mięso mielone - 23354 przepisów (strona:911/1557)

Żeberka w ketchupie 146

podać na ruszcie.  Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 2 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka syropu z agawy 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu tamari Przygotowanie: Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy.   Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki

R'n'G Kitchen
Sałatka z grillowanym kurczakiem i brzoskwinią 188

smaku Wszystkie składniki pokroić w drobne paski/plasterki, doprawić do smaku majonezem i śmietaną wedle uznania jak również dodać sól i świeżo mielony pieprz. Filet z kurczaka doprawiony był tylko solą i pieprzem, zawsze jak mi coś zostaje mięsa od obiadu to kroję w plastry i grilluję. Wkładam do zamrażarki a potem jak mamy ochotę na sałatkę to jest

Lubię to gotuję
najlepszy na szybko krupnik bez mięsa na okrasie... 169

Składniki: woda 4 litry, ziemniaki 5 sztuk większe, włoszczyzna 1/2 pęczka, kasza jęczmienna wiejska średnia 1 szklanka, przyprawa VEGETA NATURA "zobacz TUTAJ" 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, okrasa 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Wlać do garnka wodę, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zagotuje woda(...)wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" , dodać okrasę (mam zmielony boczek podwędzony stopiony ze słoniną na smalec), wsypać pieprz mielony. Przed podaniem posypać natką pietruszki, można dodać do zupy śmietanę - najlepszy krupnik na szybko bez mięsa tylko z okrasą , najlepiej smakuje ugotowany wieczorem i jedzony na drugi dzień na obiad...........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

W Mojej Kuchni Lubię
Kutia 183

ostygnięcia. Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Rodzynki sparzyć, orzechy obrać i niezbyt drobno posiekać. Połączyć pszenicę z makiem, dodać rodzynki, orzechy, miód i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać

niecodziennikpary
Pieczone udka z kurczaka z dynią i pikantną pumpkin spice – MediEvil 162

papryka słodka – 1 łyżeczka papryka ostra – 1 łyżeczka cynamon – 2 łyżeczki imbir – 3/4 łyżeczki goździki mielone – 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki sól – 2 płaskie łyżeczki PRZYGOTOWANIE 1. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Osusz udka ręcznikiem papierowym. Połóż na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim

Nerds Kitchen
Grill Kamado Mini- recenzja 145

łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki słodkiego sosu chilli sól, papryka ostra mielona   Przygotowanie:   Indyka pokrój w sporą kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, cukinie w plasterki, paprykę

kuron.com.pl
Gulasz po węgiersku 184

ząbki czosnku 6 pieczarek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju Gulasz po węgiersku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół

Pomysłowa kuchnia
Kapusta z majową pokrzywą 153

gotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet nie będzie potrzebny :) Pokrzywę dodałam w ostatniej chwili gotowania

Proste Potrawy
Kotlety drobiowe z udka kurczaka 147

jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce

R'n'G Kitchen
Sałatka z buraków z rodzynkami 145

Bardzo ciekawa, zdrowa sałatka, domownicy mieli kłopot z rozpoznaniem wszystkich składników. Doskonale smakuje samodzielnie ale również można podawać np do pieczonych mięs,zwłaszcza drobiu. Składniki 150 g namoczonych rodzynek 5 średnich buraków,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka

gotuj ze mną
Złote placki ziemniaczane z sosem z piersi kurczaka 211

piersi z kurczaka (pojedyncze, większe) kawałek masła (około 70 g) pół cebuli przyprawa do kurczaka – do oprószenia mięsa po wierzchu woda do podlania 1 czubata łyżeczka słodkiej czerwonej papryki Skworcu 3/4 łyżeczki suszonej mielonej bazylii Skworcu pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Przygotowujemy sos: Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła

Słodkie okruszki
Kotlety wegańskie z fasoli 219

Dziś przedstawię Wam jarskie kotlety z fasoli białej i ryżu. Kotlety wegetariańskie, bo jak się okazało kotlet nie tylko z mięsa może powstać. Smaczne kotlety wege, ba! nawet wegańskie są świetne na obiad. Ot, tak gdy mieli przyjść goście, powstały pyszne kotlety z fasoli. Bo nigdy wcześniej nie jadłam u nikogo, to zaserwowałam. Podałam je z żółtym ryżem ugotowanym

Zasmakuj Kuchni
Rolada z karkówki z sosem chrzanowym 300

wielkanocny stół. Karkówka upieczona w rękawie jest wyjątkowo miękka – niemal się rozpada pod naciskiem widelca, a przy tym pozostaje soczysta. Znajdźmy ładny, chudy kawałek karczku – dobrej jakości mięso to podstawa. W swoją roladę zawinęłam pastę z pieczonego czosnku – pieczony czosnek jest niezwykle delikatny i słodki – mogą jeść go także dzieci. To danie wyjątkowo pyszne(...)natki pietruszki 2 łyżki miękkego masła 1 łyżka musztardy miodowej ok. 2 łyżki majeranku kilka liści laurowych sól morska, świeżo mielony pieprz Sos chrzanowy: 1 łyżka masła 1 czubata łyżka mąki pszennej ok. 1 szklanka soków wytopionych z mięsa 1/2 szklanki słodkiej śmietanki kremowki 30% 2 łyżki startego chrzanu lub chrzanu ze słoiczka ok. 2 łyżki soku z cytryny

Poezja smaku
Cielęce pulpeciki w szpinaku 164

Dzięki temu prezentuję dzisiaj w roli głównej mielone cielęce. Składniki: 300 g mielone cielęce 1 jajko 1 łyżka tartej bułki Sól Pieprz biały mielony Bulion warzywny Opakowanie świeżego szpinaku 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka almette śmietankowe Wykonanie: Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy małe pulpeciki

Smaki Ewy
Klopsiki w sałatce z makaronem 179

olej do smażenia sos: 150 g jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/4 ogórka zielonego sól, pieprz natka pietruszki Pierś z kurczaka mielę, dodaję jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, pokrojoną bazylię. Mieszam i wyrabiam małe kulki z mięsa. Obtaczam w bułce tartej. Klopsiki smażę na wolnym ogniu z każdej strony. Na każdym gorącym klopsie układam kawałek sera lazur. Ser rozpuści

wesoła kuchnia
Pieczeń wołowa z rostbefu (wolno pieczona) 205

łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin ( u mnie na całą noc).Wyjmujemy mięso, dokładnie osuszamy

Kopystką po garach
LETNIA SAŁATKA Z PAPRYKOWYM KUSKUSEM, WARZYWAMI I OGÓRKOWYM KWIATUSZKIEM 170

dziesiątkę. Można ją szybko przyrządzić i postawić na stole imprezowym, okolicznościowym lub podać do mięsa z grilla. Jak tylko chcecie ! :)  Składniki: kasza kuskus 3/4 szkl. woda 1 szkl. papryka słodka mielona 1 i 1/2 łyżeczki sól 1 łyżeczka papryka czerwona 1 szt.  papryka pomarańczowa 1/2 szt.  ogórek długi

Kuchnia Paulettes
Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli 304

ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie przekładamy pulpety do dyniowego sosu i gotujemy

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Filet z indyka faszerowany pieczarkami 132

jajko • 2 łyżki bułki tartej • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki oleju Polewa • 1 łyżka miodu • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Filet umyć, naciąć w środku kieszeń uważając, aby nie przeciąć mięsa na wylot. • Polać 2 łyżkami soku z cytryny, wetrzeć sól, pieprz, zioła prowansalskie i odstawić

To co kocham
Tarta z kapustą kiszoną i puree ziemniaczanym A. Polana 248

yyyyps... Uwielbiam Andrzeja Polana dlatego też przedstawiam Wam fajną tartę z różnorodnością smakową. Idealne danie na piątek ale też kawał dobrego mięsa spokojnie by tu pasował. Syte, smaczne i na pewno ciekawe. Zapraszam... Skala smaku 8/10 - kminek mielony jest tutaj główną przyprawą jednak jeśli nie lubicie tego smaku dajcie go wszędzie po szczypcie. Kminek świetnie reguluje przemiane materii

