mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:139/400)

Polędwiczka wieprzowa w sosie żurawinowo - cebulowym. 122

pieprzem i zrumieniamy na maśle ze wszystkich stron. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy polędwiczkę około 15-17 minut. W tym czasie rozpuszczamy na małej patelni pozostałą łyżkę masła, wrzucamy cebule pokrojoną w pół piórka i podsmażamy około 3-5 minut. Dodajemy bulion, żurawinę, ocet i mieszamy. Wytworzony w pieczeniu sos z polędwiczki dodajemy do sosu żurawinowo - cebulowego(...)gotujemy aż zgęstnieje, około 6 minut. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Mięso kroimy na plastry, polewamy sosem. Smacznego

Symfonia smakowa
Półwytrawny sos jabłkowo - borówkowy do pieczonych polędwiczek, czyli wspomnień o jedzeniu ciąg dalszy 129

ułożyłam w naczyniu żaroodpornym . Nie obierałam ze skóry by w całości wykorzystać smakowity aromat jabłka. Zalałam sosem powstałym podczas pieczenia polędwiczek. Obsypałam majerankiem i pieprzem. Wstawiłam do piekarnika pod przykryciem i piekłam do miękkości w temperaturze 160 stopni. Zajęło mi to ok. 30 min. Po wystygnięciu osunęłam skórki z jabłek. Uzyskany miąższ "zblendowałam" wraz z sosem, który się wytworzył. Pozostało(...)przypalałby się przy podgrzewaniu. Przed... ... po upieczeniu ...i po oskalpowaniu ...oby smaki skomponować Jabłko z lasu gotowe by obyczaje mięsa łagodzić Sos wyszedł słodko - kwaśny i delikatny. Przetarte jabłko z całymi owocami borówki i majerankiem idealnie pasuje do pieczonych mięs.Gdyby nie to, że większość dań na przyjęciu zawierała czosnek bądź cebulę, do sosu dodałabym odrobinę podsmażonej na lekko

Kuchnia po mojemu
Karkówka w pomidorach z pieczarkami i papryką 140

osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu na stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym.Składniki:2 kg karkówki bez kości1 duża cebula300 g pieczarek1 papryka2 duże pomidoryketchupSposób przyrządzenia:Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając(...)karkówki posmarowanej ketchupem, na to ułożyć podsmażoną w pióra cebulę1/4 część mięsa posmarowanej ketchupem, na to plastry pieczarek1/4 karkówki posmarowanej ketchupem oraz paprykę pokrojoną w kostkę1/4 karkówki posmarowanej ketchupem, na wierzchu układamy plastry pomidorówNaczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy ok 90 minut

upichcic
Mielone na bogato 132

piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy. Brokuły gotujemy na pół twardo, al’dente. Po ugotowaniu komosę mieszamy z mięsem mielonym, serem(...)smaku solą i ziołami. Formujemy kulki i układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 minut, jeśli możemy, na koniec – grillujemy przez ok. 5 minut. Sos można wykonać ze świeżych pomidorów lub passaty. Ja zmiksowałam pieczoną dynię z przecierem pomidorowym, czosnkiem i czubrycą

Kucharzyca
Podżerka z karkówki z papryką marynowaną 125

Zeszklić na tym samym oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przenieść do naczynia żaroodpornego. Dodać mięso i pokrojoną w paski lub mniejsze kawałki paprykę. Całość zalać pomidorami z puszki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem jeśli istnieje taka potrzeba. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec pod przykryciem 25 minut. Po tym czasie odkryć i piec jeszcze 10 minut. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Pieczone paprykowe kotleciki z ziarnami. 114

paprykę, Posiekaną natkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, rumienimy na oleju , dodajemy do mięsa. Wyrabiamy mięso. Jeśli jest za rzadkie dodajemy bułkę tartą. Formujemy małe okrągłe kotleciki, obtaczamy je w słoneczniku i układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy kilkoma łyżkami wody i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 min. Podajemy na ciepło - wtedy są najlepsze.   Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Faszerowana cukinia z indykiem 122

smażymy, aż będzie złociste.   Mozzarellę kroimy w drobną kostkę. W misce mieszamy usmażone mięso, bulgur i ser. Dodajemy sól, pieprz, posiekany czosnek i dowodne świeże zioła. Ja dodałam oregano. Farszem napełniamy cukinie, przykrywamy odciętymi kapelusikami. Całość delikatnie smarujemy olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Od razu podajemy

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku 157

pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone w woreczku jest bardzo soczyste, idealnie sprawdza się podane  na ciepło w porze obiadowej, jak i na zimno w kanapce. Użycie woreczka do pieczenia zaoszczędziło mi również czasu na czyszczenie piekarnika i zmywanie foremki po pieczeniu, gdyż nic nie pryskało i nie zapiekało

Kuchcik gotuje
Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 134

Mięso umyć i oczyścić. Do garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy, zagotować. Odstawić z ognia i dodać sól peklową, sól zwykłą i wymieszać. Zalewę wystudzić i razem z przyprawami wlać do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włożyć mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso należy przewrócić, żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso(...)sznurkiem na około i w poprzek. Przygotować blaszkę do pieczenia lub brytfannę, w której ułożymy mięso w rękawie. Do rękawa do pieczenia przełożyć przyprawy z marynaty i wlać dwie chochelki marynaty. Mięso przełożyć do rękawa i związać dołączonymi spinkami. Zrobić trzy nacięcia nożyczkami, aby para miała ujście i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1,5 godziny

Posadzone i zjedzone
Udka kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej 188

wstawić do lodówki, na minimum 2 godziny. Ja zostawiła, na całą noc i mięso pysznie przeszło marynatą. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika – 190 stopni, grzanie góra/dół na ok. 50 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia można zdjąć przykrycie naczynia, żeby udka idealnie się przyrumieniły. Można podawać z warzywnymi kopertkami z ciasta

gutfut
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 146

stopni i piekłam max 40 minut.  Pod koniec pieczenia otworzyłam naczynie i podkręciłam piekarnik do temperatury 220 stopni i piekłam w takiej temperaturze kilka minut, aby mocniej zrumienić udka. Czas pieczenia zależy od wielkości udek, po prostu co jakiś czas musimy sprawdzić miękkość mięsa i ziemniaków. Obiad podałam z surówką colesław. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Zapiekanka z kurczakiem i ryżem 827

cebulę i  pieczarki pokrojone w półplasterki. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko ułożyć na warstwie mięsa, a następnie paprykę pokrojoną w kostkę i kukurydzę odsączoną na sicie. Śmietanę wymieszać z pomidorami , ketchupem. Doprawić solą, pieprzem i wlać na zapiekankę. Posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko przyrumieni

O kuchni z uczuciem
Rolada schabowa z suszonymi owocami 142

słodką papryką, lekko solimy, smarujemy olejem. Śliwki i morele układamy w rzędach na brzegu mięsa, roladę zwijamy dość ścisło zaczynając od strony z owocami. Roladę związujemy ścisło sznurkiem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką wstawiamy na noc do lodówki. Schab wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 1,5 godziny

Bajeczna Kuchnia
Gęsia pierś pieczona z pigwą 148

cytryny Składniki na sos: wywar z pieczenia 1/2 łyżki miodu 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego 2 łyżki masła Wykonanie: przygotowanie marynatę - nasiona kolendry, goździki i szczyptę cynamonu rozetrzeć w moździeżu skórę piersi naciąć ostrym nożem, uważając, by nie przeciąć mięsa. Piersi obtoczyć w przygotowanej marynacie, tylko od strony mięsa. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić na dobę do lodówki(...)piersi od strony miesa. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na gałązkach rozmarynu. Podlać mięso winem i częścią wytopionego tłuszczu. Obłożyć kawałkami obranej ze skórki owocami pigwy (pigwę po obraniu skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniała). Przykryć naczynie pokrywką i piec w piekarniku nagrzanym do 200`C 1-1,5 godziny lub 180`z termoobiegiem upieczone mieso wyjąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczek pachnący lasem 470

zaletę że można  go podać na zimno z różnymi dodatkami wg upodobań, ja podałam go z ćwikłą z chrzanem, która doskonale komponuje się z tak pieczonym mięsem, tym prostym przepisem będzie delektować się cała rodzina. Składniki: 2 kg boczku 1 duża cebula 1 mała główka czosnku 1 łyżka majeranku Sól himalajska gruboziarnista do smaku 1 łyżka ziaren suszonego(...)rulon, związujemy nicią bawełnianą. Jałowiec i kolorowy pieprz utrzeć w moździerzu posypać wierzch zrolowanego mięsa, oprószyć solą i odstawić w naczyniu żaroodpornym do lodówki na minimum 6 godzi, po czym piec około 1,5- 2 godzin pod przykryciem w  nagrzanym do 180*c piekarniku, na kilka minut przed końcem pieczenia odkryć naczynie aby boczek się zrumienił. Zimny kroić

Wanilia i Kardamon
Szaszłyki z cykorią z piekarnika 139

pół w poprzek. Na patyczki nadziewać na przemian mięso, cebulę, pieczarki i cykorię, ułożyć na blaszce, podlać resztą marynaty i piec ok 45 min w temp 200 st lub piec na grillu od czasu do czasu smarując. w piekarniku wystarczy szaszłyki polać 1 raz. Podałam z surówką i pieczonymi ziemniaczkami

Gotowanie jest łatwe
Mięso mielone w cieście francuskim 384

mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną i przepłukaną zimną wodą fasolkę i posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C i piec ok.30minut. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: wymieszać śmietanę, majonez, ketchup

W kuchni u Moniki
Pasztet z jelenia 182

mięsa dodajemy jajka oraz przyprawy ,dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy bulion ,w którym gotowało się mięso (po trochu ,masa ma być puszysta). Masę mięsną przelewamy do keksówek (użyłem tych jednorazowych z aluminium). Pasztet pieczemy przez 90 min w temperaturze 180°C. Po 90 minutach piekarnik wyłączamy i studzimy

R'n'G Kitchen
Pasztet z królika 154

trzeba dodać  wg własnych upodobań  Umyte i oczyszczone mięso z królika i boczek, gotuję z warzywami do miękkości. Po ugotowaniu wyciągam z wywaru i studzę. Wątróbki myję, wkładam do wywaru z mięs i parzę około 15 minut. Następnie wyciągam i studzę. W ciepłym wywarze moczę bułkę wrocławską. Mięso z królika obieram z kości i kroję na mniejsze kawałki(...)wątróbki tak samo, następnie mielę , razem z namoczoną i odsączoną bułką, w maszynce do mięsa , przez sitko o najmniejszych oczkach. Dodaję przyprawy, wbijam jajka , całość dokładnie wyrabiam, do uzyskania jednolitej masy. Blaszki ( keksówki) smaruję tłuszczem i oprószam bułką tartą. Nakładam pasztet, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C około 90 minut. Studzę, następnie zawijam w folie i chłodzę

Takie tam pichcenie
Polędwiczka wieprzowa pieczona w cieście 177

posypać tartą skórką cytryny, zrolować. Polędwicę położyć na ciasto posmarowane rozmąconym jajkiem, szczelnie owinąć mięso, końce zlepić i podwinąć pod spód. Schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować z wierzchu pozostałym jajkiem, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 195 stopni na 20 minut.  Upieczoną roladę lekko przestudzić przez 5-10 minut

SzczyptaSmaQ
Karkówka Adama - palce lizać 225

kawałki Przygotowane w ten sposób warzywa poddusić wraz z mięsem Następnie włożyć brytfankę do piekarnika Po upieczeniu wyjąć mięso z brytfanki i pozostawić na 10 min. do ostygnięcia, po czym pokroić w plastry  jak na zdjęciu Wymieszać keczup z sosem powstałym w  czasie pieczenia mięsa , zagotować, jeśli trzeba doprawić do smaku i polać nim roladę. Temp. pieczenia

Proste Potrawy
Domowe hamburgery + film 204

mięso wyrabiamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze raz mieszamy dłonią. Z tak przygotowanego mięsa formujemy niezbyt duże hamburgery. Kotleciki smażymy na patelni grillowej z obu stron po około 3 minuty . Bułki przekrawamy na pół, przekładamy do formy do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C około 5 minut. Ciepłe spody bułek smarujemy przygotowanym sosem, na wierzch

Smakowite Dania
Roladki schabowe w sosie serkowo-koperkowym 441

mleka 2 serki topione naturalne ( w kiełbasce ) sól, pieprz 1 pęczek koperku Sposób przygotowania: 1. Mięso roztłuc, doprawić solą i pieprzem, zawinąć w roladki z szynką i serem. 2. Zawinięte roladki przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piec ok. 30 min. 3. W garnku zagotować mleko, dodać serki i mieszać do momentu

A Ty Smakuj Mnie
Karkówka z jabłkami pieczona w ziołach 137

doprawiamy pieprzem i solą a następnie smarujemy po obu stronach smalczykiem Smakowita Pajda. Plastry mięsa układamy obok siebie w rękawie do pieczenia. Gdy już wszystkie plastry będą wysmarowane, na całość wysypać zioła, zamknąć rękaw do pieczenia i całość wstawić na 24 godziny do lodówki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Karkówkę wyjąć z lodówki

Na słodko lub wytrawnie
Udka pieczone w marynacie jogurtowej 181

Lubimy drób pieczony w rękawie. Dzięki niemu mięso nie wysycha, jest mięciutkie i aromatyczne. Zapraszam!Składniki:4 nieduże udkaMarynata:kilka łyżek jogurtu naturalnego - może być grecki1 płaska łyżeczka soli2 zmiażdżone ząbki czosnku1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku2-3 łyżki olejuświeży rozmarynSposób wykonania:1. Przygotować marynatę: wszystkie składniki połączyć ze sobą.2. Udka umyć i osuszyć. Dokładnie posmarować marynatą(...)odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę.3. Mięso z marynatą przełożyć do rękawa do pieczenia, spiąć folię klamerkami. Całość piec 1 godzinę w 200 st. C. Pod koniec można rozerwać folię, by kurczak się lekko zarumienił.4. Mięso podać z ulubionymi dodatkami, u mnie były to frytki z piekarnika oraz sałatka z pomidorów.Smacznego!!!Źródło: Lepszy smak

Kuchnia domowa Ani