Japoński nóż czyli co? Niby gotować może każdy. Na pewno wielu profesjonalnych kucharzy wskaże, że do gotowania potrzebne są odpowiednie noże kuchenne. Noże są różne – do sera, do mięsa, tasaki. Jednak niezaprzeczalnie, dobry nóż w twojej kuchni to podstawa sukcesu. Ważne, aby zdawać sobie sprawę, czego się potrzebuje. Zastanawiając się nad odpowiednimi nożami dla siebie, warto wziąć pod uwagę(...)grubym ostrzu), gyuto (nóż uniwersalny do krojenia, filetowania, szatkowania). Noże będące prawdziwą sztuką i nie tylko, czyli o zaletach Przeznaczenie noży japońskich jest wszechstronne – służą do mięsa, ryb, owoców, warzyw. Z pewnością z udziałem tych noży, nasze jedzenie będzie smakować wyborniej, gdyż ich wysoka jakość wykonania (nawet ze stali damasceńskiej) wpływa na precyzję przyrządzanych dań. Noże japońskie dobrze leżą
Słodkie okruszkikilka dużych liści z kapusty kiszonej lub białej 1 szkl ryżu 450 g mięsa mielonego sól pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego Ryż gotujemy w 2 szkl wody aż do wchłonięcia całego płynu i odstawiamy na ok 30 min . Przestudzony ryż mieszamy z mięsem i przyprawami, dodajemy również koncentrat. Mieszamy masę dokładnie. Naczynie zaroodporne smarujemy olejem
Gotowanie jest łatwekrojone, wszystko i tak się rozpadnie. - dużo listków bazylii - 4 ząbki czosnku - oliwa z oliwek , sól i pieprz - marchewka pokrojona w cieniutkie plasterki - czerwona cebula - 2 łyżki mielonego mięsa opcjonalnie Umyjcie bakłażany i pokrójcie je w kostkę. Rozgrzejcie piekarnik na 180 stopni lub więcej. Bakłażany pokrojone w kostkę wrzućcie do miski, posólcie, dodajcie oliwy z oliwek, wymieszajcie, aby obkleić(...)oliwą każdą kostkę bakłażana. Przełóżcie do naczynia żaroodpornego i pieczcie około 20 minut. Międzyczasie w garnku podsmażcie pokrojoną w paski cebulkę, czosnek i marchewkę, dodajcie opcjonalnie mięso mielone. Ja się Wam przyznam, że nie robiłam tego w garnku, ale w robocie planetarnym z funkcją gotowania indukcyjnego. Gdy marchewka okazała się mięciutka, wrzuciłam 3 puszki pomidorów i 5 daktyli, bo pomidory
Z Kuchni Do Kuchniwarzywa, czyli cebulę, marchewkę, seler, czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Po drugie zrób łyk wina 😉 Teraz oczywście powtórzę po drugie. Po trzecie rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wrzuć mięso wieprzowe. Podsmaż je przez chwilę i łyżką z dziurami przełóż na durszlak. Po czwarte wrzuć na patelnię mięso wołowe i podobnie, podsmaż je przez chwilę i łyżką z dziurami przełóż
RafalCooktakże flądry z parą oczu po lewej stronie. Barwa strony ocznej, czyli jak już ustaliliśmy najczęściej prawej, jest ciemnobrązowa lub ciemnozielona, a druga strona, będąca w rzeczywistości spodem - biała. Mięso storni jest bardzo soczyste i delikatne. Ma charakterystyczny maślany, lekko słodki smak. Co bardzo istotne, jest niskokaloryczne. 100 g takiego dania to około 80 kcal. Jednocześnie 100 g storni zapewnia(...)nerwowego oraz uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku kostnym. Warto ją jeść również ze względu na zawartość witaminy B6 i niacyny. Jedzenie flądry wymaga nieco cierpliwości, ponieważ jej mięso jest dość ościste. Za to wynagradza soczystością i delikatnym, maślanym smakiem. Podsumowując , flądra smakuje równie dobrze podana w całości z pysznym sosem i jako delikatny filet z surówką. Właśnie
Kulinarne przygody Gatitybardzo kruche. Dlatego ważnym czynnikiem podczas wyrabiania ciasta jest jego „obijanie” wałkiem, dzięki temu procesowi ciasto zostaje dobrze napowietrzone. Tę czynność można wykonać także tłuczkiem do mięsa i ja właśnie robię to tym sposobem. Innym sposobem na wtłoczenie powietrza do ciasta jest też jego zmielenie w maszynce do mięsa (ten proces powtarzamy dwa razy). Ten drugi sposób jest
Danka Pichcipiekarnika wilgotną ściereczką, aby go oczyścić. Istotną funkcją w piekarnikach z serii I-Message Steam (szczególnie dla lubiących wypieki) jest także pieczenie parowe . To dzięki niej ciasta, ale też mięsa i ryby, są dobrze wypieczone na zewnątrz i przyjemnie soczyste/wilgotne w środku. Idealna funkcja do serników czy biszkoptów! Piekarniki Haier mają także wygodne drabinki i prowadnice teleskopowe, dzięki którym wyjmowanie(...)zwrócić uwagę przy jej wyborze? Jak dla mnie najciekawszymi funkcjami są: termosonda, łączenie pól grzewczych i funkcja VaryCook. Termosonda , która mierzy temperaturę w środku potrawy, dzięki czemu idealnie wysmażymy mięso i ryby. Jest to szczególnie przydatne w przypadku wołowiny, ponieważ pozwala wysmażyć stek w takim stopniu, jakiego oczekują goście. Efekt jak w 5-gwiazdkowej restauracji! Funkcja łączenia pól grzewczych sprawdzi
Kuchnia Bazyliiśluz i ułatwiając jego wykrztuszanie; warto, aby szczególnie w okresie jesienno-zimowym rosół był obecny w naszym rodzinnym menu chociaż raz w tygodniu, japońscy naukowcy odkryli, że rosół na mięsie z kury pomaga zapobiegać nadciśnieniu, a zawarty w nim kolagen (pochodzący głównie z nóżek) wspaniale wzmacnia stawy i przeciwdziała zwężaniu się tętnic (wywar zawiera kwas hialuronowy i chondroitynę, które wspomagają(...)przygotowania dobrego rosołu oczywiście także liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk i pietruszka. Receptura na dobry rosół Aby przygotować dobry rosół to oczywiście musimy wykorzystać dobrej jakości mięso z zaufanego źródła. Ja zwykle wykorzystuję kawałek drobiu i wołowiny. Ważne, aby gotować rosół minimum przez kilka godzin, dzięki temu nasz wywar będzie bardzo esencjonalny i wartościowy. Nie każdy
Natka Pietruszki