mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:73/400)

SCHAB ZE ŚLIWKĄ 220

Schab  czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień.  Ja często robię schab również jako zamiennik tradycyjnej "kupnej" wędliny.  SKŁADNIKI:  700 g schabu surowego bez kości 100 g śliwek suszonych Przyprawy: Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej(...)PRZYGOTOWANIE:  Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Następnie za pomocą noża robię po środku na całej długości dziurę, otwór. A następnie faszeruje śliwkami suszonymi. Mięso dokładnie doprawiam i nacieram solą i pieprzem, czerwoną słodką i ostrą papryką oraz suszonym czosnkiem. Mięso  bardzo ciasno zawijam w folię aluminiową, formując gruby, równy wałek. Piekę w piekarniku

Gotowanie Patki
Schab faszerowany jajecznicą 176

solą, pieprzem i papryką. Na każdym mięsie układamy listki szpinaku, jajecznicę i zwijamy w roladkę. Każdą roladkę zawijamy w doprawiony przyprawami papier do pieczenia i spinamy wykałaczką. Mięso układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 30 minut w temperaturze 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Wyjmujemy, rozwijamy z papieru i pozwalamy chwilkę mięsu „odpocząć” następnie kroimy w grube

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 230

masę. Doprawiamy sola i pieprzem. Mięso wykładamy na dno formy do pieczenia. Purée układamy na mięso za pomocą łyżki lub rękawa cukierniczego sac à poche. Zapiekankę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 40-50 minut.   **** PREPARAZIONE Fate rosolare gli scalogni tritati con 2 spicchi d'aglio

La grande e la piccola cuoca
POMIDORKI KOKTAJLOWE PO PROWANSALSKU 158

pomidorki mogą stanowić świetny dodatek do grillowanych ryb lub mięsa. Zachęcam Was gorąco do ich spróbowania! Przygotowanie 10 min Pieczenie 20 min   Dla 4 osób : 500 g pomidorków koktajlowych 3 ząbki czosnku 6 gałązek świeżego tymianku 3 łyżki płynnego miodu Oliwa z oliwek Sól, pieprz   Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Pomidorki umyj   i zetnij(...)drobno posiekaj. Posyp nim z wierzchu pomidorki. Posól i popieprz. Polej miodem i oliwą z oliwek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20 minut, od czasu do czasu podlewając sosem z pieczenia. Podawaj z grillowaną rybą lub mięsem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zapiekane ziemniaki z farszem wołowym zawinięte w Proscuitto 177

bułka namoczona w mleku i wyciśnięta sól do smaku Sposób: Ziemniaki myjemy NIE OBIERAMY ZE SKÓRKI Zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w 200 C 45 minut. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy ziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka  wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków(...)górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem i pieczemy kolejne 7 minut. Smacznego słoneczka i życzę udanego i słonecznego weekend

Viola cooks with passion
Szaszłyki wieprzowe z cebulą i papryką 181

ósemki, a oczyszczoną paprykę na większe kawałki.  Warzywa posmarować olejem i delikatnie oprószyć (opcjonalnie) solą. Na patyczki do szaszłyków ponabijać (na zmianę) mięso, cebulę i paprykę. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach. (Najlepiej w piekarniku z funkcją góra-dół. W piekarniku gazowym szaszłyki co jakiś czas należy przekręcać

Di gotuje
Szaszłyki wieprzowe z polędwicy 268

grillowania. Gdy mięso się zamarynuje, wyjmujemy z lodówki i nabijamy na patyczki na przemian z papryką i cebulą. Polędwica to bardzo chude mięso. Z tego powodu obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni każdy szaszłyk. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut lub kładziemy na grilla. Idealnym dodatkiem będzie sałatka caprese w formie szaszłyków. Przepis na nią znajdziecie

MarcinChef
Pieczeń rzymska wg Aleex 189

mięs Sposób przygotowania: 1. Cebulę posiekać w drobniutką kosteczkę, dodać do mięsa. 2. Bułeczkę namoczyć w mleku, odcisnąć dokładnie. 3. Część mięsa mielonego włożyć do kubka miksującego blendera, dodać odciśniętą bułkę, jajko i przyprawy. Zmiksować na gładką masę. 4. Zmiksowaną masę dodać do reszty mięsa, dodać 1 łyżkę zimnej wody, dokładnie wyrobić. 5. Małą keksówkę (wielkość może być dowolna, mięso(...)się w niej zmieścić, ale nie powinno wystawać ponad powierzchnię) wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie i na bokach ułożyć plasterki boczku (u mnie są okrągłe, bo takie miałam). 6. Włożyć mięso, wyrównać, wierzch także obłożyć plasterkami boczku. 7. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. (dół i termooobieg). 8. Wyjąć, ostawić do ostygnięcia. Podawać

W mojej kuchni
Filety z udek po cygańsku. 123

śliwki, cukier, powidła śliwkowe, koncentrat pomidorowy i keczup. Dolać wodę, ocet, wymieszać i dusić przez kilka minut. Powstały sos przelać do naczynia żaroodpornego. Mięso powinno być przykryte sosem Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez godzinę

zadanie-gotowanie
Pasta z pieczonych buraków i fasoli 158

każdą szerokością geograficzną. A żeby Was jeszcze bardziej zachęcić do wypróbowania tego smakołyku, dodam, że pastę z buraków możecie przygotować w nieskończonej ilości wariantów - można ją przyrządzić z warzyw pieczonych lub gotowanych, można wzbogacić smak chrzanem, jabłkiem lub ziołami, można przygotować pastę bardzo kremową lub z niewielkimi kawałkami warzyw (tę wersję lubię najbardziej), można wreszcie  użyć jej jako(...)wodzie do wystudzenia. Bu­raki bardzo dokładnie umyć, zawi­nąć w folię alu­mi­nio­wą i  piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np.  mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję czosnek podsmażony na maśle ghee

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pasztet domowy 179

olejem. Pasztet wkładamy do foremek do 3/4 ich wysokości i dokładnie uklepujemy ręką. Na koniec, na górę pasztetu wlewamy łyżeczkę wywaru z mięsa i wyrównujemy jego wierzch. Tak przygotowany pasztet wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 - 60 minut w 175 stopniach. Grzałki góra + dół, bez termoobiegu. Czas pieczenia zależy od wielkości blaszki i piekarnika. Pasztet jest gotowy

Smak mojego domu
Żeberka w sosie czekoladowo śliwkowym na czerwonym winie 180

uzyskania gęstego sosu. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki ( po dwie kostki na porcję) obtaczamy w wystudzonym sosie i odstawiamy na 2 godziny aby mięso się zamarynowało. Po tym czasie wykładamy żeberka na brytfankę i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 C przez ok. 80 min. Podajemy ciepłe

W kuchennej krainie
Kaczka faszerowana kaszą i kapustą kiszoną 176

kapustę kiszoną, cebulę z boczkiem i doprawić sola i dużą ilością świeżego pieprzu. Tak przygotowanym farszem napełnić nasza kaczkę, zaszyć lub spiąć wykałaczką. Mięso umieścić w żaroodpornym naczyniu, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180°C i piec przez 2,5 godziny.  Po upieczeniu pozostawić kaczkę na 10-15 minut, aby odpoczęła

magiczna kuchnia Kasi
Karkówka duszona w papryce 201

skórki Można też pobawić się z wcześniejszym opieczeniem papryki i zdjęciem z niej skórki, jeszcze przed dodaniem do garnka wraz z mięsem i cebulą.  Paprykę ułożoną na papierze do pieczenia wstawia się wtedy do piekarnika rozgrzanego do 200C. Kiedy jej skóra przypiecze się na czarno, wyjąć ją z piekarnika i odstawić przykrytą szczelnie folią spożywczą do ostygnięcia. Z wystudzonej

Grunt to przepis!
Zapiekanka mięsna. 149

wykładamy w wysmarowanej masłem/margaryną tortownicy (24 cm średnicy) na mięso układamy ziemniaki posypujemy czosnkiem i papryką, kładziemy ser - potem drugą połowę mięsa, ziemniaki, ser posypujemy czosnkiem i papryką. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 50 minut

Moje-pitraszenie
Schab faszerowany szpinakiem 644

godziny. Po upieczeniu mięso pozostawić na 10min i usunąć sznurek. Kroić na grube plastry ostrym nożem. Smacznego :) RADA: Jeżeli mięso pieczone jest z przeznaczeniem na wędlinę to po upieczeniu należy pozostawić mięso w piekarniku, aż całkiem wystygnie. Będzie się lepiej kroić. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Obiad , Obiad Świąteczny Tagged: papryka , schab , szpinak

https:KKuchniaMniam
Szaszłyki z cukinią 168

wykałaczkę nakładamy na przemian plastry mięsa, cukinii i cebuli, wstawiamy na kilka godzin do lodówki żeby smaki się przegryzły. Układamy na grillu i pieczemy do miękkości mięsa. Szaszłyki możemy usmażyć na patelni grillowej lub upiec w piekarniku

Bajeczna Kuchnia
Kotlety wieprzowe z rusztu 167

Olej, ocet, przyprawy i zmiażdżony czosnek mieszamy i odstawiamy. Po chwili wkładamy do zalewy kotlety i wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Następnie mięso wyjmujemy, osączamy i pieczemy z obu stron na grubym ruszcie lub w piekarniku do miękkości

Tradycyjna Kuchnia
Musaka – grecka zapiekanka 35713

wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą. Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania jednogarnkowe , Kuchnie świata , Mięsa , Obiad , Zapiekanki Tagged: bakłażan , pomidory , ziemniaki

https:KKuchniaMniam
Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 227

pieprzem na dużej patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy/oleju smażyć polędwiczki z obu stron około 15-20 minut mięso przełożyć do wysmarowanego łyżką oliwy/oleju naczynia żaroodpornego piec około 40-45 minut (do miękkości mięska) co 15 minut podlewając bulionem w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st (w termoobiegu 30 st mniej) UWAGA! żeby polędwiczki nie były suche po 15 minutach(...)dodać bulion oraz sos z pieczonej polędwiczki i gotować około 5 minut przygotować na osobnej patelni zasmażkę: do roztopionego masła dodać mąkę i smażyć 3-5 minut do sosu dodać zasmażkę i mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji jeśli tak jak w moim przypadku sos zrobi się zbyt gęsty należy dodać odrobinę wody   Pieczone ziemniaki : ziemniaki obrać

cucinare
Boczek z dzika zawijany 451

chłodne miejsce na 4 – 5 dni, codziennie odwracając. Boczek z dzika umyć, osuszyć, mocno zrolować, związać nitką jak baleron i wstawić do piekarnika nagrzanego do 80 stopni na kilka godzin. Ja wstawiam mięso na noc, piecze się około 7-8 godzin. Następnie podnieść temperaturę pieczenia do 200 stopni i piec 20 minut aż mięso się zrumieni. Odstawić do ostygnięcia, zdjąć

królestwo garów
Ziemniaki Hasselback pieczone w garnku rzymskim 226

chociaż trochę dostało się pomiędzy plasterki Naczynie przykryć i wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę pieczenia ustawić na 250 st C i piec ok 50 - 60 minut od momentu nagrzania piekarnika. Podawać jako dodatek do mięsa. Smacznego

Stare Gary
Karkówka faszerowana suszonymi śliwkami 194

przygotowaną karkówkę marynujemy 24 h. Na drugi dzień, wydrążamy w karkówce otwór i faszerujemy śliwkami. Karkówkę wkładamy do żaroodpornego naczynia i dorzucamy do mięsa jeszcze ok. 6 śliwek i podlewamy całość winem. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 C 1,5 h. Smacznego

IMPRESJA SMAKU
Chicken-Burger! :) 387

mniejsze części i rozbijamy delikatnie, żeby kotlety były cieńsze. Z majonezu, jogurtu i łyżeczki musztardy robimy sos. Doprawiamy przyprawami i wkładamy do niego mięso. Marynujemy około 2 godzin. Następnie obtaczamy w płatkach kukurydzianych i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut. Próbowałam smażyć, żeby było szybciej, ale niestety panierka odpada, smak zostaje ten sam, ale efekt wizualny

Czerwona Porzeczka
Kęski drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej 162

nich doprawić solą, pieprzem, ziołami i chili i zawinąć w plaster szynki.  Cebulę pokroić w piórka, a paprykę w paski. Mięso ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i posypać cebulą i papryką.  Piec w piekarniku przez ok. 25 min. w temp. 180 st.C

Pasja Smaku
Kurczak bursztynowy z warzywami i czosnkiem kolorowym + niespodzianka 148

Przepis autorski (mój). Uwielbiam pieczonego kurczaka i mogłabym jeść go nawet... codziennie! Chyba nigdy mi się nie znudzi, ponieważ za każdym razem może smakować inaczej, a możliwości jest naprawdę mnóstwo.  Od momentu urodzenia się Natalii często moje obiady są ekspresowe, choć jak mam czas "bawię się" ile mogę. Zresztą widzicie to po blogu. Moje "szybko" jest równoznaczne(...)minut. (Jak mamy więcej czasu, to na 2-3 godziny.) Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 70-90 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości ćwiartek.) Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione. (*) Do mojego kurczaka użyłam przypraw ze sklepu Smaki Natury i śmiało mogę je Wam polecić. Są wydajne

Di gotuje