Teraz się dopiero zaczną moje eksperymenty z fasolą w słodkich wypiekach, po tym jak zrobiłam czekoladowe muffinki jestem tak zachwycona rezultatem, że nie będę mogła się oprzeć przed kolejnymi eksperymentami ;) Składniki (8-9 muffinek): 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec(...)minut w wodzie wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz rodzynek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję na koniec dodajemy rodzynki, mieszamy wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki pieczemy w temperaturze 170-180 stopni przez około 40 minut (ja sprawdziłam drewnianym patyczkiem czy nie ma już surowego ciasta) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćchoć pod różnymi nazwami, a raczej imionami mu przypinanymi. Tradycyjna wersja tego ciasta jak dla nas jest zbyt sucha. Postanowiłam, więc suto posmarować je dżemem. Składniki : blaszka 24x24 Na ciasto: 250g mąki pszennej tortowej, 250g margaryny do pieczenia, 100g mleka, 100g cukru, 3 łyżki kakao, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 6 jajek, szczypta soli Na krem: 250g masła, 330ml mleka(...)łyżki przegotowanej wody 1 galaretka (u mnie o smaku wiśniowym), gotowa polewa czekoladowa Sposób przygotowania: Blaszkę posmarować tłuszczem i dokładnie wyłożyć papierem do pieczenia. Biszkopty posmarować dżemem, złożyć, docisnąć i układać ciasno na dnie blaszki w rzędach jeden przy drugim. Przygotować ciasto. Kakao, margarynę, cukier i mleko włożyć do garnka, zagotować, zmniejszyć ogień i jeszcze chwilę gotować mieszając
Nie tylko w kuchnigryczanej, jaglanej i ryżowej. Nie wymagają leżakowania. Mają nieco inny smak niż te tradycyjne . Najlepiej ciasta na pierniki nie rozwałkowywać zbyt mocno, ponieważ pierniczki po upieczeniu są bardzo kruche. Jeżeli lubicie nieco słodsze wypieki to przygotowane pierniczki możecie udekorować domową polewą czekoladową (wystarczy rozpuścić 1 łyżkę masła i wymieszać wraz z dodatkiem 2 łyżek ksylitolu oraz łyżki gorzkiego kakao(...)Następnie wsypać mąkę: gryczaną, jaglaną i ryżową oraz dodać sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika. Na sam koniec wlać miód. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i bardzo dokładnie wyrobić. Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i wstawić do lodówki (na 1-2 godzinę). Schłodzone ciasto rozwałkować (nie za cienko!). Jeżeli ciasto będzie się kruszyć to należy dolać odrobinę ciepłej wody i ciasto
Ugotowaćsmakołyki , potem słyszę ach och hihi i wszyscy są zadowoleni. Składniki na biszkopt: jaja 6 szt maka pszenna 1 szklanka szczypta proszku do pieczenia ksylitol 3/4 szklanki Masa czekoladowa i waniliowa: - 4 jajka - 1,5 szklanki ksylitolu -1,1/2 kostki masła - 1 duży cukier waniliowy(...)przesianą w raz z proszkiem dopieczenia i delikatnie mieszamy w jedna stronę.Ciasto biszkoptowe przekładamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy koło 20 minut w 170 stopnicach.Ostudzony biszkopt kroje w poprzek a potem na pół, wychodzą mi cztery części. Tort będzie wyższy i mniejszy :) Krem czekoladowy i waniliowy: Ubijamy całe jaja w temperaturze pokojowej z ksylitolem ( czyli garnek
Różowa kuchnianadzieję, że Wam posmakuje! Czy wiecie, jaki jest sukces udanej babki piaskowej ? Podstawa to składniki w temperaturze pokojowej i solidne ubicie masy jajecznej. Dlatego też jajka, których używamy do ciasta, muszą być w temperaturze pokojowej ! Oczywiście starannie ubite. Ubijanie powinno trwać około 8 do 10 minut , wiem, że to mozolna praca, ale jeśli posiadacie mikser stacjonarny, to w zasadzie(...)przykłada pomarańczą lub limonką. Zapewniam, że będzie równie dobra, jak ta dzisiejsza. Ciasto po upieczeniu jest „piaskowe” ale i bardzo wilgotne . Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu zieloną babkę ucierana przechowujemy pod przykryciem, aby nie obsychała. Jeśli chodzi o polewę , to można przygotować zamiast czekoladowej na przykład polewę lukrową lub posypać ją cukrem pudrem. Super smakują również prażone siekane
SprawdzonaKuchnia.plmoreli niesiarkowanych -2 łyżki gorzkiego kakao - ¼ szkl. ciepłej wody -1 płaska łyżeczka żelatyny + ¼ szkl. wody Dodatkowo -ulubiona herbata Richmont (do nasączania blatów) -orzechy włoskie i fistaszki (do dekoracji) -czekoladowy miś (u nas z gorzkiej czekolady) BISZKOPT OWSIANY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo ksylitol i miksować(...)rozpuszczenia. Nadal ubijając dodawać po jednym żółtku (po każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać i przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno małych tortownic (boki formy nie powinny być niczym smarowane ani przykrywane). Wlać po połowie ciasta i piec przez około 30 minut
Candy Pandaspamiętam, kiedy ostatnio robiłam i jadłam brownie . Teraz tak spontanicznie, na szybko, ale pyszne jest. Mega czekoladowe i te truskawki oj :)). Szkoda, że już zniknęło ;)). Przepis na większą blaszkę 24x34 cm. Zachęcam do robienia, bo szybkie, proste, a efekt - sami musicie spróbować :))) Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 70% 1 płaska łyżka kakao 200 g masła 5 jajek(...)mąki truskawki Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Studzimy. Do miski dajemy jajka i cukier trzcinowy (ja dałam 150 g, ale jak ktoś chce bardziej słodkie ciasto, to musi dać 200 g cukru). Miksujemy do momentu, aż powstanie nam puszysta jasna masa. Następnie dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, potem mąkę wymieszaną z łyżką kakao. Mieszamy. Przekładamy do blaszki wyłożonej
kruche babeczkigdyż od razu będzie chcieli zjeść całe naraz!!! SKŁADNIKI kruche ciasto z połowy składników, przepis TUTAJ 1 paczka herbatników regionalnych Petit Beurre Blacky 12 herbatnków regionalnych Petit Beurre Maślanych Masa serowa: 500 g twarogu, ½ kostki masła, 2 jajka, ½ szkl. mleka, 1 budyń czekoladowy, ok. ½ szkl. cukru Polewa czekoladowa: ¼ kostki masła, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mleka(...)dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje. Na kruche ciasto wylewamy warstwę gorącej masy serowej, układamy warstwę herbatników kakaowych, następnie smarujemy masą serową, przekładamy do wyczerpania składników, na wierzchu układamy herbatniki maślane. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób
słodki bratekserowej, całość przykryta kawałkami ciasteczek z czekoladą, podana na czekoladowym, chrupkim spodzie. Mmm... A kiedy przeczytałam, że do masy sernikowej dodajemy mnóstwo bitej śmietany i mocną herbatę, przepadłam. Kiedy więc w końcu wpadły mi w ręce borówki amerykańskie (o jagodach to mogę sobie pomarzyć...), od razu zabrałam się do dzieła.Ciasto przygotowuje się szybko i prosto, bez włączania piekarnika (czyli
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBardzo lubię ciasta ucierane. Wczoraj upiekłam taka babkę. Zwykła, z dodatkiem kakao i wiórek kokosowych. Babkę posypałam cukrem pudrem, ponieważ spodziewałam się gości, a to najszybszy sposób. Polecam zrobić polewę czekoladową, a wierzch posypać wiórkami kokosowymi. To będzie idealne dopełnienie. Chociaż taka na szybko z cukrem pudrem, tez pyszna :) Składniki: 250 g. masła 250 g. cukru 5 jajek(...)mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Wlać mleko i ekstrakt migdałowy. Utrzeć do połączenia składników. Na koniec wsypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Tak przygotowane ciasto, przełożyć do foremki na babkę, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, około 1 godzinę
Agusiowe smakołykizimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% tabliczka białej czekolady (można zamienić na mleczną) opcjonalnie: czekoladowe chrupki lub inne ozdoby Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy masło (siekamy je), 2 łyżki cukru pudru, kawę zbożową i żółtko. Na koniec dodajemy śmietanę. Zagniatamy ciasto. Tworzymy z niego kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na 1 godzinę). Piekarnik rozgrzewamy(...)stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Schodzone ciasto rozwałkowujemy na macie/blacie obsypanej lekko mąką (na około 3 mm). Wycinamy serduszka, resztki ciasta zagniatamy i znów rozwałkowujemy i wycinamy serduszka. Uwaga: Ilość ciasteczek zależy od wielkości foremki, którą je wytniecie. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut (ciasteczka należy obserwować
Słodkie okruszkiCzas czytania: 2 min Czekoladowe ciastka z chilli smakują lepiej niż z najlepszej cukierni. Ciastka są z kategorii ciężkich i sycących, podane z filiżanką kawy zaspokoją nawet największy głód. Swoją wyjątkowość zawdzięczają ciemnej czekoladzie i sproszkowanej papryczce chilli. Chilli delikatnie podkreśla smak ciemnej czekolady i idealnie do niej pasuje. Takie ciastka fantastycznie rozgrzewają i dają zastrzyk energii, ze względu(...)dekoracji 50 g ulubionej czekolady Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Rozwałkować na placek o grubości około 5 mm. Wyciąć z ciasta krążki. Blachę wyłożyć papierem do pieczeni, ułożyć na niej ciastka. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C. Ciasta piec 12 - 15 minut. Po upieczeniu ciastka wystudzić na kratce. Czekoladę rozgrzać
SprawdzonaKuchnia.plzdrowszej wersji :) Chrupiący spód waniliowy na mące kokosowej, aksamitna warstwa czekoladowa przykryta kolejnym blatem, a na wierzchu krem orzechowy i kakao. Zapraszam :) Spód : 4 łyżki mąki kokosowej 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 2 jajka 2 krople aromatu waniliowego 2 łyżki oleju kokosowego, rozpuszczonego Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić ok 10 minut. Rozwałkować
Chocolate Muffin BlogSernik to jedno z ciast za którymi wprost przepadam. Serniki można zrobić na każdą okazję i znikają równie szybko jak się pojawią. Dzisiaj zapraszam Was na delikatny, puszysty sernik polany czekoladą. A Wy lubicie serniki? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sernik z mascarpone i polewą czekoladową Składniki 1 kg sera (może być z wiaderka lub półtłusty 3 – krotnie zmielony(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 C i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia (20 minut przed końcem) ciasto polewamy śmietanką lekko ubitą z cukrem (200 ml śmietanki i 3 łyżki cukru), wstawiamy do piekarnika i pieczemy pozostałe 20 minut). Jeśli chcecie obniżyć kaloryczność sernika ten etap można pominąć). Sernik studzimy
To co lubię - gotuję i polecam