nudno – kurczakowi towarzyszą pieczone szparagi i pomidorki. Danie potrzebuje tylko pół godziny w piekarniku. Świetnie nadaje się do mrożenia, pakowania i podgrzewania. Poziom trudności: Łatwe Czas przygotowania: 40 minut (w tym 25 minut pieczenia i 15 marynowania) Liczba porcji: 2 Z pieca, bez panierki Pieczenie to jedna z najzdrowszych metod przyrządzania mięsa, która właściwie nie wymaga dodawania(...)pozostaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Krok 2 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyciągnij kurczaka z marynaty i przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie dodaj do filetów umyte pomidorki. Po 3 minutach dołóż umyte szparagi (pozbawione wcześniej zdrewniałych końcówek). Wszystko razem piecz jeszcze przez 5 minut. Krok 3 W międzyczasie ugotuj kaszę
Niedzielny kucharzpomóżcie mi wygrać w tym starciu. Przepisy konkursowe znajdziecie -> tutaj. Na osoby głosujące czekają atrakcyjne nagrody! Porcja dla 4 osób Składniki : pulpety 500 g mięsa mielonego wołowego 1 jajko 4 ząbki czosnku 1/3 posiekanego na drobno pora pęczek szczypiorku 4 łyżki pesto bazyliowego 0,5 szklanki zblendowanych migdałów 1 łyżka papryki słodkiej kilka kropli tabasco(...)Dodajemy miód i doprawiamy smażymy jeszcze ok 3-4 minut, aż lekko skarmelizują nam się warzywa. Gotowym farszem napełniamy ziemniaczki i układamy do formy do pieczenia. Ziemniaki skrapiamy oliwą i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 1 - 1,15 h. Nie podgotowujemy wcześniej ziemniaków, ponieważ burak po usmażeniu będzie dość twardy i podczas pieczenia stanie się
Niezły Młynekkawałki. Kiedy mięso zbrązowieje posól je do smaku, dodaj bazylię, oregano, pomidory z puszki i sól. Mieszaj i duś 5 minut. Dodaj makaron, wymieszaj i zdejmij z ognia. Nastaw piekarnik na 200 stopni, niech się rozgrzewa. Krok 3 Teraz beszamel. Rozgrzej rondel, włóż do niego 2 łyżki masła, akiedy się roztopi wsyp 2 łyżki mąki. Zamieszaj i lekko podsmaż(...)pieprz kajeński i sól do smaku. Krok 4 Przełóż mięso i makaron do żaroodpornego, posmarowanego olejem naczynia (naczynie nie powinno być zbyt głębokie, żeby zapiekanka mogła szybko zapiec się w piecu). Wylej na wierzch sos i rozprowadź po całości. Posyp parmezanem wymieszanym z bułką tartą. Wstaw pod grill do piekarnika. Piecz, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a wierzch ładnie się przyrumieni
Niedzielny kucharzPieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pieczone żeberka to jedno z moich ulubionych dań :) Wbrew pozorom nie potrzebujemy zbyt wiele czasu na ich przygotowanie, aczkolwiek 1,5 godzinki muszą siedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piekarnika na około 15-25 minut. Im dłużej mięso będzie w piekarniku, tym bardziej będzie wysmażone.Piersi wyjąć na talerz, przykryć folia aluminiową i odstawić na kilka minut aby odpoczęło, a potem pokroić na cienkie plasterki. W międzyczasie podsmażyć ziemniaki na wcześniej wytopionym tłuszczu z kaczki.Podawać piersi razem z pieczonym jabłkiem i usmażonymi ziemniakami
wyzwania kuchennePizza, którą Wam dzisiaj przedstawię, tak naprawdę smakuje jak gigantyczna kluska śląska :) Dlatego też postanowiłam przygotować ją z soczystą grillowaną karkówką i mnóstwem cebuli. Zapraszam do pieczenia! Składniki na spód: 500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków 100 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody 1/2 łyżeczki curry szczypta soli szczypta pieprzu Składniki na mięsne(...)lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki. 2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód
My Culinary Artblachę (tę dołączoną do piekarnika od producenta) wyłożyć papierem do pieczenia (folia aluminiowa kiepsko się sprawdza). Zioła dobrze wypłukać i osuszyć. Pstrągi dobrze wypłukać ze śluzu i odciąć płetwy brzuszne (resztę zostawić, bo wspaniale smakuje, gdy się przypiecze). Ryby kilka razy ponacinać w poprzek na głębokość ok. 2 mm, by przyprawy lepiej wniknęły w mięso. Do środka każdego pstrąga włożyć(...)stron i w środku. Przykryć ryby pozostałymi ziołami, a potem folią aluminiową. Odstawić na ok. 2 godz. do lodówki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 40 minut. Na kwadrans przed końcem pieczenia usunąć folią aluminiową i ułożyć na rybie plastry cytryny (będzie potem więcej soku na polania ryb). Podawać rybę polaną sokiem wyciśniętym z cząstek cytryn
Weekendy w domu i ogrodziepieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut. W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego(...)gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego
Symfonia smakowaułożyłam w naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam sosem powstałym podczas pieczenia polędwiczek. Obsypałam majerankiem i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika pod przykryciem i piekłam do miękkości w temperaturze 160 stopni. Zajęło mi to ok. 30 min. Po wystygnięciu osunęłam skórki z jabłek. Uzyskany miąższ "zblendowałam" wraz z sosem, który się wytworzył. Pozostało(...)przypalałby się przy podgrzewaniu. Przed... ... po upieczeniu ...i po oskalpowaniu ...oby smaki skomponować Jabłko z lasu gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko
Kuchnia po mojemuosób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.Składniki:2 kg karkówki bez kości1 duża cebula300 g pieczarek1 papryka2 duże pomidoryketchupSposób przyrządzenia:Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając(...)karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut
upichcicpiekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy. Brokuły gotujemy na pół twardo, al’dente. Po ugotowaniu komosę mieszamy z mięsem mielonym, serem(...)smaku solą i ziołami. Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą
KucharzycaZeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna
Zielona Kuchniapaprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.smażymy, aż będzie złociste. Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy
Kulinarne przygody Gatity