łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce mieszamy ze sobą wszystkie składniki marynaty: oliwę, czerwone wino, miód, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy *** *** Mięso umieszczamy w marynacie, mieszamy, zakrywamy folią i odstawiamy na minimum kilka godzin (lub na całą
Blog z Apetytemnastępnie zabieramy się za farsz. Uwielbiam w ten sposób celebrować jedzenie. Moje pierożki są z mięsem cielęco - wołowym, ale śmiało można wykorzystać wieprzowo - wołowe. Dodałam też przyprawy, których w oryginalnych przepisach nie znalazłam, czyli imbir, chilli i paprykę wędzoną. Składniki: - 300 g mielonej cielęciny - 200 g mielonej wołowiny - liście kolendry z całej doniczki - 3/4 szklanki bulionu mięsnego(...)sól do smaku - ciasto na pierogi zrobione o tak [klik] . Cebulę i czosnek drobno siekam, imbir ścieram na małych oczkach i szklę na oliwie, studzę. Oba mięsa przekładam do miski, dodaję drobno posiekaną kolendrę, wszystkie przyprawy i wyrabiam dodając porcjami bulion. Tyle ile mięso zdoła wchłonąć. Odstawiam na pół godziny. Przygotowane ciasto wałkuję nieco grubiej niż na tradycyjne
Cook&Lovesól i pieprz do smaku makaron 300 g Krok 1 Karkówkę myjemy,osuszamy i mielimy na średnich oczkach, prosto na patelnie. Dolewamy odrobinę oleju i smażymy do zarumienienia. Ser z suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa. Całość dusimy do momentu rozpuszczenia sera. Pomidory z puszki dodajemy do mięsa i sera, dusimy dalej doprawiając solą
Różowa kuchniadwóch faktur i różnych konsystencji w jednym daniu, z jednego produktu, podbiło serca i podniebienia. W rondelku rozpuszczamy masło, solimy je, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pół łyżeczki mielonego kminku. Smarujemy tą miksturą ziemniaki i wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200⁰C. W czasie pieczenia możemy je ponownie posmarować rozpuszczonym masłem. Pieczemy do miękkości i zrumienienia. W zimie(...)kwaśną śmietaną, zimnym wędzonym łososiem i świeżo usiekanym koprem. Jako dodatek do obiadu piekę je najczęściej razem z mięsem, oszczędzając i prąd, i czas. SKŁADNIKI 600g małych, owalnych ziemniaków 2 czubate łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 2 ząbki czosnku sól mielony kminek (ile lubicie, ja daję płaską łyżeczkę
Karo in the Kitchendużą ilością mięsa, marchewką i groszkiem. Idealna na kolację lub przystawkę. Najlepiej smakuje pokropiona sokiem z cytryny lub octem np. jabłkowym. Składniki: 1 udko z kurczaka 1 pojedyncza pierś z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera por 2 ząbki czosnku mała puszka groszku zielonego natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 50g żelatyny 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki liść(...)kurczaka i marchewkę. Pozostałe warzywa wyrzucamy. Bulion przecedzamy przez sitko, doprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i wlewamy do niego sok z cytryny. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, aby spęczniała. Następnie wrzucamy ją do gorącego bulionu i rozpuszczamy. Ugotowane mięso kroimy na mniejsze kawałki, a marchewkę w plasterki. Natkę pietruszki myjemy, suszymy i drobno siekamy
Kuchnia MagdaLenykoszyka Bulion Wołowy BIO 66g 5,08 zł Dodaj do koszyka Hotz Koncentrat Czosnek 80g 6,30 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski mielony 50g 2,40 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Oregano Premium 30g 1,71 zł Dodaj do koszyka Targroch – Sól himalajska ciemno różowa drobna(...)czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego 1 szt. Cebuli 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego 2 szt. Liści Laurowych 1 łyżeczka Suszonego Oregano 1 łyżeczka Mielonego Kuminu 1 łyżka Ghee 1/2 szklanki Domowego bulionu ((lub z ekologicznej kostki)) Szczypiorek
Oslov.cebule 3 jajka majeranek bułka tarta sól, pieprz ziele angielskie liść laurowy 1-2 ząbki czosnku mielona słodka czerwona papryka smalec natka pietruszki gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: 1. Królika poporcjować, boczek lub podgardle pokroić w grubą kostkę. Mięso przełożyć do garnka, zalać wodą, zagotować i odszumować. Następnie dodać ziele angielskie, liść laurowy, obrane i pokrojone w cząstki cebule. Gotować
Kuchnia domowa Anidrobno pokrojony kwaśna śmietana do podania Do 3 litrowego garnka włożyć mięso oraz ziele, liście, nasiona kolendry, 1 łyżeczkę soli, zalać zimną woda, zagotować i gotować do miękkości mięsa (u mnie 30 min w szybkowarze). Warzywa umyć, obrać i pociąć na talarki lub zetrzeć na tarce. Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelać przez sitko, aby go odszumować i pozbyć(...)mięsa z kością (u mnie kości schabowe) 2 litry zimnej wody 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe 10 ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku
moj przepis naindyka, zamiast tego można użyć lekko podsmażonego mięsa. Składniki 500 g kiszonej kapusty 300 g pieczonego mięsa z indyka 3-4 duże kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego ( 90 g ) Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1 łyżeczka majeranku 2 ziarna jałowca 1 ziarno ziela angielskiego 1/4 łyżeczki(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę zalewamy zimną wodą (1 szklanka), dodajemy liście laurowe i gotujemy 45 min na małym ogniu. Grzyby gotujemy do miękkości, kroimy w paski. Przyprawy rozcieramy w moździerzu. Mięso oddzielamy od kości, dodajemy do kapusty razem z grzybami i koncentratem. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym płomieniu przez godzinę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenDzisiaj polecam przepis na pyszne kiszonki z kurczaka z suszonymi pomidorami. Mięso podałam z pieczonymi frytkami z marchewki. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Polecam!!! SKŁADNIKI : Kieszonki: 3 filety z piersi kurczaka, 1/2 słoiczka suszonych pomidorów DAGOMA, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka rozmarynu, 1/2 łyżki pieprzu kolorowego, szczypta soli, 4 łyżki oleju, Frytki: 2 marchewki(...)pomidorami. Otwór spinam wykałaczką. Olej mieszam z papryką mieloną, rozmarynem, solą oraz pieprzem. Do marynaty wykładam kurczaka. Nacieram i odstawiam na 2 godziny w chłodne miejsce. 2. Kieszonki razem z marynatą przekładam do naczynia żaroodpornego. Naczynie przykrywam i piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem
Tradycyjna kuchnia Kasiszklanki czerwonego, wytrawnego wina pół szklanki suszonych borowików 150 g suszonych śliwek cukier sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od przygotowań, które są najżmudniejsze. Śliwki i grzyby namaczamy oddzielnie w wodzie (po ok. 1 szklance) i zostawiamy na godzinę. W tym czasie mięso: karkówkę, kiełbasę i boczek kroimy w 1 – 1,5 cm kostkę. Białą kapustę kroimy
Poezja smakupodnoszące smak i aromat wypieku wzbogaci dodanie cukru waniliowego, soku z cytryny lub z pomarańczy, a także esencji waniliowej, rumowej lub arakowej. Dodać można także drobno posiekane lub z mielone orzechy, migdały, łyżeczkę cynamonu, czy szczyptę imbiru. Również można dodać tartą skórkę z cytryny lub pomarańczy lub utłuczoną wanilię. Ciasto kruche sporządza się w następujący sposób. Podstawową(...)liście wykorzystywane są do gotowania, zaś pokruszone lub mielone stosuje siew celu wzmocnienia smaku potrawy. Całe liście powinniśmy przechowywać w szczelnych słoikach z dala od światła, w ten sposób zachowują swój smak do 2 lat. Najczęściej dodajemy je do zup, sosów, gulaszy, marynat. To doskonała przyprawa do ryb, mięsa i drobiu. Szafran - to jedna z najdroższych przypraw
Ciastka - domowe słodkościżółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając, aż będą gotowe. Sałatka z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 3 garście rukoli(...)mięs Mięso marynujemy od 10 minut do kilkunastu godzin, trzymając je w lodówce w marynacie. Marynata klasyczna 100ml oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki papryki ostrej łyżeczka majeranku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki soli morskiej Marynata ziołowa 100ml oliwy z oliwek, 6 ząbków czosnku przeciśniętego przez praskę, łyżeczka tymianku łyżeczka rozmarynu łyżeczka majeranku łyżeczka mielonego ostropestu plamistego
Strefa Zdrowego Żywieniałyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki zalewy z ananasa mielona ostra papryka sól, pieprz Dodatkowo: 1 płaska łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ryż Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na około 2,5 cm plastry. Lekko rozpłaszczamy je dłonią. W misce umieszczamy ocet winny, sos sojowy, koncentrat
Smaki Na Talerzupropozycję na Świąteczny Wielkanocny obiad czyli jaja po szkocku. Całkiem smaczne danie które szybko przygotujemy. Składniki: jaja ugotowane na twardo 6 szt mięso wieprzowe 600 g sól i pieprz do smaku suszone pomidory z czosnkiem do smaku- 2 łyżki dałam czosnek sprasowany 4 szt bułka tarta namoczona 2 łyżki jajko Panierka : mąka pszenna(...)gotujcie bo sinieją).Obieramy jaja ze skorupek.Mięso wymaczamy w zimnej wodzie,osuszamy ręcznikiem papierowym i mielimy na średnich oczkach.Dodajemy sól,pieprz ,suszone pomidory z czosnkiem,czosnek prasowany,jajo i,namoczoną bułkę tartą.Wyrabiamy składniki.Bierzemy w dłoń 100 gram mięsa i obtaczamy w nim jajko.Tak przygotowane mięsko obtaczamy w mące,w,jaju i na końcu w bułce tartej. Smażymy
Różowa kuchniaćwiartki 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól) 1 łyżeczka granulowanego czosnku świeżo mielony pieprz suszone oregano i bazylia Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka
Trzeci talerzkiedy zajrzałam do swojego zeszytu z przepisami. Prosty sposób na przygotowanie obiadu. Wystarczy zamarynować mięso, a potem upiec je w piekarniku :) Składniki: * 10 pałek z kurczaka * 2 szklanki maślanki naturalnej * 2 łyżki oleju * 1 płaska łyżeczka soli * pół łyżeczki pieprzu * 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki ostrej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) * 1 płaska(...)kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Kawałki kurczaka umyć i osuszyć. Do miski wlać maślankę, dodać sól, pieprz, czosnek i wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki mięsa i wszystko wymieszać tak, by marynata pokryła mięso. Miskę z mięsem wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Zrób to smacznie