Danie jednogarnkowe 1224udko pieczone ziemniaki przyprawa rosołowa sok z 1/2 cytryny Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć przyprawą i odstawić na pół godziny. Następnie obrumienić ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, posypać solą i przyprawą rosołową.Wlać trochę oliwy i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i wstawić do nagrzanego piekarnika(...)godziny. W razie potrzeby doprawić do smaku. Przyprawa udko pieczone nadaje danią z drobiu wyrazisty smak i aromat. Świetnie nadaje się do wszystkich dań drobiowych pieczonych zarówno na patelni w piekarniki jak i na grillu. Dzięki tej mieszance kurczak będzie miał złocisto-czerwony kolor. Aby przygotować takiego kurczaka, wystarczy natrzeć go przed pieczeniem i gotowe. Przyprawa rosołowa
Moje domowe kucharzenie
Rolada z perliczki 267skończyć od strony szyi. W ten sposób rolada na całości będzie miała jednakowe mięso. Zawinąć ściśle w folię aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st C na 45 minut. Po tym czasie folię odwinąć, temperaturę zwiększyć do 180 st,C i piec jeszcze przynajmniej 15 min, do czasu, aż się perliczka lekko zarumieni. Kroić w plastry, polewać wytworzonym
Stare Gary
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 336Pieczywo jest integralnym elementem w wielu kuchniach świata – także w kuchni indyjskiej. Chleb naan jest pieczony głównie w północnych Indiach, ale jako dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy(...)podczas pieczenia, a zależy nam na charakterystycznych przypalonych ciapkach, które dodają mu smaku. Grillowane mięso , miska humusu , warzywne curry , gęsty mięsno-warzywny sos i ciepłe, rwane w dłoniach chlebki naan. Albo jeszcze prościej, z samym świeżo rozpuszczonym masłem, posypane świeżymi ziołami. Łatwo chlebki naan odgrzać, wkładając je do elektrycznego grilla lub – zawinięte w folię aluminiową – do zagrzanego piekarnika. Łatwo zamrozić
Karo in the Kitchen
Burgery z szarpaną wieprzowiną czyli pulled pork 234nałożyłam szarpaną wieprzowinę, na drugą ser. Tak przygotowane bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekłam w piekarniku. W 150 stopniach do momentu, aż ser się ładnie roztopił. W międzyczasie pokroiłam pomidora, ogórki, cebulę. 2. Po wyjęciu z piekarnika dodałam dodatki. Na mięso kilka piórek czerwonej cebuli, troszkę sosu, następnie rukolę, pomidora, ogórki i na wierzch
kruche babeczki
Zapiekanka z brokułem i ananasem 202kostkę. Wszystkie składniki układamy warstwami w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Poczynając od spodu: ziemniaki, brokuł, mięso, ananas. Wszystko posypujemy startym żółtym serem. W garnuszku roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawiamy solą oraz ostrą papryką. Masę rozlewamy równomiernie po zapiekance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Krokusowy Dom
Schab zapiekany ze szpinakiem 348piekarnika schab zalałam go szpinakiem i na górze posypałam kawałkami gorgonzoli. Wstawiłam do piekarnika na kolejne 15 minut, żeby całość się zapiekła. Tak jak już wspomniałam mięso podałam z brokułami na parze i ryżem. Przepisy ze schabem na moim blogu : Schab pieczony z nadzieniem Schab z sosem orzechowym Schab z pończochy – domowa wędlina Schab
Kuchnia na wzgórzu
Aromatyczny kurczak 256Cebulę również przekładamy do naczynia żaroodpornego, przelewamy do niego pozostały na patelni tłuszcz. Pomiędzy kawałki mięsa układamy obrane ząbki czosnku, pokrojoną w plastry cytrynę, całość posypujemy żurawiną, cukrem i sezamem. Naczynie żaroodporne bez przykrycia wstawiamy do piekarnika, temperaturę nastawiamy na 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Smacznego
paapilotkaa
Żeberka pieczone w musztardzie miodowej 175więc żeberka poprzecinałam co jedną kostkę.) Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso i całość odstawić do lodówki - minimum na 20 minut. (Ten krok można pominąć.) Po tym czasie żeberka umieścić w rękawie do pieczenia, związać i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec około 90-100 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków. Mniejsze
Di gotuje
Schab pieczony 224Kruchy, soczysty, na bazie naturalnych przypraw schab pieczony. Składniki: -ok. 2 kg schabu bez kości (u nas schab z warkoczem) -słodka papryka -olej -solanka : 3 l zimnej wody 12 dkg soli płaska łyżeczka(...)solance umieszczamy opłukane w zimnej wodzie mięso i pozostawiamy w zimnym miejscu na ok. 3 dni. Raz na dobę mięso odwracamy. Wyjmujemy mięso z solanki, płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy. Posypujemy słodka papryką, skrapiamy olejem, obwiązujemy sznurkiem i wkładamy do rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 120 minut
Maminek kulinarny
Tarta bolońska 202Mięso podczas smażenia rozgniatamy łopatką, tak by było możliwe jak najdrobniejsze. Do podsmażonego mięsa dodajemy czerwone wino, słodkie pomidory i dusimy przez 30 minut na małym ogniu. Sos wlewamy do upieczonej tarty, posypujemy go startym serem i całość wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 30 minut w temperaturze
Gotowanie i blogowanie
Kurczak na diecie - pierś kurczaka pieczona z pomarańczami 199oprószyć solą. Zetrzeć imbir, wymieszać ze skórką pomarańczową i sokiem z pomarańczy. Do torebki do pieczenia wlać sok z pomarańczy, włożyć gałązki tymianku, piersi kurczaka, zamknąć torebkę i porządnie zamieszać (mięso musi być całe „wytytłane” w soku). Torebkę ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni na godzinę i 20 minut. *kurczak kukurydziany zastawa
królestwo garów
zapiekana wieprzowina z makaronem i sosem czosnkowo serowym 229Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy na jego dnie połowę makaronu, następnie na makaron układamy mięso wieprzowe a na nie kładziemy plastry sera. Całość przykrywamy warstwą z pozostałego makaronu i polewamy masą śmietanowo serową. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez trzydzieści minut. Wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy na talerze i od razu podajemy
Miód i pieprz
z curry mielone kotlety z piekarnika... 222bułkę namoczyć w mleku lub wodzie i potem odcisnąć ją z płynu, wszystkie składniki z mięsem dokładnie wyrobić do kleistej masy, formować okrągłe koltlety z 2 cm grubości i układać je na blaszce z piekarnika piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, piec kotlety z 30 minut, następnie z 10 minut w 160 C na termoobiegu kotlety
W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak pieczony w rękawie 216miękki biały puch. Wprowadzi nas w nastrój świąt. Ale jeszcze nie ma świąt, a ja mam dla Was kurczaka pieczonego w rękawie. Pewnie wiecie o jakim rękawie mówię. Można kupić takie specjalne rękawy foliowe do pieczenia. Polecam Wam, bo mięso w nich przygotowane jest soczyste i smaczne. Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka 1 łyża soli lub według własnego smaku(...)około 2 godziny w chłodne miejsce. Następnie mięso wraz z marynatą przełożyć do rękawa, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Związać rękaw z dwóch stron , zrobić w nim dwie lub trzy dziurki wykałaczką i piec w piekarniku w 180 stopniach C. Piekłam około 1 godzinę i 15 minut . kurczak pieczony w rękawie
O kuchni z uczuciem
