Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3074ryby podczas wieczerzy wigilijnej to gwaracja zdrowia i dostatku,a karpia-obfitości i siły.Karpia można przygotować na wiele sposobów,jednak ten najprostszy,wręcz banalny najlepiej podkreśla delikatny smak mięsa karpia i czyni z niego prawdziwy delikates - to karp smażony na maśle klarowanym.Najpierw jednak musimy go kupić.Naprawdę smaczny karp nigdy nie będzie tani,ponieważ zanim trafi na nasz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 278Dziś zapraszam na pyszne, domowe krokiety :) Krokiety zazwyczaj robię z mielonym mięsem albo z pieczarkami. Takie smakują nam najbardziej. Tym razem farsz pieczarkowy wzbogaciłam o różnokolorowe papryki i ciągnącą mozzarellę. Wyszło pysznie :)) Krokiety można przygotować sobie wcześniej i zamrozić. Nie tracą one na swoich walorach smakowych. Oczywiście przy wyborze farszu możemy dowolnie kombinować i napychać nasze
Walijskie Pichcenie
Kaczka w sosie śliwkowym 234końcówki kości. Skórę na piersiach delikatnie ponacinać. Pozostała część kaczki wraz z odciętymi skrzydełkami jest doskonałą bazą na wywar.Gorącą marynatę przelać do naczynia żaroodpornego.Na marynatę wyłożyć mięso skórą do góry, dodać świeże śliwki pokrojone na połówki ,trawę cytrynową .Naczynie przykryć, włożyć do piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny, po godzinie kaczkę polać marynatą i piec
Stare Gary
Eskalopki cielęce z szynką parmeńską i szałwią - Saltimbocca alla romana 244minut z każdej strony zaczynając od strony z szałwią . Przyprawić pieprzem, ewentualnie nieco posolić Wlewamy wino i dusimy do czasu częściowego zredukowania płynu. Czas duszenia zależy od grubości mięsa. Gotowe sznycle podajemy polane masłem na którym się smażyły
Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 270soki i oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso od skóry. Tutaj można zobaczyć jak to zrobić. Z łososia odciąć cienkie plastry, ułożyć na talerzu. Resztę ryby zawinąć w folię i schować do lodówki, można przechowywać
Stare Gary
Krupnik 242piertuszkę. Smacznego !Uwagi: Jeżeli gotuję krupnik na wywarze mięsnym,i muszę go przygotować , gotuję wywar w szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego wywaru ani mięsa albo czasu, dodaję do wody kostkę rosołową (tak, przyznaję, używam kostek ). Wygodnie jest również ugotować pietruszki, seler i marchewki w dużych kawałkach a dopiero po ugotowaniu pokroić je w drobną
Stare Gary
Pieczone ziemniaki z czosnkiem, tymiankiem i boczkiem 352Oliver'a, Ziemniaki przeznaczone do pieczenia w folii na grillu. Ja robiłam w piekarniku, ale myślę ,że w sezonie spróbuję wrzucić ziemniaki na grill. Robiłam jako dodatek do mięsa, ale spokojnie miożna takie ziemniaki podać jako samodzielne danie.składniki4 duże ziemniaki do pieczenia2 ząbki czosnku, obrane i zgniecione4 łyżki miękkiego masłaświeżo zmielony czarny pieprzsól morska4 filety anchois
Stare Gary
Rosół z chili i wołowiną 252kapusty pak choi na 3 min , wyłożyć do talerzy. W tej samej wodzie zanurzyć gotowy makaron - dosłownie na 30sek , żeby lekko się zagrzał, przełożyć do Talerzy. Dodać pozostałe składniki - mięso, kiełki - zalać wywarem, posypać dymką i podawać.2. Do gotującego się wywaru dodać pak choi , następnie makaron i gotowa przez ok 3 min aż wszystko będzie miękkie. Wykładać pak choi
Stare Gary
Turecka pizza czyli Lahmacun 265łopatę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłożyć równomiernie na całej powierzchni farsz. Zsunąć z łopaty, razem z papierem, na kamień, piec ok 8 - 10 minut aż ciasto lekko zbrązowieje a mięso puści sok. W tym czasie szykować kolejny placek.Podawać ciepłe , posypane pietruszką i polane sokiem z cytryny. Do placków można podać tzatziki tzatziki( w Turcji zwane cacik
Stare Gary
Sałata rzymska smażona z czosnkiem 252oliwek. Na końcu lekko skropić octem, doprawić solą, pieprzem oraz cukrem (cukier pominęłam). Sałatę wymieszać i podawać natychmiast z grzankami i z ulubionym serem lub samą, jako dodatek do mięsa. Smacznego
Stare Gary
Pieczone nogi kacze w azjatyckim stylu 276ąć kaczkę z marynaty i ułożyć na blasze pokrytej folią, lub na blaszce z rusztem (wygodniej)Piec przez 2 godziny, co jakiś czas odwracając, lub do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i ładnie przypieczone. W czasie pieczenia odlewać wytopiony tłuszcz.Podawać kaczkę z ryżem lub makaronem ryżowym. Smacznego
Stare Gary
Tarta z jarmużem i pieczarkami 236niej resztki pieczonej wieprzowiny, widać to na zdjęciach. Ale uważam, że było trochę za dużo dobrego, więc nie uwzględniam mięsa w przepisie
Stare Gary
Tatarskie gołąbki z baraniną czyli Dolma 272Po prostu smaczne gołąbki. Kapusta włoska jest dużo bardziej przyjazna w obróbce niż biała. W tym przepisie sprawdziła się znakomicie. Przepis na gołąbki znaleziony
Stare Gary
Golonka duszona z kapustą - w wolnowarze 281Danie w sam raz do zrobienia w wolnowarze. Kapusta, po tylu godzinach duszenia, jest bardzo aromatyczna, co sprawdziłam już wcześniej gotując bigos. Mięso miękkie i różowe w środku co jest zasługą długiego peklowania. Można oczywiście kupić gotową peklowaną golonkę , ale sądzę, że zrobiona w domu będzie lepsza. Wymaga tylko cierpliwości.składniki (2 duże
Stare Gary
Łosoś wędzony na ciepło - w woku 224zdjęcia takich wędzonek i tym razem ciekawość zwyciężyła. Łosoś wyszedł bardzo smaczny, dymu praktycznie nie było - wok został przeze mnie szczelnie opakowany. Podobno można tą metodą wędzić też mięso, ale nie próbowałam. Łososia ułożyłam na kratce z grilla , ale jeżeli nie mamy pasującej, można zrobić konstrukcję z patyczków szaszłykowych lub użyć chińskiego koszyczka do parowania. Robiłam tylko 2 filety
Stare Gary