mięso - 63110 przepisów (strona:2956/4208)

Letni tort na urodziny C. 232

kuchni, przygotowując wszystko na niedzielę. Poza tym ostatnie ogarnięcie mieszkania, nakrycie do stołu i Harry Potter na lepszy sen. Wczoraj wstaliśmy o dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Nowy porządek. I krem z cukinii 236

będzie już tylko lepiej.Kiedy C. nie ma popołudniami, mam problem z obiadami. Zasadniczo nie gotuję, bo nie sprawia mi to takiej przyjemności, jak pieczenie. To C. uwielbia zabawy z mięsem - ja nie umiem nawet rozkroić całego kurczaka... Jednak ochota na ciepły posiłek często się pojawia, szczególnie po męczącym dniu. I w takich przypadkach z pomocą przychodzą mi zupy - proste, szybkie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 237

krem: 100 g ciastek oreo (waga bez kremu) 200 ml śmietany kremówki (38%) czarny barwnik spożywczy w paście Z ciasteczek wyjąć krem. Pokruszyć na pył wałkiem lub tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami na spód. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć ciasteczka, dokładnie ugnieść dłonią lub łyżką. Schłodzić w lodówce 30 minut. Spód podpiec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet jajeczno - pieczarkowy 426

Pasztet w wersji bezmięsnej.  Delikatny, kremowy i pyszny.  Idealny na ciepło i na zimno.  Zachwyci nawet smakoszy mięsa. Spróbujcie sami! Składniki : 10 jaj ugotowanych na twardo; 2 surowe jaja; 400 g pieczarek; Duża cebula; 1/2 puszki groszku konserwowego; Pęczek szczypiorku; 100 g żółtego sera; 4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany o zawartości tłuszczu

Gospodyni Miejska
Duże kotlety schabowe 280

Kotlety schabowe... Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach. Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso. Pyszny element głównego dania. Chętni? Zapraszam na obiad! Składniki: 1,4 kg schabu bez kości; Mąka pszenna; 4 jajka; Mleko; Bułka tarta; Masło; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć. Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube

Gospodyni Miejska
Bajaderki 246

beurre, digestive, herbatnikami, czy końcówkami ciast bez kremów, bakali czy żelatyny. Ciasta można rozgnieść za pomocą specjalnej przystwaki do blendera, lub umieścić w silnym woreczku i utłuc tłuczkiem do mięsa. Margarynę można zastąpić masłem. Ja używam papilotek, aby goście nie brudzili sobie rąk tymi ciastkami. Zamiast robić polewę, bajaderki można obtoczyć w wiórkach kokosowych. Płatki migdałowe można zastąpić wiórkami kokosowymi

Gospodyni Miejska
Zupa ogórkowa na maśle 299

dokładnie wymieszać i wlać do zupy. Zupę przyprawić solą i pieprzem do samku. Podawać oprószoną posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatek pietruszki można pominąć, lub zastąpić ją srobno posiekanym koperkiem. Najlepiej kupować ogórki kiszone, a nie kwaszone. Najlepszą

Gospodyni Miejska
Krupnik na wędzonce 258

ugotowanej zupy dodać posiekaną natkę pietruszki. SMACZNEGO!   Uwagi do przepisu: Boczek wędzony można zastąpić wędzonymi żebarkami. Żeberka należy gotować do miękkości, następnie wyjąć z wody, obrać z mięsa i dodać je do zupy. Kaszę jęczmienną można zastąpić kaszą jaglaną. Kasza jęczmienna gotuje się przez około 13 - 15 minut. Do zupy można dodać podsmażoną na oleju drobno posiekaną cebulę

Gospodyni Miejska
Grochówka 271

litrami zimnej wody i zagotować. Następnie należy wykonać czynności z punktów 1 - 7, przy czym całość należy gotować, aż żeberka będą miękkie (a nie przez 30 minut). Ugotowane mięso należy wyjąć, obrać od kości, pokroić i dodać do zupy. I postępować dalej tak samo jak w punktach  8 - 9.Źródło przepisu:  Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami i szynką w sosie pomidorowym 297

dowolnym kształcie np. świderki, muszelki czy krajanka. Natkę pietruszki można zastąpić szczypiorkiem czy bazylią, a mozzarellę startym, żółtym serem. Dodatek wędliny można pominąć lub zastąpić ją tuńczykiem, salami czy mięsem mielonym. W celu zbogacenia smaku zapiekanki można zwiększyć ilość czosnku i/lub dodać kukurydzę. Koncentrat pomidorowy można zastąpić szklanką soku pomidorowego czy zblenowanymi pomidorami z puszki

Gospodyni Miejska
Bitki drobiowe w sosie pieczarkowo-cebulowym 427

bitkami, pieczarkami i cebulą wlać około 500 ml gorącej wody (woda ma przykrywać kotlety), dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.  Gdy woda z bitkami zacznie bulgotać dodać przyprawę do zup. A następnie zmniejszyć ogień i dodać śmietanę oraz doprawić potrawę pieprzem i solą. Na samym końcu

Gospodyni Miejska
Barszcz ukraiński 326

wody i wykonywać kolejno wszystkie punkty ze sposobu przygotowania, z tym że w punkcie 9 nie dodawać już wody. Z ugotowanej zupy wyjąć żeberka, obrać, pokroić i wrzucić mięso do zupy.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kluski z makiem i bakaliami 237

gotować na małym ogniu, aż da się rozetrzeć między palcami (tj. będzie pozostawiał maź).Ugotowany mak odsączyć na sicie, wystudzić i zmielić 3 - 4 razy w maszynce do mięsa z sitem do mielenia maku.Miód i masło włożyć do rondelka i podgrzewać stale mieszając, aż masło się rozpuści, a całość połączy. Tak przygotowaną mieszankę dodać do zmielonego maku.Rodzynki zalać gorącą

Gospodyni Miejska
Zupa z fasolką szparagową 341

bardzo delikatna w smaku. Do zupy można dodać 1 drobno posiekaną, ostrą papryczkę chili, aby nadać jej bardziej wyrazistego i pikantnego smaku. Zupę można przygotować również na wywarze z mięsa. Marchewkę można pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodatek koperku można pominąć, lub zastąpić go drobno posiekaną natką pietruszki. Najlepszą śmietaną jest  śmietana

Gospodyni Miejska
Zupa ze słodkiej kapusty 315

wychodzi około 4 - 4,5 litrów zupy. Suszony majeranek, przed dodaniem do zupy, nalepiej rozetrzeć w placach. Odda wówczas cały swój aromat. Zupę można także ugotować na wywrze z mięsa. Zupa powinna być lekko pikantna, więc nie należy żałować ilości pieprzu. Przyprawę do zup można zastąpić łyżeczką sosu sojowego. Kapustę zamiast szatkować można pokroić w kostkę

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania