mięso - 63110 przepisów (strona:2951/4208)

Placki z cukinii 229

Cukinia to bardzo niedoceniane warzywo, a przecież można z niej wykonać wiele potraw, które znakomicie smakują, na przykład zupa-krem, zapiekane cukinie z mięsem mielonym i warzywami, leczo, bigos, sałatki czy placki. I te ostatnie właśnie umieściłam poniżej, gdyż są równie smaczną alternatywą dla placków ziemniaczanych. Naprawdę warto wykorzystywać to sezonowe warzywo, bo można za małe pieniądze przygotować pyszny obiad

upichcic
Łazanki 168

gotuję. Na zbliżającą się jesienną aurę przyda się taka sycąca potrawa. Składniki: 0,5 kg kapusty kiszonej ok. 200 g makaronu łazanki ok. 6 parówek z szynki (93% mięsa) 1 cebula sól, pieprz, przyprawa maggi, vegeta, liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy z wody i drobno kroimy. Kapustę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy liść laurowy, sól

upichcic
Parówki w cieście twarogowym 218

znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek.Składniki:25 dag mąki pszennej15 dag twarogu półtłustego8 parówek z szynki (93% mięsa)1 jajko2 łyżeczki proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka soli4 łyżki mleka4 łyżki olejuSposób przyrządzenia:Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę przesianą

upichcic
Kotlety marchewkowe 222

Jeśli nie mamy ochoty na mięso albo jesteśmy wegetarianami lub po prostu chcemy urozmaicić sobie czy dzieciom obiad przyrządźmy kotlety marchewkowe. Dzięki słodkiej marchewce oraz smacznym dodatkom jak szczypiorek czy pietruszka nabierają one pysznego smaku.Składniki:4 duże marchewki2 jajka1 mała cebula1 mały ząbek czosnkubułka tartapęczek szczypiorkutrochę suszonej lub świeżej natki pietruszkisól, pieprzSposób przyrządzenia:Nie będę ukrywać, że nie lubię

upichcic
Pstrąg łososiowy duszony na maśle z surówką z cykorii i frytkami 252

przez piersi z kurczaka i czasem słyszę określenie "schabowy z kurczaka" :DJa na dzisiaj zaplanowałam rybkę, a dokładniej pstrąga.Miałam szczęście i trafiłam w sklepie na pstrąga łososiowego, którego mięso do złudzenia przypomina łososia.Rybka była świeża i wypatroszona, pozostało mi już tylko ją oskrobać z łusek, umyć i odfiletować.Pstrąg łososiowy duszony na maśleKażdy filet dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marcepan 217

wrzątkiem i odstawić na około 5 minut, żeby łatwiej było zdjąć skórkę. Wszystkie łupinki muszą być dokładnie usunięte.Obrane migdały wysuszyć na czystej ściereczce.Zmielić je (można maszynką do mięsa, najlepiej kilka razy) dokładnie na gładką masę, aż stanie się lekko tłustawa o konsystencji ciasta. Podobnie jak mieli się mak na makowiec.Zmielone migdały dokładnie ucieramy (lub miksujemy blenderem) z cukrem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 221

Dzisiaj kupić kaczkę jest łatwo. Czasem pojawia się problem z kupnem naprawdę świeżej. Warto zatem mieć swoje zaufane sklepy, gdzie mamy pewność, że kupujemy mięso świeże, które nie zostało przed chwilą podane zabiegom "reanimacyjnym". Zdecydowana większość właścicieli sklepów ma szeroki wachlarz takich zabiegów i liczy się dla nich tylko to, aby sprzedać i zarobić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kalafiorowa zupa - krem z czosnkiem 209

seler,1 mały por,1 mały kalafior,1 główka czosnku,3-4 łyżki masła,sól, pieprz - do smaku,2 liście laurowe,kilka ziaren ziela angielskiego,jogurt naturalny lub śmietana.Mięso (porcję rosołową) opłukać i ugotować w około 2 litrach wody z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Po ugotowaniu wywar przecedzić. Dodać do niego warzywa i podzielony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 207

zewnątrz.W jednym pojemniku możemy przechowywać różne produkty bez obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku. Musimy jednak pamiętać, aby do pudełka wkładać taki produkt

Codzienna kuchnia niecodzienna
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 306

które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia.Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso przejdzie wspaniałym aromatem pomidorów i przypraw.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka jarzynowa z szynką, czyli jak smacznie wykorzystać warzywa z rosołu 266

wyciekała ona bez problemu. Ta polędwica jest w swojej strukturze bardzo zbliżona do domowych wędlin. Producent na etykiecie zapewnia, ze do wyrobu 100 g produktu wykorzystano 107 g mięsa. Linia "Natura" to nowe wyroby Zakładów Mięsnych "Nove".Jak podaje producent, produkty z linii Natura są:  bez glutenu, bez dodatku fosforanów, bez dodatku glutaminianu sodu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 366

Nove . Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej w poście o sałatce jarzynowej . Wykorzystane przeze mnie parówki składają się z 83% mięsa wieprzowego. Są smaczne, bez chrząstek, czy innych paskudztw, które nieraz strzelają w zębach podczas jedzenia parówek. Przede wszystkim jednak nie zawierają glutenu i dodatków z serii E - jest to ważne, kiedy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekanka makaronowa z szynką 354

też nie za bardzo lubię. Pozostają więc dania szybkie, lecz domowe. I tu z pomocą przychodzą właśnie zapiekanki. Bo zapiekać można niemal wszystko: od warzyw do mięsa, z serami i sosami, na słodko i wytrawnie - hulaj dusza wyobraźnio :)Zapiekanki na bazie makaronu są chyba najszybsze, bo wystarczy ugotować makaron, dołożyć do niego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Karczma Stara Wozownia i jej przysmaki 213

Antyreklama też mi się zdarzała - ponoć bywam upierdliwa, ale...Kiedy otrzymuję na wpół surową pieczeń, a kelner usiłuje wmówić mi, że to naturalny kolor mięsa - wymiękam.Kiedy podane sztućce są niedomyte, obrusy poplamione, a na szklankach widzę resztki śladów karminowej szminki (tak, tak....) - wychodzę i nie jem.Kiedy każe mi się czekać godzinę, a potem dostaję odgrzewane

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ziemniaczana z czosnkiem i szczypiorkiem 305

czystej ściereczce - posiekać na dowolną grubość.Ziemniaki delikatnie połączyć z czosnkiem, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.Sałatka idealnie komponuje się z mięsami - na zimno i na ciepło. To świetny dodatek do kiełbas i mięs z grilla - może zastąpić lub uzupełnić tradycyjne pieczywo. tak sałatka prezentowała się podczas jednej z rodzinnych imprezCelowo nie podałam

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania