mięso - 63110 przepisów (strona:413/4208)

Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 328

dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki. W misce robimy marynatę – mieszamy dokładnie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, dwie łyżki wody, łyżkę octu(...)łyżeczkę miodu, starty na drobnych oczkach tarki kawałek imbiru i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.   Do marynaty wkładamy kurczaka i dokładnie mieszamy, najlepiej dłonią, tak żeby mięso było w całości pokryte płynem i przyprawami. Odstawiamy na blat na 20 minut do zamarynowania.   Marchew obieramy, kroimy w poprzek na trzy części, a każdą z części kroimy kolejno

Karo in the Kitchen
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 176

rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują. Uwielbiam skórkę z kurczaka, przesiąkniętą przyprawami i chrupiącą. Dlatego pozostawiam mięso nieco dłużej w piekarniku aby skórka nabrała odpowiedniej konsystencji. Udka z kurczaka marynowane i pieczone Składniki: na 6 porcji 1½ kg udek z kurczaka, około 6 – 8 sztuk(...)łyżka cukru 3 łyżki rodzynek 300 g ryżu długoziarnistego, najlepiej basmati Udka z kurczaka opłukaj wodą i osusz papierowym ręcznikiem. W naczyniu wymieszaj wszystkie składniki na marynatę. Włożyć mięso i dokładnie wymieszać. Mięso powinno być całkowicie pokryte marynatą. Marynuj mięso przez godzinę lub przez noc. Wyjmij z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC i wstaw mięso razem

codojedzenia
guiso de jabalí con níscalos (gulasz z dzika, z rydzami) 175

Przygotowanie zajmuje sporo czasu, ale rezultat jest tego wart… Składniki: 1 kg mięsa z dzika 300g … rydzów (kurki sprawdzają się równie doskonale) 150 g obranych migdałów 2 marchewki 2 cebule zielony groszek 5 ząbków czosnku 2 pomarańcze czerwone wino 2 kromki chleba tymianek liście laurowe oregano wędzona papryka ziemniaki Mięso zamarynować w winie z sokiem z pomarańczy(...)wędzoną papryką, na conajmniej 12 godzin. Na oliwie zrumienić migdały z czosnkiem i dwiema kromkami chleba. Odłozyć. Mięso, odcedzone z marynaty (MARYNATĘ ZACHOWAĆ!) włożyć na patelnie po migdałąch. Zrumienić. Dodać posiekane w kostkę cebulę i marchewkę. Wlać marynatę i włożyć gałązki tymianku (albo wsypać suszony). Przesmażone migdały, czosnek i chleb włozyć do blendera, dodać sól, pieprz, oregano, trochę wina

stajnia gołębie od kuchni
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem mielonym i pieczarkami 142

Przepis z cyklu szybko, tanio i smacznie. Przedstawiam wam na prawdę pyszną zapiekane ziemniaczaną z mięsem mielonym i pieczarkami.  Składniki: 500 g - 600 g ziemniaków 0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam z szynki) 15 pieczarek 2 ząbki czosnku 2 małe cebule  200 g sera żółtego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego olej / masło do smażenia majeranek, tymianek, sól, pieprz(...)studzimy i kroimy w plastry. Żółty ser ścieramy na tarce. Pokrojoną cebulę w kostkę bądź piórka podsmażamy na oleju / maśle wraz z obranymi i pokrojonymi w plastry pieczarkami. Dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawami według własnego uznania i smaku. Nagrzewamy piekarnik do 200*C  Masło na sos roztapiamy na małym ogniu, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, wlewamy porcjami mleko

W Moim Magicznym Domu
Gulasz wieprzowy z fasolą i makaronem o nucie wędzonej papryki 153

trawy cytrynowej ciętej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, chili świeżo mielona do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, dodatkowo: sól do smaku, świeża bazylia. Przygotowanie: Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym. Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa(...)godz. W dużym garnku (pojemność ok. 4-5 l) zagotowujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. W tym czasie na dużej patelni, partiami podsmażany mięso z cebulą. Przekładamy do gotującej się wody. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godz. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, cukier, przyprawy: czubrycę zieloną, trawę cytrynową, słodką paprykę (papryki wędzonej nie dodajemy !) i gotujemy całość

Moniki Smakołyki
Faszerowane pomidory 109

sprawia, że farsz nie wysycha podczas pieczenia i dodatkowo oddaje swój delikatny, pomidorowy smak. Farsz to proste zestawienie składników, które pasują do pomidorów – ryż przechodzi smakiem wszystkich składników, mięso z podudzia pozostaje soczyste a kmin bardzo podkreśla smak tych wszystkich elementów. Bardzo smaczna propozycja na obiad lub idealnie podzielna, aby podać na kolacje ze znajomymi – na pewno będą(...)zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Zaczynamy od przygotowania farszu

Smaczna Strona
Pieczeń 135

majeranku 8 g pieprzu czarnego 30 g soli peklowej Dodatkowo 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka majeranku zimna woda Instructions Łopatkę oraz boczek mielimy w maszynce do mięsa. Szynkę kroimy w niewielkie kawałki i dodajemy do zmielonego mięsa. Dodajemy sól peklową, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie do połączenia się składników i wstawiamy do lodówki(...)godzin. Po tym czasie dodajemy do mięsa wodę i dokładnie wyrabiamy. Wody dodajemy na wyczucie. Mięso powinno dobrze się kleić podczas wyrabiania, ale nie może być zbyt rzadkie.Tak przygotowane mięso przekładamy do foremek. Foremki przykrywamy papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170'C i pieczemy przez 70 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 20 minut

Wędrówki po kuchni
Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad 186

Kotlety mielone a’la pizza , prosty obiad Kotlety mielone są pyszne , jeśli jednak są często , tracą swój urok . Warto czasem poeksperymentować , nawet z mięsem mielonym . Dobre mielone z łopatki wieprzowej jest świetnym surowcem na każdy obiad lub kolację . Przepis na kotlety a’la pizza jest prosty , ciekawy a przede wszystkim smaczny. Szczególnie dzieciom przypada do gustu , wiadomo(...)mięso, nic czego można by nie polubić W ramach odmiany i eksperymentu sięgnijcie po łatwy sposób na pyszne mięsko Składniki na 3 osoby : 0,5 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 3 pieczarki tarty ser mozzarella 3 łyżki , pomidorowego sosu włoskiego z cukinii ,lub ketchupu 1 łyżeczka suszonego oregano i bazylii 2 plasterki czerwonej cebuli sól , pieprz do smaku kilka

Ogrodnik w podróży
Niedzielny obiad: Polędwiczka w glazurze z musztardy francuskiej 116

marynacie z musztardy nie trzeba wiele pisać. Wystarczy na nią spojrzeć, żeby wiedzieć, że jest pyszna! To zasługa słodko-kwaśnej, aromatycznej marynaty i glazury w jednym. Zamarynowane w niej mięso można usmażyć, upiec lub grillować. W każdej wersji będzie smakowało doskonale. Czas : 30 minut Poziom trudności: łatwy Liczba porcji : 2 Polędwiczka w marynacie jakiej nie znacie Marynata z musztardy(...)pięknie aromatyzuje całość, nadając polędwiczce charakteru i klasy. Całość uzupełnia ocet winny. Marynata warta jest polecenia wszystkim miłośnikom grilla, bo stanowi bardzo miłą odmianę od standardowych, sklepowych posypek do mięsa. Przepis zaczerpnęliśmy od Marian Burros , autorki książek kulinarnych. Składniki: 2 małe polędwiczki lub 1 duża 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 2 łyżki octu winnego 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Zapiekanka na puree ziemniaczanym z kiszoną kapustą i mięsem 190

Pachnąca kminkiem ziemniaczana zapiekanka z aromatyczną kiszoną kapustą i świetnie doprawionymi mięsem z wyrazistymi dodatkami to świetna alternatywa dla klasycznego dania obiadowego z ziemniakami, mięsem i surówką w roli głównej. Składniki: 850g ziemniaków 1/2 szklanka mleka 1 łyżka masła 500g kiszonej kapusty 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku   450g mięsa mielonego z łopatki 100ml bulionu drobiowego 100g(...)doprawić solą i pieprzem. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę, a cebulę i czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać mięso, podlać bulionem i smażyć na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie dodać pokrojoną paprykę, śmietanę, musztardy, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać. 4. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Całą

