Domowy Sos Tatarski 446Tatarski to idealny dodatek niemal do każdej przekąski. Idealnie komponuję się z rybami, ale również świetnie pasuje do różnego rodzaju mięs, wędlin czy też jaj. Domowy Sos Tatarski - Składniki: 100 g marynowanych pieczarek (lub innych grzybków) 1 średnia czerwona cebula (lu ok. 100 g szalotek) 100 g ogórków konserwowych łyżeczka cukru 4 łyżki majonezu 3 łyżki gęstej śmietany
Słodka Strona
Seromakowiec z kajmakiem 382Sposób wykonania: Masa makowa: Mak zalać gorącym wrzątkiem, tyle aby go zakryć i gotować 15 minut na wolnym ogniu, odcedzić , wystudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W małym rondelku rozpuścić masło z miodem oraz cukrem, dodać do masy makowej, wbić jajka, wsypać mieszankę keksową wlać ekstrakt z pomarańczy do smaku (około 1 łyżeczki
Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z ziemniaków 186cukinię, pieczarki, seler. Obsypać ziołami i pokropić oliwą z oliwek. Nagrzać piekarnik do 240 C i piec tak długo aż ziemniaki się przypieką. Podawać do pieczonego kurczaka lub innych mięs. Smacznego
Kuchnia Pokoleń
Pałki kurze po Ciechocińsku 198keczupu. Lekko podważyć skórę i posmarować również pod skórą. Nie musicie całkowicie, tylko tam gdzie się da. Wstawić kurczaka do lodówki na godzinę. Nagrzać piekarnik do 200 C piec mięso przez 40-50 minut. Podczas pieczenia polewać wytworzonym sosem i odwracać co jakiś czas. Mięsko musi być upieczone i chrupiące. Podawać z podpieczonymi ziemniakami
Kuchnia Pokoleń
Burgery (kotlety) z czerwonej fasoli i ryżu 267Burgery nie muszą być tylko i wyłącznie z mięsa. Umiejętny dobór składników, w tym przypraw sprawi, że kotleciki zarówno wegańskie, jak i wegetariańskie zyskują na smaku. Wystarczy je podać w bułkach lub z ulubioną surówką. Do burgerów z fasoli polecam także pikantny sos pomidorowy lub meksykańską salsę . Inspiracja: Jadłonomia Składniki na 9 -12 kotletów w zależności od wielkości: 2 puszki
Fabryka pomysłów
Burger śniadaniowy - na bogato od rana 304ciągu dnia, to można poszaleć, bo do wieczora i tak spali się wszystkie kalorie :) To nie jest prawdziwy burger (wiem o tym!), bo nie ma kotleta, ale jest mięso - boczek :) A za kotleta robi jajko sadzone z rozpływającym się żółtkiem. Po prostu tak nazwałyśmy tę bułkę na śniadanie i tak u nas funkcjonuje od samego początku :) BUDOWA BURGERA Podstawa
dobra gospodyni dom wesołym czyni
Test noży Zwilling Twin® Pollux 200warzyw czy też owoców. Drugi nóż Santoku o długości 18 cm jest nożem uniwersalnym. Sprawdzi się świetnie przy krojeniu, siekaniu większych warzyw i owoców oraz do krojenia w plasterki mięsa lub wędlin. Moja opinia: Poddałam oba noże dość gruntownemu testowi. Naobierałam i skroiłam wiele warzyw i owoców. Na początku ciężko było mi się przyzwyczaić do uchwytu, gdyż rękojeść znacząco różniła
Pieguskowa Kuchnia
Buraczki kiszone z dressingiem czosnkowym 239domu szczególnie teraz kiedy cały czas sporządzam zakwas buraczany a buraki wykorzystuję do różnych sałatek i surówek. Najbardziej smakują mi takie z dresingiem czosnkowym, idealnie pasują do mięsa. Składniki: 5 kiszonych buraczków 3 łyżki oliwy 0,2 łyżeczki soku z cytryny 1 ząbek czosnku Sól, pieprz Kilka gałązek natki pietruszki Sposób przygotowania: Buraczki kiszone kroimy w cienkie paski lub ścieramy
Bajeczna Kuchnia
Brukselka zapiekana w sosie z sera lazur 227wiecie jak podać brukselkę ? Zróbcie brukselkę zapiekaną w sosie z sera lazur. Tak przyrządzona brukselka pasuje do pieczonych mięs, ale także do makaronu lub jedzona jako samodzielne danie. Brukselka z sosem serowym z sera pleśniowego lazur smakuje wyjątkowo, a swój smak zawdzięcza właśnie dodatkowy niebieskiego sera lazur. Danie takie urozmaicić możecie, dodając do brukselki kawałki podsmażonego boczku lub inne warzywa
kolorowotorcikowo
Gulasz z dynią i ciecierzycą 169wszelkich gulaszy, które nie dość, że są bardzo sycące to jeszcze bardzo dobrze rozgrzewają organizm. I nie ma tutaj znaczenia czy jest on w wersji wegetariańskiej czy też z mięsem zawsze smakuje świetnie. No i oczywiście przyprawy – wędzona papryka, imbir, czosnek, kolendra, cynamon – wszystkie z nich nadają daniom wspaniałego smaku i aromatu. Podstawą mojego gulaszu była dynia
Życie ze smakiem
Kolorowa sałatka ryżowa z pieczarkami 234tylko przyjdzie do głowy by za każdym razem stworzyć niepowtarzalne, pyszne danie. Taka ryżowa sałatka jest pożywna i może być samodzielnym posiłkiem albo dodatkiem do duszonych warzyw, pieczonego mięsa czy innych dań. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Sałatka z kaszy bulgur i kurczaka 156rumiano. Studzimy. Sałatę siekamy razem z dymką. Wymieszaną kaszę dzielimy na dwie porcje. Jedną wysypujemy na dno misy, na niej układamy seler, zasypujemy kolejną warstwą kaszy. Na wierzch układamy mięso z kurczaka, zalewamy sosem z cukinii, groszku i kukurydzy. Posypujemy sałatą wymieszaną z dymką. Schładzamy. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
R'n'G Kitchen
Drobiowe kotlety siekane z serem i pieczarkami 212dużych oczkach tarki. Koperek i natkę pietruszki siekamy. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. 2. Cebulę z pieczarkami podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Studzimy, dodajemy filety, ser, natkę, koperek, jajka, mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i przyprawami
Szefowa kuchni
Potrawka z kurczaka i warzyw 162Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, w niezbyt małą kostkę oraz paprykę w paski i cebulę w talarki. Duś dodając trochę wody i groszek. Duś do miękkości ziemniaków i gotowości mięsa. Podawaj z natką lub koperkiem
Zasmakuj Kuchni
Dyniowe kluski śląskie 487leniwe dyniowe , a możliwości jest o wiele więcej. Mam jeszcze sporo pomysłów do zrealizowania. Dyniowe kluski śląskie tak jak i tradycyjne białe to znakomity dodatek do wszystkich mięs podawanych z sosem lub samym sosem i dodatkiem surówki jako danie wegeteriańskie. Amatorów na śląskie kluchy chyba nie zabraknie? Składniki: 800 g ziemniaków mąka ziemniaczana 2 kopiaste łyżki puree z dynii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!