domowej wędliny :) Składniki na około 2-3 słoiki 400 g 1 kg mięsa drobiowego np. z ćwiartek z kurczaka 1 łyżka żelatyny (lekko z górką) 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka czosnku granulowanego/suszonego 1 łyżeczka czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1-2 łyżeczki majeranku ewent. 1 łyżeczka suszonej cebuli dodatkowo(...)każdy słoik: po 2 kulki ziela angielskiego na słoik po 1 listku laurowym na słoik ewent. po 1 łyżeczce gorczycy 1. Mięso kroimy w większą kostkę i przekładamy do miski. 2. Następnie dodajemy przyprawy wraz z żelatyną, mieszamy i odstawiamy 1-2 godzinki, a następnie wkładamy mięso do czystych słoików. Do każdego słoika dodajemy po 2 kulki
Gotowanie...to proste !sól i pieprz do smaku - 3 łyżki wegety bez konserwantów - 2 łyżki papryki mielonej - 250 ml mleczka kokosowego Radix-Bis - 5 sztuk Pomidorków Suszonych Radix-Bis - 80g ryżu czarnego jaśminowego Radix-Bis - 3 łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami. Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia
Gotowanie Patkidodałem do niej 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem w dość cienkie (około(...)czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
Wyprawy kulinarnepieprz czarny 3g/kg -cebula suszona 2g/kg Post: Edytuj -kolendra 0,5 g/kg -czosnek świeży 3g/kg -woda 15% -skrobia ziemniaczana 2% WYKONANIE Mięso kroimy w kostkę 3 cm i peklujemy zalecaną dawką na 2 dni. Po tym czasie mielimy i przyprawiamy. Skrobię rozrabiamy w wodzie i dodajemy wyciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy wyrabiamy do kleistości. Napełniamy puszki zamykamy i gotujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.podać na ruszcie. Składniki: 500 g żeberek wieprzowych 2 łyżki ketchupu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka syropu z agawy 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu tamari Przygotowanie: Mięso kroimy w paski. Nakłuwamy. Pozostałe składniki dokładnie mieszamy (czosnek przeciskamy przez praskę), łączymy z żeberkami. Odstawiamy do lodówki
R'n'G Kitchensmaku Wszystkie składniki pokroić w drobne paski/plasterki, doprawić do smaku majonezem i śmietaną wedle uznania jak również dodać sól i świeżo mielony pieprz. Filet z kurczaka doprawiony był tylko solą i pieprzem, zawsze jak mi coś zostaje mięsa od obiadu to kroję w plastry i grilluję. Wkładam do zamrażarki a potem jak mamy ochotę na sałatkę to jest
Lubię to gotujęSkładniki: woda 4 litry, ziemniaki 5 sztuk większe, włoszczyzna 1/2 pęczka, kasza jęczmienna wiejska średnia 1 szklanka, przyprawa VEGETA NATURA "zobacz TUTAJ" 3 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, przyprawa w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" 1 łyżka, okrasa 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Wlać do garnka wodę, wsypać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gdy się zagotuje woda(...)wlać przyprawę w płynie VEGETA NATUR "zobacz TUTAJ" , dodać okrasę (mam zmielony boczek podwędzony stopiony ze słoniną na smalec), wsypać pieprz mielony. Przed podaniem posypać natką pietruszki, można dodać do zupy śmietanę - najlepszy krupnik na szybko bez mięsa tylko z okrasą , najlepiej smakuje ugotowany wieczorem i jedzony na drugi dzień na obiad...........SMACZNEGO!!! #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
W Mojej Kuchni Lubięostygnięcia. Mielony mak wsypać do garnka, zalać mlekiem i na wolnym ogniu gotować, aż mleko wyparuje. Wystudzić. Jeśli nie mamy mielonego maku należy ziarenka zalać mlekiem, gotować je do miękkości, przestudzić, zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. Rodzynki sparzyć, orzechy obrać i niezbyt drobno posiekać. Połączyć pszenicę z makiem, dodać rodzynki, orzechy, miód i aromat migdałowy. Dokładnie wymieszać
niecodziennikparypapryka słodka – 1 łyżeczka papryka ostra – 1 łyżeczka cynamon – 2 łyżeczki imbir – 3/4 łyżeczki goździki mielone – 0,5 łyżeczki gałka muszkatołowa – 0,5 łyżeczki sól – 2 płaskie łyżeczki PRZYGOTOWANIE 1. PODSMAŻANIE MIĘSA (5 min) Rozgrzej patelnię, wlej odrobinę oleju. Osusz udka ręcznikiem papierowym. Połóż na rozgrzanej patelni i obsmaż na średnim
Nerds Kitchenłyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka przyprawy curry ½ łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki słodkiego sosu chilli sól, papryka ostra mielona Przygotowanie: Indyka pokrój w sporą kostkę. Wszystkie składniki marynaty wymieszaj ze sobą i zalej nimi mięso. Odstaw na minimum pół godziny. W tym czasie przygotuj inne składniki. Słoninę pokrój w cienkie kwadraty, cukinie w plasterki, paprykę
kuron.com.plząbki czosnku 6 pieczarek 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, papryka w proszku ostra i łagodna, kminek mielony 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki mąki 3 łyżki oleju Gulasz po węgiersku Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, aż się zarumieni i przełożyć do rondla. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebule pokroić w pół
Pomysłowa kuchniagotować prawie do miękkości, jeśli mamy suszone warzywa można wsypać ze 2 łyżki, dodać masło Kapustę doprawić do smaku solą, mielonym pieprzem, majerankiem, koncentratem pomidorowym i wsypać pokrojoną pokrzywę, wymieszać i chwilę gotować. Jeśli lubimy dodatek mięsa to wystarczy przesmażyć kilka plasterków kiełbasy i wmieszać do kapusty. Może wtedy kotlet nie będzie potrzebny :) Pokrzywę dodałam w ostatniej chwili gotowania
Proste Potrawyjogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki suszonego czosnku 1/4 łyżeczki mielonej gorczycy 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklaka mąki kukurydzianej 2 jajka 1 pełna szklanka panierki razowej sól, pieprz Przygotowanie: Mięso oczyszczamy. Jogurt mieszamy z przyprawami. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Mięso mieszamy z marynatą, odstawiamy w zimne miejsce
R'n'G KitchenBardzo ciekawa, zdrowa sałatka, domownicy mieli kłopot z rozpoznaniem wszystkich składników. Doskonale smakuje samodzielnie ale również można podawać np do pieczonych mięs,zwłaszcza drobiu. Składniki 150 g namoczonych rodzynek 5 średnich buraków,ugotowanych 1/2 puszki kukurydzy 20 g sera żółtego cebula jogurt naturalny duży+ 1 łyżka majonezu( można majonez pominąć) 1 łyżeczka curry sól , pieprz … Czytaj dalej Sałatka
gotuj ze mną