mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:71/400)

Klasyczne szaszłyki. 150

latin; mso-fareast-language:EN-US;}  Szaszłyki to takie danie, które przybiera różne kolory i smaki, a ograniczeniem jest jedynie nasza fantazja. Można użyć samych warzyw, z dodatkiem mięsa, a także owoców, wszystko to czym w danej chwili dysponujemy w lodówce. Jednak ja akurat najbardziej lubię te klasyczne, ewentualnie z kawałkami pieczarek lub/i boczku oraz podane z sosem czosnkowym(...)krążki, a paprykę  w dużą kostkę. Na patyczki nabijamy naprzemiennie kawałki papryki, cebuli i kurczaka. Układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Skrapiamy lub smarujemy szaszłyki olejem i posypujemy papryką, oregano oraz tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem około 20-30 minut, aż mięso się zarumieni. Smacznego

Symfonia smakowa
Perliczka po staropolsku 254

celu uniemożliwienie nadmiernego wysuszenia się delikatnego mięsa perliczki. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim perliczkę w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. Po około 20 minutach otworzyłem naczynie i polałem perliczkę około 200 ml czerwonego wytrawnego wina. Następnie ponownie przykryłem naczynie i dalej piekłem ptaka w niezmienionej temperaturze. Po kolejnych 20 minutach polałem perliczkę z góry sosem(...)przygotowane warzywa wyłożyłem na półmisek. Na nich ułożyłem zdjęte z perliczki plasterki boczku, a na nich wyjętą z piekarnika perliczkę. Za pomocą blendera zmiksowałem na jednolitą substancję sos pozostały w naczyniu żaroodpornym po pieczeniu perliczki i polałem nim mięso i warzywa.  Podałem w całości w towarzystwie czerwonego wytrawne wina

Wyprawy kulinarne
Pieczeń z łopatki nadziewana czosnkiem 176

zamarynowania nawet na kilka godzin (można zostawiać na noc w lodówce). Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 185 o C przez ponad godzinę na 1 kg. W trakcie pieczenia opiekamy z jednej strony, potem z drugiej i przykrywamy mięso folią aluminiową. Do końca pieczemy pod folią. Podajemy na ciepło a gdy się schłodzi można je wykorzystać do kanapek

Smaki Ewy
Pasztet drobiowy 212

obsypać bułką tartą, masę włożyć do blaszki ,kilka razy "uderzyć" blaszką o blat żeby w pasztecie nie było "dziur" ,Jeśli mięso jest za mało słone lub ostre dodać sól i pieprz. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 stopni ,piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć z blaszki na deskę i schłodzić w lodówce. Smacznego

Wypieki Rene
Zapiekany filet z indyka na warzywach (low-carb) 176

danie. Dzięki zastosowaniu warstwy majonez+ser, mięsko jest mięciutkie i wilgotne, a w samym daniu powstaje pyszny sosik. Jeśli lubicie drób pieczony to wiecie, że często z piekarnika wychodzi on suchy i wiórowaty. Tutaj jest inaczej. Mięso indyka smakuje wybornie. Sos powstały z majonezu, mięsa i warzyw jest dobrze doprawiony czosnkiem, co nadaje daniu charakteru a warzywa(...)się idealnie jako dodatek do ryżu czy kaszy. Możecie podać do niego również sałatkę z pomidorów i cebulki. Ja uwielbiam natkę, więc góra oczywiście musiała być nią posypana. Przed pieczeniem filet podzieliłam na sznycle, jeśli tego nie zrobicie, czas pieczenia mięsa się wydłuży. Jako warzyw użyłam kalafiora i brokuła, jednak możecie użyć w zasadzie dowolnych, również mrożonych warzyw. Jeśli jesteście

Mieszam w Garnku
Słowniański karku czuje miętę 171

ustach zaczęłam nacierać karka.  PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki(...)nożem, a w powstałe otwory wkładamy naprzemiennie słupki czosnku i owoce jałowca. Następnie nacieramy mięso mieszanką ziołową i solą, okładamy gałązkami mięty- dobrze jest obwiązać je sznurkiem, żeby mięta przylegała do karku. Umieszczamy na blasze do pieczenia i pieczemy około godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy chwilę, kroimy grube plastry i podajemy. Musze jednak przyznać, że dla mnie ta karkówka

les mirabelles
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film 231

przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180st C , 5 minut przed końcem pieczenia pieczarki posypujemy żółtym serem.   Artykuł Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Pieczeń ze schabu z kością 167

wiedziałam, że mięso pieczone z kością tak bardzo różni się w smaku od mięsa bez kości. Owszem, słyszę raz po raz nie tylko od telewizyjnych i książkowych mistrzów kuchni, ale od własnej rodziny, że pieczeń z kością jest bardziej soczysta, że w kości zawiera się cały smak mięsa itp. W końcu i ja dołączyłam do klubu „Pod Kością(...)Martha robiła pieczeń ze schabu właśnie z kością. Wyglądało to tak smakowicie, że następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń

Posadzone i zjedzone
Tarta cebulowa z ziołami i mięsem. 167

Mięso z kurczaka pokroić w kostkę, podsmażać na patelni z ziołami prowansalskimi (dałam łyżeczkę) i odrobiną soli, do miękkości. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do niego jajka i jogurt. Całość zmiksować na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ostra czerwoną papryką oraz ziołami. Tarta musi być dość pikantna po upieczeniu, inaczej będzie mdła. Rozgrzać piekarnik(...)stopni, wyjąć blaszkę z lodówki, ciasto nakłuć widelcem w wielu miejscach, by nie wybrzuszyło się podczas pieczenia. Wstawić na 15 minut i piec by odeszło od brzegów formy. Wyjąć ciasto z piekarnika, wyłożyć na nie cebulę i mięso, zalać sosem serowym. Wstawić ponownie do piekarnika i zapiekać jeszcze 25 - 30 minut na złoty kolor. Podawać lekko przestygniętą - po 20 minutach

Poezja Smaków - blog kulinarny
Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką - prosty i szybki przepis 232

farsz na patelni będzie gotowy wyłączamy gaz (lub płytę) i do farszu wyciskamy 2 ząbki czosnku. Odstawiamy do przestygnięcia. W tym momencie możemy włączyć piekarnik aby nagrzał się do 220 – 250 o C. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką Wracamy do ciasta. Dzielimy go na 4 równe części i każdą z nich rozwałkujemy na grubość 5 mm. Najlepiej(...)Najlepiej robić to od razu na papierze do pieczenia żeby później łatwo przełożyć sakiewki do piekarnika. Przekładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 10 min. Gotowe sakiewki skrapiamy sokiem z cytryny, oliwa i posypujemy natką pietruszki. Serwujemy. Sakiewki z mięsem mielonym, pomidorami i papryką

Pyza i Surówka
C - Drobiowe udka w sojowej zalewie 209

Dziś serwowałam pyszne, aromatyczne i soczyste udka w zalewie sojowej z nutką imbiru i czosnku. Oczywiście w towarzystwie ziemniaczków pieczonych w mundurkach, które po wczorajszym debiucie dziś robiłam po raz kolejny:) Drobiowe udka w sojowej zalewie       Składniki: 10 udek z kurczaka 1/2 szklanki sosu sojowego świeży imbir (kawałek około 3 cm) 2 ząbki czosnku dwie gałązki(...)gałązki świeżyć ziół (np. tymianek, koperek, natka pietruszki czy kolendra), wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Natępnego dnia mięso przełożyć wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego, wstawić  do nagrzanego do 210 stopni piekarnika i piec około 50-60 minut.   Mięsko jest aromatyczne i soczyste. Mniam

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Soczysta pierś z kurczaka 773

Przepis na soczystą pierś z kurczaka, która dzięki temu, że moczona i pieczona była w mleku, zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Składniki na piersi: 2 piersi ze skórą ( moje miały razem prawie 1kg ) po pół łyżeczki soli,czerwonej słodkiej papryki mielonej, ziół prowansalskich, pieprzu 3 ząbki czosnku mleko Przygotowanie(...)połową mleka, w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu rozgrzania, pieczemy 40 minut, przewracając je w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ). Artykuł Soczysta pierś z kurczaka pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Schab pieczony z morelami 184

schab obwiązać ściśle sznurkiem. Ułożyć ponownie w naczyniu żaroodpornym w którym pozostały resztki marynaty. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 2 godzin, polewając co jakiś czas powstałym sosem. Mięsa nie odkrywamy ponieważ ze względu na dodatek miodu w marynacie może się za bardzo przypiec. Tak przygotowany schabi można podawać na ciepło

Monia miesza i gotuje
Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami 152

wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie do jej nadziewania używać mięsa, albo do mięsa zamiast ciecierzycy użyć kaszy lub ryżu. Kuchnia to zabawa i postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami(...)łyżki sera żółtego, startego. Doprawiamy do smaku. Cukinie nadziewamy farszem, posypujemy 2 łyżkami natki i 2 łyżkami sera. Pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 20-30 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub innym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/cukinia-faszerowana-miesem-cieciorka-pieczarkami/ BosowKuchni   Artykuł Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Francja: Boeuf Bourguignon 182

charakteryzuje upodobania francuskiego podniebienia. Boeuf Bourguignon 1 kg mięsa wołowego na pieczeń 10 dag chudego boczku 2 marchewki 2 cebule 1 łyżka mąki szczypta soli pieprz 1,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina 1 szkl. bulionu wołowego 2 ząbki czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy z oliwek Piekarnik nagrzać do 230 C. Boczek pokrojony w słupki(...)piekarnika na kolejne 4 min. Temperaturę zmniejszyć do 160 C, wyjąć naczynie, dodać wino i bulion tak, by mięso było ledwo przykryte. Dorzucić czosnek, marchew, cebulę, liść laurowy i przecier. Wstawić do piekarnika na 0,5 h, następnie przykryć i piec jeszcze 2-2,5 h. Pod koniec pieczenia można jeszcze dodać małe cebulki. Podawać z przyrządzonymi osobno małymi pieczarkami

Przepysznik - BLW i nie tylko