Kubki smaku
Zapiekany filet z mozzarellą pomidorami oraz szpinakiem 175

większy mięsisty pomidor 2 kulki mozzarelli garść szpinaku śmietanka 30-36% odrobina oliwy z oliwek oraz przyprawy: granulowany czosnek, sól, świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet ponacinać i przyprawić. Pomidory pokroić w pół plastry, mozzarellę w plasterki. Mięso ułożyć w naczyniu, w którym będzie się zapiekać. W każde nacięcie nakładać kolejno nasze dodatki. Jeszcze raz posypać przyprawami skropić oliwą

W garach u Gosi
Roladki drobiowe z fetą i szpinakiem 194

podwójne filety z kurczaka 200 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki masła sól świeżo mielony pieprz Filet z kurczaka umyć,osuszyć i przekroić każdą połówkę na 2 płaty. Delikatnie rozbić mięso tłuczkiem, posypać z obu stron solą i pieprzem. Szpinak rozmrozić i osączyć na sicie. W garnku roztopić 1 łyżkę masła,dodać

Kolorowa kuchnia Elki
Szaszłyki z kurczaka w marynacie jogurtowej 247

jogurtu naturalnego 2  łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 ząbek czosnku, rozgnieciony sól pieprz Dodatki: hummus  przepis tabbouleh  przepis pita  przepis Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Z pozostałych składników przygotowujemy marynatę, do której wkładamy kawałki kurczaka. Wszystko razem mieszamy i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
SOCZYSTA PIERŚ Z KURCZAKA 162

dosłownym tego słowa znaczeniu. SKŁADNIKI: 2 duże piersi z kurczaka ze skórą (bez skóry też się uda) sól pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany świeże zioła: tymianek, cząber, rozmaryn rękaw do pieczenia A jak to zrobić: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą, pieprzem, papryką, granulowanym czosnkiem i dokładnie wmasować przyprawy z obu stron. Włożyć mięso do rękawa

Kuchnia w opałach
Ryż z kurczakiem i warzywami 198

kurczaka 1 szklanka ryżu opakowanie  mrożonych warzyw (kalafior,brokuł,marchewka) cebula 2 ząbki czosnku olej do smażenia carry, słodka mielona papryka sól, pieprz Wykonanie: Ryż opłukać na sitku, osączyć, ugotować w osolonej wodzie na sypko. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, carry, papryką, podsmażyć na oleju. Do podsmażonego kurczaka dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, całość podsmażamy

magiczna kuchnia Kasi
pyszny tatar wołowy z olejem rzepakowym... 240

cebula,1 ogórek kiszony, pieczarki marynowane 10 sztuk, olej rzepakowy do 1/2 szklanki, - do smaku przyprawa w płynie, pieprz czarny świeżo mielony 3/4 łyżeczki, mix sałat do ozdoby wołowinę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zmielić w maszynce do mięsa na sitku z drobnymi oczkami cebulę, kiszony ogórek, pieczarki marynowane drobniutko pokroić, każde osobno wołowinę zmieloną wymieszać dokładnie do kleistej masy

W Mojej Kuchni Lubię
Rosół 179

ewentualnie doprawić. Dzięki cebuli powinien być wystarczająco pikantny i klarowny, ale jeśli uważasz, że jest taka potrzeba, dopraw go pieprzem mielonym. Po wystygnięciu dobrze jest rosół przecedzić. Podawaj tradycyjnie, z makaronem, wyjętą z rosołu marchewką i mięsem. Smacznego   Artykuł Rosół pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Kurczak z mango i papryczką chilli 189

przełożyć do garnka. Na tej samej patelni rumienimy pokrojoną w piórka cebulę i drobno posiekaną papryczkę chili. Warzywa przekładamy do mięsa. Do garnka dokładamy pokrojone w kostkę mango. Całość zalewamy mlekiem kokosowym. Dodajemy pastę curry i mielone chili. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 20 minut

Pobite gary Barbary
Tatar wołowy, befsztyk tatarski 436

porcję 2 żółtka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka oleju lub oliwy 1/2 cebuli 2 średnie ogórki kiszone sól  świeżo mielony pieprz 1/2 łyżeczki Maggi  odrobina tabasco  Polędwicę oczyścić z błon i jak najdrobniej posiekać. Do mięsa dodać jedno żółtko oraz resztę przypraw.  Wymieszać. Ogórki i cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Tatara przełożyć na talerz, zrobić

Jemy Pijemy
Stek wołowy sauté na przepyszną sylwestrowo - noworoczną kolację we dwoje 152

każdej strony po ok. 4 minuty (w zależności jaki stopień wysmażenia wołowiny preferujemy). Pod koniec smażenia obsypujemy równomiernie solą i świeżo mielonym pieprzem. Tuż po zdjęciu z patelni kładziemy na każdy stek kosteczkę masła czosnkowego i dajemy mięsu chwilkę "odpocząć" nim je pokroimy. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną, lekką sałatką. Ja proponuję taką na bazie mieszanki

Kuchnia po mojemu
Sos pomidorowo-jarzynowy 200

papryki 1 płaska łyżeczka musztardy 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka octu 10% papryka mielona do smaku Wykonanie: Wszystkie warzywa obieram i wrzucam do malaksera ( można zmielić  w maszynce do mięsa) i szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić na całą noc)  Po tym  czasie gotuję jakieś

Bea(u)ty kitchen
Polędwiczka wieprzowa po tajsku 212

nasion kolendry, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego, 2 łyżeczek pieprzu syczuańskiego, 2 goździków, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Jak już wspomniałem przygotowanie dzisiejszego dania jest niezwykle proste. Rozpocząłem je od zamarynowania mięsa. Do moździerza dodałem 2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego, 1 łyżeczkę suszonych nasion kolendry, 1 łyżeczkę kminu rzymskiego, 1 łyżeczkę kurkumy, 1 łyżeczkę

Wyprawy kulinarne
Szybka zupa z batatami 174

brokuł 3 piersi z kurczaka (pojedyncze) 3 łyżki tabasco 2 czubate łyżki lubczyku 1 łyżka czosnku 1 łyżka pieprzu kolorowego mielonego 1 płaska łyżka kucharka smak wiosny PRZYGOTOWANIE: Do misy wlać 2 litry wody. Dodać włoszczyznę. Mięso obmyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Dodać przyprawy i tabasco. Ustawić program SOUP czas 60 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania

ClauditteMissCooking
Szybkie Danie A'la Gulaszowe 123

Składniki: 600 g mięsa wieprzowego lub wołowego 2 duże cebule 4 papryki konserwowe 6 ogórków konserwowych 2 łyżki suszonej mielonej papryki (1 ostra i 1 słodka) 4 ząbki czosnku 1 szklanka wody doprawić: oregano, bazylią i majerankiem wegeta i pieprz do smaku Przygotowanie: Mięsko umyć i pokroić w kostkę. Obsypać lekko papryką mieloną i posiekanymi ząbkami czosnku. Razem

ClauditteMissCooking
Tradycyjnie- Gołąbki 395

ryby, dziczyzne wolno pieczoną w czerwonym winie. Wybór padł na Gołąbki- sprofanowałam tradycyjny przepis mojej babci- białą kapustę zastąpiłam włoską, zamiast mielonej wieprzowiny wykorzystałam pierś z kurczaka, a co najważniejsze! Wywróciłam do góry nogami proporcje zwiększyłam ilośc mięsa, zmniejszyłam zawartość ryżu, a całość skompałam w pysznym aromatycznym pomidorowym sosie- o zgrozo!- bez śmietany!   Sama zrobiłam Gołąbki! I zjadłam

Zapiski Młodej Żony
gołąbki drobiowe z papryką chilli... 234

miękkości i wylać na sito papryczki chilli zielona i czerwona pokroić na drobno razem z pestkami ryż, papryki, cebulę, jajka, mielone, kucharek, koperek dobrze wyrobić na zwartą masę liście kapusty obgotować, usunąć zgrubienie głąba nakładać porcję mięsa i ciasno zawijać liście kapusty gołąbki włożyć do garnka z teflonem, dodać kawałki masła i pod przykryciem zagotować następnie na średnim

W Mojej Kuchni Lubię
Raita ogórkowa 215

Indyjski dip do dań głównych na bazie jogurtu naturalnego. Świetny do grillowanego mięsa. Składniki: jogurt naturalny ogórek zielony 1/2 łyżeczki mielonego kuminu garść świeżej kolendry Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Dodać do jogurtu razem z kuminem. Zamieszać. Przełożyć do miseczki. Kolędrę posiekać i posypać nią

wyzwania kuchenne
KRUCHE CIASTECZKA Z MASZYNKI, NA MĄCE ORKISZOWEJ 742

mnie słodzona ksylitolem) -łyżeczka zwykłego oleju lub oleju kokosowego Masło utrzeć z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać jajko, mąkę, olejek i mielone migdały. Dokładnie wymieszać. Przepuścić przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką lub wyciskać szprycką z końcówką do robienia ciastek. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem. Piec 10-15 min. w temp. 180 stopni

Smaczne Zdrowe
NAJLEPSZA MARYNATA DO KURCZAKA Z GRILLA 406

większą ilość mięsa tak, że mamy na min.2 dni. Jedna robota, a smak z każdym dniem lepszy... ;-) Ostatnio to nasz ulubiony kurczak: kruchy, soczysty, po prostu przepyszny, no i dodatkowo błyskawiczny... ;-) Składniki: - filet z kurczaka (u mnie piersi)- 1,5-2kg - kilka łyżek dobrego aromatycznego majeranku - słodka papryka w proszku - ostra papryka w proszku - mielony czosnek - sól - pieprz(...)filetowania. Kawałki rozłożyć na desce (blacie), każdy posypać mielonym czosnkiem, papryką słodką, delikatnie ostrą, świeżo mielonym pieprzem i bardzo delikatnie solą (raz zapomniałam o soli i też były super..), dość obficie posypuję także roztartym w dłoniach majerankiem. Kawałki mięsa przekładam do garnka (miski), skrapiam oliwą i rozsmarowuję ją na każdym kawałku. Ja oliwy daje naprawdę niewiele, tylko tyle

Smaczne Zdrowe
Krupnik na żeberkach 241

jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna łamana  średniej wielkości (w  sklepach możecie tę kaszę znaleźć(...)pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte i pokrojone w kostkę mięso gotujemy, aż będzie miękkie (potrwa to ok. 20 minut). W tym czasie myjemy, obieramy i kroimy marchew (w słupki

W SMAK
Zupa gulaszowa z kaszą pęczak 275

zupa gulaszowa, ale jej bardzo smaczna wariacja, równie  treściwa i rozgrzewająca, ale i bardziej pożywna- z  mięsem wołowym  (można wykorzystać np.: łopatkę, ligawę czy nawet karkówkę), warzy wami oraz dodatk owo kaszą pęczak, a całość  doprawiona mieloną papryką: słodką i ostrą- dla nadania pikanterii.  Idealna na teraz, kiedy w końcu nastały mroźne i jakże(...)listek laurowy- 2 szt. * ziele jałowca, ziele angielskie- po 5 szt. * słodka papryka czerwona- 2 łyżeczki * ostra papryka czerwona- 1 łyżeczka * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia Mięso pokroić w kostkę, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć na rozgrzanym maśle do lekkiego zrumienienia. W międzyczasie dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek, chwilę razem podsmażyć, a następnie przełożyć

Kraina Miodem Płynąca
Zupa jarzynowa z kurczakiem 142

Zupa jarzynowa z kurczakiem to ekspresowy pomysł na sytą zupę z dodatkiem warzyw i mięsa. Aromatyczna i gorąca rozgrzewa po całym dniu. Zupa z dodatkiem warzyw i mięsa to propozycja na pierwsze danie lub kompletny obiad dla dzieci. Do zupy możesz dodać posiekaną cukinię lub paprykę, będzie pysznie! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka – 400 g 2 marchewki(...)ziemniaki 1 por – jasna część 1 łyżeczka masła klarowanego sól, pieprz, majeranek, słodka papryka, szczypta mielonej przyprawy curry 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego 1 l bulionu 2 łyżki śmietanki 30 % do podania: posiekany koperek lub natka PRZYGOTOWANIE: Mięso dokładnie myję, osuszam ręcznikiem papierowym. Piersi kurczaka oczyszczam i kroję w niewielką kostkę. Włoszczyznę obieram i kroję

Zasmakuj Kuchni
BOGRACZ / Bogrács – WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA 334

jest fantastyczną odmianą dla Strogonowa albo gulaszu na rodzinnej imprezie ;) SKŁADNIKI: * mięso wołowe na gulasz – 500 g * cebula – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * czerwona papryka – 2 szt * smalec – 2 łyżki * pomidory w puszce – 300 g * ostra papryka, kminek mielony, słodka papryka – po 1 łyżeczce * bulion warzywny – 1 l * ziemniaki(...)sól , pieprz – do smaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: W garnku rozgrzewamy smalec, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy

Ostra na Słodko
Gulasz z warzywami i chorizo 182

deskę do krojenia, łopatkę, łyżeczkę, wagę kuchenną, miseczki. Przygotuj składniki: ok. ½ kg łopatki wieprzowej lub mięsa gulaszowego, ok. ¼ pęta kiełbasy chorizo, 1-2 marchewki, 1-2 cukinie, 1-2 cebule, 2-3 łyżeczki łagodnego ketchupu, 2-3 łyżeczki mąki pszennej, sól, pieprz czarny mielony, cukier, trochę przegotowanej wody, trochę tłuszczu na patelnię. Cebulę obierz z łupinek i pokrój(...)piórka. Marchewki obierz, umyj i pokrój w talarki. Cukinię umyj, obierz (młodej cukinii nie trzeba obierać), usuń nasionka i pokrój w półplasterki. Mięso umyj, usuń z niego błony, ewentualne pozostałości krwi i nadmiar tłuszczu. Następnie pokrój je w średniej wielkości kostkę. (W sprzedaży jest mięso gulaszowe pokrojone w różnej wielkości kawałki – nie zawsze będzie trzeba je dodatkowo kroić). Pokrojone mięso

blog.moje-pasje.info
Pasztet ziemniaczany z mięsem 199

ugotowanych ziemniaków ½ szklanki mleka 1 jajko Odrobina soli Szczypta gałki muszkatołowej 600g gotowanego drobiowego mięsa 100g wędzonego boczku 1 duża cebula ½ pęczka pietruszki Sól, pieprz do smaku 150g pieczarek 1 łyżka masła 3 łyżki kwaśnej śmietany Sposób przygotowania: Przestudzone ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia lub praskę. Łączymy z pozostałymi składnikami: mlekiem, jajkiem, odrobiną soli i gałki muszkatołowej. Wyrabiamy

Kuchnia w czekoladzie
Kebab drobiowy 168

czemu nabiera wspanialego aromatu, miekkości i soczystości. To idealne danie na szybki obiad, warunkiem jest jednak wcześniejsze przygotowanie mięsa. Skladniki: 2 piersi z kurczaka  szklanka jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chili 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli(...)marynata pokryła kurczaka, miske przykryc folia i odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie nadziać kurczaka na szpadki do szaszłyków, przekładając cebulą co kilka kawałków mięsa. Nagrzać piekarnik lub grill i piec aż kurczak będzie złocisty i upieczony w środku, około 15 minut. Podawać z kuskusem i sałatką libańską . Smacznego

Codzienne Gotowanie
Kolejna odsłona obiadowa drobiu pospolitego, czyli paprykowe kurczę pieczone 207

Pora na kurczaka  w kolejnej smacznej odsłonie. Choć kiedyś pisałam, że kurczak zawsze pozostanie tylko kurczakiem to muszę przyznać, że jego mięso ma jedną ogromną zaletę. Jest łatwe w przygotowaniu, nie wymaga wiele czasu, a przy tym doskonale komponuje się z bardzo różnorodnymi przyprawami i dodatkami. No i tak z jednej zalety zrobiło się kilka. Nie będę więc wspominać(...)ważna ;) Przejdę do szczegółów kolejnego przepisu obiadowego z kurczakiem w roli głównej. Składniki (na jeden obiad): 2 ćwiartki kurczaka sól, pieprz kilka kropli ciemnego sosu sojowego papryka słodka mielona chili mielone   majeranek 1 spora marchew Przygotowanie: Umyte udka nacieramy solą i pieprzem. Skrapiamy odrobiną sosu sojowego dla uzyskania ładnej barwy mięsa. Każde udko delikatnie obsypujemy

Kuchnia po mojemu
Świąteczny bigos + film 145

Świąteczny bigos to klasyka o bogatej tradycji kulinarnej, jedna z potraw która koniecznie musi znaleźć się na świątecznym stole. Taki bigos to kompozycja białej i kiszonej kapusty, mięsa, kiełbasy, wędzonego boczku, suszonych grzybów oraz śliwek, z dodatkiem przypraw. Danie to jest pożywne i bardzo proste do przygotowania, najlepiej smakuje trzeciego dnia.     składniki na 4 litry bigosu(...)łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis Suszone grzyby przekładamy do miski, zalewamy letnią wodą i moczymy przez godzinę, po czym odcedzamy. Wędzony boczek kroimy w kostkę. Mięso kroimy na niezbyt małe kawałki, takie na jedn kęs. Obraną cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnie wrzucamy

Smakowite Dania
Udka pieczone z serem i salami 252

dobry obiad! Składniki 6 udek z kurczaka 15 dag salami 10 dag twardego sera żółtego przyprawa gruboziarnista do mięsa zioła włoskie z młynka do smaku 2 liście laurowe 2 cebule 4 ząbki czosnku sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania Udka myjemy, osuszamy,oddzielamy nożem osobno pałeczki i podudzia. Nacieramy z każdej strony przyprawami(...)kostkę,mieszamy z serem. Czosnek i cebulę obieramy kroimy w piórka.W mięsie ostrożnie nożem podnieść skórkę na udkach powciskać ser połączony z salami,docisnąć skórkę z powrotem do mięsa Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posypać wiórkami cebuli oraz czosnku,dodać liść laurowy,przykryć naczynie folią aluminiową i piec około 55 minut w temp 180*C.Na 10 minut przed końcem pieczenia

Wanilia i Kardamon
WĄTRÓBKA CIELĘCA Z OGÓRKIEM I PAPRYKĄ (keto, LCHF, paleo, optymlana, bez glutenu, jajek i laktozy) 210

aromatyczna. Jej smak świetnie komponuje się ze słodką papryką i kwaśnym ogórkiem kiszonym. Dodatkowo zdecydowanie lepiej prezentuje się wizualnie ponieważ jej mięso jest jaśniejsze niż w przypadku innych mięs Danie idealne także dla osób na redukcji jeśli użyją mniejszej ilości tłuszczu, ale i dla tych na adaptacji gdy dodadzą go trochę więcej by uzyskać odpowiednie makro Składniki: 500 g wątróbki(...)ilość zależy od makro jakie chcecie uzyskać 50 ml przecieru pomidorowego 100% sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka ostra papryka słodka Wątróbkę wypłukać, osuszyć i wyczyścić z żyłek i błon a następnie pokroić w większą kostkę. Mięso włożyć do miski, wymieszać z musztardą i mlekiem kokosowym lub śmietaną (jeśli nie unikacie laktozy). Odstawić na 30 minut

Ola la LCHF

Proponowane wyszukiwania