mięso pieczone w piekarniku - 6000 przepisów (strona:123/400)

Pieczony łosoś 106

rkę z 1 cytryny. Wymieszać. Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem filety łososia włożyć do miski z marynatą. Pozostawić na ok. 30min. Jeśli marynata nie zakrywa całego mięsa - w połowie czasu – przerzucić mięso ryby na drugą stronę. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka z zimną i osoloną wodą. Zagotować (ale nie gotować). Zaraz(...)naczynie do piekarnika nagrzanego do 200st. Piec ziemniaki 20-30 min. aż zmiękną i lekko się zrumienią. Filety ryby wyjąć z marynaty, osuszyć, posolić. Na ziemniaki ułożyć kawałki zamarynowanego łososia, oraz kilka plasterków cytryny i wstawić do pieca na ok. 10 min. Następnie przełożyć rybę na drugą stronę i dopiekać jeszcze ok. 5 min. aż mięso się zetnie

cucinare
Placki ryżowe z mięsem i warzywami 145

białek i też mieszamy.   Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 10 minut.   W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso.   Placki są rumiane - czyli gotowe.   Zaczynamy układankę.Placek smarujemy sosem tzatziki i posypujemy

Maminek kulinarny
Pieczone klopsiki z fetą i oregano 112

listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Pieczone klopsiki z fetą i oregano: Do mięsa mielonego dodajemy bardzo drobno posiekane szalotki, wyciśnięty ząbek czosnku, jajko, musztardę, oregano, roztarte w moździerzu (lub już zmielone) ziarna kolendry, a także sporą szczyptę soli oraz pieprzu. Wyrabiamy, a na końcu dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy ponownie. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (bez termoobiegu(...)zalewie, jest on już pokrojony). Formujemy okrągły kształt. Powinniśmy otrzymać klopsik o średnicy ok. 2,5 – 3,5 cm. Gotowe klopsiki odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy ok. 12 minut lub do czasu, aż zaczną się rumienić. Puree ziemniaczane: Ziemniaki obieramy, kroimy na połówki/ćwiartki (jeśli są duże) i gotujmy w osolonym wrzątku do zupełnej miękkości

Poezja smaku
Polędwiczki pod panierką 153

godziny. Po tym czasie mięso przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez 20 minut w temperaturze 180 C. Wyjąć i przestudzić. Mascarpone połączyć z tymiankiem i posmarować nim polędwiczki. Bułkę rozdrobnić blenderem, dodać, oliwę, parmezan. Wymieszać i taką panierkę nałożyć na uprzednio rozłożone mascarpone. Wstawić ponownie do piekarnika z termoobiegiem na 12-15 minut. Wyjąć, przykryć foliąaluminiową

Gosia gotuje
Schab z szynką serrano 101

sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy wino i wodę. Odskrobując wszystko z dna odparowujemy trochę powstały sos. Po tym czasie mięso wkładamy z powrotem do brytfanny i wkładamy z powrotem do piekarnika na 10-15 minut. Podajemy na liściach rukoli i polewamy

Marder&Marder Manufacture
Cukinia faszerowana mięsem mielonym 111

wstaw do piekarnika nagrzanego do  180°C . Piecz, aż stanie się miękka. W tym czasie przygotuj farsz. Farsz: Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą. Smaż przez 3 minuty . Dodaj posiekaną drobno papryczkę pepperonii i podsmaż jeszcze chwilę. Dodaj kumin i wędzoną paprykę. Wymieszaj z cebulą, a następnie wrzuć mięso mielone. Smaż, aż się(...)zarumieni. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i drobno posiekaj. Dodaj je do mięsa. Gotuj całość na małym ogniu, aż woda z pomidorów odparuje. Na koniec dodaj suszoną bazylię i przypraw opcjonalnie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Z upieczonej cukinii wybierz miąższ, posiekaj go drobno i dodaj do farszu. Farszem wypełnij cukinie. Mozzarellę zetrzyj na tartce i posyp nią

Food Square
Gulyásleves – węgierska zupa gulaszowa 182

nasion. Dno blachy do pieczenia wykładamy pergaminem i układamy paprykę skórką do góry. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczmy około 30-40 minut. Skórka papryki powinna być lekko spalona. Paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Następnie usuwamy z niej skórkę i kroimy w paski. Tarhonya Do mąki dodajemy jajko i sól. Wyrabiamy ciasto o dość(...)stawiamy na ogniu, powoli doprowadzają do ponownego smażenia się smalcu. Dodajemy cebulę, zamarynowane mięso i mieszamy. Podsmażamy chwilę, następnie zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe, zmniejszamy ogień i gotujemy. Kiedy mięso będzie miękkie dodajemy ziemniaki, pokrojone pomidory i wędzoną ostrą paprykę. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodajemy pieczoną paprykę i śmietanę. Śmietanę przed dodaniem do zupy należy zahartować. Gotujemy jeszcze kwadrans

