mięso mielone - 23354 przepisów (strona:926/1557)

Schabowy po meksykańsku 461

bułki tartej sól, pieprz 1/3 łyżeczki chilli w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżka posiekanej pietruszki SALSA POMIDOROWA: 2 pomidory 1/2 cebuli 1 mała papryczka chilli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z limonki     *** Mięso rozbijamy tłuczkiem, wkładamy do miski, przekładamy plasterkami cebuli, zalewamy mlekiem i odkładamy na minimum

Blog z Apetytem
Wołowe klopsiki w sosie pomidorowym z kukurydzą 502

kurczaki, czy wieprzowina, bo mięso to jest bardzo smaczne. Klopsiki ze zmielonej wołowiny w pikantnym sosie ze świeżych, smażonych pomidorów smakują wyśmienicie. Dodatek kukurydzy osładza i jednocześnie łagodzi ostrość pikantnego sosu. Dobór i ilość przypraw zależy od gustu, ale to danie, aż się prosi żeby dodać więcej chilli ;) Polecam! KLOPSIKI: 500 g wołowiny mielonej 200 g pieczarek 2 ząbki(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (chilli) słodka papryka mielona sól pieprz czarny świeży szczypiorek Umyte pieczarki drobno posiekać nożem lub przy użyciu rozdrabniacza. Wrzucić na patelnię i smażyć, aż woda z nich wyparuje. Ostudzone dodać do wołowiny. Mięso najlepiej zmielić samemu w domu na drobnym sitku. Ja przepuściłam je przez maszynkę dwa razy. Dodać

https:KKuchniaMniam
Pomidorowa pizza z klopsikami i mozzarellą 279

czarny bazylia suszona oliwa z oliwek do smażenia 250 g mozzarelli mini w kuleczkach KLOPSIKI: 500 g mięsa wieprzowo – wołowego 1 cebula 1 czerstwa bułka kajzerka mleko do namoczenia bułki 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli pieprz czarny mielony Przygotowanie ciasta na pizzę. Świeże drożdże rozetrzeć z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić(...)około 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W tym czasie można przygotować dodatki do pizzy. Klopsiki. Czerstwą bułkę namoczyć w mleku, a kiedy zmięknie odcisnąć i dodać do mięsa. Cebulę do klopsików pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Przestudzoną wymieszać razem z mięsem dodając jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Wszystko dokładnie połączyć i zwilżając ręce w zimnej

https:KKuchniaMniam
Piersi kurczaka w sosie pomidorowym 192

pokroić wzdłuż na paski o szerokości około 2 cm. Mięso przełożyć do miski, dodać łyżkę oleju, czosnek, imbir, skórkę z cytryny, troszkę soli, wymieszać. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 3 godziny lub całą noc. Na głęboką patelnię nalać około 2 łyżki oleju, na gorący olej włożyć mięso, smażyć na dużym ogniu, obracać kurczaka ,aby każda strona(...)Zdjąć z ognia dodać śmietanę, wymieszać. Podawać z kaszą lub ryżem.  🍳 Przygotowanie Żeby ułatwić sobie zadanie i dodatkowo skrócić czas przygotowania potrawy proponuję mięso zamarynować wieczorem. Dzięki temu mięso będzie bardziej aromatyczne i smaczniejsze. Mięso smażymy na ostrym ogniu, opiekając je z każdej strony, następnie dodajemy przyprawy, sos pomidorowy i orzechy. Gotujemy chwilę, aby zredukować nadmiar płynu

SprawdzonaKuchnia.pl
Sos z bakłażana i jogurtu 162

porcje: 2 bakłażany 400 g naturalnego jogurtu 1 mała główka czosnku łyżeczka musztardy przyprawy: sól, mielona kolendra, pieprz Bakłażany pieczemy w całości przez ok. 45 minut, w 180 st. C. Główkę czosnku dodajemy do pieczenia po ok. 20 minutach. Pieczemy w łupince. Upieczone bakłażany kroimy na dwie części wzdłuż warzywa. Wybieramy miąższ do miseczki. Dodajemy upieczony czosnek bez łupinek(...)Dodajemy jogurt i musztardę. Wszystko miksujemy przy użyciu blendera lub melaksera. Doprawiamy do smaku. Sos można podać jako dodatek do mięsa lub ryby. Podany z kaszą lub makaronem będzie stanowił wartościowy posiłek

Kucharzyca
Królik gajowego według Badylarki 215

Stali czytelnicy wiedzą, że królik to moje ulubione mięso i przygotowuję je na rozmaite sposoby. Tym razem zapraszam na  połączenie królika ze szlachetnymi grzybami leśnymi (prawdziwkami i rydzami). Do tego mnóstwo aromatycznych ziół i przypraw charakterystycznych dla polskich lasów. Składniki : tusza królika dorodne prawdziwki kilka dużych rydzów 10-15 ziaren jałowca (zależnie od wielkości królika) pół łyżeczki suszonej macierzanki(...)niedźwiedziego pieprz czarny sól 3 łyżki oleju Królika umieścić w naczyniu do pieczenia. Polać olejem, posypać solą, mielonym pieprzem, macierzanką/tymiankiem i ewentualnie czosnkiem niedźwiedziem. Dorzucić zgniecione ziarna jałowca. Naczynie przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny. W połowie marynowania mięso przekręcić. Mięso ponownie przekręcić. Dorzucić do niego główkę czosnku przekrojoną w poprzek (nie obierać czosnku!). Mięso przykryć

Weekendy w domu i ogrodzie
Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 164

Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory

Niedzielny kucharz
Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 168

Dodaj do warzyw. Podkręć temperaturę, ale tak żeby nie spalić cebuli. Smaż przez kilka minut aż mięso będzie brązowe. Krok 2 Wsyp do rondla pół szklanki kaszy, zamieszaj i smaż przez chwilę aż kasza zacznie pachnieć. Dodaj po pół łyżeczki ostrej papryki i mielonej kolendry, dużą szczyptę kuminu oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze minutę. Wlej szklankę wody, dodaj pomidory

Niedzielny kucharz
Gulasz pasterski 238

szklanki suchej zacierki 2 łyżki koncentratu pomidorowego jarzynka lub sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki słodkiej papryki 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego szczypta chili szczypta kminku natka pietruszki do posypania Jak wykonać ? Mięso opłukać, , osuszyć ręcznikiem papierowym , pokroić  w grubszą kostkę. W szerokim garnku rozgrzać  smalec

Wanilia i Kardamon
Kurczak faszerowany jarmużem i serem blue 193

blue marynata: 1 łyżka miodu (użyłam miód rzepakowy), 1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka kminku mielonego, sól himalajska, pieprz oraz 6 dużych pieczarek 250 ml śmietanki 18% przyprawa: curry, kurkuma, sól, pieprz Piersi z kurczaka delikatnie rozbijamy, otrzymując dwa dość cienkie płaty mięsa. Dokładnie mieszamy w przygotowanej marynacie i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie, jarmuż

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
szybkowar-galareta z golonki i nóżek... 203

zasyczeniu pary opuścić gwizdek, zmniejszyć ogień i gotować z 80 minut, szybkowar dopiero otworzyc po godzinie, mieso jeszcze skruszeje w tym czasie a szybkowar sam spuści ciśnienie wystudzone mięso obrać z kości, pokroić i włożyć do salaterki lub mniejszych miseczek wsypać pieprz świeżo mielony do smaku do salaterki lub miseczek, wlać wywar,ocet i można maggi do smaku schować

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z indyka z pieczarkami 249

warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania   Gulasz z indyka – ile ma kcal(...)Przepis na gulasz z indyka z warzywami: Filet z indyka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i ewentualnych chrząstek, pokroić w średniej wielkości kostkę (o boku ok. 2 cm). Doprawić mięso solą, pieprzem, słodką papryką, bazylią, pieprzem chilli cayenne i majerankiem. Dodać 1 łyżkę oliwy z oliwek, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 15-20 minut, by mięso nieco przeszło

Kulinarne Przeboje
Udziec indyczy w sosie miodowo musztardowo paprykowym 184

Mięso indycze zawsze kupowałam z rozsądku, jako że zdrowe i wartościowe, najczęściej w postaci szyjki aby dołożyć ją do rosołu lub mielonego na farsz czy kotlety/pulpety. W zasadzie to go nie lubiłam, bo wydawało mi się za słodkie. I zupełnie znienacka zdałam sobie sprawę, że coś się zmieniło. Już nie kupuję go z rozsądku, ale dlatego, że polubiłam. Kiedy(...)łyżka octu winnego 1/3 szklanki oleju rzepakowego SOS: sos zlany z pieczenia 1 szklanka wody pieprz sos sojowy jasny 1 łyżka śmietany kremówki mąka do zagęszczenia ewentualnie sól WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki marynaty, wymieszać, zalać nią mięso tak, aby było dobrze obtoczone. Naczynie z mięsem zafoliować i wstawić

Kuchenne zapiski Edyty
Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette 199

indyka 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem Sól Mielona słodka papryka Mielona ostra papryka Pieprz czarny Niewielka ilość oleju Serek almette chrzanowy woda Wykonanie: Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą

Smaki Ewy
Filet z kurczaka w bazyliowym pesto z suszonymi pomidorami i mozzarellą 228

Kawałek pora 2 kulki sera mozzarella w zalewie Granulowany czosnek do smaku Sól himalajska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Sposób przygotowania: Filety z kurczaka opłukać z wierzchu ponacinać delikatnie  nożem tworząc kieszonki  tak aby nie przeciąć mięsa do końca, wysmarować mięso bazyliowym pesto, por i suszone pomidory pokroić na paseczki, powciskać  równomiernie w powstałe

Wanilia i Kardamon