mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:69/400)

Pieczone udźce indyka w winie z pomarańczami 195

czasie przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego. Na każdym kawałku mięsa nakładamy masło i przykrywamy pomarańczami. Polewamy winem, w którym moczyło się mięso. Wszystko posypujemy rozmarynem. Przykrywamy naczynie przykrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze

Qchnia po prostu
Golonka pieczona w bejcy piwnej 170

winnym, miodem, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiam do smaku solą i pieprzem, maczam w marynacie, układam w naczyniu żaroodpornym, resztą marynaty zalewam mięso, odstawiam na godzinę po czym piekę w nagrzanym do 190*c piekarniku przez 45 minut aż skórka zrobi się chrupiąca.  Podaję od razu po wyjęciu z piekarnika. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką (Polpettone di pollo con zucchine e carote) 171

wykładamy papierem do pieczenia. Cebulę kroimy w kostkę. Mięso mieszamy z cebulą, wyciśniętym ząbkiem czosnku, jajkiem, pokrojonym drobno szczypiorkiem i natką pietruszki. Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym oregano.    Cukinię i marchew kroimy w podłużne cienkie plastry . Na dno formy wykładamy 1/3 mięsa, po czym(...)kładziemy plastry cukinii.  Na cukinię wykładamy kolejną porcję mięsa, którą przykrywamy plastrami marchwi. Marchew przykrywamy ostatnią porcją mięsa. Pulpet przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w kąpieli wodnej 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut

La grande e la piccola cuoca
Glazurowane filety z udek kurczaka. 253

gładką masę. Kawałki kurczaka podsmażyć (partiami) do lekkiego zrumienienia z każdej strony i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Pokryć glazurą i wstawić do piekarnika (190 stopni) na 25 - 30 minut. W trakcie pieczenia poodwracać kawałki mięsa dwa, trzy razy, tak aby z każdej strony były równomiernie pokryte czerwoną masą. Ryż ugotować wg instrukcji - brązowy około 25 - 30 minut. Ogórek pokroić

zadanie-gotowanie
Polędwiczka wieprzowa z tymiankiem 227

rękawa do pieczenia. Piec ok 30-40 minut w 180st. Mięso będzie gotowe jeśli po nakłuciu wyleje się jasny sok. Przed końcem pieczenia można rozciąć rękaw aby mięso bardziej się zarumieniło. Mięso po wyjęciu z piekarnika należy odstawić na ok 10 minut aby odpoczęło

Smakołyki Asi
Piersi gęsie pieczone w rękawie 180

rękawa do pieczenia zawiązać. Włożyć do środka owoce, na nich ułożyć pierś. Rękaw zawiązać, zrobić kilka małych otworów, wstawić do piekarnika, najlepiej na głębokiej blaszce.   Piec ok 70 minut. Po tym czasie mięso wyjąć, odstawić na 10 minut. W tym czasie odcedzić owoce, zmiksować, ewentualnie przetrzeć przez sito. Dodać tyle płynu z pieczenia aby uzyskać

Stare Gary
Fileciki w pomarańczowym pieprzu z warzywami 224

oraz pomarańczowym pieprzem. Mięso odstawiamy na 30 minut do lodówki. Formę o średnicy 26 cm smarujemy olejem. Wysypujemy warzywa, a pomiędzy nimi wciskamy mięso. Całość przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 35-40 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię i całość posypujemy serem. Po upieczeniu dekorujemy natką pietruszki

VioletoweKucharzenie
Saszetki z kurczaka ze szpinakiem 165

Mięso z piersi kurczaka przecinamy wzdłuż tak by powstała kieszonka. 4. Mięso z piersi kurczaka marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. 5. Mięso z piersi faszerujemy szpinakiem. Całość pieczemy ok. 25-30 min w piekarniku. 6. Gotujemy marchewkę i ziemniaki. 6. Saszetki podajemy z ziemniakami i marchewką. Saszetki z kurczaka ze szpinakiem są bogate w: - pełnowartościowe białko, które stanowi budulec

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Karkówka w sosie słodko-kwaśnym. 189

ananasa w kostkę, wszystkie składniki smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle,dodajemy wino, ocet winny w razie potrzeby podlewamy syropem z ananasa, mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy sosem i pieczemy około godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Kuchnia Beaty
Burger z serem pleśnowym 174

płaskie. Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni przez 3-5 minut z każdej strony. I odkładamy na talerz na 4-5 minut żeby mięso odpoczęło. Następnie burgery kładziemy na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na burgery kładziemy gruby plaster sera i wkładamy na kilka minut do piekarnika. Drzwiczki zostawiamy lekko uchylone. Ser na burgerze powinien lekko, bardzo lekko

Marder&Marder Manufacture
Szpik wołowy pieczony 132

tymianek, 1 ząbek czosnku, kilka plasterków cienko pokrojonego ciemnego chleba – litewski, oliwa lub smalec do smażenia chleba Kości z wierzchu oczyścić – ściąć resztki mięsa. Kości ustawić pionowo na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 -240 stopni i piec około 15-20 minut, aż szpik zacznie „bulgotać „. Nie przepiec, gdyż może wypłynąć. Chleb podsmażyć na rumiano

królestwo garów
Kurczak i sumak w kuchni emigranta 238

wraz z podsmażonym kurczakiem na patelnię i dusimy, do czasu aż mięso będzie miękkie lub pieczemy ok. 40 minut w rękawie foliowym w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Rękaw trzeba rozciąć na ok. 10 - 15 minut przed końcem pieczenia, aby odparować nadmiar wody Podawać z chlebem pita, pieczonymi ziemniakami (oczywiście posypanymi sumakiem ;) lub ryżem i sałatką z pomidorów

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ryżowa zapiekanka z bakłażanem 222

całość do momentu aż woda zostanie wchłonięta. W razie potrzeby czynność powtórzyć. Po tym czasie nacieramy oliwą z oliwek naczynie żaroodporne. Nakładamy ryż, mięso mielone z warzywami, całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy zapiekankę w piekarniku nagrzanym do 200C przez 20 minut

Emcia Pichci
Schab w pomarańczach 182

mięso. Przekładamy do rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180`C przez 30 minut.Podajemy z ulubionymi dodatkami.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kotlety mielone z pieczarkami 212

patelnię wrzucamy je razem.   Z mięsa formujemy kotlety, robimy w nich wgłębienia, nakładamy pieczarki lubmarchewkę i przykrywamy niewielkim krążkiem z mięsa kotletowego.   Układamy na blaszce z papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku przezok. 25 minut w temp. 180 st. C.   Kotlety bardzo dobrze komponują się z gotowanymi ziemniakami i czerwonymi buraczkami.Smacznego

Maminek kulinarny
Rolada z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami, fetą i czerwoną cebulą podana z makaronem orzo 212

oliwek i obsmażamy roladki z każdej strony po 2-3 minuty. Zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15-18 minut.  W czasie gdy mięso sie piecze gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ok. 8 minut. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek pokrojony w plasterki i posiekany(...)smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy ugotowany makaron i starty parmezan (lub grana padano), doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ściągamy z ognia. Upieczone rolady wyjmujemy z piekarnika i kroimy w plastry ok. 1,5 cm grubości. Na talerzu układamy makaron z pomidorami, a na nim plastry rolady. Smacznego

DefinicjaSmaku
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 186

minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie oprószamy mięso papryka słodką, pieprzem czosnkowym, ziołami, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zmniejszamy grzanie do 175-180 stopni C i pieczemy 40 minut (jeśli zbyt szybko się rumieni przykrywamy mięso folią aluminiową). Gdy mięso się piecze przygotowujemy warzywa. Bakłażana myjemy i kroimy(...)czas pieczenia mięsa już się skończy dokładamy do naczynia żaroodpornego warzywa, skrapiamy olejem i posypujemy przyprawą ziołową. Wkładamy pieczeń do pieca i pieczemy kolejne 30 minut. W połowie czasu pieczenia ostrożnie mieszamy warzywa i dodajemy ugotowane ziemniaki. Po upieczeniu wyjmujemy danie, posypujemy posiekaną natką i szczypiorkiem, pozostawiamy na 20-30 minut. Następnie kroimy pieczeń i serwujemy z warzywami i sosem

Rozpustne gotowanie
Warkocz z polędwicy otulony w boczku 214

przylegał do mięsa, następnie przeplatając paski zrobić warkocz koniec spiąć wykałaczkami lub obwiązać bawełnianą nicią, oprószyć znów przyprawami z wierzchu, między sploty warkocza powciskać delikatnie suszone śliwki. Całość włożyć do woreczka do pieczenia ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wsadzić na 2-3 godziny do lodówki. Po czym piec około 55 minut w nagrzanym do 180*c piekarniku na 10 minut

Wanilia i Kardamon
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 178

czerwonej 1. Cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tartce, pieczarki i paprykę drobno pokroić. Wszystko zeszklić na maśle, podlac wodą i poddusić soląc do smaku. Miąższ chleba posiekać na drobniutko. Mięso wymieszać z jajkiem, miąższem chleba, warzywami i startym serem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami(...)Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piec ok. 40 minut. Wyłączyć grzanie i zostawić jeszcze chwilę w wyłączonym piekarniku aby mięso "odpoczęło". 3. W tym czasie przygotować masę ziemniaczaną: gorące ziemniaki zmiksować blenderem z mlekiem, majonezem i musztardą (ziemniaki mogą być z poprzedniego dnia

Kto ugości moich gości?
Żeberka w pomarańczach 174

Przepis znalazłam w dodatku kulinarnym "Tiny"Składniki : około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze  1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć(...)plasterki Żeberka wyjąć z marynaty i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przekładać plasterki pomarańcza pomiędzy mięso Foremkę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. na co najmniej 90 min. Moje mięso piekłam ponad godzinę :)  Najlepiej sprawdzać ostrożnie kruchość mięsa po tym czasie, a 15 min. przed końcem pieczenia zdjąć folię , by żeberka przyrumieniły się smacznie

Proste Potrawy
Schab po sztygarsku. Schab nadziewany kiełbasą. Danie obiadowe i domowa wędlina w jednym. 233

całą noc. Naczynie żaroodporne smaruję olejem, przekładam do niego nadziany i zamarynowany schab, dolewam ok. 0.5 szklanki wody. Wkładam do zimnego piekarnika. Piekę pod przykryciem w 180 stopniach z termoobiegiem około 2 godzin. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso obracam i w razie potrzeby dolewam gorącej wody. Upieczony schab, jeszcze gorący wykładam z naczynia i szczelnie owijam folią aluminiową, dzięki

Kuchnia z widokiem na ogród
Zapiekanka z kurczakiem/indykiem i brukselką 151

piekarnika, skorzystałam z mikrofalówki, myślę, że ze spokojem możecie użyć piekarnika jednak nie mam pewności co do czasu jej pieczenia, będziecie musieli sami to zbadać ;) Dwie spore porcje: Ciasto 2 jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego 6 łyżek otrębów 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oregano Farsz: 500g mięsa mielonego z indyka/kurczaka 1 słoiczek koncentratu pomidorowego sporo świeżego oregano(...)połowę ciasta wykładamy do pojemnika (nadającego się do użycia w mikrofalówce) lub też do naczynia żaroodpornego jeśli chcemy piec zapiekankę w piekarniku wstawiamy do mikrofalówki na około 1-2 minuty (ciasto musi się lekko podpiec) na wierzch ciasta wykładamy usmażone mięso, a następnie brukselkę wszystko pokrywamy resztą ciasta wstawiamy do mikrofali na około 5-10 minut (zależy od mocy mikrofalówki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 143

piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia(...)dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut

Bullio
Kurczak zapiekany z fetą i szpinakiem 427

piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . pierś kurczaka 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta 1 mała cebula oliwa do smażenia(...)dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką i solą. Nagrzać piekarnik do 200°C. Włożyć kurczaka do formy posmarowanej masłem. Na wierzch mięsa również położyć kawałek masła. Piec około 20 minut. Po tym czasie przekręcić na drugą stronę i piec jeszcze 15 minut

Bullio
Pieczeń z karkówki w grzybowym sosie 220

karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru i uzupełnić wodą(...)Gotować jeszcze ok 10 min. Na koniec zagęścić mąką kukurydzianą wymieszaną ze śmietaną. Karkówkę pokroić w plastry i przed podaniem podgrzewać razem z sosem na patelni. Podałam do obiadu pieczone ziemniaczki i sałatę

Gotowanie jest łatwe
Golonka pieczona w piwie z kiszoną kapustą i sosem chrzanowym 209

angielskiego, 3 łyżeczek suszonego majeranku, 2 łyżeczek nasion kminku, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Golonka jest bardzo wdzięcznym mięsem do przygotowania, bo trudno ją zepsuć. Trzeba dać jej jedynie odrobinę dobrych przypraw i dużo czasu, aby zrobiła się miękka, a mięso łatwo odchodziło od kości, a odwdzięczy się pysznym smakiem i wielką sytością. Golonki umyłem, pozbawiłem resztek włosków i natarłem(...)dodałem łyżkę białego octu winnego. Sos dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Po upływie 2 godziny od włożenia golonki do pieca wyjąłem kawałki mięsa z naczynia żaroodpornego, w którym pozostawiłem kapustę i piwo. Naczynie żaroodporne umieściłem ponownie w piekarniku, tym razem bez przykrycia. Golonki ułożyłem na ruszcie. Temperaturę piekarnika zwiększyłem do maksymalnej i włożyłem do niego golonki na 15 minut

Wyprawy kulinarne
Wolnowar – wszystko co chcielibyście wiedzieć, ale boicie się zapytać 170

się też obawiać, że coś się rozgotuje. Zgodnie z ideą slow cookingu potrawy gotują się znacznie wolniej niż w standardowych garnkach lub piekarnikach.   Przykładowo czas przyrządzenia 2,5 kg karkówki w jednym kawałku, którą w piekarniku piekłabym około 2,5 do 3 godzin, w wolnowarze wynosi: opcja low - około 9 do 10 godzin opcja high - około(...)High 180W/h 10 groszy High 220W/h 14 groszy Brak opcji “ Warm ” Warm 60W/h 3 grosze Dla porównania – w moim piekarniku koszt pieczenia ciasta przez 55 minut w temperaturze 180C (grzałka góra – dół, bez termoobiegu) wyniósł 89 groszy. 2-kilogramowy kawałek mięsa musiałabym piec co najmniej dwa razy dłużej czyli minimalny koszt oscylowałby w okolicach 1,80 pln Komu przyda się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata