mięso - 63110 przepisów (strona:2953/4208)

galaretka z udek kurczaka... 247

wodę wylać - wlać 2 litry wody, dodać małą porcję włoszczyzny i gotować do miękkości udek i pod koniec gotowania dodać kucharka przestudzone udka obrać z kości, pokroić mięso na drobno, dodać pokrojone drobno ogórki konserwowe, jajka na twardo, szczypiorek, pieprz mielony do rosołu gorącego wsypać żelatynę i mieszając rozpuścić, wlać do mięska, wymieszać, galaretkę dać do miseczek lub zostawić

W Mojej Kuchni Lubię
Dulces de Semana Santa 208

zawsze podczas świąt, festiwali i różnych ważnych okazji. W pierwszej chwili przywiodły mi one na myśl rodzime obchody Tłustego Czwartku, jednakże hiszpańska tradycja związana jest dawnym zakazem jedzenia mięsa podczas Wielkiego Postu, co wymusiło poszukiwania kalorycznych potraw celem przetrwania tego trudnego okresu.  Nazarenos  na ulicach Walencji Do typowych dań należą przede wszystkim torrijas de leche , czyli kromki czerstwego

Food Square
Torrijas de leche 308

Torrijas , to danie typowo wywodzące się z tradycji Wielkiego Postu, gdy jedzenie mięsa było zakazane i potrzebowano wysokokalorycznych śniadań, a także z czasów, gdy w Hiszpanii nie wyrzucano chleba. Przysmak w samej konwencji przypomina francuskie tosty. Również przygotowuje się go z czerstwego pieczywa i smaży na patelni po uprzednim zanurzeniu w jajku. Jednakże w przypadku torrijas najważniejsze jest

Food Square
Ryba w cieście 240

Mała odmiana. Odpoczywamy od mięsa. Robimy rybę i to jaką?... Rybę w cieście. Cztery porcje fileta lub kostki z dowolnej ryby ( my mamy polędwiczki z mintaja) - to baza naszego dania. Do tego: -przyprawa do ryb i olej - tylko tyle, aby przyprawić rybę a na ciasto: -1,5 szklanki mąki -150 ml mleka -2 jajka -2 łyżki oleju -pieprz ziołowy -warzywko

Maminek kulinarny
Flaczki 230

laurowych -pokrojony w plastry korzeń imbiru -kilka gałązek oregano -kilka ziarenek pieprzu -kilka ziaren ziela angielskiego -3-4 ząbki czosnku -sól do smaku oraz opaloną cebulę.    Kiedy mięso z kości schabowej jest ugotowane wyciągamy ją z rosołu. Odławiamy też warzywa. Marchewkę zostawiamy i kroimy ją w kostkę a następnie dodajemy do rosołu. Do rosołu wsypujemy też flaczki

Maminek kulinarny
Musztarda miodowa z koperkiem 197

musztardy -2-3 łyżeczki płynnego miodu -2 łyżeczki suszonego koperku    Wszystko razem dokładnie mieszamy, przekładamy do słoiczka i gotowe. Świetnie pasuje do golonki oraz wszelkiego rodzaju mięsa. Smacznego

Maminek kulinarny
Chlebowa baba z białą kiełbasą 200

sól i pozostałą mąkę. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aby wyrosło.    Ciasto wykładamy na stolnicę posypaną mąką i formujemy prostokąt. Z kiełbasy zdejmujemy osłonki i układamy mięso na cieście. Zwijamy w rulon.    Rulon przekładamy do natłuszczonej formy babkowej z kominem ( średnica ok. 23 cm) pamiętając, aby łączenie ciasta było na spodzie. Przykrywamy i odstawiamy

Maminek kulinarny
Szaszłyki z grilla 237

Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.    Potrzebne też będą: -małe pieczarki -mała cebulka -pokrojona w dużą kostkę papryka -suszone pomidory Na patyki lub druty nabijamy na zmianę mięso i warzywa.    Szaszłyki układamy na grillu.    Smażymy, co pewien czas obracając.    Szaszłyki gotowe.    Pięknych miejsc jest wiele. Trudno było zdecydować się, gdzie

Maminek kulinarny
Bigosik z młodej kapusty 204

wody pachnącej wędzonką wrzucamy poszatkowana kapustę. Kiełbaskę podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości oleju.    Kiedy kapusta się sparzy dodajemy koncentrat pomidorowy, podsmażona kiełbasę i obrane mięso z wędzonki.    Przyprawiamy do smaku, dosypujemy koperek i gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania wody.    Z młodymi ziemniaczkami smakuje - mniam, mniam. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z makaronem ryżowym 503

świeżego koperku -majonez -przyprawa warzywna -pieprz    W osolonej wodzie gotujemy wg przepisu na opakowaniu makaron ryżowy. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.    Udko pozbawiamy skórki, oddzielamy mięso od kości i kroimy na małe kawałki. Groszek odsączamy. Ogórki kroimy w kostkę i również odsączamy. W kostkę kroimy paprykę i suszone pomidory. Na drobno kroimy kapustę pekińską i pora

Maminek kulinarny
Zupa ogórkowa 194

Idealna zupa na chłodne dni, ale nie tylko. Możemy ją przygotować na bazie bulionu warzywnego lub wykorzystać rosół z gotowanego mięsa.    Składniki: -2,5 l rosołu -kilka ogórków kiszonych -kilka ziemniaków -marchewka -1/2 szklanki kwaśnej śmietany    Ziemniaki i marchewkę kroimy w kostkę. Ogórki tarkujemy na grubych oczkach.    Ziemniaki i marchewkę wrzucamy do wrzącego

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 258

Propozycja na smaczny obiad bez mięsa.    Składniki: -kalafior -por -marchewka -susz warzywny -3-4 jajka -czerstwa bułka -łyżka majonezu -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sól, pieprz, czosnek granulowany -olej do smażenia    Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.    Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą

Maminek kulinarny
Risotto con asparagi 193

odpowiednią kleistość), bulion, wino. Jest to danie szybkie, łatwe i praktyczne. Co ważne, przepis możesz modyfikować, dowolnie zmieniając dodatki, np. zamiast szparagów dodać grzyby, cukinię, paprykę, kawałki mięsa itp. Składniki: 300g ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) 3 łyżki oliwy 200 ml białego wina wytrawnego 800 ml bulionu warzywnego 1 cebula 5 pieczarek 2 łodygi selera naciowego pęczek zielonych

Smakowity Blog Kulinarny
Chili con carne 194

sól, pieprz   Przygotowanie: Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek, ostre papryczki, kumin. Stopniowo dodajemy zmieloną wołowinę i pokrojoną w kostkę paprykę. Gdy mięso będzie wysmażone dodajemy pomidory z zalewą, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Całość gotujemy około 20 minut, mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec gotowania dodajemy odsączoną

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron Chow Mein z kurczakiem, warzywami i sosem hoisin 360

kroimy w wąskie paski, przekładamy do miski, dodajemy 1 łyżkę sosu sojowego, mieszamy, odstawiamy na kilka minut. Na rozgrzaną głęboką patelnię lub wok wylewamy 1 łyżkę oleju do woka, mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu około 5 minut, całą zawartość patelni przerzucamy do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C, w celu podtrzymania temperatury. Do woka znów nalewamy

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania