mięso mielone - 22854 przepisów (strona:940/1524)

Kotlety ruskie 873

przestudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić maszynką do mięsa. Zmielone ziemniaki ostudzić. Ziemniaki muszą być zimne, aby nasze kotleciki nie rozpadały się,kiedy będziemy je piec. Następnie maszynką mielimy twaróg. Dodajemy usmażoną cebulkę i dodajemy sól i pieprz do smaku. Po tym czasie do masy wbijamy 2 jajka i mieszamy

Olcia gotuje!
Pierogi drożdżowe 99

szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować

W garach u Gosi
Pieczeń z karkówki 113

Składniki: karkówka o wadze ok. 1,2kg 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam z każdej strony solą, pieprzem, papryką

Waniliowe Improwizacje
Gulasz z indyka 143

własny 500 ml lub 2 puszki pomidorów bez skórki -2 ziela angielskie -2 liście laurowe -1płaska łyżeczka kminku mielonego -sól, pieprz, ostra papryka w proszku do smaku Przygotować szeroką płaską patelnię, głęboki rondel oraz garnek do gotowania kaszy. Mięso, papryki, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, marchewkę i czosnek w cienkie plasterki. Do rondla wlać 1 szklankę gorącej

Kulinarne przemyslenia
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 175

łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej pończocha lub gaza Wykonanie:  Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem i oczyszczamy. Dokładnie obtaczamy w cukrze i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. W połowie wyznaczonego czasu mięso obracamy na drugą stronę. Po tym czasie, wodę, która wypłynęła z mięsa

Kuchnia MagdaLeny
POLĘDWICA DŁUGODOJRZEWAJĄCA 175

łyżka papryki słodkiej mielonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej pończocha lub gaza Wykonanie:  Polędwicę myjemy, dokładnie osuszamy papierowy ręcznikiem i oczyszczamy. Dokładnie obtaczamy w cukrze i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 24-36 godzin. W połowie wyznaczonego czasu mięso obracamy na drugą stronę. Po tym czasie, wodę, która wypłynęła z mięsa

Kuchnia MagdaLeny
Kotleciki z indyka z kaszą jaglaną i jarmużem 92

Kotleciki z mięsa indyczego z dodatkiem kaszy jaglanej i jarmużu to idealna propozycja dla tych, którzy szukają urozmaicenia w kuchni. Zwykłe kotlety mielone to nuda, ale z zieloną niespodzianką mają nie tylko więcej wartości odżywczych, ale i cieszą oko. Dodatek kaszy jaglanej dodaje im niezwykłej delikatności

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mięso słodko-kwaśne z bambusem 87

paski. Pory dokładnie oczyściłem, umyłem ( odciąłem zielone końce ) i również pokroiłem w paski. W woku rozgrzałem olej, przesmażyłem mięso, wyjąłem z woka. Na tym samym tłuszczu przesmażyłem pędy bambusa, pory i grzyby. Doprawiłem sosem sojowym, cukrem, octem, świeżo mielonym pieprzem i solą

R'n'G Kitchen
Pasztet z pieczarkami 101

Jedną cebulę i ząbki czosnku drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać pieczarki i chwilę dusić pod przykryciem. 2. Ugotowane mięso z udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć

Szalona Kuchnia Eweliny
Pierogi drożdżowe 186

szklanka ciepłego mleka Pół szklanki wody 25gram drożdży świeżych 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju,   dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować

W garach u Gosi
Kiełbasa podwawelska 236

g/kg -czosnek 3 g/kg -woda 200 ml -ziele angielskie i liść laurowy podczas parzenia -jelita wieprzowe WYKONANIE  Kupione mięso myjemy i tniemy w kostkę 3,4 cm i peklujemy. Czas 48 godzin w temp.4-6 stopni. Po tym czasie mielimy dodajemy wodę i przyprawiamy.Dokładnie mieszamy aż mięsko będzie się kleić. Napełniamy jelita dość ściśle i odwieszamy na kije

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Najprostszy przepis na Chili con carne 99

krojonych 200g fasoli czerwonej konserwowej 200g kukurydzy konserwowej szczypiorek 2 łyżki papryki słodkiej szczypta pieprzu cayenne pół łyżeczki kminku mielonego sól pieprz Sposób przygotowania: Do osolonej i gotującej się wody wrzucamy ryż. Na rozgrzaną patelnię z olejem kokosowym wrzucamy mięso i czekamy aż się przysmaży i ładnie zarumieni (średni ogień). Dodajemy wszystkie przyprawy i staramy się fajnie wszystko wymieszać

Dominacja smaku
Pieczone nóżki kurczaka z warzywami. 176

sztuk podudzia z kurczaka -1 zielona cukinia -2 papryki żółta i czerwona -1 cebula -sól -pieprz -słodka papryka mielona -majeranek -suszone liście lubczyku -olej Sposób przygotowania: Podudzia myjemy, układamy na blaszce. Dajemy łyżkę oleju i obtaczamy w nim mięso. Następnie oprószamy solą, pieprzem, papryką, majerankiem i lubczykiem. Kroimy warzywa i układamy na kurczaku. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy

Magia jedzenia.
Pyszny sos pieczarkowy np. do mięsa 429

Kolejny post to coś dla smakoszy pieczarek. Idealne pieczarki w sosie sprawdzą się do mięs i jako dodatek do obiadu! Zapraszam ! Składniki: 250 g pieczarek 1 cebula 150 ml wody oliwa sól pieprz czarny mielony czosnek granulowany papryka słodka papryka ostra curry 1 esencja do sosu pieczarkowa KNORR Przygotowanie: Pieczarki dokładnie myjemy, kroimy na pół plasterki. Cebulę obieramy, myjemy

Gotuj z Mąką
Marokańskie szaszłyki 175

szaszłyki znalazłam pod tą nazwą i w niezmienionym stanie przekazuję dalej. Szaszłyki te są typowo męskim daniem i to nie tylko za sprawą tego, iż mamy tutaj samo mięso. Są bardzo pikantne i wyraziste. Jak dla mnie za bardzo. Ok, być może jestem stereotypowa i niesprawiedliwa w tej kwestii, ale ja ich nie dałam rady zjeść, za to mój mąż(...)oleju sok z połowy małej cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego/kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego szczypta cynamonu szczypta imbiru 2 ząbki posiekanego drobno czosnku Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę. Przekładamy do pojemniczka z wieczkiem. Wszystkie przyprawy mieszamy

Smaki Na Talerzu
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 168

mniejsze: 1 zupa OYAKATA MISO pół marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć

Poezja Smaków - blog kulinarny
"Cygańskie" gołąbki. 3861

macie ochotę na gołąbki, to raz warto spróbować właśnie takich. Potrzebujemy 1/2 kapusty 1 kg, 1/2 kg mielonego, 1/2 kg ugotowanego ryżu.  Sól, pieprz, papryka, 3 jajka, bułka tarta i koncentrat pomidorowy. Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki

chleba naszego
Drobiowa prasowanka z żurawiną 286

żurawina to delikatne, aromatyczne połączenie. Doskonale nadaje się także na świąteczny stół. Składniki 1 pierś z kurczaka 250 g mielonej piersi z indyka 1 łyżka suszonej żurawiny żelatyna firmy Tradismak peklosmaczek firmy Tradismak sól przyprawa John firmy Tradismak 1. Mięso z indyka doprawiamy solą i przyprawą. Dodajemy po 1/4 łyżeczki żelatyny i 1/3 łyżeczki peklosmaczku. Wrzucamy pokrojoną żurawinę. składniki

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Gulasz wieprzowy z soczewicą i frytkami 165

czosnek solo 3 suszone limonki 1 czubata łyżka pomidorowego przecieru 100 g żółtej soczewicy 1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego 1 łyżeczka garam masala ¼ łyżeczki sól do smaku 4 ziemniaki olej do smażenia 1 l bulionu z kurczaka Pozbaw mięso błon i pokrój na kawałki. Rozgrzej olej i zrumień posypując kurkumą. Przełóż do garnka. Pokrój cebulę w kostkę

codojedzenia
Domowa chińszczyzna + film 176

czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki szczypta ostrej papryki czarny pieprz sól przepis Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso łączymy z odrobiną soli, czarnym pieprzem i łyżką sosu sojowego. Obraną cebulę kroimy w półplasterki, czosnek na małe kawałeczki

Smakowite Dania
Proste smażone przegrzebki 287

duża szalotka 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo mielony pieprz do podania: bagietka do podania: ćwiartki cytryny'; document.write(" "); Przegrzebki możemy kupić w muszli * lub bez, czyli samo oczyszczone mięso na wagę. Małże wyjmujemy z lodówki co najmniej pół godziny przed smażeniem, aby nabrały temperatury pokojowej. Przygotowujemy sobie wszystkie składniki

Poezja smaku
Placek a'la po węgiersku, czyli bardziej po mojemu 238

Młody jak prawie godzinę, bo takie dobre było i musiał zjeść do końca :-))). Udanego dzionka :-) Składniki gulasz: 400 g mięsa z indyka (lub innego) 2 większe papryki 1/2 puszki kukurydzy 300 g pieczarek 2 cebule czerwone 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki

kruche babeczki
Weekendowy kociołek 234

łyżeczka cząbru 1 łyżeczka mielonej białej gorczycy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 2 łyżeczki soli – płaskie Marynata : 1 łyżka oleju kilka liści szałwii kilka gałązek majeranku dwa zmiażdżone ząbki czosnku Mięso kroimy w grubą kostkę i łączymy ze składnikami na marynatę – wstawiamy do lodówki w jakimś zamkniętym pojemniku na dwie

Ogrodnik w podróży
Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem 182

jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Mieloną wołowinę z cebulą   podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji

R'n'G Kitchen
Curry z kalafiora 196

szafran. Wyżej wymienione przyprawy są łączone ze sobą i powstają gotowe masale do drobiu, mięsa, ryb, warzyw, a nawet do potraw jajecznych. Przyprawy, aby nie traciły swoich właściwości najlepiej przechowywać w całych ziarnach i mielić lub rozcierać w moździerzu tuż przed dodaniem do potraw. Mielone przyprawy przechowywać w szczelnym opakowaniu, z dala od słońca i wilgoci.  Indie

Kuchcik gotuje
Polędwiczki z warzywami i kaszą jaglaną 178

rozgrzanym oleju (1 łyżka wystarczy) na rumiano po obu stronach.  Smażąc, posypać polędwiczki po obu stronach świeżo mielonym pieprzem. Wyjąć polędwiczki na talerzyk. Na patelnię wlać trochę wody i deglasować (z patelni zebrać łopatką smak i przypieczone mięso z przyprawami). Dolać płyn do warzyw. Gdy warzywa się zagotują, dodać do nich polędwiczki z sokiem, który puściły. Gotując całość

Weekendy w domu i ogrodzie
Indyk w egzotycznym sosie 141

indyka 1 puszka ananasów wraz z syropem 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka kardamonu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki papryki chili 1 łyżka papryki słodkiej sol, pieprz Mięso kroimy w nie dużą kostkę i posypujemy przyprawami oraz solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, następnie wrzucamy

Delicious Titbits
Kąski z kurczaka pod brokułami 359

smażenia Sos  1 mały jogurt typu greckiego łyżeczka soku z limonki łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 2 ząbki czosnku Wykonanie: Fileta myjemy kroimy w drobną kostkę, przyprawiamy odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej mięso, podsmażamy aż się zrumieni. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut. Ser Feta kroimy w kosteczkę. Składniki

kgwjanczewo
Kanapki z pesto i kurczakiem 248

łyżeczek pesto, np. wg naszego przepisu na pesto 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Filet z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm i delikatnie zbijamy je tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Plastry kurczaka smażymy dość intensywnie – przez 1 minutę

Kulinarna Pokusa
Leczo 156

się na tym kończy. Obowiązkowymi składnikami nadal wegetariańskiego ratatouille są jeszcze natomiast cukinia i bakłażan. Leczo zawiera już dodatek mięsa – we współczesnych wersjach najczęściej boczek lub kiełbasę, a bardziej tradycyjnie – słoninę. Ma też swój charakterystyczny sposób przyprawiania obejmujący zwłaszcza mieloną słodką paprykę. Podobnie jak francuscy i włoscy „kuzyni” może stanowić zarówno samodzielną potrawę (wówczas zwykle z większą ilością boczku

Kulinarna Pokusa
Kurczak z marchewką. 121

Oczywiście, że jest i każdy ma chwile słabości oczywiście ;) Dziś obiad szybki i smaczny.  Do przygotowania mięsa użyłam jedynie staropolskiej przyprawy do mięs od Rafex , w której znajduje się: sól, chili, papryka słodka, imbir, ziele angielskie mielone, kozieradka, goździki, majeranek, czosnek, cynamon, kolendra. Do przygotowania piersi z kurczaka potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka przyprawa staropolska do mięs

MamaOskarka
Karkówka,boczek i szynka peklowana i wędzona 146

Składniki: 3-4kg szynki wieprzowej 2 litry wody 150g soli peklowej 4 pokruszone liście laurowe 8 ziaren ziela angielskiego 1 niepełna łyżeczka kolendry 1 łyżka grubo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżka roztartego suszonego majeranku 1 niepełna łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 5 nieobranych ząbków czosnku Wykonanie(...)Mięso umyć i osuszyć. Przekroić wzdłuż na pół.ząbki czosnku Wrzucić do wody czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę oraz pieprz. Zagotować.i gotować okolo 20 minut. Pod koniec gotowania dodać majeranek, tymianek i rozmaryn. Wywar przestudzić i później rozpuścić w nim sól peklową. Mięso ułożyć ciasno w wyparzonym naczyniu kamionkowym lub szklanym, ostatecznie emaliowanym. Zalać zimną zalewą. Zalewa musi

w mojej kuchni
Szynka w sosie własnym 139

olej do smażenia 3-4 ząbki czosnku 3-4 łyżki mąki ziele angielskie liść laurowy mielony czarny pieprz mielona czerwona słodka papryka kilka ziarenek pieprzu (może być czarny, kolorowy lub zielony) przyprawa do gyrosa sól Sposób przygotowania: Umyte mięso kroimy w grube plastry, oprószamy solą, pieprzem, papryką i gyrosem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy mięso i mocno rumienimy

w mojej kuchni
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 173

będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy

Poezja smaku
Golonka indyka w rozmarynie, szałwii i tymianku 131

golonki z indyka garść świeżych ziół rozmarynu, tymianku i szałwii sól, pieprz czosnek  granulowany mielona papryka  rękaw do pieczenia Golonki myjemy i nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, papryką. zioła drobno siekamy a następnie wcieramy w mięso. Golonki wkładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zamykamy i pieczemy 180 - 190 stopniach C około 40 minut. Mięso pieczemy

Bon Appetit Małgorzaty
Świąteczny pasztet z kaczki z żurawinką 183

końcu solą i pieprzem, uzyskamy pyszny, klarowny rosół- ale o tym innym razem). Ugotowane warzywa, grzyby i mięso (oddzielone od kości) przekładamy do kielicha blendera- doprawiamy obficie solą, pieprzem i majerankiem i blenderujemy na gładką masę (bądź mielimy, ja niestety nie jestem posiadaczką maszynki do mielenia). Dodajemy suszoną żurawinę i dokładnie mieszamy. Pasztet przekładamy do keksówki wyłożonej papierem

Mango Papaja
10 miejsc na burgera w Lublinie 255

wrześniu. Czy najlepsze to ciężko powiedzieć, ale z pewnością najdroższe. Dla mnie zdecydowanie było w nich za "sucho". Samo mięso na plus. Wymieniam tylko dlatego, że byłam tam raz i wiadomo, że każdemu zdarza się wpadka. Może Wy będziecie mieli więcej szczęścia. Burgery w cenie ok. 26 zł. Dodatki trzeba domówić oddzielnie (ok. 6 zł). U Fotografa, ul. Rybna 11Burgery

Pasja Smaku
PASZTECIKI Z MIĘSEM I CZARNYM SEZAMEM /Bezglutenowe i Tradycyjne. 200

picia. Najlepiej użyć barszcz kiszony, jeśli nie mamy, super sprawdzi się koncentrat. Magda Gessler dałaby mi po głowie :) Wystudzone mięso i warzywa przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy usmażoną na oliwie z oliwek cebulę, pieprz ziołowy, pieprz czarny, czarny sezam (który mielimy np. w młynku do kawy), sól morską lub domową przyprawę warzywną, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki, żeby stężało. /WYKONANIE

Wypisz Wymaluj
KOTLETY Z MAKRELI I ZIEMNIAKÓW. 227

kotlecików 300g wędzonej makreli 250g ugotowanych i obranych ziemniaków 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka bułka tarta do zagęszczenia Cebulę siekam drobno i szklę na odrobinie masła. Studzę. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Mięso z makreli oddzielam od ości, rozdrabniam w palcach. Wszystko razem mieszam, dodając jajko i przyprawy oraz tyle bułki tartej

W kuchni Karmel-itki
Roladka z piersi z cukinią i mielonym 237

rozkładam ( taki motylek) . Posolić i popieprzyć. Mielone wymieszać z łyżką oleju , łyżeczką maggi, musztardą , solą i pieprzem. Wyłożyć na pierś. Obrać cienką i małą cukinię. Kawałek   pasujący długością -położyć na mięsie. Zwinąć roladkę . Posolić, posypać pieprzem, oprószyć mąką i mieloną papryką. Skropić łyżka oleju tak by wetrzeć przyprawy w mięso. Obwiązać nicią do mięs. W garnku

Buniabaje w kuchni
Pałki z kurczaka w paprykowej panierce 427

jajka 1 niepełna szklanka mąki pszennej 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego   Pałki z kurczaka umyć, osuszyć i włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać składniki na marynatę i natrzeć nimi dokładnie mięso. Przykryć folią i wstawić na ok. 1 godzinę do lodówki.    Po tym czasie

Simply Food
Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami 145

Jagnięcina duszona z jabłkami, orzechami włoskimi i morelami Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszny gulasz z jagnięciny. Mięso jest duszone w towarzystwie aromatycznych przypraw i białego wina, z dodatkiem jabłek, moreli i orzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco(...)białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych orzechów włoskich , grubo posiekanych Mięso umyć, osuszyć i pokroić w grubą kostkę. Cebule i czosnek obrać, osobno posiekać. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne

Pełny talerz
Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami 79

warzywnym – poniżej przepis. Po drugie pulpety. Otóż nasza zupa z pulpetami zawiera pyszne kuleczki utoczone z mielonego kurczaka i niepalonej kaszy gryczanej. Kto czyta naszego bloga wie, że takie hybrydy mięsno-warzywne to u nas standard. Z mieszanki kaszy i mięsa robimy pulpety, kotlety, burgery i szaszłyki. Teraz też zupy. Zupa z pulpetami zawiera pulpeciki z kaszy gryczanej(...)kładzionymi kluskami jest sycąca i treściwa. Jesienną porą warto podkręcić ją dodatkiem chilli lub solidną porcją mielonego pieprzu. Zupa z pulpetami i kładzionymi kluskami doskonale sprawdzi się o każdej porze roku Składniki: Pulpety 4 łyżki niepalonej kaszy gryczanej 200 g mielonego kurczaka 2 łyżki tartego parmezanu 1 tarty ząbek czosnku 2 łyżki siekanej natki pietruszki Sól Pieprz Bulion

Niedzielny kucharz
Krokiety mięsne z kapustą 182

łyżeczka oleju szczypta soli Farsz: 60 dag kapusty kiszonej z marchewką 40 dag gotowanego mięsa z rosołu( u mnie kurczak i wołowina) 1 duża cebula sól himalajska do smaku  Bella-Bis czubryca czerwona do smaku  Bella-Bis pieprz czarny świeżo mielony do smaku Panierka; 2 jaja bułka tarta olej do smażenia lub masło Sposób wykonania: CIASTO: Jajka(...)ciasto napęczniało,po czym smażymy na patelni cienkie naleśniki FARSZ: Kapustę kiszoną zalewamy wodą gotujemy aż będzie miękka około 40 min, odcedzamy, zimną wyciskamy, kręcimy przez maszynkę razem z mięsem z rosołu,cebulę obieramy, siekamy nożem w kostkę, szklimy na 2 łyżkach oleju dodajemy do zmielonego farszu doprawiamy do smaku solą, czerwoną czubrycą oraz pieprzem. Tak przygotowanym farszem smarujemy naleśniki

Wanilia i Kardamon
Piersi z kurczaka z pieczarkami w sosie śmietanowym 295

podsmażenia składników Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki (jak do sosu). Przekładamy na patelnię z niewielką ilością oleju, posypujemy całe mięso łyżką przyprawy do gyrosa, mieszamy i chwilę smażymy. Następnie podlewamy mięso niewielką ilością wody i zostawiamy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając. W między czasie podsmażamy na odrobinie oleju drobno pokrojoną cebulkę. Po chwili dodajemy(...)obrane i drobno pokrojone pieczarki, smażymy. Do składników dodajemy nasze piersi z kurczaka, mieszamy. Zmniejszamy gaz na minimalny. Dolewamy 200 ml śmietany 18%, doprawiamy całość suszoną mieloną bazylią, łyżeczką przyprawy do gyrosa, odrobiną soli i pieprzem. Mieszamy, zostawiamy tak aż sos zgęstnieje. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy solą i/lub pieprzem. Smacznego

Słodkie okruszki
Amerykański przepis na pieczone żeberka. Mięciutkie i konkretnie doprawione 131

łyżki gładkiej musztardy, 2 łyżki sosu sojowego, łyżka miodu, łyżeczka mielonego kuminu, 2 łyżki wędzonej papryki w proszku (można kupić w większości sklepów na dziale z przyprawami), papryka ostra w proszku według upodobań, sól, pieprz. Zrób tak: W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty, połową dokładnie natrzyj mięso, zawiń szczelnie w folię aluminiową i odstaw do lodówki minimum na kilka

Kulinarna Polska
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 169

mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni(...)wrzucić cebulkę pokrojoną w grube półplasterki. Zeszklić i przełożyć go garnka, zalać 200 ml gorącej wody i gotować na małym ogniu.  Na patelnię dodać 1 łyżkę tłuszczu, wrzucić mięso pokrojone w równą kostkę, dodać przyprawy (papryki, tymianek, odrobinę soli i odrobinę pieprzu), zrumienić na sporym ogniu i przełożyć do garnka z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem na małym

Ze smakiem bez glutenu
Zupa gulaszowa wieprzowa z cieciorką. Jednodaniowy sycący obiad. 154

przygotowania wielu dań. Polecam :) Składniki - 70 dag mięsa wieprzowego  np. szynki, łopatki lub karkówki (  u mnie chuda karkówka ) - 200 g cieciorki ( u mnie od Skworcu ) - 2 marchewki - kawałek selera - 4-5 ziemniaków - cebula - 2,5 litra wody - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 łyżka mąki pszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku(...)papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję na wolnym ogniu ( wody nie solę, cieciorka szybciej mięknie). Mięso kroję w większa kostkę, wrzucam na rozgrzaną patelnię z niewielką

Kuchnia z widokiem na ogród
Wieprzowina regionalna – doceń smak tradycji – szkolenie 209

zarówno ze świń z chowu przemysłowego jak i regionalnego abyśmy mieli możliwość dokładnie porównać smak i konsystencję mięs. Dodatkowo Pan Adam zaprezentował nam kilka wspaniałych dań (przepisy wkrótce ;-)) a także udzielił nam wielu fantastycznych wskazówek odnośnie obróbki mięs. Szkolenie było świetne - chyba nigdy nie jadłam tak soczystego i delikatnego mięsa - po prawdzie to nawet nie zdawałam sobie sprawy z tego

sierotka maRysia w kuchni
Gulasz na winie z indykiem i pieczarkami 178

którym można moczyć w pysznym, lekko kwaskowatym śmietanowym sosie. Mięso w nim staje się kruche i soczyste, a pieczarki głębokiego smaku. Polecam wszystkim, nie tylko w zimie! ;) Składniki: 400 g piersi indyczej pokrojonej w grube plastry skórka cytrynowa pieprz cytrynowy sól 250 g ciemnych pieczarek czarny pieprz świeżo mielony 4 łyżki  oliwy z oliwek do smażenia(...)liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 150 ml wina białego półwytrawnego szczypta estragonu 2 łyżki creme fraiche sól, pieprz do smaku natka pietruszki 100 g słodkiej śmietanki 30% 1. Mięso w plastrach posypać z dwóch stron solą, pieprzem cytrynowym i skórką cytrynową i zamarynować przez noc w lodówce. Następnie pokroić w duże kawałki i obsmażyć krótko na mocnym ogniu

Kuchnia Prezydentowej
Dietetyczne kotlety mielone z indyka 315

piersi z kurczaka to już 155 kcal.Ponadto mięso indycze jest doskonałym źródłem witamin z grupy B,w szczególności witaminy B 12,kwasu foliowego i niacyny.W indyku znajdziesz ponadto potas,cynk,magnez,żelazo i chrom.Także smaczny obiad z kawałkiem indyka doda Ci energii do działania i poprawi humor. Kotleciki mielone przygotowałam z udźca indyczego.Udziec z indyka ma ciemniejszą(...)smak w porównaniu np. z piersią.Kotleciki są niezwykle smaczne,bardzo delikatne,aromatyczne i soczyste,nieporównywalnie smaczniejsze niż tradycyjne mielone wieprzowe.Mój domowy fan mielonych wieprzowych stwierdził,że indycze są po prostu lepsze.Zapraszam zatem na zdrowszą wersję mielonych. Składniki na około  12 kotletów: udziec indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wołowina po meksykańsku 222

nać Przyprawy: 1 łyżeczka przyprawy do fajity użyłam tej firmy: Skworcu szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta suszonej kolendry 1/2 łyżeczki wędzonej papryki szczypta chili jalapeno szczypta pieprzu cayenne 3 ząbki czosnku sól morska do smaku 200 g ryżu z warzywami  Piątnica Sposób przygotowania 1. Mięso wołowe płuczemy na sicie pod bieżącą wodą, osączamy, kroimy na cienkie paski.Obsypujemy wszystkimi

Wanilia i Kardamon
Tortille z mięsem rosołowym 164

zrobić z mięsa rosołowego? Z pewnością miewacie ten problem po ugotowaniu rosołu. Ja bardzo lubię przetwarzać mięso z rosołu, ponieważ można z niego stworzyć wiele niezwykłych potraw o niepowtarzalnym smaku. Tak było i tym razem, gdy mięso rosołowe postanowiłam przerobić na farsz do tortilli i zrobić tortille z mięsem rosołowym . Dzięki temu powstał prosty, tani (resztkowy), ale niezwykle smaczny(...)sycący obiad. Co więcej bardzo szybki i prosty w przygotowaniu. Przyprawiając mięso na farsz możecie popuścić wodze fantazji kulinarnej i doprawić je według własnego uznania, na pewno będzie smacznie! Poniżej moja propozycja. Tortille z mięsem rosołowym Składniki:  mięso rosołowe obrane z kości warzywa z rosołu pokrojone w drobną kostkę 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 1 papryczka chilli

Codzienne Gotowanie
Mięso gulaszowe z pieczarkami 202

dzisiejszy obiad przygotowałam  proste danie mięsne. Mięso smażyłam na oleju rzepakowym. Składniki : około 50 dag mięsa wieprzowego, gulaszowego 15 sztuk pieczarek 1 cebula,  olej rzepakowy do smażenia liść laurowy, pieprz ziarnisty i mielony, sól, cukier pomidory krojone szklanka wina czerwonego, wytrawnego około 2 cm świeżego imbiru, cząber suszony lub świeży 20 dag mrożonego groszku zielonego Przygotowanie: Pokrojone(...)mięso i cebulę podsmażyłam na gorącym oleju RZEPAKOWYM, dodałam pół szklanki wina, liść laurowy, 3 ziarnka pieprzu - przykryłam pokrywką i smażyłam, a raczej gotowałam prawie do miękkości mięsa ( u mnie trwało to około 45 min). Gdy zajdzie potrzeba podlać wodą, zaglądać, by nie przypalić. Po tym czasie dodałam pokrojone drobno pieczarki  i obrany imbir - smażyłam podlewając na przemian winem

Proste Potrawy