
Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym 158

Pieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu(...)pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo gorącej patelni , żeby zamknąć soki w mięsie . Mięso ma mieć rumieńce ale w środku

Ogrodnik w podróży
Fit pulpeciki z indyka 344

Drobiowe pulpeciki to zdrowa i lżejsza wersja tych innych - niekoniecznie z chudego mięsa. Dodatkowo nie są smażone ani podsmażane - zatem nie posiadają w ogóle tłuszczu! Przepis, którym chce się z Wami podzielić z pewnością spodoba się wszystkim tym, którzy dbają o linię i mają ochotę na pulpeciki z indyka w wersji light. A więc potrzebujemy: Pulpeciki: 800 g mięsa mielonego(...)passaty pomidorowej, cebula, oliwa z oliwek, sól, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek Sałatę rzymską wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce. Składniki dodajemy do mięsa, doprawiamy musztardą oraz przyprawami (wedle uznania). Wszystko dokładnie wyrabiamy tak, by dodatki połączyły się z mięsem.  Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Z porcji mięsa wielkości 1/2 dłoni formujemy kuleczki. Wkładamy

Przepis na Dzień Dobry
Kurczak w miodowo-musztardowym sosie 195

smaku, nie używamy musztardy stołowej) świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku sól do smaku olej do smażenia Przygotowanie: Na oleju podsmażamy z obu stron nasze kawałki kurczaka. Wyjmujemy mięso z rondla, zmniejszamy ogień i podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Wkładamy nasze podsmażone mięso i całość podlewamy bulionem wymieszanym z miodem. Dodajemy zioła prowansalskie i sok z cytryny. Chwilę dusimy pod przykryciem(...)czym dodajemy musztardę (lekko mieszamy). Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem, aż do miękkości mięsa (czas zależy od użytego mięsa). Co jakiś czas polewam mięso z góry powstałym sosem. Pod koniec próbujemy i doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i niedużą ilością soli. Jeszcze chwilę dusimy. Jeśli zajdzie taka potrzeba nasz sos można lekko zagęścić (niedużą ilość wody mieszamy

Słodkie okruszki
Domowe burgery 119

przygotowanie ... zawsze wydawało mi się, że przygotowanie bułeczek będzie trudne - a tu niespodzianka są naprawdę proste w przygotowaniu o niebo lepsze niż kupione! Tym razem użyłam mielonego mięsa wołowo-wieprzowego jednak jeśli macie czas i możliwość lepsza byłyba z mielona wołowina. Przy następnej okazji wpis uzupłnię o lepsze zdjęcia oraz przepisy na sosy, które tym razem zastąpiłam ketchupem(...)mąki pszennej typ 650  1 łyżeczka soli  3 łyżki cukru  2 żółtka  5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam  KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego  2 czubate łyżki musztardy  1 duża cebula

cucinare