mięso mielone - 22854 przepisów (strona:933/1524)

Polędwica wołowa z grilla w herbacianej marynacie 148

smakowała, i to bardzo!!!! Nie raz robimy w domu steki, najczęściej jednak wybieramy troszkę tańsze mięso, ale muszę powiedzieć, że tak dobrych steków jeszcze nie jadłam. Nawet w restauracji;) Mięso wyszło mięciuteńkie, choć ciemne. Gdy po rozkrojeniu zobaczyłam, że nie jest różowe mina mi zrzedła i miałam lekkie obawy… wróciłam z talerzem do rodziny, pytam(...)suszonego estragonu 1 łyżeczka soli morskiej 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 3 łyżki oliwy Ziarenka pieprzu oraz liście herbaty mielimy w młynku na proszek. Łączymy z pozostałymi przyprawami. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie, do połączenia. Na około pół godziny przed grillowaniem wyjmujemy mięso z lodówki i nacieramy dokładnie marynatą. Steki grillujemy na mocno nagrzanym grillu przez około 6-10 minut

Smaki Na Talerzu
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 170

stale gościć na moim stole. To delikatne mięso przyrządzałem już  w sosie kaparowym  i  w sosie kurkowym . Tym razem podałem je z  sosem pieczarkowym na bazie śmietany . Składniki (dla 2-3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 1 kg) 2 łyżki klarowanego masła oliwa z oliwek  mielony czarny pieprz sól na sos pieczarkowy(...)łyżka klarowanego masła 400 ml śmietany 30 proc. mielony czarny pieprz sól Sposób przygotowania: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy kładziemy na bok i delikatnie rozbijamy ręką w poprzek włókien, tak by miał grubość ok. 1 cm. Mięso z obu stron skrapiamy oliwą z oliwek i nacieramy świeżo zmielonym

W SMAK
Kurczak z grilla marynowany w sosie vinaigrette, z grillowanym ananasem i sałatą 191

sosie vinaigrette. Sosu trzeba zrobić więcej, gdyż świeże warzywa polane nim są cudownym dopełnieniem pieczonego mięsa. Składniki: Sos vinaigrette: 4 łyżki miodu 3 łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki musztardy dijon 2 łyżki oliwy 2-3 łyżki octu winnego 2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 lekko czubate łyżeczki soli 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego(...)pokroić w mniejsze kawałki, skrzydełka poprzecinać na pół, podobnie nóżki.  1/3 sosu vinaigrette odlać, w reszcie zamarynować kurczaka przynajmniej na kilka godzin. Najlepiej zrobić to na noc, wtedy mięso dobrze przejdzie smakiem sosu. Ananas obrać, pokroić na plastry lub mniejsze kawałki o grubości około 2 cm. Na tradycyjnym grillu lub patelni grillowej opiec kurczaka i kawałki ananasa. Podawać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grillowana pierś z kurczaka z sosem gorgonzola 383

mielonego pieprzu, 1 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżek oliwy, oleju. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania jego najważniejszego elementu, to jest mięsa. Od piersi kurczaka oddzieliłem polędwiczki i oczyściłem mięso z wszelkich błon. Posypałem je z obu stron niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem oraz łyżeczką suszonego oregano. Przez praskę przecisnąłem dwa ząbki czosnku(...)lekko posiekane listki z całego pęczka świeżej bazylii (po pozostawieniu kilku listków do dekoracji). Do miski dodałem także garść świeżej rukoli. 2 łyżki oliwy wymieszałem ze szczyptą soli, świeżo mielonym czarnym pieprzem i łyżką octu balsamicznego. Powstały sos wylałem na sałatkę bezpośrednio przez jej podaniem i całość bardzo dokładnie pomieszałem, tak aby wszystkie warzywa były delikatnie obtoczone w przygotowanym

Wyprawy kulinarne
Szybkie curry z kurczakiem i szpinakiem / Easy chicken and spinach curry 248

łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kurkumy 1 szczypta pieprzu cayenne 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 750 g mięsa z podudzi kurczaka, pokrojonego w grubszą kostkę 400g (1 puszka) krojonych pomidorów ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru brązowego 1 łyżka

karmelowy
Comber jagnięcy bez kości, pieczony 108

Jagnięcina - pyszne mięso. Składniki: 500 g combra jagnięcego 500 g ziemniaków Marynata: 2 łyżki miodu 4 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka sezamu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 szczypta suszonego koperku 1 szczypta mielonego kminku sól, pieprz Przygotowanie: Marynata :W misce wymieszałem olej, miód, musztardę. Dodałem przeciśnięty czosnek, odrobinę pieprzu i zioła. Ponownie dokładnie wymieszałem(...)Marynatą natarłem jagnięcinę. Odstawiłem do lodówki, na 3 godziny ( a najlepiej na całą noc ) Nagrzałem piekarnik do 160 stopni C Umyłem mięso, osuszyłem. Wyciąłem wszystkie możliwe kawałki tłuszczu ( w przypadku jagnięciny, tłuszcz się nie stopi, a zamieni w galaretkę ). Nie jest to konieczne. Zależnie jak kto lubi. Mięso wyjęte marynaty, przesmażyłem na patelni, aby zamknąć pory. Włożyłem do brytfanny. Wlałem

R'n'G Kitchen
Kąski z kurczaka 286

łyżki oliwy 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka papryki mielonej słodkiej pieprz sól Wszystkie składniki marynaty rozetrzeć w misce. Fileta z kurczaka pokroić w paski i wymieszać razem z marynatą. Powinna dokładnie pokryć mięso. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Po tym czasie wlać rozmącone jajko i wymieszać. Płatki

https:KKuchniaMniam
Aromatyczny gulasz wołowy 141

suszonego rozmarynu, ½  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki. Mięso płuczemy, suszymy papierowym ręcznikiem, kroimy na niewielkie kawałki i obtaczamy

Moniki Smakołyki
Gulasz z cukinią i marchewką 206

Odkąd wróciłam z wakacyjnych wojaży ciągle mam ochotę na mięso. Zajadałam go już pieczone, smażone, gotowane i uparowane. Nadszedł czas na mięso duszone, w towarzystwie warzyw i oczywiście poznańskich pyz. Naprawdę warto zrobić ten gulasz, bo smak jest nieziemski. Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej(...)pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól 12 pyz ( można zastąpić kaszą, ryżem lub ziemniakami) Szynkę kroimy w dużą kostkę oraz oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy kawałki mięsa. Usmażone przekładamy do dużego garnka. W między czasie cebule kroimy w dobrną kostkę. Marchewkę obieramy

Kolizje Smaków
Gyros drobiowy, domowy z piersi kurczaka. 295

domowego mięsa typu kebab o niebo lepszego jakie jest podawane w wielu barach szybkiej obsługi, czy restauracjach :) U mnie z piersi kurczaka, podany z frytkami, polany sosem czosnkowym, doskonale smakuje i dużym i małym, dzieciaki wprost za nim przepadają :)  Polecam :) Składniki - 2 duże piersi z kurczaka - 3-4 łyżki przyprawy kebab-gyros - 1 łyżeczka czosnku mielonego - pół szklanki(...)kurczaka kroję w wąskie paski, przekładam do miski, dodaje przyprawę kebab-gyros, czosnek mielony, zalewam olejem. Dokładnie mieszam i odstawiam do lodówki co najmniej na godzinę. Po tym czasie mięsko przekładam na mocno rozgrzaną patelnię ( bez tłuszczu, bo jest on w marynacie z mięsem ) , smażę na wysokim, ogniu , co chwilkę mieszając, aż mięso będzie miękkie, ale nie wysuszone. Trwa

Kuchnia z widokiem na ogród
Szynka peklowana chrzanowa - wielkanocna szyneczka 276

pieczenia  Majeranek  Papryka słodka  Suszona natka pietruszki  Rozmaryn  Pieprz czarny mielony  Tymianek  Sos chrzanowy -polecam KIELECKI ( około 4 łyżki)  Wodę na zalewę gotuję z przyprawami, odstawiam do chłodnego , aby całkiem ostygła. Do zimnej wkładam umyte mięso. Pekluje tydzień, codziennie mięsko obracam.  Upeklowane, odsączam z zalewy ,obwiązuję sznurkiem bawełnianym. Przyprawy mieszam

Takie tam pichcenie
Pełnoziarnisty makaron z kurczakiem i dynią 215

ząbka czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju rzepakowego sól, pieprz, tymianek, mielony imbir słodka papryka, świeża bazylia PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy w rondlu na łyżce oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i paprykę. Przyprawiamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Karczek pieczony w rękawie 361

Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku,  pietruszka, cebula sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich(...)sól, roztarty czosnek, pieprz Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni

Proste Potrawy
Schabowe inaczej czyli przepis na soczyste i kruche kotlety 352

pietruszki 1 płaska łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu mielonego ok 1 szklanka bułki tartej olej lub smalec do smażenia       *** Do miski wbijamy jajka, dodajemy majonez, sok z cytryny, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy *** *** Każdy plaster mięsa obtaczamy w marynacie i układamy jeden na drugim

Blog z Apetytem
Knedle z owocami 104

4 porcje: 400 g ugotowanych ziemniaków 200 g mąki  100 g twarogu mielonego 1 żółtko  Owoce dowolne, miękkie, jeśli z pestką – wydrylowane

Kucharzyca
WOŁOWINA WASABI PO JAPOŃSKU 167

podczas przygotowania wołowiny wasabi użyłam dania OYAKATA - Japońska wołowina smak wasabi . Danie to zawiera makaron, saszetkę z sosem oraz wzbogacone jest szczypiorkiem oraz kawałkami wołowiny. Sos zużyłam do zamarynowania mięsa, a potrawę podałam z makaronem, który znajdował się w kubku, dzięki temu nie musiałam kupować dodatkowych składników używanych w kuchni japońskiej. Oprócz tego dodałam własne składniki, takie jak: seler naciowy(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka sezamu pęczek szczypiorku 2 łyżki oliwy 2 łyżki oleju sezamowego papryka słodka mielona sól, pieprz Wykonanie: Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy sos z dania instant i dokładnie obtaczamy w nim mięso. W zależności od preferencji - czy lubimy mniej czy bardziej ostre dania to do mięsa dajemy

Kuchnia MagdaLeny
Chłopska 219

myjemy pod bieżąca wodą. Łopatkę kroimy jak leci bez klasyfikacji mięsa na grubość od 0,5 cm do 2,5 cm kroimy w paski i kostkę. Podgardle w paski około 2 x 5 cm. Wszystko peklujemy i solimy na okres 48 godzin. Przechowujemy w lodówce. Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki. Teraz

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym 231

Zupa: Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym Składniki:  - 3 marchewki - pietruszka - mała cebula - mielony czarny pieprz - 1/3 łyżeczki imbiru mielonego - kostka rosołowa (u mnie

Kuchnia co dnia