Wędrówki po kuchni
Zapiekanka z cukinii, suszonych pomidorów i czerstwego pieczywa 166

obsypać bułką tartą. (Można także wyłożyć papierem do pieczenia.) Przełożyć masę i wyrównać ją w formie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut. Wierzch zapiekanki powinien lekko zarumienić się. Podawać jako zamiennik ziemniaków (np. do mięs) lub jako samodzielne danie z pikantnymi sosami. Wykorzystujecie czerstwe pieczywo do zapiekanek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantna karkówka pieczona w jogurcie 399

karkówkę, ale jaki byłem zdziwiony gdy dosłownie w godzinę po upieczeniu karkówki już nie było! To bardzo dobry znak, że była naprawdę dobra. Musicie sami ją wypróbować 😄 Pikantna karkówka pieczona w jogurcie - przepis: Karkówka o wadze ok. 2 kg 200 g jogurtu naturalnego  1,5 łyżeczki suszonych płatków chilli lub 2 papryczki chilli  2 łyżeczki słodkiej papryki(...)pokrojony czosnek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy. Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty jogurtowej, mieszamy, aby mięso było w jogurcie. Odstawiamy na 7-8 godz do lodówki. Zamarynowaną karkówkę wkładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę i 50 min (jeżeli mamy kawał o podobnej wadze). Po upieczeniu serwujemy

Kuchnia Łukasza
Lasagne po mojemu 150

przygotować sos beszamelowy. Zetrzeć na dużych oczkach ser żółty. Układać lasagne w naczyniu żaroodpornym warstwami: sos, makaron. mięso, ser. Odłożyć na tyle sera, by móc posypać później jeszcze jedną warstwę. Na wierzchu lasagne ułożyć pokrojone w paski pomidorki koktajlowe. Piec w piekarniku w 200 stopniach (grzanie góra dół) przez 40 minut. Wyciągnąć lasagne i jej wierzch posypać serem żółtym. Piec

Karola gotuje
KARKÓWKA W KISZONEJ KAPUŚCIE Z PIECZARKAMI 388

plasterki,również dodać do mięsa - wymieszać,pod koniec dodać koncentrat pomidorowy,sól,pieprz - wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem.Rozłożyć 1/2 kapusty,rozłożyć mięso z cebulką i dokładnie przykry resztą kapusty.Polać sosem powstałym podczas smażenia mięsa.Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok 2 godziny . Im dłużej mięsko siedzi w piekarniku tym wychodzi pyszniejsze

Niespełnione zdolności kulinarne
Udka z kurczaka w miodzie i ketchupie babci Basi 173

kroimy, dodajemy olej, miód, keczup i przyprawy. Mieszamy dokładnie i smarujemy udka . 3. Tak przygotowane w glazurze mięso odkładamy na kilka godzin ( najlepiej na noc ) do lodówki . Po tym czasie układamy udka w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy folią. 4. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C przez około 1 godzinę przykryte . Następnie odkrywamy i odsłonięte pieczemy około

Pysznosci Babci Basi
kaczka z gruszkami 102

piekąc ptaka przez pierwsze 30 minut bez przykrycia. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, przykrywamy brytfankę i pieczemy kolejne 60 minut. Po godzinie wyłączamy piekarnik, zostawiając w nim kaczkę jeszcze na 20-30 minut ( inaczej w czasie dzielenia na porcje z mięsa wypłynie sok i stanie się ono łykowate). Teraz kaczkę wyjmujemy z piekarnika wykładamy  na półmisek, kroimy

Miód i pieprz
Papryka faszerowana z mięsem,mozzarelą i parmezanem 96

mycie papryki. Ucinamy górę tak by później zamknąć paprykę, Oczywiście to jest tylko propozycja.   Rozgrzewamy piekarnik do 220C Następnie tarkujemy mozzarellę i wsadzamy do środka papryki,następnie nadziewamy mięsem. Nie zakrywamy papryki ,górną częścią która nam została Zmniejszamy temperaturę. Pieczemy paprykę w 200 C przez około 40 minut, Wyciągamy i posypujemy tartym parmezanem. Zamykamy paprykę i pieczemy jeszcze przez

Viola cooks with passion
Zapiekane ziemniaki z serem, pyszne 445

pozostałe ziemniaki. W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha

Kuchnia Pokoleń
Karkówka w marynacie musztardowej 185

ziarenkach)   Karkówkę umyć, osuszyć i opcjonalnie lekko posolić. Składniki na marynatę połączyć. Gotową mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Całość przykryć i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie karczek umieścić w worku do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika.  Piec około 2 godzin (nie co mniej) w 180 stopniach

Di gotuje
Podudzia z indyka pieczone. Soczyste z piekarnika. 303

Dziś zapraszam na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na pieczone podudzia z indyka. Indyk to chyba moje ulubione mięso, zwłaszcza ciemna jego część. Odpowiednio przygotowany jest bardzo zdrowy i delikatny, a mięso miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Bardzo polecam :) Składniki - podudzia z indyka ( po jednej sztuce na osobę.. u mnie trzy..) - czosnek(...)godziny. Po tym czasie mięso przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. Piekę pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. W czasie pieczenia kilka razy zaglądam do naczynia i podlewam mięso gorącą wodą, aby było soczyste i nie za bardzo zrumienione. Kiedy jest miękkie wyjmuję z piekarnika i odstawiam na jakieś 10 minut aby odpoczęło

Kuchnia z widokiem na ogród
Pieczeń rzymska z papryką 127

ostra, zioła prowansalskie, majeranek. Krok 1 Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy. Krok 2 Do mięsa dodajemy przyprawy i zioła, musztardę, surowe jajko oraz cebule, paprykę i czosnek. Całość dokładnie mieszamy. Krok 3 Masę przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (termoobieg) przez 50 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest

Coś bym zjadła
Zapiekanka makaronowa z brokułami i kurczakiem. 350

kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec 25 minut pod przykryciem. Zdjąć pokrywkę (lub folię) i piec jeszcze 5 - 10 minut dla uzyskania chrupkiego wierzchu

zadanie-gotowanie
Rolada z mięsa mielonego w cieście francuskim 217

paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno. Smacznego

kgwjanczewo
Kieszonki z farszem mięsnym. 115

pomidor 1 mała cebula oregano, pieprz, sól ciasto francuskie Pomidora i cebulę kroimy w kostkę dodajemy do mięsa, przyprawiamy i smażymy na patelni - studzimy. Ciasto francuskie kroimy na kwadraty 10x10 cm, nakładamy farsz, Tworzymy kieszonki (rogi zaklejamy do góry). Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w 180 stopniach (ja 10 minut przed końcem położyłam na górę plasterek sera

Moje-pitraszenie
PIECZONA KAPUSTA 220

czosnku to jak koniec świata. Oczywiście zrobiłam to z lenistwa, bo nie miałam w domu i nie chciało mi się iść do sklepu. U mnie w domu do pieczonej kapusty dodaje się mnóstwo mięcha, kiełbasy smalcu. Moja jest bardzo delikatna,chuda ponieważ wszystko rozdrobniłam blenderem i dodatkowo dodałam suszoną żurawinę... Smak doskonały, rewelacyjny. Niebawem będą święta, gości pełen(...)kapusty będą już miękkie poczekać aż przestygną i odcisnąć dokładnie wodę. Obie kapusty wymieszać razem z rozdrobnionym mięsem, dodać koncentrat, żurawinę. Doprawić do smaku. Przełożyć do małego garnka, przykryć folią aluminiową i piec ok 50 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Przepyszne

pieprzny smaczek
Zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym 155

zapiekania pokrywamy sosem pomidorowym. Na sos układamy plastry cukinii na zmianę zielony i żółty. Na cukinię dajemy mięso mielone, sos pomidorowy i kolejną warstwę cukinii. Wierzch zapiekanki posypujemy startym serem żółtym. Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 20 minut . Smacznego

Kuchenne Wariacje
Zapiekanka ziemniaczana 192

jeszcze chwilę dusimy. W naczyniu żaroodpornym układamy plasterki ziemniaków, na to przygotowane pieczarki, kukurydzę, fasolę oraz podsmażone mięso mielone. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 30 minut, zapiekankę wyjmujemy z piekarnika i posypujemy pokrojonym w plasterki serem żółtym i pieczemy jeszcze przez 30 minut

Zainspirowana w kuchni
Pieczone mięsa: karczek, boczki, schab ze śliwką 231

drugą stronę i ponownie natarłam marynatą z dna naczynia.Tak postępowałam przez kolejne 3 dni. Po tym czasie mięso było gotowe do pieczen ia. Schab i szynkę upiekłam w rękawie, boczki i karczek bezpośrednio na blasze wysmarowanej smalcem.Czas pieczenia 1.5 godziny w piekarniku z termoobiegiem nastawionym na  180 st.C Czas peklowania odgrywa ważną rolę zwłaszcza dla mięs pozbawionych tłuszczu: schab

Gosia gotuje
Pęczotto z suszonymi grzybami 154

idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek do pieczonego mięsa. Aparat niestety nie jest moim sprzymierzeńcem w pochmurne dni, stąd takie zdjęcia.   1 szklanka kaszy pęczak

Szefowa kuchni
Kurczak w pesto z mozzarellą 313

pieprz- bazyliaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mięso oczyszczamy , delikatnie rozbijamy tłuczkiem.Oprószamy niewielką ilością soli i pieprzu.Smarujemy sosem pesto , tak , by mięso było w całości pokryte.Zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 30 minut.10 minut przed końcem pieczenia odwijamy z folii i pokrywamy plasterkami mozzarelli.Zapiekamy do momentu aż ser się rozpuści.Podajemy gorące!* Świetnym dodatkiem

Ostra na Słodko