mięso - 63110 przepisów (strona:1373/4208)

Pieczona pierś z indyka na kanapki / Baked Turkey Breast 87

tymianek, bazylię czy oregano) szczypta chili (opcjonalnie) sól (u mnie łyżeczka) i  szczypta pieprzu Pieczona pierś z indyka na kanapki, przygotowanie: Połączyć wszystkie składniki marynaty, dokładnie posmarować nią mięso. Odstawić na kilka godzin do marynowania lub piec od razu w 180 C przez 80 minut (mięso pieczemy pod przykryciem, ale odkrywamy je na 20 minut przed końcem pieczenia). Chcesz

Lekcje w kuchni
Polędwiczki w sosie miodowo-czosnkowym 133

Przepis na polędwiczki pieczone w sosie miodowym znaleźliśmy na blogu Recipetineats.com – często z niego korzystamy. Jest prosty, choć wymaga pewnej uwagi. Metoda jest standardowa i prosta: najpierw nacieramy mięso mieszanką przypraw, potem obsmażamy na patelni i do piekarnika. No nie, wróć – zanim polędwiczki trafią do piekarnika trzeba je wcześniej zalać sosem. I tu właśnie jest moment wymagający uwagi(...)kaszą. Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, taką samą metodę jaką robi się polędwiczki pieczone w miodzie można zrobić udka z kurczaka, albo pałki z kurczaka. Mięso trzeba obsmażyć, a potem zalać słono-słodko-kwaśnym sosem. W taki właśnie sposób robi się zresztą przepysznego kurczaka adobo , albo kalafiora adobo . Składniki: 2 małe polędwiczki 2 łyżki oleju 3 ząbki czosnku Garść brukselek

Niedzielny kucharz
Zdrowe pulpety szwedzkie z Ikei 109

przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku i kaszy gryczanej. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których(...)rondla. Krok 2 Dodaj cebulę do kasze i ręcznym robotem zmiksuj na dość gładką masę. Dodaj starty czosnek, ziele angielskie, parmezan, dopraw dobrze solą i pieprzem, dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj. Krok 3 W rondlu, w którym smażyła się cebula rozgrzej łyżkę oleju. Zwilż olejem dłonie i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładaj

Niedzielny kucharz
Wegańska zupa krem z pieczonej dyni 133

Zupa krem z pieczonej dyni Jesienią na naszych stołach królują dynie - pieczone, duszone, smażone, prażone. Szczególnie pyszna jest dynia pieczona, z której można przygotować wiele wspaniałych

Korniszonki
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 174

Karp to ryba słodkowodna o delikatnym mięsie, stanowiąca podstawę wielu dań tradycyjnej kuchni polskiej. Na stoły najczęściej trafia przy okazji Wigilii, jednak potrawy z jej udziałem spożywane są również na co dzień. Charakterystyczny posmak karpia zniwelować można poprzez odpowiednie namoczenie ryby w zimnym mleku, bądź też skropienie cytryną. Ryba ta doskonale smakuje zarówno po usmażeniu w panierce, jak i upieczeniu(...)powinna być przede wszystkim porządnie wymoczona, aby usunąć z niej posmak mułu. Karpia najlepiej smażyć na maśle klarowanym, powoli i na małym ogniu. W ten sposób uniknąć można efektu mięsa przypalonego od zewnątrz, a surowego wewnątrz. Karp wigilijny często lepiej smakuje po przemrożeniu. Według przepisu na blogu Kulinarne-Przeboje (https://kulinarneprzeboje.pl/karp-wigilijny-smazony/), najlepiej wybierać ryby nieprzerośnięte – o wadze poniżej

sierotka maRysia w kuchni
Mołdawska placinta z serem 116

patelni lub upiec w piekarniku. Prosta i sycąca placinta pasuje na śniadanie, obiad i na kolację. Jeśli nie lubisz sera, to przygotuj nadzienie z kapusty, z drobno pokrojonego mięsa lub z ziemniaków. W wersji na słodko świetnie smakuje placinta z jabłkami albo wiśniami. Przepis na mołdawskie placinta z nadzieniem serowym bazuje na cieście kefirowym przygotowanym wg. receptury z książki "Mamuszka(...)mołdawskie wina zyskują coraz większe uznanie. Aktualnie ten niewielki kraj zajmuje 11 miejsce w Europie pod względem produkcji wina. Wśród win, które szczególnie dobrze komponują się z serami i mięsem warto wymienić Bostavan Black Doktor Dry. To kupażowane czerwone wytrawne wino  (szczepy Saperavi, Cabernet Sauvignon, Merlot) o pełnym smaku i pięknym głębokim rubinowym kolorze, produkowane jest w południowej części