Faszerowana papryka. 266tymianek, bazylia, majeranek, pietruszka i oregano. Przygotowanie: Pierś z kurczaka zmielić przez maszynkę. Do mięsa dodać wyciśnięty czosnek i przyprawy oraz pokrojone pomidory (świeże - sparzyć i obrać ze skórki; suszone - odsączyć). Wymieszać z ugotowanym ryżem. Papryki przekroić wzdłuż i nafaszerować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez minimum 45 minut - do momentu aż papryka będzie miękka. Piec
W kuchni u Moniki
Tort gołąbkowy 289kilka minut. Zalewamy passatą i szklanką wody przyprawiamy solą, pieprzem, vegetą i bazylią. 5. Rozgrzewamy piekarnik (200 stopni). Na spód tortownicy wykładamy szczelnie warstwę z połowy kapusty, na nią nakładamy mięso z ryżem przykrywamy drugą częścią kapusty i powoli zalewamy sosem pomidorowym. 6. Pieczemy 30 minut. W razie potrzeby trzeba przykryć wierzch tortu. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZU
Pasztet z kurczaka 242jest ona całkowicie naturalna ). Gotujemy do miękkości. Po wystudzeniu z kurczaka usuwamy kości i całość mięsa oraz warzywa mielimy w maszynce. Doprawiamy do smaku ponownie solą, pieprzem, papryką i gałką. Wszystko razem dokładnie mieszamy i umieszczamy w aluminiowych foremkach do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 o C w kąpieli wodnej ( foremki umieszczamy na blaszce/formie z wodą
Smaki Ewy
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 190ostygnie. Dodaj do ziemniaków, dokładnie wymieszaj, dodaj natkę i podsmażone wystudzone mięso. Całość wymieszaj. Ciasto rozwałkuj cienko na ok. 3 milimetry, wytnij kwadraty 15 na 15 cm. Napełnij je farsze i zacznij zwijać od rogu do końca. Piecz w piekarniki 190 stopni ok 35-40 minut w zależności od piekarnika. Podawaj z surówkami. Ja posmarowałam
AZgotuj!
Pieczeń domowa alla mielonka 257Domowa mielonka pieczona z serii "wiem co jem" doskonała zarówno na zimno jak i na gorąco, w moim domu je się ją jako dodatek na kanapki,smacznie zdrowo i bez konserwantów! Składniki 1,5 kg łopatki wieprzowej 1/2 kg boczku gotowanego 1/2 cebuli 6 ząbków czosnku 2 jajka 300 ml wody jarzynka LUX BELLA BIS przyprawa gajowego(...)przez grube sitko razem z obranym czosnkiem. 2. Cebulę obieramy drobno siekamy nożem dodajemy do mięsa,wbijamy jajka wlewamy wodę,doprawiamy do smaku ziołami,wyrabiamy jednolitą gładką masę. 3. Przekładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego,po wierzchu posypujemy gruboziarnistą przyprawą gajowego,pieczemy w piekarniku około 50-55 minut w temp 180*c. Po ostudzeniu kroimy na plastry
Wanilia i Kardamon
Śródziemnomorskie roladki schabowe 207zrobić z różnych mięs jak również poeksperymentować z farszem. W tym przepisie proponuję wykorzystać schab. Mięso na początek marynujemy, dzięki czemu jest pysznie soczyste. Farsz śródziemnomorski bazuje na mozzarelli, suszonych pomidorach i oliwkach. Roladki zawijamy jak gołąbki, krótko podsmażamy a następnie pieczemy w piekarniku. Danie pięknie prezentuje się na talerzu dlatego warto uwzględnić je w menu na wizytę gości
Milion Smaków
Filet z kurczaka nadziany farszem z boczku i natki pietruszki. 201błonek i rozcinamy wzdłuż na połówki. Wszystkie kawałeki rozbijamy tłuczkiem (uważając, żeby nie przedziurawić mięsa), doprawiamy obficie solą, pieprzem, papryką, a następnie na środku nakładamy farsz i zawijamy. Każdą roladkę owijamy jak cukierka folią aluminiową i wkładamy do naczynia żarodpornego. Pieczemy w piekarniku około 25 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowa
Pasztet Wiosenny. 188dodać jaja,łuskę babki lancetowatej, koperek, pietruszkę i przyprawy. Pamiętaj, że taka ilość mięsa musi być porządnie doprawiona. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy, jeśli jest potrzeba dolewamy trochę wywaru z duszenia. Tak przygotowaną masę przekładamy do wysmarowanej olejem rzepakowym keksówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C. przez około 40 minut. Gotowe! Smacznego! Wartość kaloryczna porcji 120g Pasztetu
