mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:243/400)

Polędwica wieprzowa w cieście francuskim. 216

świeżo zmielonym i ziołami prowansalskimi. Odstawić na 2 - 3 godziny do lodówki. Następnie mięso  obsmażyć z każdej strony na patelni, zdjąć, zawinąć w folię aluminiową ( błyszcząca strona do mięsa)  i odstawić do wystygnięcia. Polędwicę wyjąć z folii, osuszyć ręcznikiem papierowym. Ciasto francuskie  rozłożyć na blacie, ściąć nierówne brzegi - przydadzą się do dekoracji. Płat ciasta  lekko przesmarować(...)ciasto francuskie polędwicę, wkładamy do lodówki w najzimniejsze miejsce na około 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 oC .Wyjętą  z lodówki polędwicę  smarujemy pozostałą częścią jajka, układamy na lekko wysmarowanej tłuszczem blasze i wkładamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Podczas pieczenia, nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika należy dać ciastu odpocząć 5 minut, a następnie

Kulinarny karnet Christophera
Pasztet drobiowy według Basi 390

mięso zmięknie, jeżeli jest nam wywar za mało słony dosalam solą (używam soli himalajskiej, może być morska)- między czasie na oliwie smażę pokrojoną w kostkę cebulę wraz z wątróbką pod koniec obsmażania solę ją oraz pieprzę świeżo zmielonym pieprzem, dodaję 2 łyżki masła i podlewam 1 chochlą wywaru, pozostawiam do wystygnięcia- w miseczce namaczam bułkę gotowym bulionem- ugotowane mięso(...)pasztet do wcześniej wysmarowanych tłuszczem oraz posypaną bułką tartą  foremekwyłożyłam na 3/4 wysokości mi wyszły dwie keksówki, ale to też zależy jaką lubimy wysokość pasztetu- nastawiamy piekarnik do 180 stopni- pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 50 minut (trzeba obserwować pod koniec, wedle naszego piekarnika)- wyjmujemy jeszcze ciepły z foremki i studzimyPasztet jest lekko wilgotny i nie jest za suchy

Basia w kuchni
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem + film 249

Pyszne, proste i szybkie danie na obiad, gorącą kolację lub przekąskę w ciągu dnia czyli naleśniki z pieczarkami i żółtym serem zapiekane w piekarniku. Są  pyszną alternatywą dla mięsa a więc szczególnie polecam je dla jaroszów . składniki na około 10 naleśników                     ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka(...)żółty ser. Na środek każdego naleśnika nakładamy porcję farszu a następnie naleśniki zawijamy w trójkąty układamy na blasze lub żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia a ich wierzch posypujemy żółtym serem. Naleśniki zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C do momentu aż ser się roztopi

Smakowite Dania
Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą 149

tłuszczem dodaję pokrojone warzywa: cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler, por. Solę. Przekładam warzywa do mięsa, zalewam bulionem warzywnym (około 1,5 szkl) wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 1,5 godziny. Po tym czasie wyjmuję mięso, sos przelewam do rondelka – podgrzewam. W kubeczku mieszam wodę z mąką ziemniaczaną. Dolewam mąkę do wywaru – powstanie sos.   Zasmażana kapusta(...)mąkę – robię zasmażkę. Dodaję zasmażkę do kapusty.   Podaję pokrojoną w plastry szynkę polaną aksamitnym sosem. Obok zasmażana kapusta i ziemniaki z masłem i śmietaną.   Artykuł Szynka pieczona z warzywami z aksamitnym sosem i zasmażaną kapustą pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Delikatne nuggetsy z kurczaka 158

