mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:232/400)

Schab z żurawiną pieczony w rękawie 239

Witam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszny schab z żurawiną, pieczony w rękawie. Mięso po upieczeniu jest delikatne, bardzo dobrze się kroi i jest bardzo smaczne. Także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania schabu będzie potrzebowali: około 1,5 kg schabu około 80 g żurawiny przyprawy: 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku(...)dokładnie nacieram schab przyprawami. Tak przygotowany schab wstawiam do lodówki na około 12 godzin do zamarynowania. Po 12 godzinach – pieczenie: W rękawie robię kilka dziurek wykałaczką – dzięki temu rękaw podczas pieczenia nie pęknie. Blachę ze schabem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 90 minut. Następnie rękaw rozcinam i dopiekam jeszcze około

Uwaga Babcia Gotuje
Pizza libańska. 173

samej patelni podsmażyć  do zbrązowienia wołowinę (na większym ogniu) i dodać do cebuli. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa i cebuli. Dodać przepołowione pistacje, kumin, paprykę, tymianek, natkę, passatę i sól do smaku.  Dobrze wymieszać. W dużej misce wymieszać mąkę z solą i drożdżami. Zrobić pośrodku dołek i wlać oliwę(...)oprószoną mąką deskę i wyrabiać około 5 minut. Przykryć ściereczką lub folią i odstawić. Wyrastanie ciasta nie jest konieczne jeśli chcemy uzyskać cienką pizzę. Piekarnik z blachą w środku rozgrzać do 250 stopni. Papier do pieczenia posmarować lekko oliwą i uformować na nim z ciasta okrągły cienki placek. Z podanej ilości powinny wyjść dwa - około 25 cm. Wyłożyć farsz

zadanie-gotowanie
Biała kiełbasa zapiekana w sosie pieczarkowym 163

Polecam przepis na białą kiełbasę w łagodnym sosie śmietanowo-pieczarkowym. Składniki: 6 białych kiełbas surowych duża cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki wody sól, pieprz, papryka

e-PrzepisyKulinarne
Pulpety z indyka na pieczonych warzywach 140

Składniki Pulpety 700 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 kajzerka 1 łyżka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki posiekanego koperku sól pieprz olej do smażenia bułka tarta Do miski włożyć mięso, wbić jajko, dodać namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, oregano, koperek i majeranek. Wszystko doprawić solą, pieprzem i dokładnie wszystko wymieszać. Z mięsa uformować niewielkie pulpety(...)czosnku przekroić na połówki. Pomidory i paprykę pokroić na cząstki. Wszystkie warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, popieprzyć i skropić olejem. Piec w piekarniku w 180 stopniach C do miękkości warzyw. Pod koniec pieczenia dodać pulpety i piec około 10 minut. Sos serowy 300 ml śmietany kremówki 100 g żółtego sera typu gouda sól pieprz Śmietanę wlać do rondelka

O kuchni z uczuciem
,,De volaille z serem i szynką” 288

masła Sposób wykonania: Pół kostki masła mieszamy z posiekaną pietruszką. Mięso rozcinamy na większe płaty, rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Na tak przygotowane kotlety układamy plaster sera, następnie plaster szynki i smarujemy masłem z pietruszką. Zawijamy ciasno w roladkę, zawijając brzegi, by masło w czasie pieczenia nie wypłynęło. Dla pewności spinamy wykałaczkami. tak przygotowane devolaye obtaczamy(...)solą, pieprzem jajkach i na końcu w bułce tartej. Smażymy na oleju z dodatkiem masła z obu stron na złoty kolor. Roladki przekładamy do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut pod przykryciem w 180 stopniach. Do usmażenia de vollaye wykorzystałam rondel z koszykiem do smażenia dostępną w sklepie internetowym http://przyjemnegotowanie.pl. Rondel z koszykiem do głębokiego smażenia

Podróż w kulinaria
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 275

Hendi ) i podsmażamy jeszcze około 2 minut, odstawiamy do wystudzenia. Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około(...)Przekładamy roladki na blaszkę (np. brytfanna Hendi )  lub do naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.  Smacznego

