idealne dla miłośników czekolady. W internecie są różne wersje przepisu na te "popękane ciasteczka", ale jak mam swój, który jak dla mnie jest najlepszy :) Ciasteczka są mega czekoladowe, mają miękkie nadzienie, a całość jest pokryta skorupką z cukru pudru. Ponad to w pieczeniu ślicznie pękają, przez co ich wygląd jest bardzo atrakcyjny :-) Z podanych składników wychodzi ich ponad(...)formujemy z ciasta małe kulki, obtaczamy je w cukrze pudrze, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu z piekarnika trochę stwardnieją. I gotowe :-) Ciasteczka wręcz rozpływają się w ustach, pięknie wyglądają i są przepyszne :-) Są pokryte cukrową skorupką, a ich środek jest mięciutki i mega czekoladowy :-) Polecam
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSzukałam inspiracji na wykorzystanie pozostałego mi puree z dyni. Znalazłam ją na blogu Niebieska pistacja . I oto są markizy dyniowe przełożone czekoladowym kremem. Ciastka są pyszne, dzięki przyprawom mają wyczuwalny smak korzenny, jak pierniczki. A swoją drogą jeszcze chwila i trzeba będzie robić pierniczki ;) Składniki: 200 g mąki 250 g puree z dyni* 125 g miękkiego masła 90 g brązowego(...)Masło utrzeć z cukrem. Dodać puree, zmiksować do połączenia. Dodać jajko, ekstrakt i zmiksować do połączenia.W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, sól i przyprawy. Do ciasta powoli wsypywać mąkę i zmiksować. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładać ciasteczka (łyżką bądź formą do wyciskania). Piec 20 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić
Moja Galeria SmakuPatelni w kuchni mam mnóstwo, ale jednej mi długo brakowało…typowo do naleśników J …jedne spełniają swoje zadanie drugie nie, smażenie ma być przyjemne bez niespodzianek że ciasto będzie przywierało, dobra patelnia to taka żeby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu, na szczęście różnorodne, znakomitej jakości patelnie są dla każdej z nas na wyciągnięcie ręki. Zdecydowanie minęły już czasy(...)wanilią 1 szklanka pokrojonych truskawek 1 szklanka pokrojonego arbuza Syrop klonowy do polania lub polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Jajka ubić na puszystą pianę z cukrem, dodać szczyptę soli, wlać mleko ryżowe oraz wodę gazowaną, wsypać mąkę i wymieszać mikserem na jednolitą masę. Odstawić ciasto na 30 minut, po czym wlewać chochelką porcję ciasta na rozgrzaną patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości
Wanilia i Kardamontakiej formie, w jakiej został położony. Przydatny do ozdobienia tortu, muffinek czy jako elementy ozdobne większych ciast. W wypadku ciasteczek i pierniczków sprawdzi się np. jako futerko na czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny(...)techniką, pamiętając o tym że powinien on być odpowiednio gruby. Gdy lukier dokładnie wyschnie, odklej delikatnie wzór z papieru używając szerokiego ostrego noża lub szpatułki i przenieś go na ciasto. Przy pracy z cienkimi liniami trzeba ja pogrubić żeby były stabilne i nie połamały się. Dla takiej dekoracji warto dodać do lukru odrobinę gliceryny spożywczej– 2 krople na 250g lukru
Karo in the Kitchenczasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 7-10 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce *** *** Pierniczki możemy oblać polewą czekoladową, polukrować(...)inaczej ozdobić. Polewę czekoladową uzyskamy rozpuszczając mleczną czekoladę (1 tabliczkę) z pięcioma łyżkami śmietanki 18% *** *** Lukier uzyskamy poprzez wymieszanie 1 szklanki cukru pudru z 3-5 łyżek śmietanki *** *** Z podanych składników wychodzi około 60-70 pierniczków – w zależności od wielkości foremek *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Makowiec 10 pomysłów na pyszne i efektownie wyglądające ciasta, którymi zaskoczysz swoich gości! Artykuł Pierniczki
Blog z Apetytemmnie najdzie, to rzucam się na robienie ciasta francuskiego, wałkuję kilogramy masła, wałkuję i wałkuję, zaczynam płakać, mówić brzydkiem słowem i gratulować sobie pomysłowości. Klnę i robię, ciasto nie wychodzi, klnę jeszcze bardziej. Właśnie takie sytuacje powodują, że dobrze mieć w lodówce lub spiżarce gotowce. To bzdura, że jak użyjecie gotowego ciasta francuskiego, to w kuchni objawi się kostka masła(...)kolacją na ciepło. Dziś skupimy się na cieście filo. Czasem nachodzi ochota na słodkie, ale robić się nie chce, masy są skomplikowane, robienie ciasta produkuje syf, sprzątać trzeba i na co to komu. No więc kupujecie ciasto filo i robimy. Ciasto filo z owocami, orzechami i powidłami śliwkowymi: 1 opakowanie ciasta filo powidła śliwkowe do posmarowania 200 g rozpuszczonego
ladykitchenwidelcem. Formę do babki wysmarowałam masłem, wysypać kaszą manną. Ciasto przełożyłam do formy (sięgało do około 3/4 wysokości formy). Piekłam w temperaturze 150°C przez 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjęłam z piekarnika, lekko przestudziłam w foremce, następnie wyjęłam i studziłam na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową. SMACZNEGO !!!Źródło :Moje Wypieki
Blondynka GotujeSzukając pomysłów na nowe ciasta potrafię spędzić naprawdę godziny na Instagramie, Pintreście czy moich ulubionych blogach kulinarnych. Często inspiracją jest po prostu zdjęcie, bo wiem, że przepis i tak zrobię po swojemu. Od jakiegoś czasu chodzi za mną tort Kinder, ciężko dociec, kto jest jego autorem, bo zdjęcia w różnych wariantach są niemal wszędzie, ważniejsze tutaj jest jednak coś innego(...)mniej się kruszą. Kawę na poncz rozpuszczamy w zimnej wodzie. Przygotowany poprzedniego dnia ganache czekoladowy ubijamy na pianę w mikserze – ważne, żeby był bardzo dobrze schłodzony przed rozpoczęciem ubijania. Pod koniec dodajemy śmietanFix dla utrwalenia. Na paterze układamy pierwszy spód biszkoptu, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo
Ciastkozercypostanowiłam spróbować i postawić chociaż na smak. Ostatecznie wygrał tort z trzema kremami, które najlepiej wpasowywały w nasze gusta: z musem malinowym i chrupiącą warstwą na bazie czekolady ruby, czekoladowym ganache z żelką malinową i kremem pistacjowym. W wyobraźni już jadłam ten tort. To miał być mój pierwszy tort profesjonalny , dlatego przygotowałam się i zakupiłam w internecie: rant (świetna sprawa(...)Uwaga: Gdy pieczemy na jedną tortownicę i potrzebujemy jej do drugiej połowy ciasta, to pamiętamy, że drugi biszkopt możemy upiec dopiero, gdy pierwszy całkowicie wystygnie (dopiero wtedy można oddzielić nożem od brzegów). Gdy mamy dwie tortownice lub rant zostawiamy biszkopt w blaszce. 2) Kremy – rozpoczęcie: Czekoladowy: W rondelku mocno podgrzewamy (ale nie zagotowujemy) 400 ml śmietanki kremówki na krem
Poezja smakuPozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym
codojedzeniasię z prostych składników, jest idealnie słodki, wilgotny w środku. Dodatek polewy czekoladowej jeszcze bardziej podkręca jego cudowny smak. Ten przepis na makowiec japoński jest naprawdę bardzo prosty. Może i wygląda nieco skomplikowanie, ale przygotowałam dla Was również filmik, na którym zobaczycie dokładnie etapy przygotowania tego ciasta. Dodatkowo poniżej znajdziecie listę kroków, które przybliżą Wam jak przygotować makowiec japoński
Przepiski.plczasie - dzień przed podaniem upiec eklerki, a w dniu podania przełożyć kremem. Przygotowujemy je z ciasta parzonego, które nie wymaga użycia miksera. Z masła, wody i mąki ucieramy na ogniu gęste ciasto, a po lekkim przestygnięciu łączymy z jajkami. Porcje ciasta wyciskamy lub wykładamy łyżką na blaszkę w formie wałeczków i pieczemy, aż ciastka napuszą się i zrumienią(...)jeśli chcemy, kremem budyniowym (fr. crème pâtissière ). Ciasto udaje się bezproblemowo, nie rozlewa się podczas wykładania, znakomicie wyrasta i nie zapada się podczas pieczenia. Gotowe eklerki są chrupiące i sztywne na zewnątrz, w środku zaś mięciutkie i dobrze napowietrzone. Z podanego przepisu można także upiec ptysie. W takim wypadku wyciskamy na blaszkę ciasto w formie rozetek. Reszta pozostaje bez zmian
cool and mintyNajlepsza, najbardziej uniwersalna a co za tym idzie najbardziej pasująca do każdego ciasta/deseru polewa czekoladowa. 4 proste składniki, z pewnością zawsze mamy je w domu,
Życie zaczyna się w kuchniChyba każdy wie,że truskawki i czekolada to idealne połączenie. Lekki i kremowy torcik z musem czekoladowym,galaretką truskawkową i bita śmietana. Świetny na
Przepisy mojej mamyWaflowy przekładaniec to pyszny i prosty wafel przekładany kremem kakaowo-orzechowym oblany polewą czekoladową. Bardzo stary przepis z kulinarnego zeszytu mojej mamy. Idealny na każdą okazję
Blog kulinarny S9.PL