pół łyżeczki chilli pół łyżeczki oregano pieprz do smaku Krakersy, cebulkę, starty ser oraz wszystkie przyprawy wkładamy do woreczka z zamknięciem (np. TEGO z Ikei) i ubijamy tłuczkiem do mięsa do uzyskania konsystencji piasku/bułki tartej. (Możecie to zrobić też w inny sposób, ale ten oszczędza sprzątania).  Zamarynowane wcześniej paseczki kurczaka obtaczamy w panierce, dokładnie przyciskając je dłonią(...)każdej strony do uzyskania złoto-brązowego koloru. Wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Jeśli wolicie zaoszczędzić nieco na kaloriach możecie kurczaka upiec w piekarniku. Wtedy wyłóżcie go na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i spryskajcie delikatnie olejem. Pieczenie: Temperatura - 200 ºC z termoobiegiem Czas - ok. 20-25 minut Kurczak jest delikatny, soczysty i na pewno zasmakuje całej rodzinie

Cooking Monster
Szynka drobiowa z szynkowaru 173

Szynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby

Wędrówki po kuchni
Karp marynowany w cebuli i majeranku 221

wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.  Przepis od koleżanki Klaudyny :)   SKŁADNIKI: Karp w całości około 1,5 kg 4 duże cebule Majeranek Sól, pieprz, mąka do obtoczenia Masło klarowane do smażenia 100-150 g zimnego masła SPOSÓB WYKONANIA: Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku(...)czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut

Pyry na Gaz
Miodowo-korzenny schab pieczony 227

Powoli, powolutku na blogu zaczynają się pojawiać przepisy, które możecie wykorzystać podczas zbliżających się Świąt (to już za miesiąc !) Pierwszym z nich jest schab marynowany w winie, pieczony w miodzie z korzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :)  SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska(...)naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę do lodówki (po pół godzinie mięso odwracamy). Odlewamy wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe

Moje Kuchenne Rewelacje
sernik bananowy na murzynku 163

dżemu lub powideł 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ser zmielić w maszynce do mięsa dwukrotnie. Banany zmiksować blenderem na mus. Wszystkie składniki masy serowej umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników, żeby nie napowietrzyć zbytnio masy. Wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 160*C przez około 45 minut. W tym czasie przygotować ciasto na murzynek(...)dżem, zmiksować. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na upieczony sernik, nastawić 170*C na górną grzałkę  i piec jeszcze około 20 minut. Wystudzić w otwartym piekarniku, przełożyć na paterę odwracając dnem do góry. Udekorować czekoladą i bananami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pierś z kurczaka z masłem ziołowym 190

ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki  bułka tarta do panierowania sól pieprz olej do smażenia Pierś opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Od góry w najszerszej części mięsa nacinamy lekko nożem i wkładając palec robimy w mięsie otwór , aby można było włożyć masło. Miękkie masło ugniatamy z natką pietruszki i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Za pomocą folii spozywczej(...)trzeciej bułkę tartą. Piersi oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące , jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rumiano na oleju. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 15-20 minut (czas pieczenia zależy od wielkości kotletów) Podajemy z plasterkiem masła na kotlecie. Pierś z kurczaka z masłem ziołowym

O kuchni z uczuciem
Piersi z kurczaka nadziewane gorgonzolą w sosie śmietanowo – paprykowym 274

Upały doprowadziły do tego, że na ten czas zaprzestałam używać piekarnika. Nie chcę dodatkowo podnosić temperatury w domu. Jest godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera(...)Woda Mąka Sól Olej sznurek Wykonanie: Z filetów odcinamy polędwiczki ( można je zamrozić, wykorzystamy je w przyszłości ). Ostrym, cienkim nożem w każdy filecie robimy kieszonkę ( uważnie aby nie uszkodzić mięsa ). Natkę pietruszki siekamy i mieszamy z serem. Masę serową dzielimy na 6 części ( tyle ile mamy filetów ). Do każdej kieszonki wkładamy przygotowaną masę serową. Końcówkę fileta związujemy ściśle sznurkiem. Przyprawiamy

Smaki Ewy
Schabowe plastry na kapuście kiszonej 111

kapusty kiszonej 1 duża marchewka 3 łyżki oliwy z oliwek kilka liści laurowych kilka ziarenek ziela angieskiego do smaku: przyprawa uniwersalna gałka muszkatołowa sól pieprz papryka słodka Sposób przygotowania: Mięso dokładnie myjemy, osuszamy, kroimy na plastry (jak na schabowe) i oprószamy z obu stron solą, pieprzem, gałką muszkatołową i szczyptą słodkiej papryki. Odstawiamy. W tym czasie przygotowujemy kapustę kiszoną - płuczemy(...)Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, rozkładamy liście laurowe i ziele angielskie. Na wierzch układamy plastry schabu. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 1 godzinę. Na 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię

Kolorowy Przepisownik
No i… Klops 160

Suszone pomidory kroimy w kostkę – dodajemy na patelnię. Kolejno dodajemy chilli w płatkach, oregano, pieprz i sól. Mieszamy i smażymy do chwili, aż się uwolnią aromaty. Odstawiamy do przestygnięcia. Mięso wieprzowe i wołowe wyrabiamy, dodajemy całe jajka, żółtka, sos sojowy, płatki migdałowe, kaszę mannę, świeżo startą gałkę muszkatołową. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną, dodając 4 łyżki zimnej wody. Gdy masa jest(...)przekładamy do foremek, wyrównujemy powierzchnię, lekko polewamy olejem z pestek winogron. Foremki stawiamy na płaskiej blaszce i przykrywamy folią aluminiową (oczywiście błyszczącą stroną do wewnątrz). Piekarnik nagrzewamy do 180° C, wkładamy wypełnione foremki i pieczemy ok. 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, podwyższamy temperaturę do 200° C i dopiekamy klopsy przez 15-20 minut (aż będą rumiane). Wyjmujemy

mojewypiekiinietylko
Migdałowo-kawowe brownies 145

granulowanej kawy• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii• 100 g mąki pszennej• 50 g skrobi kukurydzianej( mączka podobna do m. ziemniaczanej)• 100 g mączki migdałowej ( zmieliłam migdały w maszynce do mięsa)• 2 nakrętki wódkiW mikrofalówce rozpuszczamy czekoladę, a kawę w minimalnej ilości wody.Masło/margarynę Kasię roztapiamy w garnuszku, dodajemy cukier, wanilię, mieszamy aż się lekko rozpuści. Zdejmujemy z palnika(...)Formę 17 x 27 cm ( u mnie szklany Pyrex) wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę i pieczemy 25 - 30 minut w temperaturze 180ºC. Sprawdzamy patyczkiem. Gotowe brownies ma być mokre i gliniaste. U mnie, to ciasto pod koniec pieczenia urosło i popękało. Po wyjęciu z piekarnika i przestygnięciu opadło, a pęknięcia ładnie się wstąpiły.Lekko ostudzone brownies polewamy polewą

Mia Cucina Sofieta
Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem, śmietanką, chili i ziołami 172

ziemniaki po prostu nie wchłonęły śmietanki i musiałam czekać aż nieco jej odparuje w piekarniku. Przygotowujemy czosnek i cebulkę . Kroimy je drobno, pieczarki kroimy na szóstki lub ćwiartki jeśli są drobne. Podsmażamy cebulkę do zeszklenia na oliwie lub maśle, dodajemy mięso i podsmażamy aż mięso zmieni kolor. Dodajemy pieczarki i czekamy aż zmniejszą objętość; odparują. Na patelnię wlewamy wino(...)odrobiną soli i pieprzu, chili oraz ziołami prowansalskimi i dodajemy do mięsa, po chwili zdejmujemy z ognia. W naczyniu żaroodpornym komponujemy zapiekankę. Na dnie układamy ziemniaki, następnie mięso ze śmietanką i znowu ziemniaki. Tak aż do wyczerpania składników – ostatnią warstwę powinno stanowić mięso. Na wierzchu układamy mozzarellę. Pieczemy około 40-50 minut. Ja musiałam po około 30 minutach, przykryć zapiekankę

Bazując na smaku