mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:237/400)

Rolada serowa 283

pieprz Jajka ubijamy. Dodajemy starty ser żółty oraz majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Powstałą masę wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (dużą, tzw piekarnikową). Podpiekamy około 15 minut w temperaturze 190-200 stopni. W tym czasie przygotowujemy farsz. Do mięsa mielonego wbijamy jajka, dodajemy około 2 łyżki bułki tartej. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Upieczone i lekko przestudzone ciasto serowe(...)paprykę, można ułożyć kabanosy lub ogórki. Różne wersje wypróbowałam, jednak najbardziej smakuje mi bez dodatków). Zwijamy jak roladę, od dłuższego boku. Roladę układamy na blaszce i ponownie wstawiamy do piekarnika, tym razem na około 45 minut

Smaki Na Talerzu
Karkówka pieczona w keczupie z cebulą 2363

Kiedy najdzie nas ochota na konkretny kawał mięsa - sięgnijmy po karkówkę:). Robi się praktycznie sama, bo wystarczy przygotować ją wcześniej i umieścić w piekarniku na 1,5h.  1 kg karkówki 3-4 cebule 1/2 szklanki keczupu  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 4 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 szklanka wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki majeranku(...)koncentrat, musztardę, wodę i przyprawy mieszamy ze sobą.  2. Karkówkę i cebulę umieszczamy w dużej misce. Wlewamy sos i mieszamy tak by pokrył mięso i cebulę. 3. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1,5 h, z czego pierwsze 45 minut pod przykryciem

Szefowa kuchni
Roladki z kurczaka 736

rozbitej piersi kurczaka doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Drobno siekamy papryczkę chili, natkę pietruszki, oraz ser mozzarella, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystkie składniki na farsz. Plaster mięsa smarujemy z jednej strony pastą paprykową, a na brzegu każdej piersi układamy farsz, zwijamy roladki, staramy się, aby roladka była szczelnie zawinięta. Szynkę szwarcwaldzką rozkładamy po 2 sztuki, aby plastry(...)miejscu łączenia szynki. Przekładamy obsmażone roladki na blachę, na nich układamy listki szałwii, obok układamy podgotowane, pokrojone, doprawione ziemniaki i pieczemy w piekarniku ok. 15 minut w temperaturze 180ºC. Podajemy faszerowane rolady z kurczaka na ciepło z pieczonymi ziemniakami i sałatą. Możemy też takie roladki podawać na zimno, pokrojone w plastry jako wędlinę do kanapek. Smacznego!   The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
EMPANADAS 182

proszku, sól, pieprz oraz roztarty w moździerzu kmin i kolendrę. Składniki dusimy przez około 3 minuty, aż płyn lekko odparuje. Zredukowany farsz zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski z mięsem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz start na tarce ser. Mieszamy wszystkie składniki, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. EMPANADAS : Na blacie podsypanym mąką rozwałkowujemy ciasto na grubość(...)bardzo starannnie zlepiamy brzegi. Układamy na stolnicy lub blacie i przykrywamy ściereczką, aby nie obeschły. Gotowe pierożki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem, wierzch każdego pierożka smarujemy roztrzepanym żółtkiem ( tylko w wersji pieczonej w piekarniku). Pieczemy 15-20 minut w 200℃ (bez termoobiegu) lub smażymy z obu stron na 0,5-1 cm. warstwie rozgrzanego oleju

cool and minty
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 206

talerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki(...)szpinak do miski, a na patelnię położyłam zawinięte w szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma E-Gustus , w ich sklepie znajdziecie całą gamę naczyń Woll

Blondynka Gotuje
Drożdżowe bułeczki z indykiem i pieczarkami 148

minut. Dodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody, ale to tylko(...)wyciskamy kółka szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki).  Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :) Smacznego

Niezły Młynek
Kurczak w sosie sojowym 196

Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania pieczonego kurczaka w sosie sojowym, Mięso będzie naprawdę smaczne - lekko słodkie i aromatyczne :) Szczerze polecam! Pamiętajcie o tym, aby kurczaka zamarynować kilka godzin przed pieczeniem, ponieważ musi "przejść" przyprawami i sosem sojowym. Składniki: 1 cały kurczak (wagowo ok. 1,80-2,00 kg) sos sojowy jasny (ja dałam 1/4 szklanki) pieprz cytrynowy i zwykły(...)środku). Przyprawionego kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na sam koniec zalać równomiernie sosem sojowym. Odstawić na kilka godzin. Co jakiś czas polać sosem z dna naczynia. Piekarnik rozgrzać do 18 0ºC . Kurczaka piec bez przykrycia około 90-100 minut

Ugotować
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 208

Niezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi.  W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi(...)suszone morele majeranek sól pół pomarańczy, bez skórki jabłko, obrane i pokrojone na ćwiartki Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pizzerinki z kurczakiem i serem w brzegach. Małe pizze z kurczakiem i pomidorami 238

placki o średnicy ok 20 cm. piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Pizzerinki ułożyć na wytłuszczonej blaszce. Wzdłuż obwodu każdej ułożyć kawałki sera (starte lub drobno pokrojone) i przykrywać ciastem dociskając palcami, żeby się dobrze skleiło.  Do środka nakładać równe porcje sosu. Można posypać startym serem. Piec ok 12 min.   Nadzienie: 30 dkg fileta(...)czerwonej ( zapomniałam dodać:) ok. 25 dkg sera żółtego lub mozzarelli ( najlepiej zetrzeć - lepiej się stopi) oregano, suszona bazylia, sól i pieprz tłuszcz do smażenia Zacząć od pokrojenia mięsa w drobną kostkę. Posolić, oprószyć pieprzem i dodać sos sojowy. Wymieszać, przykryć folią spożywczą i odłożyć do lodówki. Cebulę pokroić w piórka i ze zmiażdżonym czosnkiem zeszklić na oleju. Dodać

Maślane ciasteczko
Galantyna z kurczaka 270

tłuszczu. W środku wątróbka musi być różowa. Pod koniec smażenia wlać sherry i zagotować. Sos ze smażenia wątróbki, kawałki mięsa z ud, śmietanę, tymianek zmiksować. Doprawić solą. Wątróbkę pokroić na kawałki. Foremkę keksówkę (około 19x10 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Skórę z kurczaka ułożyć w formie wykładając dno i brzegi i wykładając nadmiar skóry poza formę. Odłożyć 4 łyżki farszu(...)następnie wątróbkę, ponownie piersi. Następnie posmarować pozostałą częścią farszu i dokładnie przykryć skórą. Całość polać łyżką bulionu. Foremkę z kurczakiem ustawić w naczyniu z ciepłą wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 minut. Wyjąć foremkę z kurczakiem i ułożyć na niej deskę (przyciskając kurczaka) i obciążyć. Zostawić tak do ostudzenia. Galantynę wyjąć, schłodzić i podawać krojoną

królestwo garów
Makaron z kurczakiem, warzywami w sosie pomidorowym oraz z fasolką / Pasta with chicken, vegetables in tomato sauce and string-b 142

pepper wędzony boczek / smoked bacon   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 50 min, pieczenie: ok. 20 min, ilość porcji: 4   Makaron gotujemy al dente (na moje naczynie żaroodporne zużyłam prawie całe opakowanie makaronu 500 g). Mięso smażymy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy do mięsa szczyptę soli, przyprawę do kurczaka, czosnek i mieszamy. Całość dusimy około 20 minut. Boczek(...)Najpierw układamy makaron, potem kurczaka i warzywa (groszek i soczewicę). Potem znowu układamy warstwę z makaronu. Całość polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym serem i boczkiem. Potrawę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Jako dodatek przygotowujemy fasolkę. Smażymy ją na oliwie na rozgrzanej patelni, przyprawiamy solą, cukrem, papryczką i pieprzem. Całość mieszamy i dusimy około 10 minut

Projekty ze smakiem
Roladki mięsne z naleśników 197

łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 jajka ogórki konserwowe 200 g sera żółtego sól pieprz boczek w plastrach  Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo, następnie przygotowujemy mięso. Przekładamy mięso do miseczki, dodajemy do niego pokrojone w drobną kosteczkę cebule, majonez i keczup. Całość doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. Naleśnika smarujemy masą mięsną, przykrywamy drugim naleśnikiem i ponownie(...)krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły.  Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gotowe roladki kroimy na plasterki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kruche ciasteczka z orzechami. 248

maszynkę do mielenia mięsa( rozmiar maszynki do mięsa 5 ) Z maszynki do mielenia mięsa wyciągamy noże oraz sitko, zostawiamy tylko ślimak, zakładamy formę i zakręcamy ją do maszynki. Następnie zakładamy pasek z wzorkami ciastek ,tak jak widać na zdjęciu na górze. Przygotowujemy 2-3 blachy do pieczenia ciast i smarujemy je tłuszczem. Wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki, odkrawamy kawałek ciasta(...)naszego pomysłu. Po uzyskaniu odpowiedniej długości odcinamy nożem i układamy na posmarowanej blaszcze jedno obok drugiego w niedużych odstępach. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 C i pieczemy około 15-20 minut na jasno złoty kolor. Gotowe ciastka wyjmujemy z piekarnika i studzimy, aby całkiem ostygły. Posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy czekoladową polewą. Zamiast orzechów możemy dodać też mielone

Przepisy i porady kulinarne
Roladki z udek kurczaka 264

Odciskamy namoczone bułki, wbijamy do nich jajka, dodajemy delikat do mięs do smaku,dokładamy mięso mielone i wyrabiamy na jednolitą masę.Na każdy płat udka nakładamy mielone mięso do 2/3 długości płata, kładziemy paseksurowej marchewki i zwijamy roladkę. Spinamy wykałaczką i odkładamy na półmisekz olejem i przyprawami.   Cebulę i marchewką kroimy w plasterki.   Smażenie czas rozpocząć(...)roladek usuwamy wykałaczki, układamy roladki na marchewce w naczyniu, przykrywamyi wstawiamy do piekarnika na 45 minut w temperaturze 180 st. C.Na 15 minut przed zakończeniem pieczenia zdejmujemy pokrywę, aby roladki ładniesię zapiekły.Gotowe.   Smakują rewelacyjnie i nie przypominają w smaku zwykłych pieczonych udek z kurczaka.Warto się trochę nagimnastykować dla tych doznań smakowych.Można podawać

Maminek kulinarny
Szpinakowe roladki z kurczaka 181

Smażenie sznycli jest dla mnie zbyt czaso- i pracochłonne tuż przed przybyciem gości, czyli w najbardziej "gorącym" czasie przygotowań do wizyty. I dlatego wybieram wtedy pieczenie roladek - wrzucam je do piekarnika, a sama mogę zająć się sobą. Nie ma też sprzątania w ostatnim momencie wokół kuchenki, bo tłuszcz nie rozpryskuje się na wszystkie strony. Dziś proponuję roladki z mozzarellą(...)odrobina oliwy sól morska Pierś podzielić na 2 kawałki. Każdy z kawałków rozbić młotkiem do mięsa oraz posypać z jednej strony solą i pieprzem. Na przyprawionej części układać po kilka liści szpinaku i plaster mozzarelli. Zwijać mięso w roladę. Blachę lub papier do pieczenia, którym blachę wyłożyliśmy, skropić olejem. Układać rolady złączeniem do dołu. Wierzch rolad posypać solą i papryką

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczone pałki kurczaka z jabłkami na warzywach 184

Chociaż połączenie składników może wydawać się nietypowe - efekt jest pyszny. Pałki kurczaka z chrupiącą skórką i pieczone warzywa świetnie łączą się z delikatnym posmakiem

Zielona Kuchnia
Boczek pieczony 178

Robiłam polędwiczkę w mleku i razem piekłam boczek..użyłam tych samych przypraw, ale piekłam normalnie bez mleka...pycha..lepszy niż polędwiczka. 1 kg boczku 1/2 łyżki

Moje domowe kucharzenie
Multicooker Redmond RMC-280E, zupa krem z kurczaka i kurczak faszerowany suszonymi pomidorami 202

właściwie może wszystko. Piecze, gotuje, smaży, przyrządza potrawy na parze, zastępuje mikrofalówkę, automat do chleba czy piekarnik. Udusimy tam co trzeba, upieczemy ciasto, a nawet zrobimy dania sous-vide czy przygotujemy jogurt. Takie po prostu jedno urządzenie, które zawiera w sobie wszystkie inne. Wszak nazwa multicooker zobowiązuje. Zamiast garnka, patelni, mikrofalówki, piekarnika, jogurtownicy, automatu do chleba i sam nie wiem(...)Maszyna sama was poinformuje (sygnałem dźwiękowym), gdy obiad będzie gotowy. Programy automatyczne: "STEAM/COOK" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - przeznaczony jest do gotowania różnych produktów na parze: warzyw, ryb, mięsa, owoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu

Marder&Marder Manufacture
Karkówka na obiad, przepis miesiąca 317

smaku 1 łyżka oleju 150 g wędzonego boczku, cienkie plastry 300 ml mięsnego bulionu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki do posypania Usuń błony z mięsa i podziel je na kotlety o grubości 2 cm. Posyp mięso przyprawą do grilla, solą i pieprzem. odstaw na pół godziny, nie do lodówki. W między czasie przygotuj warzywa. Obierz marchewkę i pietruszkę i pokrój(...)wyższe, aby z niego nie kipiało (nie cierpię myć piekarnik, wy pewnie też). Posmaruj dno naczynia olejem. Ułóż na przemian karkówkę z warzywami, pieczarkami i boczkiem, posypując majerankiem. Zakończ warzywami. Przykryj naczynie szczelnie aluminiową folią i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej). Piecz karkówkę przez 1,5 godziny. Po godzinie zalej karkówkę gorącym

codojedzenia
Tarta winna bo idealna do wina 180

najlepiej półsłodkiego (wypróbowane, oczywiście tylko ćwierć lampeczki :) ...). Robi się ją błyskawicznie, ciasto, choć drożdżowe - nie wymaga zbyt wiele pracy, a w czasie jego wyrastania przygotowujemy inne składniki i do pieca! Ci z Was, którzy na bieżąco "śledzą" mój blog pamiętają zapewne, że przepis na razową tartę znajdą tu - klik. Dla tych, którzy są tu pierwszy raz (dziękuję!) mała dygresja(...)drobną kostkę.  Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę.  Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka.  Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut

Garniec Magalie
Wielkanocny klops z jajkiem 310

Klops z jajkiem (znany także jako pieczeń rzymska) to przepis mojej mamy. Wilgotny, aromatyczny – doskonały na ciepło i na zimno! Pamiętam go z dzieciństwa, z wielkanocnego stołu. Jako 3-4 letnia dziewczynka z zaciekawieniem na niego patrzyłam i próbowałam pojąć „co robi w środku jajko?”. Gdy nie przyszło mi do głowy żadne sensowne rozwiązanie, zapytałam mamy(...)wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju i układamy na nim liście laurowe. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę

Poezja smaku
Pieczony filet z kurczaka TIKKA 168

kilku składników . Podaję go z kaszą, ryżem, ziemniakami, do panini, tortilli czy z warzywami. Bez problemu mogą go jeść dzieci jeśli zrezygnujemy z ostrych przypraw.  Przygotowuję w piekarniku , dzięki temu mięso jest delikatne a co najważniejsze bez zbędnego tłuszczu. Polecam i smacznego :) SKŁADNIKI DLA 2 OSÓB: 2 filety z kurczaka 2 łyżki pasty tikka Sól i pieprz do smaku(...)grubości ok 1 cm. Przekładam do miski. Dodaję przyprawy, pastę tikka. Mieszam. Odstawiam pod przykryciem ok 30 min najlepiej w lodówce. Następnie przekladam mięso do naczynia żaroodpornego albo glinianego i przykrywam folią aluminiową, którą nakłówam wykałaczkami. Piekę ok 40 min w 180 stopniach

Gotowanie Patki
Gnocchi z dynią 169

Jest jesień więc co… więc pieczemy dynię i przerabiamy na pure! Co najmniej raz w tygodniu wielka rozłupana dynia ląduje w piekarniku. Potem miksuję na pure i piekę ciasta, ciasteczka i muffinki, dodaję do placków i naleśników, robię sosy do makaronu, gotuję z owsianką lub jaglanką i tak w kółko… Jak ostatnio kupowałam dynię na straganie starsza pani(...)sezonie, możecie się spodziewać wykwitu dyniowych przepisów na blogu. Dziś gnocchi z dynią i białym serkiem typu włoskiego – bardzo delikatne, idealne jako dodatek do mięsa ale też jako samodzielne danie. My pierwszego dnia zjedliśmy gnocchi z masłem szałwiowym a następnego dnia wzięłam porcję do pracy ze skarmelizowaną cebulką i pokruszonym serem pleśniowym. Poniżej podaję przepis na gnocchi ale trzeba

Cooking for Emily
Szybki obiad, czyli francuskie nadziane 573

gdzie popadnie ) Wykonanie: Filet z indyka posiekać bardzo drobno. Doprawić solą i czarnym pieprzem (pieprz zbędny jeśli użyjemy zielonego pieprzu). Jabłko umyć, obrać, drobno pokroić i dodać do mięsa. Dodać do całości posiekaną pietruszkę, opcjonalnie posiekany zielony pieprz, posiekane orzechy włoskie oraz gęsi smalec (dzięki temu farsz nie będzie za suchy). Całość dokładnie wymieszać. Z ciasta francuskiego wykroić koła(...)wzory (wiecie, taki kulinarny bajer, ale tu ważna jest kolejność – najpierw posmarować, później tworzyć wzory. Dzięki temu wzory się nie „rozmyją” podczas pieczenia). Piec w nagrzanym na 195 stop. C piekarniku (grzanie góra/dół) przez ok. 25 minut. Podawać ciepłe z dodatkiem np. ulubionej sałaty z pomidorami i/lub oliwkami.   Smacznego

gutfut
Szaszłyki drobiowe z boczkiem. 490

ziemniaczanej lub kukurydzianej (!!!) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu (lub suszonego, lub ziół prowansalskich) 1 łyżeczka brązowego cukru Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki marynaty w dużej misce. Mięso pokroić we w miarę równą i dużą kostkę (około 2.5 cm), wymieszać z marynatą i odstawić na 1 godzinę. Patyczki (jeśli używamy drewnianych) namoczyć w wodzie. Cebulę przekroić na pół(...)rozpoczynając od przebicia końcówki plastra boczku. Następnie kurczak, cebula, obrót o 180 stopni i znowu boczek dosyć ciasno opasujący kurczaka i cebulę. Powtórzyć 4 razy. Piec na grillu, patelni grillowej lub (jak ja) w piekarniku ustawionym na funkcji grill. Temperatura 230 stopni, jak najwyżej (najbliżej grzałki), a czas to około 20 minut. Szaszłyki ułożyć na kratce wyłożonej aluminiową folią posmarowaną

zadanie-gotowanie
Morszczuk zapiekany z kalafiorem i brokułami w sosie śmietanowo-musztardowym 301

Całość polej gorącym sosem. Ser żółty zetrzyj na tarce z grubymi oczkami i posyp nim potrawę. Wstaw do dobrze nagrzanego piekarnika. Przez pierwsze 10 minut piecz w 180stC, potem zmniejsz do 160stC. Piecz łącznie ok 25 minut. Czas pieczenia dostosuj do grubości i wielkości ryby. Moje filety były raczej cienkie i nieduże, więc ten czas im wystarczył. Grubsze filety mogą(...)przykryj folią aluminiową matową stroną do dołu.  Po zjedzeniu pysznego obiadu stwierdzam, że choć wyszło super, to lepiej wypadłyby w tej roli dorsz. Najlepiej polędwica. Ma on delikatniejsze mięso i nie śmierdzi rybą jak większość. :) A wiadomo, że to najczęściej przez zapach zniechęca do jedzenia ryb. Niektóre morszczuki też mają mniej intensywny zapach, bywa różnie, już się przekonałam. Świetnie

Anioszek w kuchni
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 161

uwielbiamy ostrą kuchnię. Musze się Wam przyznać, że był to strzał w dziesiątkę, bo używam jej teraz na okrągło. Szczypta na pomidory, odrobinka do fasoli w pomidorach, ociupinka na pieczone ziemniaki i generalnie po trochę do wszystkich dań, którym chcę nadać jednocześnie smaku słonego i pikanterii. A może Wy lub Wasi bliscy bardzo lubicie smak czosnku, albo aromat(...)przyprawić bardzo wiele potraw, nadając im ciekawego smaku. Ja mam zamiar używać jej w połączeniu z pieczonymi oraz duszonymi warzywami. Proces produkcji domowej soli ziołowej jest bardzo prosty - wystarczy rozdrobnić blenderem gruboziarnistą sól i nasze wybrane składniki, następnie wysuszyć je w piekarniku i przesypać do czystego, szczelnego słoika lub pojemniczka na przyprawy. Słoiczki lub pojemniczki na przyprawy możecie kupić

Chilli Czosnek i Oliwa
Pulpeciki z indyka pieczone z jabłkiem do piwa Witbier 201

białego mięsa. Dominujące nuty to ziołowa (kolendra) i cytrusowa (skórka pomarańczowa). Smak  kwaśno-cierpki.  Do niego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin.  Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka(...)pietruszki. Wykonanie: Wszystkie składniki na pulpety wymieszać i odstawić do lodówki. Po 30 minutach kiedy połącza sie smaki zacznik formować małe wielkości piłki golfowej pulpeciki. Można je piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190stopni   lub obsmażyć na patelni i wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Przygotuj dip. Podawaj z zimnym piwem Witbier

AZgotuj!
Łopatka wieprzowa zapiekana z ziemniakami 175

dobrze się przyprawiło. Odstawiamy je do lodówki na 2 godziny. Wyjmujemy je z lodówki na pół godziny przed pieczeniem, by nabrało temperatury pokojowej. Cebulę obieramy i kroimy w grube piórka. Rozgrzewamy delikatnie patelnię i wrzucamy na nią przygotowane wcześniej mięso oraz pokrojoną cebulę. Całość przesmażamy przez około 5 minut, po czym dokładamy posiekany/przeciśnięty przez praskę/otarty na tarce czosnek(...)pozostał na patelni podsmażamy pokrojone w półtalarki ziemniaki. Powinny lekko się podsmażyć, ale nie zrumienić. Gotowe przekładamy do tego samego naczynia, co mięso i wszystko razem mieszamy. Równomiernie rozkładamy wszystko w naczyniu i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Całość zapiekamy około pół godziny. Podajemy gorące, posypane natką pietruszki z surówką z pomidorów

Kuchenna Kontrrewolucya
FIT zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i kurczakiem 1179

opcjonalnie) - sól i czosnek w proszku sos  - 200 g jogurtu naturalnego - duże jajko dodatkowo -ok. 100 g startego, żółtego sera - 1 duży pomidor Przygotowanie: Mięso dokładnie umyć i pokroić w drobną kostkę, doprawić. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zeszklić na oliwie i maśle. Wrzucić szpinak i podlać 1/4 szklanki wody. Dusić na dużym(...)dużej misie wymieszać dokładnie wszystkie składniki ze sobą, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia. Pomidor pokroić w półplasterki i wyłożyć na wierzch zapiekanki. Na koniec posypać żółtym serem. Piec 30-40 minut. Gotowe. Smacznego

Kuchnia Ellie
Karnawałowy ring 323

sera maasdam zbełtane żółtko do posmarowania ciasta Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, przykrywamy workiem i wstawiamy do lodówki na 2h.  Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i papryk, wszystko smażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu(...)linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego

Niezły Młynek
Mięso w winie z ziemniakami czyli Baeckeoffe 209

piekarnik do 180 st. C. Posmarować oliwą naczynie do zapiekania.Ziemniaki obrać, pokroić je cienko na 3 mm plasterki ( najwygodniej przy pomocy tarczy w robocie lub mandoliny) i przyprawić  dobrze solą i pieprzem. Nie myć już ziemniaków po pokrojeniu. Skrobia ziemniaczana zagęści bulion. Połowę ziemniaków ułożyć na dnie naczynia. Odcedzić mięso i pozostałe składniki z marynaty. Płyn zachować. Rozłożyć mięso(...)przykryć pozostałymi ziemniakami. Ostrożnie wlać pozostawioną marynatę na ziemniaki. Jeśli płyn nie przykrywa ziemniaków, dodać więcej wina lub wody , tak aby ziemniaki były zakryte.Przykryć garnek. Umieścić naczynie w piecu i piec , aż mięso będzie bardzo miękkie , ok 3 i1 /2 godz . Na ostatnie pół godziny zdjąć pokrywę  i piec bez przykrycia aż ziemniaki na wierzchu są ładnie rumiane

Stare Gary