Cztery Fajery
Jesienne smaki – zupa buraczkowa 92

domu garnek zupy znika szybko. Właściwie jaką zupę nie ugotuję to jej żywot jest krótki zwłaszcza teraz o tej porze. Zupy są pożywne. Moi synowi są potężni. Owszem lubią mięso ale dobrą zupą nie pogardzą. Dlatego zawsze staram się im dogodzić, również sobie i S. i gotuję zupy treściwe , tradycyjne w nowoczesnym wydaniu i niepowtarzalne . W sprawie zup czuję się(...)kiedy jadę do Sztokholmu odwiedzić jednego z moich synów to wiem, że będzie chciał abym mu ugotowała zupę. Zupa buraczkowa 4-6 porcji Składniki: 2½ l bulionu z mięsa 6 małych czerwonych buraków 2 żółte buraki 2 biało czerwone buraki 1 cebula 2 marchewki 1 pasternak kawałek pora 1 łyżka masła 2 łyżki posiekanego tymianku 300 ml kwaśnej śmietany

codojedzenia
Zdrowe pulpety z Ikei 115

dowiesz się, jak przygotować alternatywną, zdrowszą wersję pulpetów. W oryginalnej wersji pulpety są robione z wołowiny i wieprzowiny. My utoczyliśmy je z mielonego indyka i ugotowanego, zmiksowanego pęczaku. Łączenie mięsa z kaszą to jeden z naszych ulubionych sposobów robienia kotletów, pulpetów i burgerów – na blogi znajdziesz mnóstwo przepisów. Wśród składników sosu do pulpetów są pieczarki, których(...)rondla. Krok 2 Dodaj cebulę do kaszę i ręcznym robotem zmiksuj na dość gładką masę. Dodaj starty czosnek, ziele angielskie, parmezan, dopraw dobrze solą i pieprzem, dodaj mielone mięso i dobrze wymieszaj. Krok 3 W rondlu, w którym smażyła się cebula rozgrzej łyżkę oleju. Zwilż olejem dłonie i formuj pulpety wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtocz w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Wykładaj

Niedzielny kucharz
Risotto z kurczakiem i suszonymi pomiadorami 117

zamrażalniku. Mam to szczęście, że mam dostęp do drobiu, który biegał po trawie, rósł sobie spokojnie na naturalnej karmie i nie widział antybiotyków. Jeśli jednak akurat muszę kupić mięso w sklepie wybieram Kurczaka Zagrodowego - pochodzącego z małych gospodarstw na Podlasiu, rosnącego wolno z dostępem do świeżego powietrza, karmionego paszą pozbawioną GMO i co najważniejsze bez antybiotyków. Dzięki powolnemu, naturalnemu wzrostowi(...)starannie dobranej karmie mięso takie jest dużo wyższej jakości niż pochodzące z wielkich ferm, ale o tym przekonajcie się już sami, ja zapraszam na przepis na pyszne risotto.  Składniki  500 g filetów z kurczaka ( polecam Kurczaka Zagrodowego ) 1 średniej wielkości cebula 2-3 ząbki czosnku 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorów 1 szklanka ryżu (najlepszy byłby taki

Cynamonowe szczęście
Zupa „Bogatyrska” z kiszonym ogórkiem 123

menu na pewno nieco ułatwią życie, a już z całą pewnością nadadzą mu trochę smaku i ciepła składniki na około 4-5 osób z dobrym apetytem : 0,4 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka, żeberka) 3 kiełbasy śląskie 4 ziemniaki średniej wielkości 4 duże, kiszone ogórki 5 łyżek wody z kiszonych ogórków 1 korzeń pasternaku, średniej wielkości (możesz zastąpić pietruszką jeśli(...)pokrojona w dowolne kawałki, najlepiej wielkości kiełbasy, wieprzowinę, liść laurowy, ziele angielskie. Następnie także pokrojone marchewkę i pasternak. Dopraw, papryką , cukrem, solą do smaku i gotuj do miękkości. Jak mięso będzie miękkie, dodaj pokrojone ziemniaki, ogórki, koncentrat pomidorowy, wodę z ogórków i ponownie gotuj do momentu, aż ziemniaki zrobią się miękkie. Zupa Bogatyrska najsmaczniejsza jest drugiego dnia odgrzana Serwuj