Symfonia smakowa
Miszmasz w cieście francuskim 209

pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety  z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu rozgrzewamy odrobinę oleju i dodajemy warzywa. Na koniec kapustę, ponieważ szybko się udusi. Warzywa chwilę obsmażamy, a następnie podlewamy szklanką wody , przykrywamy(...)kurczakiem. Dobrze mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kulki makrelowe 125

nikt nie wpadł na makrelę ? ;) muszę przyznać, że miałam lekkie obawy wcielając ten pomysł w życie, nie wiedziałam jak zachowają się te kulki w piekarniku, ale rezultat przebił moje oczekiwania ;) Składniki (10 kulek): mięso z połowy dość dużej wędzonej makreli 100g sera białego 2 łyżki posiekanego koperku (lub innej ulubionej roślinności ;)) sól, pieprz, słodka i ostra papryka wg. smaku(...)koperek i przyprawy, mieszamy z powstałej masy lepimy kulki obtaczamy je w pestkach słonecznika wciskając je w ciasto żeby nie odpadły gotowe kulki wykładamy na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia pieczemy przez 5-10 minut w temp. 150 stopni przy włączonym termoobiegu SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sakiewki schabowe z nadzieniem serowo-porowym 143

liście pora 1/2 szklanki rosołu- może być z kostki sól pieprz Wykonanie: Mięso myję, osuszam kroję w dość grube plastry. Każdy plaster  lekko rozbijam, uważając by nie przedziurawić mięsa. Nacieram solą i pieprzem. Ser ścieram na tarce i ucieram z masłem. Pora kroję w krążki i mieszam z masą serową.  Łodygi pora kroje w długie i cienkie paski(...)ruchem wskazówek zegara, przewiązuję paskami pora.  Sakiewki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Podlewam rosołem i zamykam naczynie. Piekarnik nagrzewam do 200°C, wstawiam sakiewki na 10-15 min, następnie zmniejszam temperaturę do 180° C i piekę przez około godzinę. Podaję z ziemniakami i sosem z pieczenia lub jako przystawkę

Bea(u)ty kitchen
Cannelloni z mięsem mielonym + film 139

koncentratu pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 cebula suszona kolendra sól przepis Pora kroimy w krążki ,a marchewkę w kostkę. Mięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzaną oliwę , dokładnie rozdrabniamy i smażymy, dodajemy pokrojone warzywa marchew, pora . Nadzienie doprawiamy szczyptą mielonego imbiru pieprzu i soli , dokładnie mieszamy i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec duszenia dodajemy suszoną kolendrę. Rurki cannelloni ( moje(...)kroimy w kostkę i wrzucamy do miski, dodajemy koncentrat pomidorowy i keczup , doprawiamy solą i suszona kolendrą dokładnie mieszamy . Na rurki cannelloni nakładamy tak przygotowany sos i całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około 40 minut. Upieczone cannelloni posypujemy startym żółtym serem

Smakowite Dania
Rolada z mięsa mielonego 123

Cebule kroimy w drobną kostkę. Mięso wyrabiamy z surowym  jajkiem, połową cebuli pokrojoną w kostkę i 2 łyżkami bułki tartej tak jak na kotlety. Doprawiamy solą i pieprzem. Mięso rozkładamy na folii aluminiowej i formujemy prostokąt, tak aby krótszy bok pasował do foremki. Drugą cebulę podsmażamy na oliwie na patelni, dodajemy troszkę soli a następnie pieczarki obrane i pokrojone(...)rulon, pomagając sobie folią. Boki rolady staramy się skleić, aby nie wypłynęło nadzienie. Roladę przekładamy bez folii do wysmarowanej masłem i posypanej pozostałą bułką tartą foremki. Pieczemy ok 45 minut w piekarniku w 190 stopniach. Roladę kroimy w plastry i podajemy np do ziemniaków. Posypujemy z wierzchu pokrojoną zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Sałatka drobiowa z liczi 163

umyłam, odcięłam górę, pozbawiłam gniazd nasiennych, skropiłam oliwą i wstawiłam do piekarnika na 10 minut, aby się podpiekły. Ziemniaki ugotowałam „w mundurkach”. Gorące obrałam, pokroiłam na ćwiartki, dodałam olej sezamowy, sól, drobno pokrojony czosnek, koperek, sok z limonki – wymieszałam i odstawiłam, aby smaki się przegryzły. Mięso po upieczeniu odstawiłam na ok. 10 minut, aby wchłonęło soki. Następnie(...)zalewy, pokroiłam na ćwiartki, dodałam do sałatki. Następnie dodałam pokrojoną cebulę i szczypiorek. Posoliłam i oprószyłam pieprzem, skropiłam sokiem z cytryny i olejem sezamowym, wymieszałam. Sałatkę podałam w pieczonych paprykach.  Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a jednocześnie pożywna i na pewno baaardzo zdrowa. Można ją podać na zimno, ale również i na ciepło. I co ważne, jest bardzo prosta