Szalona Kuchnia Eweliny
Gulasz ze stacji Bolshoi – Metro: Last Light – wieprzowina z boczniakami w śmietanie 162

których wyrabiano także herbatę). W Metro 2034 dowiadujemy się o istnieniu szklarni hydroponicznych, w których hodowano ogórki oraz ziemniaki – towar niemalże ekskluzywny. Warto wspomnieć, że świnie oprócz mięsa dostarczały także mleko, dlatego co bogatsi mogli od czasu do czasu zaznać nawet smaku nabiału. Nie zapominajmy także o trunkach wyskokowych – wódce z grzybów, domowym piwie czy nawet koniaku(...)dodajemy cebulę. Podsmażamy ją przez ok. 3 min na średnim ogniu – cebula powinna zmięknąć i nieco się zarumienić – następnie przekładamy ją do miski z grzybami. 3. PODSMAŻANIE MIĘSA (10 min) Mięso kroimy w paski takiej samej wielkości, jak w przypadku grzybów. Obficie przyprawiamy je świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Rozgrzewamy tę samą patelnię i smażymy mięso

Nerds Kitchen
Soczysty kurczak na ryżu 165

Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Soczyste mięso, pyszne warzywa i aromatyczny ryż... rodzina zachwycona :) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 6-8 kawałków mięsa z kurczaka wg uznania pałki, podudzia 4 woreczki suchego ryżu u mnie jaśminowy Przyprawa do kurczaka Dodatkowo: mrożonka mieszanka meksykańska ale również może, to być mieszanka ze słoika groszek

W garach u Gosi
Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 138

minut Liczba porcji : 2 Panierka nie musi być nudna – pisaliśmy to już wielokrotnie. Nie mamy nic przeciwko standardowej bułce, jajku i mące, sami od czasu do czasu tak robimy mięso, jednak możliwości zapanierowania kotleta jest tyle, że naprawdę warto popróbować innych rozwiązań. Naszą ulubioną panierką była dotąd mieszanka orzechowa, jaką podpatrzyliśmy u sióstr Hemsley . Ostatnio bardzo nam przypadł do gustu(...)dodaj posiekany drobno szczypiorek lub kolendrę, wymieszaj solidnie całość. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Krok 3 Wyjmij polędwiczki z marynaty, strząśnij lub wytrzyj ręcznikiem papierowym nadmiar zaprawy. Jeśli mięso będzie bardzo mokre panierka namoknie, odpadnie od polędwiczek i nici z chrupiącego kurczaka. Popieprz i posól kurczaka Wsyp składniki panierki (pół szklanki sezamu, pół szklanki mielonych migdałów, po łyżeczce wędzonej

Niedzielny kucharz
Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki 204

pokazać w jaki sposób można przygotować szybkie danie na grilla. Madzia postawiła przygotować Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki. Przygotowując potrawy na grilla wybierajcie odrobinę „tłustsze” mięso. Mięso filet z kurczaka albopolędwiczek nie będzie dobrym rozwiązaniem, bo bardzo łatwo można je przesuszyć. Składniki 1 kg mięsa np. szynki 0,5 boczku 2 papryki 1 cukinia 3 łyżki sosu(...)teriyaki, miód, sok z cytryny. Składniki do szaszłyków kroimy w dużą kostkę. Marynujemy je w przygotowanej przed chwilą marynacie. Na patyczki od szaszłyków nadziewamy w dowolnej kombinacji warzywa i mięso. Rada: Warto patyczki od szaszłyków zmoczyć w wodzie, aby podczas pieczenia na ruszcie się nie spaliły. Smacznego! Artykuł Szaszłyki z szynki w marynacie teriyaki pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
ROLADKI Z MIĘSA MIELONEGO NADZIEWANE SERKIEM, POMIDORAMI SUSZONYMI I ORZECHAMI 155

dzień gotuję raczej proste i szybkie dania, ale od święta lub gdy spodziewam się gości lubię przygotować coś szczególnego. I takim wyjątkowym daniem są właśnie drobiowe roladki z mięsa mielonego z indyka, nadziewane farszem z serka śmietankowego z dodatkiem pomidorów suszonych oraz orzechów włoskich, panierowane w bułce tartej z dodatkiem czarnego sezamu. Roladki są delikatne w smaku - miękkie i soczyste(...)czarnego sezamu nadaje im ciekawego oraz oryginalnego wyglądu. Danie jest dość pracochłonne, ale efekt końcowy oraz smak wynagradzają ten czas spędzony w kuchni 😉 Składniki: (na 6 szt.) 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 szklanki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki ziół babci Jadzi Radix-Bis sól, pieprz olej do smażenia

Kuchnia MagdaLeny