Ogrodnik w podróży
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 91

upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure(...)Zdejmij z patelni. Krok 2 Przełóż kasze do misy i ręcznym robotem zmiksuj kilkoma ruchami, żeby pozbyć się większości ziarenek – nie musisz miksować na gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok

Niedzielny kucharz
PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE 88

gwiazdy nie ma jazdy. Dziś jedziemy po francusku! Przepiórki duszone w winie z groszkiem i ziemniakami na maśle oh YAH! Przepiórki duszone to delikatny smak i frapujący aromat. Zdrowe mięso ukryte w niewielkich ptaszkach. Dziś moje przepiórki przygotowałam w wersji duszonej i podałam z przepysznymi ziemniakami na maśle z groszkiem. Ale już jestem rozochocona na wersję pieczoną na słodko(...)THAI Z KURCZAKIEM     FASOLKA Z CUKINIĄ NA RUKOLI Z HALLOUMI   PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE: – Pyszne i zdrowe delikatne mięso – Szybkie danie – Idealne na obiad i/lub kolację – Delikatny smak i frapujący aromat – Perfekcyjne z podsmażanymi ziemniakami ILOŚĆ PORCJI: 2 CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT + MARYNOWANIE 60 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Przepiórki – 2 sztuki

globuskulinarny
Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy 120

upiec. W klasycznej wersji mięsny bochenek robiony jest z mielonej wołowiny, do tego dosłownie kilka dodatków. My zrobiliśmy pieczyste z mieszkanki indyka oraz dwóch rodzajów kaszy. Mieszanie kaszy z mięsem to nasz stały patent na robienie kotletów, burgerów, pulpetów. Dzięki temu są zdrowsze, a poza tym przemycamy w ten sposób kaszę do menu naszego syna. Meatloaf świetnie smakuje z pure(...)Zdejmij z patelni. Krok 2 Przełóż kasze do misy i ręcznym robotem zmiksuj kilkoma ruchami, żeby pozbyć się większości ziarenek – nie musisz miksować na gładką masę. Dodaj do kaszy mięso, łyżeczkę majeranku, usmażoną cebulę i czosnek, jajko i całość wymieszaj. Krok 3 Nastaw piekarnik na 180 stopni. Wysmaruj foremkę do pieczenia olejem. Włóż do niej mięsną masę, dociśnij. Wyrównaj. Krok

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki jedzenia w kuchni 102

szybkie przetworzenie. Z ziemniaków można zrobić m.in: kopytka, kluski śląskie, farsz do pierogów lub krokietów, kotlety ziemniaczane np. z pieczarkami i szczypiorkiem. Wczorajsze ziemniaki można zapiec z ulubionymi warzywami, mięsem, sosem i żółtym serem. Jeśli chodzi o makaron z obiadu można go podsmażyć, dodać jajko i zjeść na kolację. Podsmażony makaron będzie również idealny do białego sera i boczku(...)podsmażonej wędliny czy kiełbasy dodać resztki np. świeżych warzyw, które nie zostały wykorzystane. Można dodać pozostały ryż, makaron czy całe ziemniaki. Danie to można podlać bulionem z wczorajszego rosołu. Mięso z rosołu po zmieleniu i doprawieniu będzie idealnym farszem na pierogi. Warzywa ugotowane w rosole będą idealne na tradycyjną sałatkę jarzynową. Często panującym się produktem są świeże warzywa. Można

ProstePesto.pl
Szpik – masło bogów 93

niż mózg, mięśnie, czy wątroba. Wszystkie plemiona pierwotne bardzo cenią szpik kostny, do niego też najpierw dostają się wilki po upolowaniu zdobyczy. Przetestuj na swoim psie – daj mu mięso czerwone, wątrobę i szpik i zobacz, co najpierw zje. Szpik produkuje czerwone krwinki, dlatego też jest niezwykle bogaty w łatwo przyswajalne żelazo . Zawiera także dużo tłuszczów omega-3 , niezbędnych aminokwasów(...)języka, żeby wyssać szpik z miejsc niedostępnych dla łyżeczki. Niektórzy także posługują się pałeczkami, żeby wydobyć ostatnie kawałeczki szpiku z zakamarków kości. Dla osoby wychowanej na chlebie i chudziutkim mięsie ten smak może być na początku trudny. Jednak dzieci go uwielbiają – im mniejsze, tym bardziej. Możesz szpik dać nawet niemowlęciu (od około 9 miesięcy), tylko nie za dużo naraz

PaleoSMAK

Proponowane wyszukiwania