mojewypiekiinietylko
MIELONE Z INDYKA 150

były to mielone wieprzowe tylko z indyka, smażone w piekarniku. Staram się jak mogę zredukować ilość kalorii i gotować zdrowo, eliminując przede wszystkim tłuszcz.Tak więcUżyłam:600g piersi z indyka2 małe cebulki1 ząbek czosnkuodrobina majerankusól, pieprzjajkobułka tartaWykonanie:Pierś mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej(...)Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą.Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i  pieczemy w temp. 170st ok. 40minut.Efekt... poniżej...a poniżej już cała "wersja" dzisiejszego obiadu, z ziemniaczanymi kulkami przepis tutaj oraz warzywną surówką przepis tutaj i pysznym sosikiem przepis

Walijskie Pichcenie
Czaczapuri po polsku 274

miski, dodać drożdże, sól, jajko i rozpuszczone masło oraz resztę ciepłego mleko. Ciasto zagnieść do jednolitej, sprężystej konsystencji. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. 2. Mięso mielone wymieszać ze startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i passatą pomidorową. Doprawić solą i pieprzem.  3. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części, każdą rozwałkować(...)złożyć na kształt ,,łódki’’. Gotowe wypełnić mięsnym farszem, posypać startym żółtym serem i boki posmarować roztrzepanym jajkiem. 4. Czaczapuri ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.  Po tym czasie mięsny farsz lekko odsunąć, wybić do każdego po jajku i ponownie zapiec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 199

zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Średniej wielkości keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy do niej masę pasztetową. Keksówkę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w temperaturze  180 stopni C (grzałka(...)około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około 3/4 wysokości zakręcamy, ustawiamy na blaszce i pasteryzujemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Niedźwiedzkiej, gmina Sokołów Małopolski i znalazł się w publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane

Trzeci talerz
Pasta paprykowa do słoików 212

papryka nie jest pieczona tylko miksowana wraz ze skórą) robię sama od ładnych paru lat. W zasadzie ta pasta zastąpiła w naszym domu ketchup. Jest doskonałym dodatkiem do mięsa, kanapek, kasz (szczególnie bulgur), makaronu, ryżu i oczywiście do pizzy. Została wykonana z czerwonej papryki, czerwonych papryczek chilli, suszonej chilli oraz przypraw i dodatków typu: domowy ocet jabłkowy (można(...)pikantny, paprykowy smak. To kolejna moja propozycja, która nadaje się do zamknięcia w słoiki po sosie pomidorowym na zimę i paście paprykowej . Papryka na ten sos nie była pieczona w piekarniku tylko wraz ze skórą i resztą składników zmiksowana w blenderze, a potem duszona w garnku. Jak przygotować do słoików pikantną pastę paprykową? Składniki (na 7 słoiczków

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Frittata z bazylią w boczku 149

Ostatnia była frittata z łososiem w chlebie tostowym a dziś trochę mięsa, frittata zapiekana w boczku. Składniki: - 5 jajek - 50 ml śmietanki 12% - 1 kulka mozzarelli  - kilka listków świeżej bazylii (ja dałam 10) - 200 g boczku wędzonego - sól - pieprz Przygotowanie: Jajka roztrzepujemy ze śmietanką w misce. Dodajemy odciśnięty z wody i drobno pokrojony ser oraz posiekane listki(...)cienkie plastry (można też kupić już w plastrach), dokładnie wykładamy nim kokilki po bokach i na dnie. Wlewamy do środka przygotowaną masę i wkładamy do nagrzanego piekarnik do 200 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na 5 minut żeby frittata odpoczęła. Podajemy na ciepło lub zimno. Ja użyłam ośmiu kokilek o średnicy

Kulinarne życie
Gulasz dla osób które liczą kalorie i nie tylko 143

Bardzo dobry gulasz, starałam się zredukować ilość kalorii w tym daniu, ale zachować dobry smak. Chude mięso wołowe pokroić w cienkie słupki, cebulę obrać i pokroić w plasterki, pieczarki przekroić na cztery części, boczek wędzony lub chudą szynkę wędzona pokroić w drobną w kosteczkę. łodygę selera naciowego pokroić drobno. Wszystko wrzucić do glinianego garnka lub innego żaroodpornego naczynia i doprawić(...)laurowe i dwie łodyżki natki pietruszki oczywiście razem z listkami Wlać szklankę wywaru wołowego lub kostkę rosołową wołową rozmieszaną w 1 szklance wrzątku. Nagrzać piekarnik do 170 C, wstawić naczynie, koniecznie pod przykryciem i piec 2 godziny. Następnie zwiększyć temperaturę do 200, odkryć naczynie i piec jeszcze pół godziny. Podczas pieczenia kilka razy zamieszać. Serwować z kaszą i buraczkami, mniam

Kuchnia Pokoleń
Cukinia faszerowana podana z białym ryżem długoziarnistym 176

kolejne 5 minut. Do mięsa dodajemy poszatkowane pomidory (wlewamy również sos pomidorowy, który był w puszce) i bulion warzywny. Dodajemy cukier, oregano, bazylię, majeranek, pietruszkę, sól i pieprz i dusimy kolejne 4 minuty. Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, przecinamy na pół, wydrążamy środek łyżeczką. Do naczynia żaroodpornego wlewamy 6 łyżek wody. Z cukinii podczas pieczenia będzie wyciekał sok i dzięki(...)będzie się on przypiekał. Łódeczki z cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i napełniamy farszem. Na farszu układamy plasterki sera żółtego. Tak przygotowane cukinie wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 40 minut w 175 stopniach. Cukinię pieczemy w 2 naczyniach (w jednym taka ilość się nie zmieści) na 2 poziomach piekarnika. Torebki z ryżem wkładamy do wrzącej, osolonej wody

Smak mojego domu
Kurczak po toskańsku 254

bulionu drobiowego (ew. kostka rosołowa rozpuszczona w szklance gorącej wody)   2 łyżeczki oregano   2-3 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku)   sól, pieprz Dodatkowo: mozzarella Mięso oczyszczamy, myjemy i kroimy na mniejsze części. Posypujemy przyprawami i odstawiamy. Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy na mniejsze(...)oregano i koncentrat pomidorowy. Dusimy, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawiamy do smaku. Kurczaka obsmażamy na patelni, a następnie umieszczamy w naczyniu żaroodpornym lub blasze. Zalewamy sosem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30 minut, pod przykryciem (np. pod folią aluminiową). 10 minut przed końcem, zdejmujemy folię, na każdej części kurczaka kładziemy plasterek mozzarelli. Pieczemy

Czerwona Porzeczka
Ziemniaki w mundurkach, kurczak, szparagi! 277

Letni, lekki i smaczny obiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne,  ale jednak najlepsze ;-).  Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól(...)gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką.  - szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku. - Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej odrobiną roztopionego masła, podaj z mięsem i sosem. Smacznego

SMYKWKUCHNI
Dwukolorowa strucla świąteczna 156

przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić obydwa ciasta na 40 minut w ciepłe miejsce. MASA MAKOWA: Suchy mak zalać gorącym mlekiem ,ugotować ,odcedzić i ostudzony zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa, dodać miód,całe jajko cukier oraz bakalie i olejek migdałowy wymieszać. PRZYGOTOWANIE STRUCLI: Ciasto białe podzielić na dwie części rozwałkować na dwa prostokątne placki,z ciasta ciemnego zrobić w rekach(...)zostawiając około 2 cm od brzegów, całość zawijamy formując roladę okręcamy w papier pergaminowy i kładziemy do blaszki do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.Pieczemy około 35 minut w temp 170*c- to zależy od naszego piekarnika, najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku się nie klei. LUKIER: Białko jaja ubić na sztywną pianę dodać przesiany cukier

Wanilia i Kardamon
Kiszka ziemniaczana i warsztaty z Arturem Morozem 126

boczek, cebula, ziemniaki Augusta BC*, mąka, majeranek, sól Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Podsmażyć. Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na tarce do ziemniaków lub zemleć w maszynce do mięsa! Lekko odcisnąć. Dodać przesmażony boczek z cebulą, majeranek, mąkę. Mąkę dodajemy na tak zwane oko. Doprawić solą. Najlepiej małą porcję nadzienia ugotować aby sprawdzić czy farsz jest dobrze doprawiony. Nadziać(...)szyjki), wolny koniec zawiązać. Nakładać farsz do butelki, delikatnie przesuwać go w dół jelita. Zawiązać koniec jelita. Związać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż nabierze złotego koloru. Mniej więcej taką kiszkę przygotowaliśmy na warsztatach, w których uczestniczyłam na zaproszenie firmy Europlant, w Pałacu w Nosowie. Warsztaty prowadził Artur Moroz, Szef Kuchni

królestwo garów
FRANCUSKIE ROGALIKI Z POWIDŁAMI, CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 161

 Już kiedyś wspominałam , że w zamrażarce zawsze mam schowane ciasto francuskie.Tak na czarną godzinę ;)No bo albo słodkości mi się zachce … albo ktoś wpadnie

Ostra na Słodko