Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku

Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku

Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku

Gravlax, to cytując Wikipedię: " tradycyjne dla kuchni skandynawskich danie przyrządzane z surowego łososia peklowanego w soli z dodatkiem cukru i koperku. Podawane jest najczęściej jako przekąska , krojone na plastry z ziemniakami lub na chlebie, w towarzystwie specjalnego sosu . Nazwa dania (dosłownie pogrzebany łosoś) wywodzi się ze średniowiecza, kiedy to rybacy solili łososie i zakopywali w piasku, w miejscu napływania fal  morskich by lekko sfermentowały"Przepis z książki Jami... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Stare Gary

Autor

Stare GaryStare Gary

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

buraki, łosoś, ryby, ryba, koperek, buraczki, sosy, tarta, burak, sok, ziemniak, przekąska, mięso, francuskie, ziemniaki, sałata, słoik, chleb, koper, przekąski, filet z łososia, sos do sałaty, jak zrobić wodę z cytryna, buraczki tarte, dania bez mięsa

Inne przepisy z Stare Gary

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję