Pomarańczowe kwiatki z okienkami 253środku (fot.1). Teraz każde ciasteczko nabić na drewniany patyczek, tak aby tworzyło ozdobę w rodzaju lizaka. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Landrynki pokruszyć tłuczkiem do mięsa - kładąc je na desce do krojenia, przykryte ściereczką. Do każdego okienka wsypać pokruszone landrynki, tak aby tworzyły górkę pośrodku ciasteczka (fot.2). Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C i piec
Świat Ciasta
Pasiaste naleśniki z serem i kremem toffi 185mogłabym jeść codziennie i nigdy nie będę miała dosyć ;)Lubię naleśniki nie tylko te w wersji na słodko , ale również wytrawnej czy na ostro.Z serem .. z jabłkami … śmietaną , mięsem , pieczarkami czy warzywami – kombinacji jest nieskończona ilość a ograniczyć może nam tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia!Dziś mam dla Was te serowe … ale nie takie zwykłe
Ostra na Słodko
Ryba pod panade 213Taka rybka pod kruszonką chodziła za mną już od dłuższego czasu. Nie tylko smakuje ale i wygląda rewelacyjnie! Panade do mieszanka pokruszonego chleba,masła i ziół lub przypraw. Przykryte mięso lub ryba taką kruszonką pobiera soczystość z wytapiającego się masła,dodaje intensywności aromatu,chroni przed wysychaniem,a cała ta kruszonka zapieka się w pyszną i chrupiącą skórkę. Ja zrobiłam mirunę
Ostra na Słodko
Chrupiące krokiety grzybowo – jajeczne 257Uwielbiam wszelkiego rodzaju naleśniki … krokiety … na słodko … na ostro … z mięsem … puste … z owocami itd … itd .( o czym mówiłam już chyba ze 100 razy :D ) Dziś mam dla Was przepis na krokiety – te ulubione! Zrobiłam wczoraj na kolację … i zniknęły tak szybko , że już po chwili zaczęłam żałować , że nie nasmażyłam
Ostra na Słodko
KURCZAK NA PIWIE – SOCZYSTY I CHRUPIĄCY 367Obiecałam przepis – no i jest!Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować.Jeśli tak
Ostra na Słodko
Bitwa Na Smaki 208napewno wykorzystam w niedalekiej przyszłości!Stoły wypełnione przeróżnymi przysmakami przyprawiały o zawrót głowy – mogliśmy szaleć do woli – chyba każdy to przyzna : przesadziliśmy!!! :D Przepyszne , aromatyczne ryby … mięsa … sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam na ostro i na słodko ;) Fantastyczne
Ostra na Słodko
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 217Paluszki surimi – produkt sporządzony na bazie zmielonego mięsa białych ryb , najczęściej mintaja , dorsza , czy też morszczuka z ekstraktem krabowym. Popularne zwłaszcza w kuchniach dalekowschodnich.Wykorzystywane do sałatek … jako przekąska … do nadziewania chlebów czy też past. Dziś mam dla Was przepis na chrupiące tosty zapiekane z pastą krabową – zachwycą nie tylko wielbicieli owoców morza, ale i sprawią
Ostra na Słodko
Penne z kurczakiem , szpinakiem i gorgonzolą 393oliwę , dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i chwilkę przesmażamy.Mieszamy cały czas , by nie dopuścić do przypalenia.Dodajemy pokrojonego kurczaka oraz drobno posiekaną papryczkę i przesmażamy go kilka minut , aż mięso będzie miękkie i usmażone , ale nie zrumienione , bo zrobi się suche.Wrzucamy grubo pokrojony szpinak i łyżkę świeżego masła.Podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty aż szpinak zwiędnie.Doprawiamy solą , pieprzem
Ostra na Słodko
Pieczone żeberka jabłkowo – musztardowe na ostro 192Uwielbiam żeberka!Pieczone , duszone , grillowane … – każde!Z wielką przyjemnością przyrządzam je na rodzinne obiady … i z równie wielką przyjemnością patrzę jak domownicy oblizują
Ostra na Słodko
Smażone pierogi z łososiem, gorgonzolą i sosem bazyliowym 185szczyptą soli.Robimy wgłębienie wlewamy ciepłą wodę i dodajemy jajko.Wyrabiamy gładkie zwarte ciasto.Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki.FARSZ:Łososia gotujemy na parze przez 10 minut.Zdejmujemy skórkę , mięso siekamy , dodajemy skórkę cytrynową.Dodajemy posiekaną natkę pietruszki , oliwę i rozdrobnioną gorgonzolę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i gałką muszkatołową.Odstawiamy w chłodne miejsce i przygotowujemy sos bazyliowy.SOS:Listki bazylii siekamy
Ostra na Słodko
KOTLETY Z SOCZEWICY 235przepis na swoje ulubione kotleciki z czerwonej soczewicy.Delikatne , niesamowicie sycące , zdrowe – świetnie smakują zarówno soli , jak i z ulubionym sosem np. pomidorowym.Są świetną alternatywą dla mięsa i z całą pewnością posmakują nie tylko wegetarianom.Polecam!SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – ok. 250 g* jajko – 1 szt* bulion – 2 szklanki* czosnek – 3 ząbki* majeranek – 1 łyżeczka* tarta
Ostra na Słodko
Żeberka w sosie własnym 194Jak wiecie jestem wielką miłośniczką żeberek!Tak , to chyba żeberka są jednym z takich mięs , które wcale mi się nie nudzą i z przyjemnością zajadam je
Ostra na Słodko
Bażant , Królik , Sandacz i Tatar czyli Tydzień Restauracji w Rest. Gródek 219się później okazało! ) jabłkami.Długo zastanawialiśmy się czy to na pewno jabłko , ponieważ smak był tak delikatny , a owoc miękki , a zarazem chrupiący. Super pomysł!Bażant poezja!Mięso bardzo delikatne ,absolutnie nie przesuszone i wręcz rozpływające się w ustach.W połączeniu z purre z zielonego groszku ( które z całą pewnością spróbujemy zrobić w domu! ) i sosem foie gras stworzyło danie , które
Ostra na Słodko
Schab z wiśniami 231Nietypowe, ale zarazem niesamowicie smaczne połączenie smaków.Soczysty schab i kwaskowate wiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie
Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 213Świetnie nadaje się do przygotowywania kanapek , imprezowych przekąsek , naleśników , roladek , sushi … czy tak jak u mnie placuszków z jego dodatkiem.* Są świetnym pomysłem na przystawkę przed eleganckim obiadem! * Mięso jest niesamowicie smaczne!!!* Delikatne , świeże , niezwykle aksamitne …Produkty, które otrzymałam rozdałam do „przetestowania” rodzinie prosząc o szczerą opinię.Usłyszałam same słowa zachwytu!!! GDZIE MOŻNA KUPIĆ :Produkt
Ostra na Słodko