różne przepisy na jego wykorzystanie. Przyznaję, że dzisiejszy jest moim ulubionym ze względu na niezwykłą soczystość mięsa i kontrolowaną ilość soli. Składniki: tusza królicza pokrojona na części 2 litry wody 3 łyżki soli 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego mielony czarny pieprz płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oleju do smażenia Zagotować wodę z liściem laurowym(...)mieszać wodę do rozpuszczenia się soli. Odstawić do wystudzenia. Królika włożyć do ostudzonej solanki. Przykryć pokrywką i wstawić całość do lodówki na dobę. Po wyjęciu z solanki królika opłukać. Mięso obtoczyć w oleju w naczyniu, w którym będzie się je piekło. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Do królika dorzucić ziele angielskie z solanki i 2 liście laurowe. Formę przykryć
Weekendy w domu i ogrodziezabieganych:) Możemy upiec więcej mięsa, kiedy zastygnie kroić w paseczki na kanapki, do tortilli, sałatki itp. Mięso bardzo aromatyczne, soczyste, piękny złocisty kolor po upieczeniu. Fantastyczna mieszanka przypraw, stosuję ją również do innych mięs. Zwykle przygotowuję więcej , zamykam w słoiczku i przechowuję nawet kilka miesięcy. Szczerze polecam przepis fantastyczny:) Składniki 1 kg mięsa z udek kurczaka Mieszanka przypraw 2 łyżki(...)być) 1 łyżka słodkiej papryki goździk mielony 1 łyżeczka 1 łyżeczka soli( tutaj można wedle uznania, Ja dałam 1 łyżkę, było ok) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo 2-3 łyżki oleju ugotowany ryż na sypko owoce ze świeżego granatu Piekarnik rozgrzać na 180 stopni. W blaszce do zapiekania ułożyć mięso, skropić oliwą i dokładnie wymieszać( od razu
gotuj ze mnąlaurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 2,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu 1 1/2 szklanki kaszy pęczak (szklanka o pojemności 250 ml) Jak zrobić kaszotto z mięsem z szybkowaru? Mięso pokroić na mniejsze kawałki
Kuchcik gotujepietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty: sos sojowy, winiak, sok z cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy(...)strony. Zdejmujemy mięso na talerz i dajemy mu odpocząć. W międzyczasie na patelni na oliwie smażymy prawdziwki pokrojone wzdłuż na cienkie plastry. Do smażenia dodajemy gałązki tymianku. Delikatnie solimy grzyby. Na patelni grillowej przygotowujemy kromkę chleba i ser halloumi (aż się zrumienią z każdej strony). Na grzance układamy kolejno: rukolę, stek, ser, prawdziwki. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Podajemy
OstryKęsSkładniki: policzki wieprzowe 1,3 kg, mąka pszenna 3/4 szklanki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, przyprawa pikantna Prymat do grilla 1 opakowanie, pieprz mielony 1/2 łyżeczki, kostka rosołowa 1 sztuka, woda 4 szklanki, śmietana 18% 100 gram, woda 1 szklanka, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1/2 pęczka Policzki opłukać pod zimną wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, każdy kawałek obtoczyć(...)strony dobrze zrumienić, posypać przyprawą pikantną do grilla i pod przykryciem dusić na średnim ogniu do miękkości mięsa, dolać wodę i dodać kostkę rosołową. Śmietanę, wodę wymieszać z mąką i wlać do wywaru, mieszać do zagęszczenia sosu, do smaku dodać pieprzu mielonego i posiekaną natkę pietruszki - policzki wieprzowe są pysznym mięskiem na obiad, są delikatne, kruche, soczyste a powstały
W Mojej Kuchni Lubięsól pieprz kolorowy świeżo mielony 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE: Filet myjemy, osuszamy, oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem i rozklepujemy. Filet smarujemy ketchupem. Czosnek obieramy i wraz z koperkiem siekamy. Następnie nakładamy koperek na całą powierzchnię mięsa oraz posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkismalcu z gęsi gdy nie ma mięsa ), cedzakiem usunąć tzw. szumy-pianę, wsypać ziele angielskie, liście laurowe i gotować do miękkości mięsa na szyi pod przykryciem na średnim ogniu. Ugotowane szyje wyjąć z garnka, wsypać pokrojone ziemniaki, startą włoszczyznę i brukiew, wsypać kucharka i gotować do miękkości ziemniaków. Dodać pieprz mielony, majeranek i chwilę gotować, dodać z szyjek obrane
W Mojej Kuchni Lubięawokado 1 sztuka, czubrica zielona Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, woda 4 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, woda 1/2 szklanki mięso gulaszowe z indyka obsypać mąką i na gorącym oleju podsmażyć, dodać pokrojoną cebulę
W Mojej Kuchni Lubięfarsz bakaliowy… Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki tapenady pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Pierś rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca. Chodzi o to, żeby powstał jeden duży płat mięsa. Jeżeli jest za gruby, rozbijamy go na grubość ok 1,5 cm. Mięso nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem
Kardamonovyfarsz bakaliowy... Może za rok. Składniki: 500 g piersi z indyka 2 łyżki tapenady pół łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Pierś rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca. Chodzi o to, żeby powstał jeden duży płat mięsa. Jeżeli jest za gruby, rozbijamy go na grubość ok 1,5 cm. Mięso nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem
Kardamonovywędzoną, zyskał bardzo na smaku. Polecam :) Składniki - ok. 1 kg boczku surowego - 3 ząbki czosnku - majeranek - papryka wędzona mielona - sól Wykonanie Boczek myję i osuszam. Czosnek przeciskam przez praskę i dokładnie ucieram z solą i majerankiem. Powstałą papką nacieram mięso ze wszystkich stron , zawijam w folię aluminiową i wkładam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po tym czasie
Kuchnia z widokiem na ogródplasterki to doskonała propozycja podania mięsa na obiad, ale równie dobrze tak upieczone mięso może zastąpić wędlinę na kanapki. Tak naprawdę polędwicę trzeba natrzeć przyprawami, musztardą i wstawić do lodówki, po kilku godzinach obsmażyć i resztę już dokończy piekarnik :) Składniki: * 1 polędwiczka wieprzowa * pół łyżeczki soli * pół łyżeczki pieprzu kolorowego świeżo mielonego * pół łyżeczki czosnku granulowanego * 4 łyżeczki musztardy(...)sarepskiej (użyłam Orzech ) * odrobina oleju do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek. Natrzeć z obu stron solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i musztardą. Tak przygotowane mięso wstawić do lodówki na 4-5 godzin. Po tym czasie na patelni rozgrzać olej. Polędwiczkę obsmażyć na rumiano z obu stron. W między czasie piekarnik nagrzać do 170'C. Obsmażoną polędwiczkę przełożyć do naczynia
Zrób to smacznieMojej Rodzince tak przygotowane mięso bardzo smakowało. Wyszło mięciutkie, z chrupiącą panierką. Bardzo aromatyczne w smaku. 5 plastrów schabu około 3/4 szklanki bułki tartej olej do smażenia Marynata: 1 jajko 1 czubata łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majeranku 1 ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżka ketchupu 1 płaska(...)łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą w małej miseczce. Plastry mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Kotlety przekładamy do woreczka strunowego. Wlewamy marynatę, dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy szczelnie zamknięte na całą noc do lodówki. Następnego dnia kotlety panierujemy w bułce tartej i smażymy na złoto na średnio rozgrzanym oleju. Źródło
Smaki Na Talerzu