IzaGotuje
Klops z kaszy bulgur w sosie z cieciorki 182przyprawy wraz z połową rozbitego jajka, wymieszać. W wyłożonej papryką foremce układać warstwami kaszę i mięso, które powinno stanowić ostatnia warstwę. Nakryć folią aluminiową, wstawić foremkę w większą formę z wodą sięgającą do połowy formy z klopsem. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku. Po ostudzeniu wstawić do lodówki. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę/paseczki. Cebulkę zeszklić na oliwie. Warzywa
MarciochaKucharzy
Cannelloni z cukinii na pure ziemniaczanym z kminem 228tniemy wzdłuż na cienkie paski grubość ok 0,2 cm. Z mięsa kleimy duże kulki ( jak na kotlety mielone) i zawijamy w cukinii, wszystko układamy obok siebie wciskając w pure. Posypujemy serem i zalewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 40-50 minut. Smacznego
Niezły Młynek
Rolada z schabu z mięsem mielonym 354Mięso połączyć z jajkiem, przeciśniętym czosnkiem, przyprawami, koperkiem, pietruszką i wyrobić na jednolitą masę. Rozsmarować mięso na schabie pozostawiając po bokach około 2 cm wolnego miejsca. Zwinąć roladę i obwiązać bawełnianym sznurkiem. Włożyć do rękawa do pieczenia, wlać bulion i szczelnie związać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 1 godzinę. Rozciąć rękaw i piec kolejne 15-20 minut
Ala piecze i gotuje
Mini szaszłyczki z mini ziemniaczkami 161lodówki na mininun 1 godzinę. Paprykę i cebulę pokroić w plastry. Na wykałaczki nadziewać naprzemiennie mięso i warzywa. Ziemniaki ugotować na połtwardo, odsączyć i przełożyć na posmarowaną masłem blachę, dodać ząbki czosnku i koperek w gałązkach, a pomiędzy ziemniakami poukładać szaszłyczki. Piec w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na 180 stopni przez 30-35 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu
Gosia gotuje
Pieczeń wieprzowa 152lodówki. 4. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C (opcja termoobieg) 5. Zamarynowane plastry mięsa przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę naczynia i zapiec w tej samej temperaturze ( opcja góra ). Pieczeń podałam z kaszą pęczak oraz z buraczkami na ciepło
A Ty Smakuj Mnie
Cukinia nadziewana mięsem 194pomocy łyżeczki usuwamy gniazda nasienne Posiekany miąższ ze środka można dodać do nadzienia.Mielone mięso mieszamy z odrobiną soli, cukru, sosu sojowego, siekanej cebuli i pieprzu. Napełnić wydrążone cukinie farszem, spryskać wierzch olejem . Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni.W trakcie pieczenia jakieś
w mojej kuchni
KARKÓWKA Z GRZYBAMI W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM 269Następnie obtoczyć plastry w mące i obsmażyć krótko na patelni z obu stron. Mięso układać w żaroodpornym naczyniu. Na każdą warstwę położyć krążki surowej cebuli,suszone grzyby i plasterki pieczarek. Warstwy układać do wyczerpania składników. Następnie zalać wszystko zalewą. Piec w piekarniku ok. 1godz 15 min temp 180 stopni. Efekt końcowy - z dodatkiem ziemniaków
Walijskie Pichcenie
Jego Wysokość Kabaczek. 240kolegę który przy tym pracuje. Chyba że zmielą mięso przy nas w sklepie. Przełożyć mięso do miski, dodać przesmażoną cebulę, wyciśniętą bułkę ,jajko, śmietanę, przyprawy. Wyrabiać w misce, najlepiej ręką. Wyrobioną masą napełnić kabaczka. Całość zawinąć w rękaw do pieczenia i piec w piekarniku 50 minut temp. 190oC. Po wyjęciu z piekarnika i usunięciu folii, pokroić na plastry
Kulinarny karnet Christophera