Ryżowa sałatka koktajlowa 285dość, sycąca, a jednocześnie lekka- bo bez zbędnych kalorii typu sos np. majonezowy.Można zaszaleć ze składnikami i dodać coś od siebie, mogą to być np. oliwki, ser, mięso… Ja, mimo wielokrotnych prób, jednak zawsze wracam do wersji 'podstawowej'- taka smakuje mi najbardziej i Wam też taką polecam :)Wypróbujcie, jest naprawdę pyszna!3 porcje:* ryż parboiled- 100 g* pomidorki
Kraina Miodem Płynąca
Sos BBQ 174uszy! :)Dzisiaj ten sos już tylko lubię (jakoś bardziej wolę jogurtowe i delikatniejsze), ale od czasu do czasu przygotowuję go w domu- szczególnie wtedy, kiedy serwuję grillowane mięso lub burgery- bo to duet idealny! :)Wypróbujcie koniecznie ten sosu, który jest odpowiednio słodki, lekko kwaśny i pikantny w sam raz! :)* cebula- 1 duża szt.** czosnek- 2 ząbki* cukier- 2 łyżki* ketchup
Kraina Miodem Płynąca
Pieczone warzywna z kaszą gryczaną 232można stworzyć własną kompozycję smaków i kolorów, np. dziś z warzyw czerwonych, innym razem z zielonych, kaszę gryczaną zastąpić np. pęczakiem czy ryżem, jak najbardziej pasuje tu również mięso czy dodatek sera- ja tak eksperymentowałam i wiecie co, każda wersja smakowała inaczej, ale bez wyjątku- przepysznie i wybornie! :)Gorąco zachęcam, do przyrządzenia, póki jeszcze mnóstwo świeżych warzyw dostępnych jest
Kraina Miodem Płynąca
Dorsz z folii w maśle czosnkowym 309roli głównej, klasyka nadmorskich smażalni, czyli dorsz w maśle czosnkowym :)Tylko, że u mnie nie w wersji smażonej, a dużo zdrowszej- duszonej w folii.Polecam zamarynować rybę wcześniej, wtedy mięso jest jeszcze bardziej aromatyczne i nieprzesuszone.Polecam, ryba (czy to dorsz, pstrąg, halibut a nawet i łosoś) przyrządzona w ten sposób jest naprawdę fantastyczna, a podana z ulubioną surówką (u mnie
Kraina Miodem Płynąca
Brukselka z makaronem, indykiem i pomidorkami koktajlowymi 251pół szklanki mleka i od ponownego zagotowania odliczyć 5- 7 minut.W międzyczasie umytą, pokrojoną i przyprawioną pierś z indyka usmażyć na rozgrzanym oleju.Ugotować makaron, odcedzić i dodać do mięsa na patelni.Dodać ugotowaną brukselkę, przekrojowe na pół pomidorki koktajlowe i całość przesmażyć, do momentu wymieszania się wszystkich składników.Doprawić solą, pieprzem, posypać pestkami dyni i sezamem.Podawać natychmiast.Smacznego
Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 178minuty przed końcem czasu gotowania się zupy wrzucić rybę.Doprawić solą, pieprzem, kurkumą oraz papryczką chili.Posypać koprem.Smacznego!* w przypadku tej zupy nie polecam wywaru mięsnego- ryba i mięso trochę się tu 'kłóci' :) Można też zrobić na samej wodzie (z wymienionymi warzywami, oczywiście), ale warzywa z ryżem gotowane dodatkowo na bulionie są bardziej aromatyczne, przez co zupa jest smaczniejsza
Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 187czyli taka bardziej 'luksusowa' wersja ;)Ja przyznam się Wam, że zupy robię tyle, by wystarczyło na dwa dni, pierwszego podaję pomidorową z makaronem, a drugiego z ryżem, czasami urozmaicam mięsem, tortellini czy- tak jak dziś- krewetkami (moja ulubiona wersja).Tym, którzy wolą ostrzejsze smaki polecam doprawić chili czy cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc
Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 197zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana
Kraina Miodem Płynąca
Orientalna grochówka z pomidorami 196dodatkiem smażonej marchewki i pomidorów, z lekką nutą imbiru oraz kolendry.Zupę przygotowałam na warzywnym wywarze, a dla mięsożerców- jak najbardziej można przygotować zupę na rosole, z dodatkiem mięsa czy ulubionej kiełbaski.Jedna z pyszniejszych zup, jak ocenił mój P. (a to baaardzo wymagający typ, który za zupami zbytnio nie przepada!;) ), co mnie bardzo cieszy, bo mam w planach robić
Kraina Miodem Płynąca
Seromak, czyli sernik z makiem 1892minut w 190 stopniach- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, ostudzićMASA MAKOWA- mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić, dobrze odsączyć z wody, zemleć trzykrotnie w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem- masło i miód przełożyć do rondelka, podgrzewać do rozpuszczenia się, dodać mak, przez chwilę smażyć, cały czas mieszając, zdjąć z palnika, ostudzić- białka oddzielić od żółtek, żółtka
Smakołyki Bereniki
Farsz do uszek wigilijnych 318suszonych 1 cebula pieprz , sól Wykonanie: Grzyby obgotowujemy z brudu- 2-3 razy zmieniamy wodę. Cebulke kroimy w drobną kosteczkę, obsmażamy na maśle. Grzyby rozdrabniamy blenderem lub maszynka do miesa, dodajemy zeszklona cebulke- doprawiamy sola I pieprzem.Rozdrabniamy blenderem. Farsz gotowy
Smaki Edyty
Pasztet świąteczny 320garnka i dusić jeszcze 10 minut.4. Całość odcedzić, wystudzić. Do przecedzonego wywaru dolać tyle gorącej wody żeby było razem 0,5 l, namoczyć w tym bułki. 5. Mięso i warzywa zmielić 3 razy (odrzucamy tylko ziela i liście laurowe) do ostatniego mielenia dodając namoczone bułki.6. Do masy mięsnej dodać sól i przyprawy oraz ewentualnie resztę wywaru, który jeszcze
Kto ugości moich gości?
Kurczak po grecku, kuskus z warzywami i tzatziki - przepis Jamie Oliver 307wsyp kuskus, zalej wrzątkiem całość, posól i przykryj na 4 minuty.Na dużym arkuszu papieru do pieczenia obtocz kurczaka w soli, pieprzu, oregano, zielu angielskim i drobno startej skórce cytrynowej.Przykryj mięso papierem i rozbij wałkiem do ciasta na grubość 1,5 cm.Smaż kurczaka na złoto na patelni z 2 łyżkami oliwy z oliwek, aż będzie gotowy w środku
Kredowe Menu
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 236konsensusu, ale jest to wykonalne i... (jak to w życiu bywa - "droga do raju prowadzi przez piekło") owocuje w coś niesamowitego. No i co, że robiąc je sobie porzucamy mięsem. Nic się nie dzieje. Najwyżej sąsiedzi będą gadać, ale... i tak umilkną jak poczują zapach z Waszych mieszkań! (My mamy ten plus, że mieszkamy z domu, więc ściany aż takich
Wypisz Wymaluj
Makowiec 259zalewamy wrzącą wodą, aż do całkowitego pokrycia, odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odsączamy na pieluszce tetrowej lub ręczniku kuchennym z nadmiaru wody. Mak mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do przygotowanego maku dodajemy pozostałe składniki, na samym końcu delikatnie dodając ubite białka. Ciasto drożdżowe delikatnie wałkujemy na prostokątny placek. Ciasto przesuwamy na ręcznik kuchenny lub plastikową
Kolizje Smaków