mięso - 63110 przepisów (strona:1372/4208)

Robot kuchenny wielofunkcyjny jaki wybrać 88

tylko trzy przyciski Magimix nie zrobi jednak za Ciebie wszystkiego. Nie umyje się sam tak jak  opisywana już na blogu wyciskarka Ronic Zyle , nie usmaży kotletów, chociaż zmieli mięso lub warzywa na placki i pulpety. Nie upiecze chleba, ale przygotuje za Ciebie ciasto. Mnie to w pełni satysfakcjonuje. Mam nadzieję, że Ciebie też. Cenię ten sprzęt także(...)różnych pojemnościach ( 3.6 litra, 2.6 litra oraz 1.2 litra ) pozwalają na  przygotowanie zarówno dużych, jak i małych porcji. W największej zagniatam i mieszam ciasta, blenduję zupy, siekam mięso, kruszę lód, ubijam śmietanę lub pianę z białek i kroję lub ścieram duże ilości warzyw do przetworów na zimę. W średniej misie przygotowuję surówki. Najmniejszą wykorzystuję do przyrządzania past, hummusu

Cztery Fajery
Sznycle panierowane w orzechach laskowych 96

połowy. Włóż warzywa i pomarańczę do misy. Z pozostałości pomarańczy wyciśnij sok do miseczki, dodaj musztardę, ocet i olej. Dokładnie wymieszaj. Polej dresingiem sałatkę, wymieszaj składniki. Krok 3 Osusz mięso ręcznikiem papierowym lub ściereczką. Przekrój wzdłuż na cienkie kotlety. Rozbij delikatne tłuczkiem, posól i popieprz. Krok 4 Wsyp orzechy do miksera, zmiksuj – nie miksuj orzechów na proszek, zostaw większe kawałki(...)parmezan, wymieszaj. Krok 5 Przygotuj trzy miseczki o szerokich dnach. Do jednej wbij jajo, dodaj mleko i dokładnie rozmieszaj. Do drugiej wsyp mąkę, do trzeciej orzechu. Najpierw obtocz kawałki mięsa w mące. Potem partiami: najpierw w jajku, a potem w orzechach. Krok 6 Rozgrzej na patelni olej. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz kotlety. Smaż na średnim ogniu 3 minuty z jednej

Niedzielny kucharz
Dietetyczny catering w Twoim mieście – jaką dietę pudełkową wybrać? 91

menu niskokalorycznego, zwróć przede wszystkim uwagę na przykładowy tygodniowy plan posiłków, który praktycznie każdy catering dietetyczny udostępnia na swojej stronie internetowej. Powinny znaleźć się w nim między innymi chude mięsa i nabiał, czyli smaczne źródła pełnowartościowego białka, oraz produkty zawierające mnóstwo błonnika pokarmowego. A może szukasz diety eliminacyjnej? Diety eliminacyjne to specjalne plany żywieniowe, które, jak sama nazwa wskazuje, polegają(...)czyli białko występujące w produktach mlecznych. Na tym diety eliminacyjne się nie kończą! Do tej grupy zaliczamy także plany wegańskie i wegetariańskie. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z niejedzeniem mięsa, to skorzystanie z usług dietetycznego cateringu jest naprawdę dobrym pomysłem. Dlaczego? Przede wszystkim ze względu na Twoje zdrowie. Wegańskie i wegetariańskie posiłki muszą być odpowiednio zbilansowane, a rezygnacja z białka

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Azjatyckie żeberka 71

węższe niż blacha to na spód dodaj jeszcze arkusz papieru do pieczenia a później folię na zakładkę, koniecznie podwójnie. Na folii połóż żeberka tak, aby część z większą ilością mięsa znalazła się na górze i wetrzyj w nie na górze przygotowane przyprawy. Wlej też na spód pół szklanki wody. Weź jeszcze jeden arkusz folii aluminiowej i przykryj żeberka od góry(...)wstaw żeberka do piekarnika rozgrzanego do 210 st C na 8-10 minut, aby żeberka się przypiekły. Po wyjęciu przełóż żeberka na deskę lub półmisek i nasmaruj resztką sosu. Mięso posyp świeżym zielonym chilli lub jalapeno, posyp kolendrą lub posiekaną dymką. Podawaj. Ja podaję moje żeberka z białym ryżem oraz sałatką w azjatyckim stylu lub kiełkami. Smacznego! Artykuł Azjatyckie żeberka

nietylkopasta.pl
Pierogi z Kapustą i Grzybami 103

zbyt często w naszym domu. Oczywiście czas od czasu przygotowuję pierogi z kapustą i grzybami w zwykły dzień, jednak nie tak często, jak tradycyjne pierogi ruskie czy pierogi z mięsem . Pierogi z kapustą i grzybami z przepisu, który Wam zaprezentuję, są bardzo smaczne i zawsze wychodzą. Musicie tylko robić wszystko zgodnie z instrukcją i nie dodawać nic od siebie(...)Kapustę gotować w 400 ml wody przez 45 minut, dokładnie odcisnąć.  Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić. Dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa.  Na patelni na oleju zeszklić cebule, dodać do farszu. Składniki dobrze wymieszać , ponownie doprawić do smaku. Jeśli lubicie pikantne dania możecie dodać szczyptę chilli. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis

Przepiski.pl
Domowy kisiel żurawinowy 124

Domowy kisiel żurawinowy - zdrowy deser dla dzieci i na Wigilię Listopad to czas, kiedy w sklepach dostępna jest świeża żurawina, warto zatem przygotować coś pysznego z

Korniszonki
Bigos z kapusty pekińskiej z soczewicą 88

kapusty pekińskiej, wzmocniony porcją warzyw i soczewicą. Danie bardzo sycące i znacznie zdrowsze niż tradycyjny odpowiednik. Nasz bigos z kapusty pekińskiej można zrobić w wersji wegetariańskiej, jeśli jednak lubisz mięso polecamy nasz patent z gotowanym, szarpanym filetem z kurczaka. Najpierw trzeba go ugotować, a potem „poszarpać” widelcami na drobne kawałki. Po dodaniu do bigosu tak zrobione mięso, rozpływa się wśród

Niedzielny kucharz
Sajgonki 122

końcu sajgonki to danie, które nawet w swojej ojczyźnie występuje w wielu odmianach. Zaczynając od początku: sajgonki to cienkie ciasto, w które zawinięty jest farsz (warzywny lub z dodatkiem mięsa, owoców morza, grzybów) smażone w głębokim oleju i podawane są z różnego rodzaju sosami (na prawdę tylko wyobraźnia może nas ograniczać). Nie mogę w ich przypadku nie wspomnieć o pochodzeniu(...)restauracji (moja ulubiona w Gdańsku to Lee’s Chinese ), a ich podstawa to chrupiące ciasto i aromatyczne wnętrze. Obecnie najbardziej popularne są sajgonki wypełnione farszem na bazie smażonego mięsa z warzywami i innymi dodatkami, aczkolwiek ważne by farsz był dobrze doprawiony i zazwyczaj do tego celu służy (oczywiście) sos sojowy, olej sezamowy, ocet ryżowy, cukier. Farsz zawija się

rabarbarowo
Hiszpańska paella marinera z owocami morza 102

żyznych upraw ryżowych i ogrodów cytrusowych. Rolnicy w przerwach od wymagającej pracy przygotowywali sycący ryż z łatwo dostępnymi regionalnie warzywami takimi jak fasola i papryka. Wraz z ryżem gotowano mięso królika oraz ślimaki, które z łatwością można było upolować wśród pól uprawnych, czy w pobliskich sadach. Korzystano z tego co znalazło się akurat pod ręką, w okolicy. Paellę przygotowywano(...)nadawały potrawie aromatu. Obecnie paella uznawana jest za niedzielne danie, będące pretekstem do celebrowania czasu z najbliższymi. Niegdyś przeważający proporcjami ryż, współcześnie jest jedynie bazą pośród rozmaitych odmian mięsa, owoców morza i warzyw. Nazwa dania wywodzi się od słowa patella, oznaczającego rozłożystą patelnię służącą niegdyś do smażenia paelli. Sofrito – esencja powstała w wyniku podsmażania na oliwie warzyw z przyprawami

ProstePesto.pl
Kruche ciasteczka tłuczkiem robione 100

Dzisiejsze kruche ciasteczka tłuczkiem robione, to jedne z łatwiejszych do wykonania ciasteczek. Skąd taka nazwa i wzorek? To proste. Po uformowaniu małych kuleczek z ciasta rozgniatamy je tłuczkiem do mięsa. Dla mojego synka, to była najlepsza zabawa pod słońcem Ciasteczka są nie tylko proste w przygotowaniu ale też pyszne. Swoją charakterystyczną strukturę i kruchość zawdzięczają mące krupczatce. Skarby z Drewna(...)Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę spłaszczamy za pomocą tłuczka do mięsa tworząc na ciastkach charakterystyczny wzorek. Ciastka powinny mieć około 7-8 mm (można zrobić cieńsze). Tak przygotowane ciasteczka układamy na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z podanych składników wyjdzie

Słodkie okruszki
Wołowina Curry z Chinatown Faceta w Kuchni 87

Wołowina Curry. Tradycyjnie ta duszona wołowina Curry, 咖喱 牛腩, była przygotowywana z kawałka mięsa nieznanego większości mieszkańców Zachodu. Nazywa się „rough flank” lub „outside flank” w języku angielskim i wymawia się jako „ngau lam” w dialekcie kantońskim. Jest to dość twardy kawałek mięsa, z cienką skórą i dość dużą ilością ścięgien, musi być bardzo długo gotowany, by był miękki, jest

RafalCook
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA 113

były tylko zalane sokiem pomidorowym, nie był to tradycyjny zagęszczany mąką sos, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taki przygotować... Składniki na 12 sztuk: - 550g mielonego mięsa (u mnie szynka i łopatka wieprzowa) - 200g ugotowanego ryżu (u mnie basmati) -  ok. 490g zszatkowanej białej kapusty - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - sól (daję himalajską) - świeżo mielony pieprz(...)wykorzystałam do tego przystawkę do miksera. Do zszatkowanej kapusty dodajemy łyżeczkę soli, dokładnie mieszamy (najlepiej podusić dłonią) i odstawiamy na kilka minut, aż puści sok.  Do zmielonego mięsa dodajemy przestudzony ryż (200g), podsmażoną cebulę z czosnkiem, odciśniętą z wody kapustę, jajko, doprawiamy solą (ok. 1/2 łyżeczki) oraz świeżo mielonym pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, do połączenia składników. Z wyrobionej masy

Smaczne Zdrowe
Ajvar 96

żeby małe farfocle ze skórek nie latały, bo takie farfocle są jak koncert Zenka podczas burzy z piorunami – trudne w odbiorze. Dlaczego mielimy maszynką do mielenia mięsa? Też wydawało mi się to dziwne, bo przecież są miksery i blendery, jednak próby pokazały, że maszynka do mielenia daje zupełnie inną konsystencję samej pasty, że po odparowaniu zostaje więcej „treści”, że smak(...)piekarniku. Wyciągamy, ustawiamy do góry dnem i zostawiamy ajvar do ostygnięcia. Jeśli otwieramy jakiś słoik, to trzymamy go po otwarciu w lodówce. Taka mała uwaga – w maszynce do mięsa podczas mielenia papryki nie zakładajcie białej bluzki i przyszykujcie się na mycie kawałka kuchni, to uroczo pryska. Jak ajvar będzie gęstniał, to zacznie bulgotać i będzie również pryskał, wtedy na garnek

ladykitchen
Polskie Skarby Kulinarne – Restauracja Kiyrnicka by Saguła 147

się oscypkiem i kroplami żurawiny.     Na sam początek zjedliśmy znakomitą góralską pizzę, ale o niej opowiem za chwilę.   Pikantna zupa z pstrąga z kluseczkami ziemniaczanymi z mięsem z pstrąga z warzywami . Znakomita, zdjęcia brak bo zupę zjedliśmy w samochodzie, zresztą tak samo było z drugą zupą czyli z kwaśnicą na wędzonej jagnięcinie z ziemniakami i skwarkami(...)kolację zjedliśmy : Czarne pierogi nadziewane bryndzą i prażoną cebulą . Naprawdę były znakomite, przepyszna bryndza.     A potem kolejny kolor na talerzu czyli zielone pierogi nadziewane mięsem z sarny z karmelizowaną śmietaną z borowikami. Szczerze ? zakochałam się w nich, przepyszne !   Zamówiliśmy jeszcze tarcioki czyli kluski ziemniaczane z borowikami, polskim serem dojrzewającym rubin, bardzo to było smaczne.     Była

Kuchnia na wzgórzu
Strogonoff z polędwiczki wieprzowej z ryżem z kalafiora 118

dość, że jest to strogonoff z polędwiczki, a nie z polędwicy, to jeszcze z upieczonego mięsa z wczorajszego obiadu. Czas : 20 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Strogonoffa, albo, jak często mówi się w Polsce, Strogonowa (choć poprawna jest nazwa Stroganoff), zna każdy, ale chyba, wszyscy znamy nieco inną wersję. Klasyczny przepis zawiera tylko najlepszej jakości polędwicę wołową(...)potrzeba kilku chwil. Krok 3 Dodaj do cebuli pieczarki i wlej śmietanę i podłej wodą (lub jeśli masz bulionie) – pół szklanki. Dodaj łyżeczkę przecieru oraz upieczone mięso pokrojone w cieknie paski. Duś do momentu a sos zgęstnieje. Podawaj z makaronem, lub lanymi kluskami, albo ryżem z kalafiora – przepis na wersję smażoną znajdziesz tutaj , a pieczoną tutaj . Smacznego! Artykuł

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania