mięso mielone - 23354 przepisów (strona:929/1557)

Kurczak z warzywami w sosie curry 98

łyżeczka masła klarowanego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka przyprawy curry 1/2 łyżeczki kurkumy 1 niepełna szklanka oleju 150 - 200 ml śmietanki 30% (dałam 12% słodkiej śmietanki) szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, cebulę obrać i drobno posiekać.  2. Marchew obrać, pokroić

Kuchnia domowa Ani
NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI, ŻEBEREK Z GRILLA 186

niż w poprzedniej wersji. Oczywiście dobre mięso to podstawa, przynajmniej dobrze "rozbite", zwykle wyręcza mnie w tym maszyna w sklepie, tym razem sprzęt został zabrany do konserwacji, więc pozostało mi samodzielne nakłuwanie kawałków mięsa- najważniejsze, że mięso wyszło kruche i soczyste. Najlepiej zamarynować mięso minimum dzień wcześniej. Składniki na ok. 1,6- 2kg mięsa: - 6 łyżeczek ostrej musztardy, u mnie(...)daję himalajską) - 1/2 łyżeczki mielonego kuminu - 1 łyżka aromatycznego majeranku - 1 łyżeczka mielonego czosnku - 8 łyżek oleju Wszystkie składniki odmierzamy do miski i dokładnie mieszamy. Gotową marynatą smarujemy plastry karkówki i odkładamy do naczynia. Pierwsze smaruję z obydwu stron, następne już tylko z jednej. Naczynie zakrywamy i odstawiamy do lodówki. Najlepiej przygotować mięso w marynacie dzień lub nawet

Smaczne Zdrowe
Harira - pożywna zupa marokańska 187

gorący. Zupa ma wiele odmian, można ją przygotować także w wersji wegetariańskiej. Składniki 1 - 1,5 kg  mięsa (wołowina, jagnięcina lub  kurczak) pokrojone w kostkę (ok. 2x2cm) 1 litr bulionu z kurczaka lub wołowiny lub wody 1 łyżeczka mielonej kurkumy   1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2  łyżeczki mielonego czarnego pieprzu   1/2 łyżeczki(...)mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonego cynamonu lub 1 cała laska cynamonu (moim zdaniem cynamon w lasce jest bardziej aromatyczny)   1 łyżeczka mielonego imbiru   duża szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta szafranu 2 średnie cebule pokrojone w drobną kostkę (może być jedna biała i jedna czerwona cebula) 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę  250 ml gęstego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pieczony udziec z indyka 301

małe 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka suszonej szałwii 1 płaska łyżeczka suszonego cząbru 1 płaska łyżeczka suszonego majeranku 2 łyżki oleju rzepakowego Do podania duszona marchewka pieczone ziemniaki w wersji z majerankiem Instrukcje Mięso płuczemy dokładnie w zimnej wodzie, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy dokładnie ze wszystkich stron solą, pieprzem

Kulinarna Pokusa
CHICKEN KHORMA czyli KORMA Z KURCZAKA 594

którego skład wchodzi dowolny rodzaj mięsa ( może to być kurczak , wołowina , jagnięcina ) , jogurt i spora ilość cebuli.Jest niesamowicie aromatyczna, a zawdzięcza to przede wszystkim kolendrze.Fantastyczny pomysł na obiad!Gwarantuję , że nie tylko wielbiciele hinduskiej kuchni będą zachwyceni!Polecam!    SKŁADNIKI:( 2 duże porcje )* filet z kurczaka – ok. 400 g* mielone migdały – 1 łyżeczka* jogurt naturalny(...)szczypta* sól – 1 łyżeczka* czarnuszka – 1 szczypta* mielony kardamon – 1 szczypta* mielona kolendra – 1 szczypta   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:W misce mieszamy starty imbir z posiekanym czosnkiem, garam masalą , chili , solą , czarnuszką , kardamonem , kolendrą oraz migdałami.Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy.Wkładamy pokrojone w kawałki mięso i dokładnie obtaczamy.Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną

Ostra na Słodko
Schab faszerowany cukinią 218

została wykorzystana młoda cukinia pokrojona w cienkie plastry. Do doprawienia czysta klasyka: sól i pieprz. Mięso przygotowuje się szybko, smakuje świetnie i wygląda ekstra. Polecam też również przygotować pierś z kurczaka faszerowana rukolą . Składniki: 4 plastry schabu dobrze rozbite, sól i grubo mielony czarny pieprz, domowy sos pomidorowy , może być keczup młoda cukinia 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Dobrze(...)rozbite plastry schabu doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem z obu stron. Z jednej strony smarujemy je sosem pomidorowym (moim, domowym) ale może być keczup, na to na całej powierzchni schabu układamy cienkie plastry cukinii. Schaby zwijamy jak roladę wołową, spinamy wykałaczkami i układamy na rozgrzanym oleju, smażymy po ok. 4-5 minut z każdej strony pod przykryciem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka duszona w rękawiw 169

łyżeczka czosnku gres Skworcu  1 łyżeczka suszonej Bazyli Skworcu 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego Skworcu  1 łyżka przyprawy do wieprzowiny Skworcu  3 łyżki ketchupu pikantnego  1 łyżka musztardy delikatesowej  Przygotowanie:  Składniki marynaty dokładnie łączymy ze sobą. Mięso myję, kroję na plastry max 0.5 cm grubości. Mięso przekładam do marynaty,dokładnie obtaczamy każdy plaster. Cebulę

Gotowanie Patki
Kiełbasa chłopska w jelicie grubym 269

g/kg -sól nie jodowana do podgardla 18-19 g/kg -pieprz czarny mielony drobno 3 g/kg -czosnek dobrej jakości wyciśnięty przez praskę 8 g/kg -gorczyca ziarno 5 g/kg -majeranek 0,5 g/kg - jelita wieprzowe grube WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym. A'la gulasz. Szybki obiad. 251

śmietana 12%  4 łyżki - mąka 3 łyżeczki - woda ok. 6 łyżek - domowa wegeta, papryka czerwona mielona, czosnek granulowany, sos sojowy -olej Wykonanie. Piersi oczyszczam, kroję w grubszą kostkę, pieczarki w drobniutkie plasterki. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju, wrzucam pokrojone mięso, przez chwilę obsmażam do delikatnego zrumienienia, dodaję pieczarki i posypuję przyprawami. W osobnym garnuszku rozrabiam śmietanę z wodą

Kuchnia z widokiem na ogród
Policzek wołowy w sosie grzybowym 205

cebula 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego pieprz czarny mielony sól 3-4 sztuki owocu jałowca 200 ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego 150 g suszonych grzybów leśnych 3-4 łyżki mąki pszennej Robimy! Policzki wołowe myjemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z błon. Leciutko nakłuwamy wykałaczką. Mięso posypujemy solą i pieprzem (nie za mocno, do smaku) i obtaczamy

Latosiowydom
Kubańska Szarpana Wołowina – Ropa Vieja 247

również jako farsz do burrito czy taco. 500 g Mięsa wołowego (u mnie szponder i karkówka) 3 Pomidory malinowe (lub z puszki jeśli nie w sezonie) 1 Czerwona cebula 2 łyżeczki Koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki Pokrojonych papryczek Chipotle 5 Ząbków czosnku 2 łyżeczki Oregano 1 łyżeczka Mielonego kuminu 1 łyżka Octu Jabłkowego Natka kolendry Masło Klarowane (do smażenia) Sól(...)pieprz (do smaku) Na patelni mocno rozgrzej masło klarowane. Ząbki czosnku w skórkach lekko rozbij przykładając do nich duży nóż i uderzając pięścią. Wyłóż mięso i czosnek na patelnię. Smaż przez 3-4 minuty z każdej strony, aż nabierze koloru. Przełóż mięso do naczynia wolnowara. Czosnek po lekkim ostygnięciu obierz i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój pomidory, papryczki Jalapeño

Oslov.
Schab duszony w sosie własnym. Aromatyczny, kruchy, pyszny... 196

mięsne, żeby sprostać wszystkim wymogom. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku. Zapewniam, że mięso jest i miękkie i kruche (nie potrzeba nawet noża) i smaczne. Przekonajcie się. Składniki: 1 kg schabu wieprzowego 2 cebule 2 - 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki mielonej papryki wędzonej ¼ łyżeczki pieprzu czosnkowego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz(...)łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Rozmaryn i tymianek roztarłam w moździerzu. Cebulę pokroiłam piórka. Schab umyłam, pokroiłam w plastry i osuszyłam za pomocą ręcznika papierowego, dzięki temu podczas smażenia mięsa na patelni, nie będą pryskać kropelki wody a mięso łatwiej się usmaży. Czas na przyprawienie. Mięso posoliłam, oprószyłam świeżo zmielonym pieprzem czarnym, pieprzem czosnkowym i papryką wędzoną (tylko z jednej strony

Kuchnia u Krysi
Pulpeciki z piersi kaczki z piernikiem, chutneyem śliwkowym i dipem musztardowo- sezamowym 179

kompozycja idealna. Grzechem byłoby smakować pierniki tylko od święta i tylko na słodko. Mięso kaczki wspaniale podkreślone piernikowym aromatem. Łap za patyczki i rozpływaj się z przyjemnością. kacze piersi - 2 szt. kmin rzymski - 1/2 łyżeczka kolendra nasiona 1/2 łyżeczka cynamon - 1/2 łyżeczki imbir mielony - 1/2 łyżeczki gałka muszkatołowa - 1 szczypta anyż gwiazdkowy - 1 szczypta goździk zmielony w moździerzu(...)płatkach  - 1 szczypta 2 białka ubite na sztywno sos sojowy 1 łyżeczka ząbek czosnku sól 1 łyżeczka 1 piernik Katarzynka z Fabryki Cukierniczek Kopernik starty na drobnych oczkach Mięso zmielić wraz ze skórą. Doprawić solą, sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, chili. Dodać starty pierniczek.posiekany czosnek oraz ubite białka. Zwilżonymi rękami robić małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym

AZgotuj!
PLACUSZKI WARZYWNE 197

Ciągle uczę się jeść bez mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę(...)się wegetarianką.Osobiście tak samo mogę się odnieść do mięsożerców,że to oni są wariatami.Ja do tego musiałam dojrzeć,dorosnąć ale przede wszystkim ogromny wpływ na to ma jakość mięsa,które jest nam dostarczane.Poza tym przeraża mnie transport zwierząt,które są przewożone na ubój,życie kur na fermach,jest to coś strasznego i ja nie chcę przykładać do tego ręki

pieprzny smaczek
Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką 338

lubię ułatwiać sobie kuchenne życie i nie stać przy garach smażąc np. kotlety mielone. Dlatego często zamiast smażyć kotlety na patelni często piekę je w piekarniku, tak jak np. kotlety wieprzowe z cukinią . Często przygotowuję tak kotlety, bardzo dużo kotletów (przynajmniej z kg mięsa). Gdy nie mam pomysłu na obiad, one są dużym wybawieniem, wystarczy do nich ugotować(...)cebulką , którą często dodaję do mięsa, aby podnieść jego walory smakowe. A po ostatnim przygotowaniu cebulki mam jej duży słój, więc trzeba ją wykorzystywać na bieżąco. Upiekłam całą blachę kotletów, więc do części kotletów przygotowałam pyszny sos słodko-pikantny, o którym przeczytacie w kolejnym wpisie na blogu. Co na obiad? Polecam pyszne Pieczone kotlety mielone z prażoną cebulką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię